shael Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2010 Witam Chodzi mi taką sytuacje:wędziłem polędwicę, po uwedzeniu parzyłem ok 20min, wedzonka jest smaczna i soczysta ale mam wrażenie że troche jakby surowa to takie moje subiektywne odczucie Do kolegów którzy bardziej się znają na procesie produkcyjnym mam pytanie: czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2010 czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?No można, ale się wyjałowią przez to powtórne parzenie. Jeżeli są słabo zasolone to dodaj do wody sól, ponieważ powtorne moczenie dodatkowo polędwice odsoli. Ja bym absolutnie już nie parzyła. Taka półsurowa, schłodzona polędwica jest pyszniutka. Osobiście nigdy nie parzę polędwicy tylko odpowiednio długo wędzę. Robię metodą kol. Ligawy z Kanady: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2010 Jak długo parzyłeś polędwicę? Najlepiej pokaz zdjęcia , jak Ci wyszło.To jest b.delikatne mięso, więc moim zdaniem (w ciemno) podwędź , ale zimnym dymem, max 30 C, przez 2-3 h. Będzie soczysta, ale w smaku półsurowa, jeśli takiej nie lubisz, parz powtórnie, ale wg mnie będziesz miał suchą. Decyzja należy do Ciebie. :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2010 Jak długo parzyłeś polędwicę?po uwedzeniu parzyłem ok 20min, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shael Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2010 Dziękuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam wędzarniczą brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.