arkadiusz Posted December 31, 2018 Report Share #51 Posted December 31, 2018 No niby racja tylko po co parzyć np.10h jak można by było 2 h.Moim zdaniem nie ma się pełnej kontroli nad parzonym produktem.Ja też tak parzę jeden wyrób i tak się zastanawiam czy 36 h parzenia w 66 C jest czasem optymalnym,ale eksperymentował nie będę bo wychodzi smaczny. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619288 Share on other sites More sharing options...
elmaz Posted January 3, 2019 Report Share #52 Posted January 3, 2019 (edited) No niby racja tylko po co parzyć np.10h jak można by było 2 h.Moim zdaniem nie ma się pełnej kontroli nad parzonym produktem.Ja też tak parzę jeden wyrób i tak się zastanawiam czy 36 h parzenia w 66 C jest czasem optymalnym,ale eksperymentował nie będę bo wychodzi smaczny. Kontrola jest dokładnie taka sama, jak przy "gotowaniu" surowego mięsa metodą sous vide - a tam jakoś nikt się nie martwi, że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury.Bazuje się na precyzyjnym doborze temperatury i dużej tolerancji czasu parzenia - przy wędzonkach będzie dokładnie tak samo. Edited January 3, 2019 by elmaz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619515 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 3, 2019 Report Share #53 Posted January 3, 2019 że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury Co Wy macie z tym NIE przebijaniem woreczka?Po pierwsze można przebić woreczek ale trzeba uzyc membrany uszczelniającejPo drugie można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środkuWięc nie piszcie proszę więcej ze przy metodzie sous vide nie można dokonywać pomiaru temperatury wsadu online Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619539 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 4, 2019 Report Share #54 Posted January 4, 2019 można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środku Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619607 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 5, 2019 Report Share #55 Posted January 5, 2019 że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury Co Wy macie z tym NIE przebijaniem woreczka? można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środku Genialne w swojej prostocie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619670 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 5, 2019 Report Share #56 Posted January 5, 2019 "Temperaturę wewnątrz batonu" ( :laugh: ), parząc metodą "we worze" mierzę zwykłymi termometrami z sondą.Dotyczy głównie polędwic (szynki też da się radę)... Mam kilka sztuk termometrów w miarę wyskalowane...Wbijam w baton, woruję i parzę nawet bez bluetootha Ważne, żeby wbić od strony pętelki/pętelka/haka... dobrze wyjąć po wystudzeniu ale to nie konieczne...Boczki metodą worową zawsze mi wychodzą dobre to nic nie muszę mierzyć Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619693 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 5, 2019 Report Share #57 Posted January 5, 2019 A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach?? Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619696 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 5, 2019 Report Share #58 Posted January 5, 2019 (edited) A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach??OKMoże po Angielsku będzie łatwiej dla Ciebie https://thermometer.co.uk/thermometer-kits/928-sous-vide-thermometer-kits.html Ten sam termometr/metoda może służyć do parzenia wędzonek obtoczonych przyprawami ale w woreczku foliowymi jednocześnie można go stosować w metodzie sous videChodzi o to żeby woda nie dostała się do woreczka, nie rozcieńczała przypraw a mięso parzyło się w sosie własnym, a w metodzie sous vide dodatkowo żeby powietrze nie weszło Edited January 5, 2019 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619698 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 5, 2019 Report Share #59 Posted January 5, 2019 (edited) A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach??O wędzonkach obtoczonej przyprawami i parzonej po procesie wędzenia. Parzenie w wodzie spowoduje zmycie mieszanki przypraw. Edited January 5, 2019 by Woytas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619699 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 5, 2019 Report Share #60 Posted January 5, 2019 (edited) "Temperaturę wewnątrz batonu" ( :laugh: ), parząc metodą "we worze" mierzę zwykłymi termometrami z sondą.Dotyczy głównie polędwic (szynki też da się radę)... Mam kilka sztuk termometrów w miarę wyskalowane...Wbijam w baton, woruję i parzę nawet bez bluetootha Ważne, żeby wbić od strony pętelki/pętelka/haka... dobrze wyjąć po wystudzeniu ale to nie konieczne...Boczki metodą worową zawsze mi wychodzą dobre to nic nie muszę mierzyć Świetnie tylko ,że to jest metodą sous vide tak samo jak zamknięcie termometru w worku.Zgubiluście jak zwykle pytanie ,które zadałem to może przypomnę.Jak zmierzyć temperaturę w wyrobie w metodzie sous vide.W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jak wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiem. Edited January 5, 2019 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619701 Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted January 5, 2019 Report Share #61 Posted January 5, 2019 W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jaki wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiem W metodzie SV pomiar temperatury to zbędny gadżet. Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi, by uzyskać oczekiwany efekt. Na forum spotkałem sie z tabelą długości czasu "parzenia", chyba w temacie o SV. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619703 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 5, 2019 Report Share #62 Posted January 5, 2019 Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi Tzn jak długi np. dla jedno kg szynki i dla 3 kilogramowej szynki.Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619704 Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted January 5, 2019 Report Share #63 Posted January 5, 2019 (edited) @arkadiusz,Tzn jak długi np. dla jedno kg szynki i dla 3 kilogramowej szynki.Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Przepisy SV dopuszczają znaczne wydłużenie czasu (nawet do 50%). Ja taką kilogramową szynke robię 24 h w 62°C. Dla 3 kg przyjąłbym, że potrzeba 2 dodatkowych godzin, by osiągnęła temperaturę obróbki SV więc zastosowałbym 26h - podejrzewam, ze te 24 też by wystarczyło.Tu link do informacji podanych przez StefanS i Piksiaka (post nr 3 tego wątku) odnośnie zależności czasu obróbki od grubości. Edited January 5, 2019 by janusz_p Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619705 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 5, 2019 Report Share #64 Posted January 5, 2019 Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Arkadiusz - odsylam do przeczytania tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/- tam jest wyjasnione o czasie i wplywie, i na pytanie - i co wtedy po drugie z uporem maniaka - zadaje pytanie - w jakim celu przebijac, kleic tasma woreczki ktore sa w podcisnieniu (gadget fajny) gdy mamy wszystko w temperaturach ponizej temperatur parzenia normalnego. - post 37 tego tematu - i niewatpliwie (przynajmniej z mojego punktu widzenia jestem bardziej zadowolony niz z parzenia bezposrednio w wodzie. W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jaki wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiemW metodzie SV pomiar temperatury to zbędny gadżet. Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi, by uzyskać oczekiwany efekt. Na forum spotkałem sie z tabelą długości czasu "parzenia", chyba w temacie o SV. zgadzam sie calkowicie. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619706 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 5, 2019 Report Share #65 Posted January 5, 2019 (edited) Stefan ja to wszystko czytałem ,ale konkretnej odpowiedzi jak długo parzyć poszczególne wyroby nie znalazłem i stąd moje pytanie.Odpowiedz mi konkretnie .Woda 65 C .Ile czasu mam parzyć trzykilogramową szynkę,żeby uzyskać 65 C w środku ?To że mogę ją parzyć i 70 h to wiem ,ale interesuje mnie jaki jest minimalny czas,żeby tą temperaturę osiągnąć. Edited January 5, 2019 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619709 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 5, 2019 Report Share #66 Posted January 5, 2019 "Konkretnie", precyzyjnie to się nie da odpowiedzieć- podać dokładnego minimalnego czasu- zbyt wiele zmiennych... 410 minut.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619712 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 5, 2019 Report Share #67 Posted January 5, 2019 -tu sa dane dotyczace osiagania temperatury wewnatrz slab - plaskie kawalki, cylinder- cylindryczne, sphere- kuliste.dokladnie podany jest czas dla osiagniecia temperatury takiej samej jak temperatura parzenia (wody). Przeliczenia tych temperatur dotycza temperatury wyjsciowej 4*C (wyjete z lodowki)Nie wiem jak to ma sie dokladnie do pomiarow niemniej jesli sa podane to znaczy ze ktos to sprawdzal. Inaczej mowiac - wynika z tej tabelki ze podobny jest czas dochodzenia do temoperatury wewnatrz podobny i dla temp np 55*C jak i dla 65*C - (wspolczynnik szybkosci przenikania jest szybszy dla 65 jak dla 55) stad zblizone czasy. NIemniej nigdy nie robilem pomiarow bo tez nie jest to mi potrzebne. Zawsze robie w nizszej temperaturze. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619730 Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted January 5, 2019 Report Share #68 Posted January 5, 2019 ArkadiuszW przepisach z tej strony przy parzeniu, wędzeniu czy pieczeniu wyrobów masz podawane: .... do osiągnięcia .......temperatury w wyrobieWyroby wyrobowi nie równy, 3 kg szynka nie jest zawsze taka sama jak inna 3 kg szynka, jedna ma mniej tłuszczu inna za to ze skórą.Dlatego Stefan podał +/- czasy, także w internecie czasy są rożne.Jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie to albo wsadź ten termometr do wyrobu albo sobie wylicz.Zapraszam do lektory poniżej. wlasciwosci_termofizyczne_zywnosci_cz1.pdf Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619740 Share on other sites More sharing options...
Booohigh Posted January 24, 2022 Report Share #69 Posted January 24, 2022 Witam wędze na zimno i zastanawiam się czy znacie jakąś glazurę do mięs żeby posmarować i oblepić przyprawami? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746663 Share on other sites More sharing options...
Booohigh Posted January 24, 2022 Report Share #70 Posted January 24, 2022 O super a jak to wpłynie na trwałość produktu, bo chce sobie udziwnić polędwicę na zimno wędzoną.Jak masz jakieś przepisy na posypkę to weź wrzuć jak możesz.Dzięki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746666 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted January 24, 2022 Report Share #71 Posted January 24, 2022 ...nim coś się zepsuje to zdążysz zjeść, nawet cienko krojąc...Ale wykopane...głęboko... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746674 Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 24, 2022 Report Share #72 Posted January 24, 2022 Wędzonka to nie pieczeń. Każda "glazura" wg mnie tylko utrudni przenikanie dymu wędzarniczego do mięsa. Właśnie zapeklowałem polędwice i polędwiczki sarny. Ponieważ uruchomiłem niedawno własnej roboty dymogenerator do zimnego wędzenia, więc zastanawiam się, czy go nie wypróbować na tych delikatnych wyrobach. Ale to mięso moczy się w wystudzonym wywarze z przypraw, peklosolą i dodatkiem miodu, więc nie będę go już pokrywał przed wędzeniem żadną "glazurą". Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746727 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted January 24, 2022 Report Share #73 Posted January 24, 2022 Ja polecam ci obtoczyć przyprawami które akceptujesz, już na etapie peklowania ,razem z peklosolą i peklować w woreczkach próżniowych.Idealnie do wedzenia na zimno,przyprawy nie odpadaja. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746738 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 25, 2022 Report Share #74 Posted January 25, 2022 A ja po obtoczeniu w posypce wędzil bym w folii celulozowej. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746751 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 25, 2022 Report Share #75 Posted January 25, 2022 polędwice i polędwiczki sarny Do tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym obsypie smakiem dookoła Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746759 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.