Jump to content

Recommended Posts

 

 

Fajny ten Twój "Cymesik Halusiu", dzięki

 

Ja się bardzo cieszę Jarku, że TY i wiele innych osób jesteści wierni temu przepisowi.  :frantics:

 

 

Wierzch przykryty cieniutkimi plasterkami lekko podwędzanego bekonu posypanego delikatnie tartą bułeczką .

 

Te plasterki bekonu, niczym wisienka na torcie. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-649825
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

@Halusiowy pasztecik poczyniony.......Dzięki !!!! Znika szybko....... za szybko . Zasmaczysty !!!!!

 

Brawo Janku  :clap:

Jak miło się czyta takie komentarze. 

Domyślam się , że przepis zagości u Was na dłużej.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-652951
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I gotowe  :D, do jutra wystygnie i można siadać do śniadanka  :D. Fajny ten Twój "Cymesik Halusiu", dzięki :thumbsup: .

 

Ładnie wygląda twój pasztecik, a na wierzchu to posypane jest bułką tartą oprócz boczusia? :rolleyes:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-654445
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Halusiu mam pytanie odnosnie piersi drobiowej ..czy dajesz ze skora czy sam filet ?( przepraszam ale nie czytalam calego watku bo moze juz ktos pytal)  :)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-656046
Share on other sites

 

 

Halusiu mam pytanie odnosnie piersi drobiowej ..czy dajesz ze skora czy sam filet ?( przepraszam ale nie czytalam calego watku bo moze juz ktos pytal)

 

Bez skóry Donatko  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-656082
Share on other sites

Bez skóry

Podobno wtedy najlepszy. ;) ... ten filet. :D

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-656086
Share on other sites

Dzieki tez tak myslalam  :)

zapytalam na zas bo jak bede miala kurczaki to jak by byl ze skora to od razu bym tak wycinala , dzis natomiast robie pasztet na bogato :tongue:  :D filet z kaczki bez skory i kawalek takiego tlustego miesa od schabu :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-656117
Share on other sites

 

 

Dzieki tez tak myslalam zapytalam na zas bo jak bede miala kurczaki to jak by byl ze skora to od razu bym tak wycinala , dzis natomiast robie pasztet na bogato filet z kaczki bez skory i kawalek takiego tlustego miesa od schabu

 

Będzie smacznie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-656123
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 *

Czy farsz w foremce 1l czy 0,25l (czy też w innej blaszce) zawsze pieczemy podobnie?

Pytam, bo chciałem zrobić niespodziankę znajomym i upiec "mini pasztety" w prezencie (aby nie kroić z jednego -większego kawałka)

Nabyłem takie foremki https://www.robimywedliny.pl/pl/p/Foremka-aluminiowa-pojemnosc-250-cm3-10-sztuk/292i kiedy przyszły to dopiero zobaczyłem jakie to maleństwa :D

I teraz się zastanawiam czy jeżeli je wstawię na godzinę w 200' to czy za bardzo nie wyschną, nie spalą się lub jeśli skrócę czas pieczenia/temperaturę to czy na pewno będą upieczone itd/itp. :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657511
Share on other sites

Pasztet przeciez nie jest z surowego miesa , za dlugo natomiast pieczony bedzie suchyuzywa tych aluminiowych foremek ...

A wogole tak na marginesie to czemu wiekszosc uzywa tych aluminiowych foremek ...

Edited by electra
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657521
Share on other sites

Pasztet przeciez nie jest z surowego miesa , za dlugo natomiast pieczony bedzie suchyuzywa tych aluminiowych foremek ...

A wogole tak na marginesie to czemu wiekszosc uzywa tych aluminiowych foremek ...

a co proponujesz?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657524
Share on other sites

No to chyba nie będę ryzykował i upiekę większy, podzielę i zapakuję w te małe foremki, bo jakoś się boję ich piec 20-25min.

 

 

A wogole tak na marginesie to czemu wiekszosc uzywa tych aluminiowych foremek ...

Elektro folię ze swojej kuchni wyrzuciłem, zostały w sumie tylko te foremki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657535
Share on other sites

Ja sadze ze te 25-30 min starczy to sa bardzo male foremki zawsze mozna pomacac na srodku czy pasztet stezal.

Foremki jak ma sie w zamysle piec malutkie pasztety mozna zainwestowac w takie male kamionkowe , to i dla srodowiska bedzie lepiej . :)

Ja nie mam odniesienia jak siepiecze w takich foremkach bo nigdy nie pieklam , 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657539
Share on other sites

 

 

Czy farsz w foremce 1l czy 0,25l (czy też w innej blaszce) zawsze pieczemy podobnie?

 

Mniejsze foremki zdecydowanie krócej, kiedy wierzch się zarumieni i będzie odstawał od brzegów powinien być upieczony. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-657542
Share on other sites

  • 6 months later...

 

 

Małe pytanko czy można ten pasztet w słoiki i pasteryzować

Oczywiście, że można. Sama robiłam w ten sposób. I tak jak Kolega Muski wspomniał pasztet najlepiej poddać tyndalizacji.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-675668
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 years later...

Można też łączyć oba światy i mieć pieczony pasztet w słoiku. Pasztet wg przepisu z pierwszej strony, nałożony do prostych słoików 235ml po dolną krawędź gwintu i włożony na blasze wyłożonej papierowym ręcznikiem w dwóch warstwach do zimnego piekarnika, po nagrzaniu 1h w 200 C. Po upływie czasu wyjąć i zakręcić uważając na kończyny - zasysa się ładnie i trochę powinien móc poleżeć. Internet twierdzi, że można też jeszcze pasteryzować lub tyndalizować na koniec, ale odpuściłem tym razem, bo mało mam i nie jest przeznaczony do długiego przechowywania.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/16/#findComment-920113
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.