Skocz do zawartości

Powtórne parzenie?


shael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chodzi mi taką sytuacje:

wędziłem polędwicę, po uwedzeniu parzyłem ok 20min, wedzonka jest smaczna i soczysta ale mam wrażenie że troche jakby surowa to takie moje subiektywne odczucie

 

Do kolegów którzy bardziej się znają na procesie produkcyjnym mam pytanie:

 

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy batony które już raz były parzone i przekrojone można ponownie poddać procesowi parzenia?

No można, ale się wyjałowią przez to powtórne parzenie. Jeżeli są słabo zasolone to dodaj do wody sól, ponieważ powtorne moczenie dodatkowo polędwice odsoli.

Ja bym absolutnie już nie parzyła. Taka półsurowa, schłodzona polędwica jest pyszniutka.

Osobiście nigdy nie parzę polędwicy tylko odpowiednio długo wędzę.

Robię metodą kol. Ligawy z Kanady:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak długo parzyłeś polędwicę? Najlepiej pokaz zdjęcia , jak Ci wyszło.To jest b.delikatne mięso, więc moim zdaniem (w ciemno) podwędź , ale zimnym dymem, max 30 C, przez 2-3 h. Będzie soczysta, ale w smaku półsurowa, jeśli takiej nie lubisz, parz powtórnie, ale wg mnie będziesz miał suchą. Decyzja należy do Ciebie. :grin:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak długo parzyłeś polędwicę?

po uwedzeniu parzyłem ok 20min,

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.