siwydymek Posted January 25, 2022 Report Share #76 Posted January 25, 2022 (edited) polędwice i polędwiczki sarnyDo tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym obsypie smakiem dookoła No to zaryzykuję A robiłeś już coś takiego? Czy do zimnego wędzenia można ubrać to delikatne mięso w folię celulozową, bo powiesić na haczykach się boję, bo tak jest delikatne?Obawiam się trochę, czy zimny dym dobrze przez tę folię penetruje(?) Edited January 25, 2022 by siwydymek Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746872 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 25, 2022 Report Share #77 Posted January 25, 2022 (edited) Nie przepadam za wędzeniem w folii Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw .....mam dobrą nalewke leśniczego do takich specjałów więcej byłoby z daniela Edited January 25, 2022 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746889 Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 25, 2022 Report Share #78 Posted January 25, 2022 (edited) Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw ....Czy piszesz o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Edited January 25, 2022 by siwydymek Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746892 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 25, 2022 Report Share #79 Posted January 25, 2022 o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Letnim Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746893 Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 25, 2022 Report Share #80 Posted January 25, 2022 o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Letnim Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą O.K., tylko proszę o precyzję: jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie )? Czy prawdziwie zimne wędzenie (do 20 st. C) będzie tu skuteczne?Bo do tego celu użyję mojego 'dymo", który na lato chcę dodatkowo zaopatrzyć w "deflektor" chroniący wędzonki przed promieniowaniem cieplnym, które żarzące się trociny niechybnie wytworzą. Liczę w tej ciepłej porze na temperatury nie przekraczające temp. otoczenia Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746898 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 25, 2022 Report Share #81 Posted January 25, 2022 jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie )? Jak wiesz zawsze wędzimy do koloru - zwykle mi wychodzi ok 3,5 h w 30 st i ok 40 min w 45 st . Ale to jeszcze kwestia drewna , gęstości dymu, wilgotności ..... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746902 Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted January 25, 2022 Report Share #82 Posted January 25, 2022 Dzięki, zawsze to jakieś przybliżenie potrzebnych parametrów Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746910 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.