Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Lechu007

Lechu007

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 sty 2011 - 13:03

dziekuje za szybką odpowiedź

- w przypadku tylko sparzenia po peklowaniu bez pieczenia po ostygnięciu będzie już dobra do spożycia

- w drugim przypadku, tak chcę po peklowaniu zamarynować w przyprawach i do piekarnika, czy przed włożeniem do piekarnika nie muszę parzyć tak? (pytam tak dla pewności)

ps. zasolić jeszcze po peklowaniu? chyba wystarczy tej soli ;-) i wystarczą same przyprawy

#22 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9050 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 sty 2011 - 13:18

chcę po peklowaniu zamarynować w przyprawach i do piekarnika, czy przed włożeniem do piekarnika nie muszę parzyć tak? (pytam tak dla pewności)

ps. zasolić jeszcze po peklowaniu? chyba wystarczy tej soli i wystarczą same przyprawy

Jeżeli mieso peklowałeś to nie marynujesz. To sa dwa różne sposoby przygotowania mięsa przed obróbką termiczną.
Ja bym peklowanego mięsa nie piekła ze względów zdrowotnych (chociaż golonki tak się czasami robi). Tradycyjne pieczenie to temperatury nawet do 180-200st.C. A nitryt i wysoka temp. = trucizna
Po peklowaniu należy czasami nawet mięso wymoczyć bo może być za słone.
Jeżeli jednak pieczesz to mięso w piekarniku to parzenie jest nie potrzebne.

#23 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 10 sty 2011 - 13:26

Popieram EAnnę.Też bym nie piekł peklowanego.Sole nitrytu nie są za zdrowe.

#24 Lechu007

Lechu007

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 sty 2011 - 13:31

trucizna? muszę poczytać jeszcze więcej o tym czy nie powinno się piec

a na koniec, szyneczkę 1kg po peklowaniu ie należy parzyć w wodzie? czy w piekarniku?

#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 10 sty 2011 - 13:36

Szynkę najpierw się gotuje przez 10min a potem parzy w temp. 80 C 50min/kg wliczając w to czas gotowania.

#26 Lechu007

Lechu007

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 sty 2011 - 13:40

Dziekuje Wam za pomoc!

#27 harryon

harryon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 04 wrz 2014 - 17:18

A można nie parzyć. Nie lubimy parzonych szynek i boczków? Czy to jest jakiś problem?

 

 

harryON



#28 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 wrz 2014 - 17:29

Oczywiście, że można - należy jednak wtedy  zwrócić  szczególną uwagę na reżim  higieniczny.

Ja też nie przepadam za parzonymi wędzonkami - tylko na święta parzę jedną z szynek dla ... :rolleyes: ...  urozmaicenia menu :D  .



#29 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 04 wrz 2014 - 17:29

:) oczywiście,że możesz nie parzyć jak Ci smakują :) boczków,polędwic, kiełbasy nie parzę, szynki nie raz parzę :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#30 harryon

harryon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 04 wrz 2014 - 17:34

:) oczywiście,że możesz nie parzyć jak Ci smakują :) boczków,polędwic, kiełbasy nie parzę, szynki nie raz parzę :)

dzięki

 

harryON






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych