@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2010 PIERNIKI ALPEJSKIE Z racji tego że już popruszyło śniegiem , naszła mnie chęć upiec pierwszego rzutu pierniczków. Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach. Składniki: - 1 kg mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru (dałam mniej) - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników - 1 kostka masła/margaryny (250 g) - 1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2010 PIERNIKI ALPEJSKIEHela :grin: Halusia Biedneńka choreńka się nadreptała i takie fajności wyszły :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2010 :clap: :clap: :clap: Mistrzyni nasza!Jestem pełna podziwu :thumbsup: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2010 :clap: :brawo: :clap: Mistrzyni nasza! Jestem pełna podziwu :thumbsup: Dziękuję Elu :blush: Halusia Biedneńka choreńka się nadreptała i takie fajności wyszły :thumbsup: :pycha: No troszkę się nadreptałam :grin: Zbójaszku bo tygodniowym nic nie robieniu z wielką przyjemnością coś upiekłam. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2010 @halusia@, jesteś wszechstronnie uzdolniona i pracowita jak mróweczka :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2010 Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach.Tak te wyglądają :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2010 Oooo. Halusia już w wybornej formie :grin: . Pierniczki... :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2010 @halusia@, jesteś wszechstronnie uzdolniona i pracowita jak mróweczka :clap: @halusia@ napisał/a: Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach. Tak te wyglądają :thumbsup: :clap: Oooo. Halusia już w wybornej formie :grin: . Pierniczki... :clap: :brawo: Jest mi bardzo miło czytając takie komentarze. Dziękuję :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2010 @halusia@, dołączam się do koleżanek i kolegów . Ja tak się martwiłem , że Ty chora , owszem odchorowałaś swoje , ale za to przez ten czas zaplanowałaś piękne wejście w pięknym stylu Do pierniczków aż się oczy cieszą , mniam :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2010 1 słoik miodu (400 g) miód sztucznyzamierzam dziś upiec Twoje pierniczki, czy musi być mió sztuczny? Bo mam dużo naturalnego i nie opłaca mi się specjalnie kupować, no chyba, że trzeba... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2010 czy musi być mió sztuczny? Bo mam dużo naturalnegohmmm... a w czymże sztuczny byłby lepszy :wink: - dla struktury ciasta nie ma znaczenia czy sztuczny czy prawdziwy... dla smaku natomiast jest :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2010 - dla struktury ciasta nie ma znaczenia czy sztuczny czy prawdziwy..I tu się nie zgodzę nie które ciasta wychodzą lepsze na miodzie sztucznym niż prawdziwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2010 zamierzam dziś upiec Twoje pierniczki, czy musi być mió sztuczny? Owszem madlinko może być miód prawdziwy,. Ten przepis zawiera akurat sztuczny miód który prawdopodobnie powoduje to że pierniczki będą szybciej miękkie. :grin: Większość przepisów mam z miodem prawdziwym i tu się chyba potwierdza co wyżej napisałam. Będę piekła trzeci rzut pierników ale już z innego przepisu, pewnie też wstawię na forum :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2010 jacekn, chyba nie do końca jasno się wyraziłem :blush: ..... miałem na myśli początkową strukturę ciasta czyli sam proces jego wypieku...... miód nie wpłynie na gęstość czy "pływalność" (a przynajmniej nie w jakimś znaczącym stopniu)- oczywiście potem kiedy gotowy wyrób "dojrzewa" owszem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zatem robię z prawdziwym, do świąt zmiękną. Dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2010 oczywiście potem kiedy gotowy wyrób "dojrzewa" owszemI o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Pierniczki upieczone, muszę przyznać, ze przy tym przepisie Halusi, mój stary może wylądowć w koszu. Są prawdziwie puchate i pyszne, fotorelacja po dekoracji czyli za jakieś 2 tygodnie. Mam tylko jeden problem, choć nie wiem czy to problem, otóż pierniczki są już zimne i nie stwardniały :rolleyes: Macie jakiś pomysł dlaczego? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Mam tylko jeden problem, choć nie wiem czy to problem, otóż pierniczki są już zimne i nie stwardniały :rolleyes: Macie jakiś pomysł dlaczego? Madlinko, skoro nie stwardniały czyli rewelacja. Wniosek taki że nie przesuszyłaś je pod czas pieczenia gdzie mi sie często zdarza, te pierniczki mają to do siebie że smakują nawet twarde. Dekoruj pierniki i wstawiaj fotki :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Dekoruj pierniki i wstawiaj fotki :grin:cierpliwości kochana jak je dzisiaj udekoruje to na święta ich już nie będzie, a nie mam czasu, żeby upiec kolejną porcję. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Pewnie ameryki nie odkryje :grin: Właśnie piekę trzeci rzut pierników. I przypomniało mi się że do pojemnika z piernikami należy włożyć skórkę od jabłka , wtedy pierniczki robią się miękkie. :grin:To taka mała ciekawostka :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2010 ja do moich pierników nie zaglądam, są zamknięte, schowane, bo w przeciwnym razie bym tak jak Ty trzeci rzut już piekła Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2010 też skusiłam się na pierniczki mam nadzieję że zdążą zmięknąć do świąt dzisiaj zarobiłam ciasto jutro z małą będziemy uskuteczniać wypiek.Halusiu podrzuć teraz jakiś ciekawy przepis co zrobić z tymi białkami :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregdalvik Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Mogę zaproponować fajną babkę ze strony Arabeski babka z białek prosta w wykonaniu i bardzo smaczna http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/search/label/Ciasta%20ucierane%20i%20babki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Grudnia 2010 dzięki :lol: fajna strona jeszcze jej nie znałam ale już kilka ciast wpadło mi w oko a babki jeszcze nie znalazłam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Grudnia 2010 z białek przepyszne ciasto, cycki cyganki https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6000&start=30 Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.