Skocz do zawartości

Moczenie osłonek białkowych


Rekomendowane odpowiedzi

Namoczyłem osłonki białkowe w wodzie, niestety, nie dam rady już dzisiaj nadziać w nie kiełbasy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się, czy bez większych problemów będę mógł je wykorzystać następnego dnia ? Wodę zlałem, siedzą sobie w garnku pod przykryciem (nawet powiązane z jeden strony :-) ). Nadadzą się następnego dnia, czy moczyć nowe ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moczenie jest konieczne.

Osłonka bez moczenia może się potargać przy nadziewaniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potargać czy nie ale jest sztywna.

??

Na sztywność dobra jest wiagra, a osłonki białkowe bezwzględnie wymagają namoczenia w 10 % roztworze wody z solą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro a jaka role odgrywa w tym przypadku sol?

Cytat z naszej bazy wiedzy wyjaśni powód moczenia w roztworze soli:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959&page=1

 

Działanie jej polega przede wszystkim na wstrzymywaniu rozwoju drobnoustrojów (szczególnie gnilnych). Przy 10-procentowej koncentracji soli rozwój większości bakterii gnilnych zostaje wstrzymany,

bakterie gnilne na ogół nie mogą się rozwijać (lub rozwój ich poważnie słabnie) w stężeniach 10-procentowych i wyższych, podczas gdy pleśniaki wytrzymują największe stężenia soli kuchennej. Działanie soli ma charakter bakteriostatyczny, tj. powoduje wstrzymanie rozwoju drobnoustrojów,

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marcus

 

Osłonki naturalne czyli np. jelita wieprzowe zabezpieczane są przed zepsuciem przez konserwowanie solą.

Odsalamy/moczymy je tuż przed produkcją po to, żeby odzyskały swoją elastyczność.

Pomimo moczenia, część soli i tak pozostaje w jelitach, co w dalszym ciągu do czasu obróbki termicznej zabezpiecza je przed zepsuciem.

 

Osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej czyli produktu pochodzenia zwierzęcego, który przy złym przechowywaniu również może ulec zepsuciu.

 

Przechowywane są tak jak piszesz w stanie suchym.

Jednak gdybyś je zmoczył i zostawił w ciepłym miejscu po prostu zgniją.

 

Moczenie osłonek białkowych w roztworze soli zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych do czasu obróbki produktu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

A jaki jest optymalny czas moczenia osłonek białkowych-woda zimna z kranu.

Przed użyciem osłonkę moczyć w temperaturze około 20°C w czasie 15 minut w 10% wodnym roztworze soli.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Tak samo zachowają się po moczeniu w ciepłej wodzie i niekoniecznie solonej.Przetestowane bo kiedyś zapomnialem posolić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już kiedyś o tym dyskutowaliśmy i nie bardzo mi się chce wracać ze  3 lata wstecz.Róbta jak chceta.Ja będę robił po swojemu.Moczył w ciepłej wodzie bez soli i wiązał na sucho. :cool: EOT

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak pewien wątek na tym forum, ma zasadność istnienia....mistrzu.

 

Sól nie jest dodawana przez przypadek, ale w pewnym i bardzo ważnym względzie.

Jakim? Pomyśleć trzeba.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól nie jest dodawana przez przypadek, ale w pewnym i bardzo ważnym względzie. Jakim? Pomyśleć trzeba.
mysle i za cholere wymyslec nie moge. Wiem tylko ze u nas zalecaja moczyc oslonke bialkowa czy fibrusowe w wodzie o temperaturze pokojowej do max. 30 min. Osobiscie "teoretycznie" trwa to kilka minut tylko po to aby byla w miare elastyczna (bez dodatku soli)..  

 

 

Jednak pewien wątek na tym forum, ma zasadność istnienia....mistrzu.
- hmmm - stare porzekadlo mowi - przyganial kociol garnkowi......albo jak to Pawlak mowil - swoj swojego to i w piekle pozna....  miszczu..... (cos mi sie wydaje ze Qn sie obudzil)....

I w dodatku ktos obudzil bardzo stary temat...

 

osłonki przetestowane w roztworze, są elastyczne i nie pękają
- Do apteki wpada facet w srednim wieku i od wejscia wola o ksiazke skarg i zazalen (starsi pamietaja co to bylo). Aptekarka poda i facet zaczyna wpis na glos mowiac - ostatnio zakupione u panstwa "oslonki" wykonane byly z kiepskiej jakosci "materialu" i podczas uzywania czesto pekaly..... a z boku dziadek z laseczka drzacym glosem - Panie a dopisz pan ze tez same spadowywuja... zapadla cisza a facet do Dziadka - wpisalem Panie ale jeden mowil zeby posolic to nie beda......

EOT

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie mój wymysł.

 

https://www.fabios.com.pl/pl/sposob-aplikacji

 

Dlaczego sól?

Na pewno nie w celu nadania elastyczności.

Typowe osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej.

Jest to więc produkt można rzec naturalny.

 

Gotowy produkt trzeba przechowywać z zachowaniem odpowiedniej wilgotności.

Jeśli ulegną zamoczeniu, pokryją się pleśnią lub zgniją.

 

Z tych wszystkich powodów przed użyciem do produkcji producent zaleca moczenie osłonki w roztworze soli.

Sól ma za zadanie oczyścić powierzchnię osłonki z ewentualnych pleśni i drobnoustrojów, aby nie doszło do skażenia wsadu mięsnego.

 

@Stefan.

Nie uważam się za "miszcza", ale ja swoje, producent swoje....a miszcz swoje.

Nikt nikomu nie broni robić inaczej.

 

Wolnoć Tomku w swoim domku.

 

Jednak propagować należy przygotowanie osłonki zgodnie z technologią zalecaną przez producenta osłonki, a nie własnym widzi mi się.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego sól? Na pewno nie w celu nadania elastyczności. Typowe osłonki białkowe produkowane są z dwoiny bydlęcej. Jest to więc produkt można rzec naturalny. Gotowy produkt trzeba przechowywać z zachowaniem odpowiedniej wilgotności. Jeśli ulegną zamoczeniu, pokryją się pleśnią lub zgniją. Z tych wszystkich powodów przed użyciem do produkcji producent zaleca moczenie osłonki w roztworze soli. Sól ma za zadanie oczyścić powierzchnię osłonki z ewentualnych pleśni i drobnoustrojów, aby nie doszło do skażenia wsadu mięsnego.

@miro - odpowiem Twoimi slowami -

 

 

ale nie popadajmy w paranoję.
 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz ile widziałem zgniłych osłonek?

Tysiące metrów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz ile widziałem zgniłych osłonek? Tysiące metrów.

i co - sprzedawales zgnite?? czy moze tez  uzywales takie zepsute w domu?? (moczac najpierw w 10% - wej solance)

 

A gdybys wiedzial ile tysiecy metrow ja widzialem - ale dobrych - nigdy zgnitych bo dopuszczenie do zgnicia oslonek swiadzcy o czyms innym. Kazdy moze robic jak chce, ale nie mozna tez podchodzic do tego z obwieszczeniem calemu swiatu ze nalezy tylko i wylacznie moczyc z sola. I to w dodatku tlumaczac ze jest to w celu ochrony microbiologicznej bo to jest bzdura/paranoja. Ja nigdy nie spotkalem sie z zaleceniem producenta ze nalezy moczyc z sola.Wiec jeszcze raz moge powtorzyc Twoje slowa.

miro, dnia 29 List 2019 - 06:12, napisał: ale nie popadajmy w paranoję.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadzwoń sobie do fabryki FABIOS i powiedz im co napisałeś. Przecież oni tępi są.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.