@halusia@ Posted November 13, 2010 Report Share #1 Posted November 13, 2010 Pasztet Halusi Składniki: - 30 dkg piersi z kurczaka - 30 dkg wątróbki drobiowej - 50 dkg boczku świeżego - grzybki suszone - 3 średnie cebule - 5 jaj - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka vegety,sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej - czerstwa bułka - żurawina Mięso ugotować na wolnym ogniu. Osobno grzybki z cebulką. Wątróbkę parzyć w tej samej wodzie po gotowaniu mięsa. Po wyciągnięciu wątróbki namaczamy bułkę. I dalej... Wszystkie składniki mielimy na najmniejszym sitku. Dodajemy wszystkie przyprawy , jajka i doprawiamy do smaku. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy tego wywaru po mięsie- dałam pół szklanki. Ja robiłam dwie foremki więc do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę. Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 * Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/ Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted November 13, 2010 Report Share #2 Posted November 13, 2010 Pasztety wyglądają bardzo apetycznie :thumbsup: i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą.... Quote "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131914 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 13, 2010 Report Share #3 Posted November 13, 2010 Pasztet Halusi :thumbsup: :thumbsup: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap: . Jeszcze trochę i otworzysz interes z własnymi wyrobami :lol: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131915 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 13, 2010 Author Report Share #4 Posted November 13, 2010 :thumbsup: :pycha: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap: No troszkę tak. Zbójaszku nie mogłam siedzieć jak Ty ''dreptałeś'' :grin: i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą.... A jest czym popić... jest :tongue: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131920 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 13, 2010 Report Share #5 Posted November 13, 2010 Widzę Halinko,że dodałaś żurawinkę. :grin: Jak wyszło??? Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131922 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 13, 2010 Author Report Share #6 Posted November 13, 2010 Widzę Halinko,że dodałaś żurawinkę. :grin: Jak wyszło??? Nie miałam dziczyzny , ale nie mogłam się oprzeć Małgosiu . Rewelka :thumbsup: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131926 Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted November 13, 2010 Report Share #7 Posted November 13, 2010 @halusia@, :clap: Wszechstronnie uzdolniona.... i ciasta i ciasteczka, wędzonki, pasztety! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin: :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131947 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted November 13, 2010 Report Share #8 Posted November 13, 2010 A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych". Ja myślę,że jeszcze nie jednym nas zaskoczy-święta tuż ,tuż.Halusia gratulacje,fajny pomysł z tą żurawiną. :clap: Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131948 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 13, 2010 Author Report Share #9 Posted November 13, 2010 ! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin:Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin: [ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 22:31 ] A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych".Elu kobieta pracująca '' Żadnej pracy się nie boi'' :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131950 Share on other sites More sharing options...
asia50 Posted November 13, 2010 Report Share #10 Posted November 13, 2010 @halusiu@ czy dobrze zrozumiałam że grzybki i cebula są gotowane? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131952 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 13, 2010 Author Report Share #11 Posted November 13, 2010 @halusiu@ czy dobrze zrozumiałam że grzybki i cebula są gotowane? Tak, najpierw odgotowuje grzybki, wylewam tą pierwsza wodę, a pózniej dokładam cebulę. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131955 Share on other sites More sharing options...
Aniaandy'ego Posted November 13, 2010 Report Share #12 Posted November 13, 2010 Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:A niech sobie leży :grin: , a, jakby co? :grin: To służę swoją pomocą, choć nie wiem po co ? Bo świetnie sobie radzisz :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131956 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 13, 2010 Report Share #13 Posted November 13, 2010 do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę. Suszonej żurawiny nie trzeba wcześniej moczyć. :grin: Ja dodałam suchą...taką od razu z torebeczki. Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131958 Share on other sites More sharing options...
tim Posted November 14, 2010 Report Share #14 Posted November 14, 2010 najpierw odgotowuje grzybki, wylewam tą pierwsza wodę,A gdzie tą wodę wylewasz :question: ,gdyż my wodę z gotowania grzybków dodajemy do farszu. Ps. piękny wyrób :clap: Quote Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131975 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 14, 2010 Report Share #15 Posted November 14, 2010 Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap: Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-131976 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 14, 2010 Author Report Share #16 Posted November 14, 2010 timie i chudziaczku dziękuję za cenne wskazówki. Następnym razem węzmę to pod uwagę. :smile: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-132024 Share on other sites More sharing options...
anerka Posted November 14, 2010 Report Share #17 Posted November 14, 2010 @halusia@, Na temat pasztetu można by wiele ale ten Twój jest :thumbsup: , z zurawiną jeszcze nie robiłam, kolejny na pewno będzie z nią. Pozdrawiam. Quote Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-132029 Share on other sites More sharing options...
TINEK Posted November 14, 2010 Report Share #18 Posted November 14, 2010 Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap: Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu. Witam Kiedyś też tak robiłem, obecnie wątrobę kroję w paski, smażę na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (żeby dobrze zrumienić, w środku może być jeszcze surowa), po wątrobie, na tym tłuszczu podsmażam cebulę, potem wszystko przez maszynkę (gdzieś kiedyś podawałem przepis na mój pasztet). Taki sposób daje też inny ciekawy smak, w kuchni to jest fajne, że można i trzeba eksperymentować pozdrawiam Quote pozdrawiamTINEK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-132086 Share on other sites More sharing options...
Sosna Posted August 11, 2011 Report Share #19 Posted August 11, 2011 Wczoraj prawie do nocy piekłam ten pasztet (bo późno się za niego zabrałam). Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i poszłam spać. Rano znalazłam pasztet już napoczęty (ślubny sobie nie darował nawet gorącego). Spróbowałam - SUPER PASZTET. Smak rewelacja. konsystencja wyszła taka, jaka powinna być bez dolewania wywaru.Kolejny przepis z tego forum, który na stałe wszedł do mojego "kuchennego repertuaru". Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-170650 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 27, 2011 Report Share #20 Posted October 27, 2011 Poczyniłem dziś pasztet według przepisu Hallusi Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-181923 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 27, 2011 Author Report Share #21 Posted October 27, 2011 Poczyniłem dziś pasztet według przepisu Hallusi Karolu czy nie za długo pasztet siedział w piecu?? Mój ostatni tak wygląda Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-181926 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 27, 2011 Report Share #22 Posted October 27, 2011 ściśle z przepisem 1 godzina 200 *c ale smak wspaniały zrobiłem z żurawiną.Dzieki za pezepis Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-181929 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 27, 2011 Author Report Share #23 Posted October 27, 2011 ściśle z przepisem 1 godzina 200 *c ale smak wspaniały zrobiłem z żurawiną.Dzieki za pezepisTo tym bardziej mnie cieszy że smakuje... Smacznego :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-181932 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 31, 2011 Author Report Share #24 Posted October 31, 2011 W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń. :wink: Pieczeń jest dość tłusta bo na bazie boczku, z dodatkiem farszu który został mi od białej kiełbasy. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-182542 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted October 31, 2011 Report Share #25 Posted October 31, 2011 W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń. :clap: :thumbsup: :clap: Ja też machnęłem pasztety z drobiu. :grin: A teraz leży półtuszka wieprz.(44kg) w lodówce i się chłodzi. Pozdrawiam Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/#findComment-182543 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.