elmaz Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Września 2013 No właśnie zapomniałem dodać, że to był boczek właśnie z tych tłustych, takich bardziej słoninowych. I kolor też był właśnie raczej jasny - podejrzewam, że to w związku z brakiem peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Września 2013 No to tak czy inaczej masz gotową recepturę, bo boczuś na prawdę wyśmienity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Września 2013 Jasne - wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Września 2013 sverige2, No właśnie mam następny sposób na boczek jako że jestem fanem tegoż piszesz o gotowaniu masz na myśli gotowanie w temperaturze 100c :question: pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Września 2013 [jestem fanem tegoż piszesz o gotowaniu masz na myśli gotowanie w temperaturze 100c :question: pozdrawiam :lol:Tak Baca, pisałem że robiłem tak jak się robi "Sało". Tylko że boczuś gotowałem nieco dłużej niż samą słoninkę, którą to gotuję ok.15min.Zawsze robię wg. receptury nr.2 http://pychotka.pl/Sa%C5%82o-oryginalne-rosyjskie-przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Września 2013 Wczorajsze wędzenie... Boczek podpiekany :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Halusiu-czy ten boczek podpiekany jest z przepisu który umieściłaś w pierwszym poście? W tym tygodniu chcę się zabrać za przygotowanie boczku do wędzenia i szukam natchnienia. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Z wczorajszego wędzenia... Boczek najpierw parzony a potem wędzony.. Pychota Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Halusia witaj ! Boczuś piękny :clap: jak zawsze wszystkie Twoje wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Czerwca 2014 boczus pieknej urody boczku (wedzonego) tez nie robilam jeszcze .. ale teraz dopiero po wakacjach bedzie dymienie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Halusia witaj ! Boczuś piękny jak zawsze wszystkie Twoje wyroby boczus pieknej urody boczku (wedzonego) tez nie robilam jeszcze .. ale teraz dopiero po wakacjach bedzie dymienie Dzięki Dziewczyny.. Electra... wszystko przed Tobą życzę powodzenia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Electra... wszystko przed Tobą życzę powodzenia dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Boczek najpierw parzony a potem wędzony.. A dlaczego taki sposób wybrałaś ? Boczek najpierw parzony o wiele gorzej się wędzi no i dym w pełni nie spenetruje mięska Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Czerwca 2014 (edytowane) A dlaczego taki sposób wybrałaś ? Boczek najpierw parzony o wiele gorzej się wędzi no i dym w pełni nie spenetruje mięska Pierwszy raraz a było to rok temu.. sytuacja zmusiła mnie by tak zrobić. Nie pisałam o tym na forum bo obawiałam się różnych opinii.. zresztą sam wiesz jak to jest.Taki sam sposób zdaje się zastosował Radek... z tego co pisze jest bardzo zadowolony z tego sposobu wędzenia i mi również to pasuje... nawet śmiem stwierdzić że boczek jest o wiele lepszy... ma super aromat i niczym się nie różni od boczku wędzonego tradycyjnym sposobem.Czy się o wiele gorzej wędzie?? czy ja wiem... nie zauważyłam różnicy a co do penetracji dymu to mogę Cię zapewnić że dociera wszędzie Edytowane 14 Czerwca 2014 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Taki sam sposób zdaje się zastosował Radek... z tego co pisze jest bardzo zadowolony z tego sposobu wędzenia i mi również to pasuje... nawet śmiem stwierdzić że boczek jest o wiele lepszy... ma super aromat i niczym się nie różni od boczku wędzonego tradycyjnym sposobem. Również robiłem wg sposobu Radka, to bardzo dobry sposób i smaczny boczek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Czerwca 2014 sverige2 a jak ze słonością bo szklanka soli na 1l wody to chyba dość dużo? Za tydzień plauje podymić i zrobil bym chetnie coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Pychota Noo... Moje dzieciaki mówią to samo . Halinko Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Czerwca 2014 sverige2 a jak ze słonością bo szklanka soli na 1l wody to chyba dość dużo?Akurat w takim sposobie robienia słoniny, podgardla czy tłustego boczku te proporcje są prawidłowe Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Lipca 2014 Wczoraj dymiłem,między innym był boczek. Boczek był gruby i z tych tłustych.Spróbowałem nowego sposobu.Póżnym wieczorem gotowałem 0,5h szklanka soli na litr wody boczek został na noc w wodzie rano ociekl osuszyłem recznikiem papierowym i obtoczyłem mieszanką papryki slodkiej troche ostrej troche rozmarynu i odrobina kucharka.Osuszanie bez wieka,wedzenie ok 5h w 50-60C.Wyszedł super! Fajna konsystencja tylko odrobine za słony.Nie wiem może to za sprawą kucharka.Następnym razem też tak zrobie tylko bez kucharka i mniej soli.Zrobiłem też tak słonine ale jeszcze ie była próbowana.Dzieki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Mój boczek był solony z zastrzykiem w/g tabeli Dziadka. Po wyjęciu wymoczony 6 h i osuszanie 24 h, temp wędzenia ok 45 stopni. Edytowane 7 Lipca 2014 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Lipca 2014 gotowałem 0,5h szklanka soli na litr wody boczek został na noc w wodzie rano ociekl ... i odrobina kucharka.Osuszanie bez wieka,wedzenie ok 5h w 50-60C.Wyszedł super! Fajna konsystencja tylko odrobine za słony.Nie wiem może to za sprawą kucharka. Kucharek tu raczej nie zawinił.Gotowałeś boczek a potem jeszcze przez noc moczyłeś w 30% solance.Szklanka soli może ważyć nawet 35 dkg !!!Skąd Ty taki przepis wziąłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Lipca 2014 Jestem w trakcie konsumpcji bardzo podobnie kilka dni temu przygotowanego boczku. Jako że spotkałem w sklepie boczek paro centymetrowej grubości, składający się w swej większości z grubej słoniny. Pomyślałem natychmiast że przyrządzę go bez peklowania podobnie jak "Sało". Przygotowałem wodę w proporcji, szklankę soli na 1 l. wody. następnie gotowanie ok. 30min. i pozostawiony w tej solance do wystygnięcia do dnia następnego. Następnie po wyjęciu z solanki, wytarciu i osuszeniu, powędrował do wędzarni razem z kiełbasą i kabanosami. Wędzony 4 godz. w ciepłym dymie. Następnie po ostudzeniu, następnego dnia, natarty zmiażdżonym czosnkiem, i obficie obsypany papryką, zawinięty w pergamin i do lodówki aby dojrzał. Degustacja dziś na śniadanie. Smak poezja, konsystencja, mięciutki jak masełko, acz dosyć zwarty i łatwo krojący się w piękne duże plastry.Muszę dodać że nie wiem czemu, ale kolor boczku pozostał bardzo jasny, w odróżnieniu od kiełbas i kabanosów z którymi to razem się wędził, wisiał na tej samej wysokości. Z forum, stronę wcześniej.Jako że był na samej soli to wyszedł szarawy ale to mi nie przeszkadza tylko troche za słony, ja generalnie mało sole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Lipca 2014 Z forum, stronę wcześniej. I to proszę Państwa jest dobra, poglądowa sytuacja na skutki podawania przepisów (i korzystania z takich) na łyżeczki i szklaneczki.Nie tylko szklanka szklance nie równa, to samo z łyżeczkami, ale w dodatku ziarnistość soli decyduje o tym, ile jej się w tej szklance zmieści. Jako że był na samej soli to wyszedł szarawy Gdybyś zasolił kamienną solą kłodawską lub morską i długo wędził, uzyskany kolor byłby zbliżony do koloru mięsa peklowanego.W innym temacie pisał nasz gł. technolog, kol. Bagno, że tlenek węgla z dymu konserwuje mioglobinę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Poza tym proszę przeczytać o jakim boczku ja piszę. Zrobiłem go tak dla tego jak robi się "sało", ponieważ był tak gruby i tłusty że mięsa było bardzo mało i w swej większości składał się z grubej słoniny. Zrobiłem więc eksperyment, i opisałem. Wyszedł pyszny można by rzec słonino boczek i tyle. Wszystko jest zgodne z podanym przeze mnie opisem. Dawałem tego linka do strony już wielokrotnie, ale dam raz jeszcze.http://pychotka.pl/Sa%C5%82o-oryginalne-rosyjskie-przepisyPs. Do wszystkich swych wyrobów używam tylko gruboziarnistej soli nie jodowanej, takiej jaka jest zalecana do ogórków i przetworów. Edytowane 7 Lipca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Lipca 2014 Do wszystkich swych wyrobów używam tylko gruboziarnistej soli nie jodowanej Przed chwilą zważyłam szklankę soli gruboziarnistej morskiej (24dkg) i drobnej warzonej (34dkg). Szklanka była ta sama Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.