Skocz do zawartości

Pasztet Halusi


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Fajny ten Twój "Cymesik Halusiu", dzięki

 

Ja się bardzo cieszę Jarku, że TY i wiele innych osób jesteści wierni temu przepisowi.  :frantics:

 

 

Wierzch przykryty cieniutkimi plasterkami lekko podwędzanego bekonu posypanego delikatnie tartą bułeczką .

 

Te plasterki bekonu, niczym wisienka na torcie. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

@Halusiowy pasztecik poczyniony.......Dzięki !!!! Znika szybko....... za szybko . Zasmaczysty !!!!!

 

Brawo Janku  :clap:

Jak miło się czyta takie komentarze. 

Domyślam się , że przepis zagości u Was na dłużej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

qzym, proponuję moją metodę produkcji, otóż jednorazowo robię 10/12 foremek i mam trochę spokoju :tongue::)

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I gotowe  :D, do jutra wystygnie i można siadać do śniadanka  :D. Fajny ten Twój "Cymesik Halusiu", dzięki :thumbsup: .

 

Ładnie wygląda twój pasztecik, a na wierzchu to posypane jest bułką tartą oprócz boczusia? :rolleyes:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Halusiu mam pytanie odnosnie piersi drobiowej ..czy dajesz ze skora czy sam filet ?( przepraszam ale nie czytalam calego watku bo moze juz ktos pytal)  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu mam pytanie odnosnie piersi drobiowej ..czy dajesz ze skora czy sam filet ?( przepraszam ale nie czytalam calego watku bo moze juz ktos pytal)

 

Bez skóry Donatko  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki tez tak myslalam  :)

zapytalam na zas bo jak bede miala kurczaki to jak by byl ze skora to od razu bym tak wycinala , dzis natomiast robie pasztet na bogato :tongue:  :D filet z kaczki bez skory i kawalek takiego tlustego miesa od schabu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzieki tez tak myslalam zapytalam na zas bo jak bede miala kurczaki to jak by byl ze skora to od razu bym tak wycinala , dzis natomiast robie pasztet na bogato filet z kaczki bez skory i kawalek takiego tlustego miesa od schabu

 

Będzie smacznie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 *

Czy farsz w foremce 1l czy 0,25l (czy też w innej blaszce) zawsze pieczemy podobnie?

Pytam, bo chciałem zrobić niespodziankę znajomym i upiec "mini pasztety" w prezencie (aby nie kroić z jednego -większego kawałka)

Nabyłem takie foremki https://www.robimywedliny.pl/pl/p/Foremka-aluminiowa-pojemnosc-250-cm3-10-sztuk/292i kiedy przyszły to dopiero zobaczyłem jakie to maleństwa :D

I teraz się zastanawiam czy jeżeli je wstawię na godzinę w 200' to czy za bardzo nie wyschną, nie spalą się lub jeśli skrócę czas pieczenia/temperaturę to czy na pewno będą upieczone itd/itp. :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasztet przeciez nie jest z surowego miesa , za dlugo natomiast pieczony bedzie suchyuzywa tych aluminiowych foremek ...

A wogole tak na marginesie to czemu wiekszosc uzywa tych aluminiowych foremek ...

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie 0,45 dm4 pojemniki i zawsze pasztet 45 min 180 st -, termoobieg większe 1 kg 50 min Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to chyba nie będę ryzykował i upiekę większy, podzielę i zapakuję w te małe foremki, bo jakoś się boję ich piec 20-25min.

 

 

A wogole tak na marginesie to czemu wiekszosc uzywa tych aluminiowych foremek ...

Elektro folię ze swojej kuchni wyrzuciłem, zostały w sumie tylko te foremki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja sadze ze te 25-30 min starczy to sa bardzo male foremki zawsze mozna pomacac na srodku czy pasztet stezal.

Foremki jak ma sie w zamysle piec malutkie pasztety mozna zainwestowac w takie male kamionkowe , to i dla srodowiska bedzie lepiej . :)

Ja nie mam odniesienia jak siepiecze w takich foremkach bo nigdy nie pieklam , 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy farsz w foremce 1l czy 0,25l (czy też w innej blaszce) zawsze pieczemy podobnie?

 

Mniejsze foremki zdecydowanie krócej, kiedy wierzch się zarumieni i będzie odstawał od brzegów powinien być upieczony. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

 

 

czy można ten pasztet w słoiki  i
Każdy można - ale tyndalizacja  , nie pasteryzacja :yes:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małe pytanko czy można ten pasztet w słoiki i pasteryzować

Oczywiście, że można. Sama robiłam w ten sposób. I tak jak Kolega Muski wspomniał pasztet najlepiej poddać tyndalizacji.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.