Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2010 Polędwica Łososiowa materiał: schab środkowy b/k, mizdry, mówiąc krótko "golas", ważył 4kg: peklowany przez 5 dni próżni (pojemnik Zeptera Vacsu): na 1 l wody dałem 100g (50/50% pektosól i sól niejodowana) , 4g cukru trzcinowego po peklowaniu polędwicę wytarłem ręcznikiem papierowym i dobrze osuszyłem. wędzona była w Borniaku zimnym dymem (25-30C) przez 2 dni po 12 h w smaku b.delikatna, :thumbsup: nie ma sensu peklować w próżni, niczym to się nie rożni. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2010 Cześ Piotr ,robię też taką polędwicę tylko przepis z ksiązki z forum .Od rana wędzi się z żywiecka w zimnym dymie. Ja obłożyłem ją przed wędzeniem cienką warstwą słoninki i dodatkowo błona z sadła .Poprzednio już robiłem takie, ale były tylko w słonince,teraz zobacze co daje dodatkowa osłona.Rzeczywiście wychodzi pychotka ,mięsko bardzo delikatne samo rozpływa się w ustach.Mojej Pani bardzo smakowała i to głównie dla niej. Miłego wieczoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2010 No i pięknie!A czy masz pomysł co zrobić, żeby skórka nie była aż tak podsuszona, jak na Twojej fotce? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2010 Biotit-super wygląda,gratulacje. :clap: I zapewne smakuje rewelacyjnie :thumbsup: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2010 Polędwica Łososiowa materiał: schab środkowy b/k wędzona była w Borniaku zimnym dymem (25-30C) przez 2 dni po 12 h w smaku b.delikatna Mam parę pytań, 24h wędzenia i delikatna w smaku, a jak się kontroluje wilgotność podczas wędzenia w Borniaku? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2010 Wędzarnia była sucha, bo wcześniej wypalona, wędzenie było 2 dni po 12h. Za każdym razem przed wędzeniem polędwica była osuszana. Dopiero potem następowało właściwe wędzenie i czas. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Listopada 2010 Wędzarnia była sucha, Widzę,że wędzarnia sucha, bo wyrób suchy i dlaczego wędzisz 2 dni po 12 godzin? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Listopada 2010 Bo tak zawsze wędzę na zimno: zarówno polędwice jak i łososia. MOGĄ kilka miesięcy poleżeć w lodówce i nic się im nie dzieje. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Listopada 2010 pis67, Borniak ma małą wydajność "dymu" więc chyba w klasycznych wędzarniach wystarczy wędzić przez 8 godzin, a to w "Borniaku" czasem się nadrabia. Ważne, że dobre!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Listopada 2010 pis67, Borniak ma małą wydajność "dymu" więc chyba w klasycznych wędzarniach wystarczy wędzić przez 8 godzin, a to w "Borniaku" czasem się nadrabia. Ważne, że dobre!!! Tylko 8 h wędzisz na zimno łososia :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Listopada 2010 Biotit, Łosoś na zimno - wędzę trzy cztery dni prawie non stop! w temp 16 do 18 st. Mięsko można wędzić podobnie jak rybę na zimno. Jedyny warunek to odpowiednio zapeklować lub zasolić. PS. Inaczej wędzi się w elektrycznych wędzarkach, a inaczej tradycyjnych. Ważne jest żeby efekt końcowy był taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2010 ok, ale wcześniej napisałeś 8h i dlatego się zdziwiłem Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Listopada 2010 A czy masz pomysł co zrobić, żeby skórka nie była aż tak podsuszona, jak na Twojej fotce? A może takie rozwiązanie na ten problem, nieskromnie podsunę :tongue: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54 Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2010 A może takie rozwiązanie na ten problem, nieskromnie podsunęNo, to jest najlepsze w świecie rozwiązanie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2010 Wosiu ta w słoninie to zupełnie coś innego, spróbuję ją zrobić następnym razem. Ta obecna w smaku jest :thumbsup: , zostało niewiele, nie była za bardzo obsuszona, dzis wygląda tak: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2010 Oczywiście też piękna :thumbsup: podsunąłem tylko pomysł na soczystość polędwicy.Pzdr.wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2010 A ja mogę potwierdzić że polędwiczka Biotit-owa jest SUPER ... i na żywo nie jest za mocno obsuszona ..... jest w sam raz ... :thumbsup: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam mój kolejny produkt, szynka wędzona dwa razy. Surowiec to "Myszka" peklowana 5 dni wg Dziadka, osuszona 12 h w temp 6 C, a potem 0,5h w wędzarni. Wędzona gęstym dymem (45-55 C) do ciemnej barwy (ok 4h). Odczekała 3 dni i wróciła do wędzarni na kolejne 4h w temp 30C. Niestety jedna strona dostała wyższej temp i stąd ciemniejszy kolor, smak bez zmian. A oto efekt: z wyglądu podobna do polędwicy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam mój kolejny produkt, szynka wędzona dwa razy. Surowiec to "Myszka" peklowana 5 dni wg Dziadka, osuszona 12 h w temp 6 C, a potem 0,5h w wędzarni. Wędzona gęstym dymem (45-55 C) do ciemnej barwy (ok 4h). Odczekała 3 dni i wróciła do wędzarni na kolejne 4h w temp 30C. Niestety jedna strona dostała wyższej temp i stąd ciemniejszy kolor, smak bez zmian. A oto efekt: z wyglądu podobna do polędwicywitam szyneczka wyszła Ci znakomicie,kolor przepiękny,brak obsuszki zewnętrznej świadczy o tym że dałeś sobie kolego zależeć podczas osuszania i wędzenia. :clap: :clap: :clap: p.s.fotkę daj na konkurs https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=160943#160943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2010 Biotit :grin: Piękne wędliny :grin: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2010 Piękne wędzoneczki Biotit jak malowane. :thumbsup: :clap: Czy wędzone w Borniaczku?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2010 :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2010 Smaki pewnie niebiańskie :thumbsup: - z dużą dozą zazdrości- gratuluję :grin: :clap: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2010 Piękne wędzoneczki Biotit jak malowane. :thumbsup: :clap: Czy wędzone w Borniaczku?? Halusia Szynka była wędzona w tradycyjnej wędzarni gorącym dymem, a potem dochodziła w 30 C w Borniaku. Tak to jest jak się nie ma własnej wędzarni. Ale mam nadzieję, że już niebawem to się zmieni :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2010 Ale mam nadzieję, że już niebawem to się zmieni :grin: ... może szybciej niż myślisz ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.