Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Słonina czyli sało


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#41 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 06 lut 2011 - 19:44

Piękne te wasze słoninki . A ja musiałem z nich zrezygnować ale robię cóż takiego
Niebo w gębie . Nawet wnuczki chcą to jeść. Cała tajemnica to czas parzenia 5-6 godz w temp. 95st C.

Dziadku po takiej długiej obróbce to w smaku lepsze od masełka,czuje ten smak :thumbsup: :thumbsup: niestety cholesterol i żonka nie pozwala na takie rarytasy :sad:
pozdrawiam

#42 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 lut 2011 - 19:53

niestety cholesterol

szybciej to masełko Cię zabije niż tłuszcz z boczusia

#43 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lut 2011 - 19:57

To nie jest boczuś to podgardle bez skóry i gruczołów .Pozdrawiam

#44 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 lut 2011 - 20:01

Oj DZIADKU przepraszam :blush: - przyznam że nawet nie powiększyłem fotki :blush:
ale tłuszcze podobne :lol:

#45 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lut 2011 - 20:12

ale tłuszcze podobne


Tak - ale smak całkiem inny . Jedna uwaga robiąc takie podgardle nie dodajemy innych mięs Pozdrawiam,

#46 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 lut 2011 - 20:16

ale smak całkiem inny

wiem , wiem... ale ja w kwesti tego Markowego cholesterolu :wink:

#47 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 06 lut 2011 - 21:47

A ja musiałem z nich zrezygnować ale robię cóż takiego

Czy dodatkowo jakoś doprawiasz to podgardle przed prasowaniem?

#48 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lut 2011 - 22:02

Gdzieś jest mój przepis na podgardle ze zdjęciami .Jutro pójdę do wróżki by go znalazła. Pozdrawiam

#49 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5408 postów

Napisano 06 lut 2011 - 22:16

Ja wróżyć póki co nie potrafię ale chyba o ten przepis chodzi https://wedlinydomow...p=102137#102137

#50 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 lut 2011 - 14:59

Ostatnio zmieniłem sposób peklowania -na sucho 17-18g mieszanki peklującej na 1kg podgardla .Lepiej jest opanować słoność wyrobu . Pozdrawiam

#51 gorzkim

gorzkim

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 18 maj 2011 - 22:29

Ostatnio zmieniłem sposób peklowania -na sucho 17-18g mieszanki peklującej na 1kg podgardla .Lepiej jest opanować słoność wyrobu . Pozdrawiam

Ile czasu peklować to podgardle na sucho?

#52 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 01 gru 2013 - 15:07

Z nadejściem chłodów organizm zaczyna potrzebować tłustego pokarmu, który by pomagał jemu produkować energię i przenosić surowy klimat. Jednym z lepszych produktów dla tej pory roku medycy liczą sadło.
 
4fe227ca34093979028bdff86c118df7.jpg
 
Dietolodzy uczą, że pokarm z dużą zawartością tłuszczów sprzyja rozwojowi aterosklerozy. Jednak w świecie tłuszczów wszystko nie prosto. Ponieważ organizm nie może bez ich obywać się, przy wyborze żyra produktów, co zawiera, trzeba uwzględniać niektóre ich właściwości. Przede wszystkim, to, ile mieści się w produkcie tłustych nienasyconych kwasów, uważają fachowcy.
 
cc0d8bda0e1a6b013cbfdf19b8f2cd0a.jpg
 
W tym szeregu tłustych produktów medycy wydzielają świńskie sadło, co ma unikalny zestaw tłustych nienasyconych kwasów. Okazało się, na przykład, że sadło zawiera arahidonovuju kwas, który jest jeden z czterech niezastąpionych tłustych kwasów.
 
066483aad7aaede50782a76d562cb125.jpg
 
Arahidonovaja kwas wchodzi w skład fosfolipidov, co składa podstawę membran komórek, i potrzebna dla przekazania sygnałów komórki w jakości zapalczywego mediatora. Ona zabezpiecza prawidłowe funkcjonowanie kostnej tkanki, "odpowiada" za wzrost kostnych komórek, pracę pączków, serdecznego mięśnia, a także bierze udział i w cholesterolem wymianie.
 
8488994085dd85aa0c906240483238d7.jpg
 
Oprócz tego, w sadle są obecne i inne cenne niezastąpione tłuste kwasy, co zajmuje w jego składzie blisko 10 odsetków. Za tym wskaźnikiem sadło wyprzedza inne spożywcze tłuszcze: biologiczna aktywność sadła do pięciu razy jest wyższa, aniżeli u masła i wołowego tłuszczu. Szeroko używane w ludowej medycynie jak zewnętrzny środek, sadło nierzadko okazuje się skuteczniejszym, aniżeli patentowane mazi.
 
3b179274a762a1e98879adfa196fe7ac.jpg
 
 
 
Na Ukrainie nawet muzeum sadła jest, komu jest ciekawe   http://www.votpusk.r...nfo.asp?ID=3968
 
Przy nim  restauracja jest i potrawy różne,  aż do sadła w czekoladzie!
 

Bardziej kosztowną potrawą restauracji jest "pruten' Davida" za 200 hrywen. To sadło pod postacią falosu, długością 25 cm Wewnątrz on jest napełnony farszerowanymi pierogami z mięsem, marynowanymi ogórkami, pomidorami i kapustą.

 

c1d933965cfeaeea7a0da663fbcd042e.jpg



#53 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10164 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2013 - 17:28

@Feederman,

Fantastyczny wykład o sale/słoninie i kwasie arachidonowym. :yes:  :excl:  :clap:

A ilustracja potrawy dopełnia całości :D


Użytkownik EAnna edytował ten post 01 gru 2013 - 18:48


#54 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 01 gru 2013 - 18:35

:blush:

Droga Anna, dziękuje za taką wysoką ocenę mojego zawiadomienia.

Wyznaję, że dużym fanatykiem sadła nie jestem lecz czasami  jem jego z dużym zadowoleniem.  Nie uwierzycie.... ono jest bardzo smaczne. :w00t:



#55 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 01 gru 2013 - 18:42

Czy to zdjęcia Twoich produktów ?

Pytam bo bardzo chętnie wstawiłbym je na FB.



#56 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3919 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 01 gru 2013 - 18:44

:) Witaj Sasza :) :) :) :)

 

Już się zacząłem martwić co się z TOBĄ stało :(

 

Wracając do słoniny to też zjadam kilka plasterków tygodniowo :) :tongue:

 

Wędzenie bez słoniny to u mnie jest nie możliwe  :) 



#57 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 01 gru 2013 - 18:57

Czy to zdjęcia Twoich produktów ?

Pytam bo bardzo chętnie wstawiłbym je na FB.

 

Mirosław, foto nie moje. Materiał żniwny, lecz myślę on należy wszystkim nam.  Sadło  - produkt  jest transkontynentalny i !!! międzynarodowy!!! :cool:

 

:) Witaj Sasza :) :) :) :)

 

Już się zacząłem martwić co się z TOBĄ stało :(

 

 

 

Grzegorz, pacjent szybciej jest żywy, czym martwy  :laugh:



#58 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7004 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 gru 2013 - 21:22

Kawałek słoniny na trzy palce już ze trzy tygodnie w soli leży, uwędzę na zimno kilka godzin, może na wierzch papryką posypię. :cool:

 

Załączone pliki



#59 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 03 gru 2013 - 15:25

Rosyjska prawda o sadle...

 

 

 

logo2.png



#60 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1555 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 03 gru 2013 - 21:16

Feederman z całym szacunkiem ale jak możesz to przetłumacz - tego języka uczyłem się w podstawówce a to było kilka tal temu - fotki wyglądają  ale co jest napisane  to nie wiem :hmm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych