Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja] Słonina czyli sało


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#81 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2015 - 21:37

Mi tam się biurko podoba :cool: :devil:



#82 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3204 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 lut 2015 - 21:39

......ochany , robione zdjątko w niedzielę rano (mówi Ci to coś) telefonem (chyba nokią) tuż przed pożarciem (jestem samougryziony)

 

...cud że podłoga ocalała.....

 

...tier - to blat na warsztacie - tam prawie mieszkam


Użytkownik jumbo edytował ten post 22 lut 2015 - 21:41


#83 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 lut 2015 - 21:44

Wybaczam :cool:



#84 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3204 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 lut 2015 - 21:52

...a co niby ?

przecież żyjesz...



#85 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lut 2015 - 21:54

No Panowie, bo z następnego tematu robi się śmietnik. 



#86 Bonifacy

Bonifacy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRadzionków

Napisano 16 sie 2016 - 21:51

A ja robię całkiem inaczej  1kg słoniny mielę na 8 mm oczkach dodaję 7 ząbków czosnku polskiego 10 dkg soli kopiasta łyżka majeranku 1 płaska pieprzu 1łyżka płatków paprykowych ostrych  mieszam i na 2 tygodnie do lodówki bardzo dobre do śliwowicy 80 procentowej z ogórkiem kiszonym



#87 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1020 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 17 sie 2016 - 08:59

10 dkg soli
 

 

Czy aby na pewno, na 1 kg słoniny 100 g soli ? Wydaje mi się, że pieruńsko słone to będzie.



#88 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3171 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 gru 2017 - 09:55

Co do mielonej słoniny - Byłem niedawno w Chorwacji i tam pewien miejscowy gospodarz poczęstował nas własnym chlebem  a do chlebka dał : coś pysznego - na moje oko była to słonina długo wędzona zmielona wymieszana z dodatkiem mielonej drobno ala szynki parmeńskiej  (tak przypuszczam) no i trochę przypraw (czosnek był na pewno - reszta to trochę południowy bukiet - miód w gębie) .



#89 StefanS

StefanS

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 607 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 19 sty 2018 - 12:12

Poniewaz udalo mi sie NARESZCIE dostac slonine w czesci przypominajaca nasz Podlaska to kawalek  grubosci 4.5-5 cm (waga kawalka 1.145 kg) postanowilem przeznaczyc na zrobienie salo. Tak wyglada po 3 dniach w pokojowej temperaturze. Teraz do lodowki na kilka tygodni.

 

Załączone pliki



#90 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1290 postów

Napisano 21 sty 2018 - 20:46

Poniewaz udalo mi sie NARESZCIE dostac slonine w czesci przypominajaca nasz Podlaska to kawalek  grubosci 4.5-5 cm (waga kawalka 1.145 kg) postanowilem przeznaczyc na zrobienie salo. Tak wyglada po 3 dniach w pokojowej temperaturze. Teraz do lodowki na kilka tygodni.

 

A według którego przepisu to robisz?



#91 StefanS

StefanS

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 607 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 21 sty 2018 - 22:15

A według którego przepisu to robisz?
 https://wedlinydomow...e-4#entry369623

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#92 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 23 wrz 2018 - 20:09

Dzisiaj dostałem dwa kawałki słoninki już wędzonej. Cienka co prawda ale jest. Wrzuciłem ją natartą czosnkiem do soli. Do lodówki i trzy miechy poczekam.   Zobaczymy co z tego wyjdzie. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych