Jump to content

Pasztet Halusi


@halusia@

Recommended Posts

Pasztet Halusi

 

Składniki:

- 30 dkg piersi z kurczaka

- 30 dkg wątróbki drobiowej

- 50 dkg boczku świeżego

- grzybki suszone

- 3 średnie cebule

- 5 jaj

- liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka vegety,sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej

- czerstwa bułka

- żurawina

 

Mięso ugotować na wolnym ogniu. Osobno grzybki z cebulką.

Wątróbkę parzyć w tej samej wodzie po gotowaniu mięsa.

Po wyciągnięciu wątróbki namaczamy bułkę.

 

I dalej... Wszystkie składniki mielimy na najmniejszym sitku.

Dodajemy wszystkie przyprawy , jajka i doprawiamy do smaku.

Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy tego wywaru po mięsie- dałam pół szklanki.

Ja robiłam dwie foremki więc do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę.

 

Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 *

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Pasztety wyglądają bardzo apetycznie :thumbsup: i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą....

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Link to comment
Share on other sites

Pasztet Halusi

:thumbsup: :thumbsup: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap: . Jeszcze trochę i otworzysz interes z własnymi wyrobami :lol: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup: :pycha: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap:

No troszkę tak. Zbójaszku nie mogłam siedzieć jak Ty ''dreptałeś'' :grin:

 

i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą....

A jest czym popić... jest :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin:

Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:

 

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 22:31 ]

A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych".

Elu kobieta pracująca '' Żadnej pracy się nie boi'' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:

A niech sobie leży :grin: , a, jakby co? :grin: To służę swoją pomocą, choć nie wiem po co ?

Bo świetnie sobie radzisz :grin:

Link to comment
Share on other sites

najpierw odgotowuje grzybki, wylewam tą pierwsza wodę,

A gdzie tą wodę wylewasz :question: ,gdyż my wodę z gotowania grzybków dodajemy do farszu.

Ps. piękny wyrób :clap:

Link to comment
Share on other sites

Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap:

 

Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap:

 

Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu.

Witam

 

Kiedyś też tak robiłem, obecnie wątrobę kroję w paski, smażę na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (żeby dobrze zrumienić, w środku może być jeszcze surowa), po wątrobie, na tym tłuszczu podsmażam cebulę, potem wszystko przez maszynkę (gdzieś kiedyś podawałem przepis na mój pasztet).

Taki sposób daje też inny ciekawy smak, w kuchni to jest fajne, że można i trzeba eksperymentować

 

pozdrawiam

pozdrawiam

TINEK

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Wczoraj prawie do nocy piekłam ten pasztet (bo późno się za niego zabrałam). Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i poszłam spać. Rano znalazłam pasztet już napoczęty (ślubny sobie nie darował nawet gorącego). Spróbowałam - SUPER PASZTET. Smak rewelacja. konsystencja wyszła taka, jaka powinna być bez dolewania wywaru.

Kolejny przepis z tego forum, który na stałe wszedł do mojego "kuchennego repertuaru".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń. :wink:

Pieczeń jest dość tłusta bo na bazie boczku, z dodatkiem farszu który został mi od białej kiełbasy.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń.

:clap: :thumbsup: :clap:

Ja też machnęłem pasztety z drobiu.

:grin:

A teraz leży półtuszka wieprz.(44kg) w lodówce i się chłodzi.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.