Skocz do zawartości

[Ciastka] Pierniki Alpejskie


Rekomendowane odpowiedzi

PIERNIKI ALPEJSKIE

 

Z racji tego że już popruszyło śniegiem , naszła mnie chęć upiec pierwszego rzutu pierniczków.

 

 

Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach.

 

Składniki:

 

- 1 kg mąki

- 8 żółtek

- 3 białka

- 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)

- 3 łyżki kakao

- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany

- 3 łyżeczki sody

- 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników

- 1 kostka masła/margaryny (250 g)

- 1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny

 

Dzień przed pieczeniem:

 

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

 

 

W dniu pieczenia:

 

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

 

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

 

Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

 

Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

PIERNIKI ALPEJSKIE

Hela :grin: Halusia Biedneńka choreńka się nadreptała i takie fajności wyszły :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:clap: :brawo: :clap:

Mistrzyni nasza!

Jestem pełna podziwu :thumbsup:

Dziękuję Elu :blush:

 

Halusia Biedneńka choreńka się nadreptała i takie fajności wyszły :thumbsup: :pycha:

No troszkę się nadreptałam :grin:

 

Zbójaszku bo tygodniowym nic nie robieniu z wielką przyjemnością coś upiekłam.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

jesteś wszechstronnie uzdolniona i pracowita jak mróweczka :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach.

Tak te wyglądają :thumbsup: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@,

jesteś wszechstronnie uzdolniona i pracowita jak mróweczka :clap:

@halusia@ napisał/a:

Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach.

 

Tak te wyglądają :thumbsup: :clap:

Oooo. Halusia już w wybornej formie :grin: . Pierniczki... :clap: :brawo:

Jest mi bardzo miło czytając takie komentarze. Dziękuję :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dołączam się do koleżanek i kolegów . Ja tak się martwiłem , że Ty chora , owszem odchorowałaś swoje , ale za to przez ten czas zaplanowałaś piękne wejście w pięknym stylu :)

 

Do pierniczków aż się oczy cieszą , mniam :thumbsup: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny

zamierzam dziś upiec Twoje pierniczki, czy musi być mió sztuczny? Bo mam dużo naturalnego i nie opłaca mi się specjalnie kupować, no chyba, że trzeba...

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy musi być mió sztuczny? Bo mam dużo naturalnego

hmmm... a w czymże sztuczny byłby lepszy :cool: :wink:

- dla struktury ciasta nie ma znaczenia czy sztuczny czy prawdziwy... dla smaku natomiast jest :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zamierzam dziś upiec Twoje pierniczki, czy musi być mió sztuczny?

Owszem madlinko może być miód prawdziwy,.

Ten przepis zawiera akurat sztuczny miód który prawdopodobnie powoduje to że pierniczki będą szybciej miękkie. :grin:

 

Większość przepisów mam z miodem prawdziwym i tu się chyba potwierdza co wyżej napisałam.

 

Będę piekła trzeci rzut pierników ale już z innego przepisu, pewnie też wstawię na forum :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jacekn, chyba nie do końca jasno się wyraziłem :blush: ..... miałem na myśli początkową strukturę ciasta czyli sam proces jego wypieku...... miód nie wpłynie na gęstość czy "pływalność" (a przynajmniej nie w jakimś znaczącym stopniu)

- oczywiście potem kiedy gotowy wyrób "dojrzewa" owszem :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniczki upieczone, muszę przyznać, ze przy tym przepisie Halusi, mój stary może wylądowć w koszu. Są prawdziwie puchate i pyszne, fotorelacja po dekoracji czyli za jakieś 2 tygodnie.

Mam tylko jeden problem, choć nie wiem czy to problem, otóż pierniczki są już zimne i nie stwardniały :rolleyes: Macie jakiś pomysł dlaczego?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko jeden problem, choć nie wiem czy to problem, otóż pierniczki są już zimne i nie stwardniały :rolleyes: Macie jakiś pomysł dlaczego?

Madlinko, skoro nie stwardniały czyli rewelacja. Wniosek taki że nie przesuszyłaś je pod czas pieczenia gdzie mi sie często zdarza, te pierniczki mają to do siebie że smakują nawet twarde.

 

Dekoruj pierniki i wstawiaj fotki :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dekoruj pierniki i wstawiaj fotki :grin:

cierpliwości kochana :) jak je dzisiaj udekoruje to na święta ich już nie będzie, a nie mam czasu, żeby upiec kolejną porcję.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ameryki nie odkryje :grin:

Właśnie piekę trzeci rzut pierników. I przypomniało mi się że do pojemnika z piernikami należy włożyć skórkę od jabłka , wtedy pierniczki robią się miękkie. :grin:

To taka mała ciekawostka :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.