Pools Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Listopada 2010 Namoczyłem osłonki białkowe w wodzie, niestety, nie dam rady już dzisiaj nadziać w nie kiełbasy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się, czy bez większych problemów będę mógł je wykorzystać następnego dnia ? Wodę zlałem, siedzą sobie w garnku pod przykryciem (nawet powiązane z jeden strony :-) ). Nadadzą się następnego dnia, czy moczyć nowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2010 Nadadzą się następnego dnia, czy moczyć nowe ? Nadadzą, nadadzą :smile: Namocz ponownie i śmiało użyj Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Listopada 2010 Przy okazji tematu , to mam pytanie czy konieczne jest moczenie oslonek białkowych bo ostatnio zrobilem bez i tez bylo ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Listopada 2010 Moczenie jest konieczne.Osłonka bez moczenia może się potargać przy nadziewaniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Listopada 2010 może się potargać przy nadziewaniu.Potargać czy nie ale jest sztywna. Pozdrawiam :mellow: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2010 Potargać czy nie ale jest sztywna.?? Na sztywność dobra jest wiagra, a osłonki białkowe bezwzględnie wymagają namoczenia w 10 % roztworze wody z solą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2010 osłonki białkowe bezwzględnie wymagają namoczenia w 10 % roztworze wody z solą. :shock: zawsze moczyłem w samej wodzie nie wiedziałem nic o roztworze z solą Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2010 osłonki białkowe bezwzględnie wymagają namoczenia w 10 % roztworze wody z solą. Miro a jaka role odgrywa w tym przypadku sol? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2010 Miro a jaka role odgrywa w tym przypadku sol? Cytat z naszej bazy wiedzy wyjaśni powód moczenia w roztworze soli: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959&page=1 Działanie jej polega przede wszystkim na wstrzymywaniu rozwoju drobnoustrojów (szczególnie gnilnych). Przy 10-procentowej koncentracji soli rozwój większości bakterii gnilnych zostaje wstrzymany, bakterie gnilne na ogół nie mogą się rozwijać (lub rozwój ich poważnie słabnie) w stężeniach 10-procentowych i wyższych, podczas gdy pleśniaki wytrzymują największe stężenia soli kuchennej. Działanie soli ma charakter bakteriostatyczny, tj. powoduje wstrzymanie rozwoju drobnoustrojów, Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Listopada 2010 Tak ale przeciez przed uzyciem staramy sie jak najbardziej odsolic jelita naturalne a tu mamy oslonki bialkowe moczyc w solance a przechowwywane sa ,,na sucho":Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Listopada 2010 Marcus Osłonki naturalne czyli np. jelita wieprzowe zabezpieczane są przed zepsuciem przez konserwowanie solą.Odsalamy/moczymy je tuż przed produkcją po to, żeby odzyskały swoją elastyczność.Pomimo moczenia, część soli i tak pozostaje w jelitach, co w dalszym ciągu do czasu obróbki termicznej zabezpiecza je przed zepsuciem. Osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej czyli produktu pochodzenia zwierzęcego, który przy złym przechowywaniu również może ulec zepsuciu. Przechowywane są tak jak piszesz w stanie suchym.Jednak gdybyś je zmoczył i zostawił w ciepłym miejscu po prostu zgniją. Moczenie osłonek białkowych w roztworze soli zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych do czasu obróbki produktu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Listopada 2010 :blush: :blush: :blush: a myślałem że przeczytałem już wszystko :blush: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Maja 2011 A jaki jest optymalny czas moczenia osłonek białkowych-woda zimna z kranu. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Maja 2011 A jaki jest optymalny czas moczenia osłonek białkowych-woda zimna z kranu.Przed użyciem osłonkę moczyć w temperaturze około 20°C w czasie 15 minut w 10% wodnym roztworze soli. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARTO Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2019 Na sztywność dobra jest wiagra, a osłonki białkowe bezwzględnie wymagają namoczenia w 10 % roztworze wody z solą. testosteron ok, a osłonki przetestowane w roztworze, są elastyczne i nie pękają przy klipsowaniu i nadziewaniu, polecam radę kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2019 Tak samo zachowają się po moczeniu w ciepłej wodzie i niekoniecznie solonej.Przetestowane bo kiedyś zapomnialem posolić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2019 Sól ma inne zadanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy i nie bardzo mi się chce wracać ze 3 lata wstecz.Róbta jak chceta.Ja będę robił po swojemu.Moczył w ciepłej wodzie bez soli i wiązał na sucho. EOT Edytowane 28 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2019 Jednak pewien wątek na tym forum, ma zasadność istnienia....mistrzu. Sól nie jest dodawana przez przypadek, ale w pewnym i bardzo ważnym względzie.Jakim? Pomyśleć trzeba. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2019 Sól nie jest dodawana przez przypadek, ale w pewnym i bardzo ważnym względzie. Jakim? Pomyśleć trzeba. mysle i za cholere wymyslec nie moge. Wiem tylko ze u nas zalecaja moczyc oslonke bialkowa czy fibrusowe w wodzie o temperaturze pokojowej do max. 30 min. Osobiscie "teoretycznie" trwa to kilka minut tylko po to aby byla w miare elastyczna (bez dodatku soli).. Jednak pewien wątek na tym forum, ma zasadność istnienia....mistrzu. - hmmm - stare porzekadlo mowi - przyganial kociol garnkowi......albo jak to Pawlak mowil - swoj swojego to i w piekle pozna.... miszczu..... (cos mi sie wydaje ze Qn sie obudzil)....I w dodatku ktos obudzil bardzo stary temat... osłonki przetestowane w roztworze, są elastyczne i nie pękają - Do apteki wpada facet w srednim wieku i od wejscia wola o ksiazke skarg i zazalen (starsi pamietaja co to bylo). Aptekarka poda i facet zaczyna wpis na glos mowiac - ostatnio zakupione u panstwa "oslonki" wykonane byly z kiepskiej jakosci "materialu" i podczas uzywania czesto pekaly..... a z boku dziadek z laseczka drzacym glosem - Panie a dopisz pan ze tez same spadowywuja... zapadla cisza a facet do Dziadka - wpisalem Panie ale jeden mowil zeby posolic to nie beda......EOT Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) To nie mój wymysł. https://www.fabios.com.pl/pl/sposob-aplikacji Dlaczego sól?Na pewno nie w celu nadania elastyczności.Typowe osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej.Jest to więc produkt można rzec naturalny. Gotowy produkt trzeba przechowywać z zachowaniem odpowiedniej wilgotności.Jeśli ulegną zamoczeniu, pokryją się pleśnią lub zgniją. Z tych wszystkich powodów przed użyciem do produkcji producent zaleca moczenie osłonki w roztworze soli.Sól ma za zadanie oczyścić powierzchnię osłonki z ewentualnych pleśni i drobnoustrojów, aby nie doszło do skażenia wsadu mięsnego. @Stefan.Nie uważam się za "miszcza", ale ja swoje, producent swoje....a miszcz swoje.Nikt nikomu nie broni robić inaczej. Wolnoć Tomku w swoim domku. Jednak propagować należy przygotowanie osłonki zgodnie z technologią zalecaną przez producenta osłonki, a nie własnym widzi mi się. Edytowane 29 Listopada 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Listopada 2019 Dlaczego sól? Na pewno nie w celu nadania elastyczności. Typowe osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej. Jest to więc produkt można rzec naturalny. Gotowy produkt trzeba przechowywać z zachowaniem odpowiedniej wilgotności. Jeśli ulegną zamoczeniu, pokryją się pleśnią lub zgniją. Z tych wszystkich powodów przed użyciem do produkcji producent zaleca moczenie osłonki w roztworze soli. Sól ma za zadanie oczyścić powierzchnię osłonki z ewentualnych pleśni i drobnoustrojów, aby nie doszło do skażenia wsadu mięsnego. @miro - odpowiem Twoimi slowami - ale nie popadajmy w paranoję. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Listopada 2019 Wiesz ile widziałem zgniłych osłonek?Tysiące metrów. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Listopada 2019 Wiesz ile widziałem zgniłych osłonek? Tysiące metrów.i co - sprzedawales zgnite?? czy moze tez uzywales takie zepsute w domu?? (moczac najpierw w 10% - wej solance) A gdybys wiedzial ile tysiecy metrow ja widzialem - ale dobrych - nigdy zgnitych bo dopuszczenie do zgnicia oslonek swiadzcy o czyms innym. Kazdy moze robic jak chce, ale nie mozna tez podchodzic do tego z obwieszczeniem calemu swiatu ze nalezy tylko i wylacznie moczyc z sola. I to w dodatku tlumaczac ze jest to w celu ochrony microbiologicznej bo to jest bzdura/paranoja. Ja nigdy nie spotkalem sie z zaleceniem producenta ze nalezy moczyc z sola.Wiec jeszcze raz moge powtorzyc Twoje slowa.miro, dnia 29 List 2019 - 06:12, napisał: ale nie popadajmy w paranoję. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Listopada 2019 Zadzwoń sobie do fabryki FABIOS i powiedz im co napisałeś. Przecież oni tępi są. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.