wojs40 Posted March 31, 2018 Report Share #26 Posted March 31, 2018 Przyprawy dodaję przed wędzeniem. Oczywiście wtedy parzenie nie ma sensu, więc zamiast parzyć, podpiekam w piekarniku. Polecam zdecydowanie wędzonki w przyprawach.Jest wyjście; uwędzoną szynkę pakujemy próżniowo i parzymy.Polecam, sposób wypróbowany Wędlina zachowuje wszystkie aromaty i piękny kolor. Aniu, jakie stosujesz stężenie solanki? Przez parzenie część "słoności" ucieka do wody, w worku próżniowym cała "słoność" zostaje w wyrobie. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594239 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 31, 2018 Report Share #27 Posted March 31, 2018 jakie stosujesz stężenie solanki? Pekluję na sucho, przy czym dla grubszych elementów z części peklosoli robię solankę do nastrzyku.Cała ilość peklosoli zależy od założonej słonośći.U mnie jest to 20g/kg jak mierzysz temperature Na czas i rękę Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594243 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted April 1, 2018 Report Share #28 Posted April 1, 2018 Witam w pierwszym dniu Wielkiej nocy życząc wszystkim smacznego jajeczka no i zdrówka. Nie mierzy bo niby jak.Parzy na czas w zależności od temperatury wod To nie do końca dla mnie jest jasne bo o ile w przypadku kiełbasianych to spoko, ale w przypadku szynki baleronu itp. Wszak przyjmowanie temperatury jest różne a i same utrzymywanie temperatury wody, bo przecież w warunkach domowych nie da się tak precyzyjnie utrzymać np 75 stopni i finito temperatura się waha kilka stopni ale jednak, więc jak to rozwiązywane jest przez szanowne koleżeństwo jak wynika ze wpisów w wiedzę bardziej zasobne. Na naukę nigdy nie jest zbyt późno więc Na czas i rękę proszę poświęć kilka chwil swego cennego czasu i uchyl rąbka tajemnicy i oświeć proszę czytaj doposaż moją skromną osobę w wiedzę którą spożytkuję dla podniesienia walorów smakowych moich pożal się boże wyrobów. Arku i Ciebie też proszę podziel się swą wiedzą. Życzę Wam obojgu oraz wszystkim czytającym lanego mokrego poniedziałku a przy śniadanku proszę co byście nie zapomnieli dziabnąć środka wspomagającego procesy trawienne po degusztacji wspaniałych wyrobów. I wcale nie musi to być rapacholin Z szacunkiem Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594336 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 1, 2018 Report Share #29 Posted April 1, 2018 W worku gdzie jest szczelnie (zaspawane na gorąco) zamknięte bez względu czy jest próżnię czy nie nie da się mierzyć.To nie kiełbasa,ani też osłonka zawiązana końcach sznurkiem.Każde przebicie osłonki spowoduje albo dostanie się wody do środka albo brak próżni i też dostanie się wody do środka i wypłukanie przypraw. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594365 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 1, 2018 Report Share #30 Posted April 1, 2018 (edited) Baca, dnia 31 Marz 2018 - 14:26, napisał: jak mierzysz temperature Na czas i rękę Nikomu nie polecam a zwłaszcza początkującym Czas: oceniam wymiar najgrubszego miejsca i 10 min/cm to przybliżony czas parzenia.Pod koniec parzenia uruchamiam dokładniejszy instrument - rękę Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość Twardość koreluje ze stopniem uparzenia białka Poza tym obserwuję ew. wypływ osocza. Edited April 1, 2018 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594373 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 1, 2018 Report Share #31 Posted April 1, 2018 Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość Taka kobieta to skarb..... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594379 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 1, 2018 Report Share #32 Posted April 1, 2018 Pod koniec parzenia uruchamiam dokładniejszy instrument - rękę Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość No tak z tym to różnie bywa, z tą twardością. Ostatnio parzyłem trzy takie małe szyneczki, około 500 g każda, i uwierz mi, że po zakończeniu parzenia każda miała inną twardość. Po rozkrojeniu stwierdziłem, ze wszystkie są dobrze uparzone, wszystkie były takie jak potrzeba. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594383 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted April 2, 2018 Report Share #33 Posted April 2, 2018 Każde przebicie osłonki spowoduje albo dostanie się wody do środka albo brak próżni i też dostanie się wody do środka i wypłukanie przypraw. a to akurat jest mi wiadome Ręka: wieloletnie doświadczenie pozwala mi dość dokładnie ocenić twardość a ja nie mam takiej ręki więc i z twardością a raczej mierzeniem mam problem No cóż pozostanę przy swoim no chyba coby Ania mi rękę pożyczyła ale jak pisze Mirek Taka kobieta to skarb. , więc ja się chyba nie doczekam pomocy Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-594475 Share on other sites More sharing options...
Rafkol Posted December 30, 2018 Report Share #34 Posted December 30, 2018 (edited) Kilka razy robiłem szynkę obsypaną przyprawami. Przyprawy dodaję przed wędzeniem. Oczywiście wtedy parzenie nie ma sensu, więc zamiast parzyć, podpiekam w piekarniku. Polecam zdecydowanie wędzonki w przyprawach. pytanie moje może proste dla was ale ja zacząłem wedzic od niedawna i moje pytanie po wedzeniu nie parzysz w wodzie tylko podpiekasz w piekarniku tak?? Na jakiej zasadzie to podpiekanie wygląda jak to prawidłowo zrobić? Jeszcze raz sorry za pytanie ale chce się czegoś nowego nauczyć :P Edited December 30, 2018 by Rafkol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619192 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 30, 2018 Report Share #35 Posted December 30, 2018 (edited) Podpiekanie w piekarniku , to to samo co podpiekanie w wędzarni. ( podpiekanie robisz zamiast parzenia w wodzie , żeby mięso przestało być surowe w środku - bo po wędzeniu jest uwędzone ale surowe (tak dla przypomnienia ) - zasady w trakcie podpiekania takie same jak w wędzarni , czyli : piekarnik na 90º-95 , wieszasz mięso i czekasz aż (np. szynka , baleron) złapie 68 w środku ( trzeba wbić sondę termometru i obserwować) Polędwicę do 60 w środku i jest soczysta. Podpiekanie wydłuża czas przydatności do spożycia produktu w porównaniu z parzonym ale powoduje też zwiększenie słoności (dlatego wyroby przeznaczone do pieczenia należy "mniej" solić ) oraz powoduje większy ubytek wagi w czasie obróbki termicznej niż parzenie. Edited December 30, 2018 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619197 Share on other sites More sharing options...
Rafkol Posted December 30, 2018 Report Share #36 Posted December 30, 2018 (edited) Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę czy starać się ją przez jakiś czas utrzymać?? Dzięki za ko konkretną odpowiedź Edited December 30, 2018 by Rafkol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619202 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 30, 2018 Report Share #37 Posted December 30, 2018 Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę Tak. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619204 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 30, 2018 Report Share #38 Posted December 30, 2018 Wystarczy wypiekac do momentu aż złapie tą temperaturę czy starać się ją przez jakiś czas utrzymać??A tak na logikę - jak utrzymasz taką temperaturę (68) na stałym poziomie w środku mięsa skoro w piekarniku jest 90ºC ? Przecież temperatura w mięsie cały czas rośnie , prawda? Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619212 Share on other sites More sharing options...
piurko Posted December 30, 2018 Report Share #39 Posted December 30, 2018 binio1111 , logika i czytanie ze zrozumieniem nie rzadko przychodzi z czasem ... Zaczynając robotę i pisząc pierwsze posty człowiek ma stresa , a tu jeszcze zachęcające wpisy "starszych kolegów" ... to naprawdę zniechęca Byłem i jestem ze wsi , uczyłem się w niedużym mieście jakim są Bartoszyce , zdawałem też tam prawko . Umiejąc jeździć , tak mi się wydawało,. nie odważyłem się pojechać sam do Olsztyna ... Prosiłem kolegę o pomoc , mówił mi gdzie przyhamować ... prowadził mnie "za rączkę" po Olsztynie ...Dziś mam zjeżdżoną Europę wszerz i wzdłuż , lajcik Nie wszyscy jeżdżą , wędzą i pieką jak rasowi fachowcy , cierpliwości . Wszystkiego dobrego w Nowym 2019 Roku . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619216 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 31, 2018 Report Share #40 Posted December 31, 2018 cierpliwości Usystematyzowanie wiedzy przychodzi z czasem - nawet jak wszystko przeczytasz w jeden dzień - co nawet przy moim szybkim czytaniu - jest niemożliwe - Wszystkiego Najlepszego Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619219 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 31, 2018 Report Share #41 Posted December 31, 2018 (edited) Pozdrowienia dla Bartoszyc ☺ (mam w pracy kumpla z B)Pytałeś o podpiekanie- na początku lepiej parz w wodzie- podpiekanie dużych elementów trwa b.długo Edited December 31, 2018 by binio1111 Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619222 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted December 31, 2018 Report Share #42 Posted December 31, 2018 A ja wymyśliłem taką metodę hybrydową.Szynkę uwędzoną parzymy w wodzie do 60 stopni ,następnie posypujemy ziołami i pieczemy w piekarniku do 68 stopni.Wtedy ubytek wagi będzie mniejszy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619246 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 31, 2018 Report Share #43 Posted December 31, 2018 Wpadłem więc na pomysł aby część wyrobów przed wędzeniem posypać przyprawami tworząc na nich "skórkę". Na przykład majerankiem, papryką czy czosnkiem. Co prawda przy parzeniu pewnie większość z przypraw odpadnie, ale czy wędlina nie przejdzie nimi trochę podczas wędzenia? Czy taki zabieg w ogóle będzie miał wpływ na smak, oraz co ważniejsze czy nie zepsuje wyrobów? Po co stwarzać sobie samemu problemy, skoro to wszystko już dawno opracowano? Przecież wystarczy tylko przygotować sobie odpowiedniej mocy wywar z przypraw i dodać go do solanki peklującej oraz nastrzyku. To wszystko jest tutaj opisane. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619247 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted December 31, 2018 Report Share #44 Posted December 31, 2018 Poniewaz peklowanie robie w woreczkach prozniowych, wedzenie normalnie, parzenie robie metoda sous vide takze w woreczkach wiec nie mam zadnych problemow z przyprawami. Nic nie jest splukiwane, wszystko trzyma sie ladnie. Nie musze stac pilnowac, nie musze mierzyc temperatury. Stosuje tylko prowizoryczne przykrycie w celu zmniejszenia parowania wody. Pomiedzy peklowaniem a wedzeniem mam mozliwosc regulacji ilosci przypraw, moge lacznie nawet oplukac kawalek pod zimna woda niemniej lubie przyprawy wiec najczesciej po peklowaniu wkladam w siatki czy na haki nie martwiac sie ze cos mi sie wyplucze. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619255 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 31, 2018 Report Share #45 Posted December 31, 2018 (edited) parzenie robie metoda sous vide takze w woreczkach wiec nie mam zadnych problemow z przyprawami I wszystko w temacie A posypać to można pączka pudrem Edited December 31, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619259 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 31, 2018 Report Share #46 Posted December 31, 2018 (edited) nie musze mierzyc temperatury. A której.? A jak chcesz zmierzyć temperaturę wyrobu to jak to robisz.? Edited December 31, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619280 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 31, 2018 Report Share #47 Posted December 31, 2018 A jak chcesz zmierzyć temperaturę wyrobu to jak to robisz.? Wbijasz sondę przez membranę i woreczek np. taki : w mięso i wszystko Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619281 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 31, 2018 Report Share #48 Posted December 31, 2018 (edited) Wbijasz sondę przez membranę i woreczek np. taki : 81W+Y3O0aAL._SL1500_.jpg w mięso i wszystko To już nie jest sous vide jak przebijesz worek .O jakiej membramie piszesz.? Edited December 31, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619283 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 31, 2018 Report Share #49 Posted December 31, 2018 (edited) To już nie jest sous vide jak przebijesz worek Mylisz się O jakiej membramie piszesz.? O tej Edited December 31, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619284 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted December 31, 2018 Report Share #50 Posted December 31, 2018 Arkadiusz - ale w jakim celu mam mierzyc temperature w srodku miesa poddanego procesowi sous vide? Jesli robie to w 55*C czy w 60 *C to nawet po 100 godzinach ta temperatura nie wzrosnie powyzej ustawionej. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/2/#findComment-619286 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.