Jump to content

Recommended Posts

 

polędwice i polędwiczki sarny
Do tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym :thumbsup: obsypie smakiem dookoła  :D  :D  

 

No to zaryzykuję  :D  :thumbsup:

A robiłeś już coś takiego? Czy do zimnego wędzenia można ubrać to delikatne mięso w folię celulozową, bo powiesić na haczykach się boję, bo tak jest delikatne?

Obawiam się trochę, czy zimny dym dobrze przez tę folię penetruje(?)   :cry:

Edited by siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie przepadam za wędzeniem w folii :hmm:  Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw .....mam dobrą nalewke leśniczego do takich specjałów  :rolleyes:  :facepalm: więcej byłoby z daniela ;)

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw ....

Czy piszesz o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej  ;)

Edited by siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

 

o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej
 Letnim  :facepalm:  Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą 

 

O.K., tylko proszę o precyzję: jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie  :D )? 

Czy prawdziwie zimne wędzenie (do 20 st. C) będzie tu skuteczne?

Bo do tego celu użyję mojego 'dymo", który na lato chcę dodatkowo zaopatrzyć w "deflektor" chroniący wędzonki przed promieniowaniem cieplnym, które żarzące się trociny niechybnie wytworzą. Liczę w tej ciepłej porze na temperatury nie przekraczające temp. otoczenia  :)

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

 

 

jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie  )? 
Jak wiesz zawsze wędzimy do koloru - zwykle mi wychodzi ok 3,5 h w 30 st i ok 40 min w 45 st . Ale to jeszcze kwestia drewna , gęstości dymu, wilgotności ..... 

Muskie - to ryba 🙃

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.