Jump to content

Recommended Posts

a nie tylko z tą suszoną krwią

Co masz do suszonej krwi ?

Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witam.

Gdzie można kupić krew w mazowieckim?

też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:

Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew.

a nie tylko z tą suszoną krwią

Co masz do suszonej krwi ?

Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin:

 

nie wiem ale dla mnie to zupełnie dwa różne smaki i kolory

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzie
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Witam.

Gdzie można kupić krew w mazowieckim?

też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:

Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew.

u mnie na targu to łaske robią ,że stoją

jak prosiłam o przywiezienie mi w całości flaków wołowych przed świętami to żaden nie chciał o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
nemo19788, a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla".....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzie

Wampirek :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety

 

Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

ja kupuję hemoglobinę a następnie mieszam ją z rosołem (wywarem)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

niemieckie ścierwo

No no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawa ale zakladajac z gory ze niemieckie to scierwo poruszylo mnie doglebnie .

Jak niewiesz jakie scierwo wpisac to pisz ,,krajowe" tam gdzie towar zostal zakupiony.

 

Co do krwi suszonej osobiscie nieuzywam poniewaz niemam problemu z dostepem do swiezej krwi a wyroby tradycyjne,domowe niebyly i niemusialy byc doprawiane ,,proszkami".

Wiec uzywanie ich w moich wyrobach jako domowych jest niedopuszczalne.

Jak by ktos w D poszukiwal suszonej krwi a nieznal za bardzo jezyka to pierwszy lepszy wynik wyszukiwarki (Blutpulver , getrocknetes Schweineblut)

 

http://hausschlachtebedarf.de/wurstgewuerze/blutpulver---getrocknetes-schweineblut/index.php

a jak by ktos niedoczytal pisza o rozpuszczeniu krwi nie tylko w wodzie ale mozna rowniez w mleku wyrob bedzie jasniejszy...no ale to niemieckie sci.....receptury jak dla niektorych.

Pozdrawiam

No no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawa

a uważasz że Niemieccy kontrahenci to tacy cacy-glancy co?.... :rolleyes:

doskonale wiedzą gdzie i w jakim celu to ma trafić .....

 

pisząc to co napisałem odnosiłem się do marnej jakości mięsa właśnie w ten sposób wprowadzanego na rynek.... i tu niestety występuje ten pazerny handlarzyna który nie brzydzi się robić w bambuko swojego rodaka

 

tak więc nie unoś się Panie marcus..... na szczęście uczciwi też są na tym świecie......

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla".....

Więkrzym "ścierwem" jest chyba ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.!

 

Abratku.. A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra.. :mellow:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra..

była ostra bo i temat jest oburzający....

pisząc o jednej nacji może za bardzo uogólniłem bo i z innych krajów taki surowiec przychodzi ale takie przekręty głównie robione są z sąsiadami.....

 

ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.!

nie mówimy tu o świeżej krwi bo to raczej logiczne że takiej np z importu nie dostaniemy....

 

pozyskanie krwi nie stanowi problemu jeśli sprzedający faktycznie bierze mięso z ubojni....

 

obecna praktyka jest niestety taka że ubojnie sprzedają również gotowe importowane elementy (tu już nie ma znaczenia jakość - liczy się fakt)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety

 

Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać .

 

 

Gorąco pozdrawiam

 

byłabym Ci Andrzeju bardzo wdzięczna, ale to na spokojnie ,

jak będziesz miał odrobinę wolnego czasu i chęci to tak przy okazji.Tyle czekam to i jeszcze mogę poczekać .

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)

Najpierw sól wypadowa w rybach i mięsie, następnie afera z jajkami, podrobiony alkohol,

no i teraz mleko w proszku ."

 

"DOBRE BO POLSKIE", i podobne hasla ku pocieszeniu serc usypiaja czujnosc konsumencka niestety skutecznie.

Apes debemus imitari
  • 4 weeks later...
Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz.

Po rozmrożeniu a przed użyciem rozbij krew blenderem i będzie dobrze.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

No tak , ale jak bym przelała przez sitko , to nie wiem czy bym pół szklanki płynnej odzyskała... :devil:

rozbij krew blenderem

I nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ?

Do kaszanki i tak dodajesz trochę wywaru z gotowanych mięs, więc możesz dodać i do krwi będzie się lepiej rozprowadzać w farszu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Dobra , fajno :cool: Do kaszanki sie przymierzam od dłuższego czasu i chciałabym , żeby wszystko poszło zgodnie z planem i ''recepturami'' więc skoro będzie dobrze , to się biorę do roboty :grin: :grin: Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam! :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Witam ja często robię tak : krew wlewam do garnczka dolewam trochę rosołu z gotowania mies i parzę na kuchni do momentu aż krew zgęstnieje, po wystudzeniu mielę przez drobne sitko i dodaje do kaszy. Można także wlać krew do sztucznego jelita tzw. foli i po zawiązaniu gotować razem z mięsem w rosole. Po ugotowaniu krew zgęstnieje i do maszynki i po mieleniu do kaszy. W moim rejonie gdy idę na świniobicie kaszę się gotuje i miele a potem dodaje do kaszy.

Skorzystaj z kurpiowskiego sposobu przygotowania krwi do kaszanki . A więc krew musi być gotowana . Gotować możemy w garnku ale po co robić sobie problem -często się przypala. Bierzesz osłonkę poliamidową zawiązujesz jeden koniec, krew jaka by nie była-skrzepy czy płynna wlewasz do tej osłonki lub po prostu zakrzepniętą wkładasz ręką , zawiązujesz druki koniec i gotujesz w wodzie o temp do 90st C do momentu aż będzie twarda w osłonce- do 2 godz. Tak ugotowana krew kroi się pięknie że będziesz mogła kroić plastry na kanapki - jak lubisz.Tak przygotowaną krew możemy zamrozić . Dodając ją do kaszanki wystarczy zmielić samą lub z innymi produktami przez siatkę 5mmm.

Poczytaj

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

A więc krew musi być gotowana

Dziadku.

W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwi.Czy jest to zabieg niezbędny jeśli krew przed użyciem jest świeża, lub mrożona.Czy nie wystarczy wlać krew na gorącą kaszę ,który to zabieg spowoduje sparzenie krwi?.I wreszcie po co się gotuje krew do kaszanki.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwi

Masz rację Arkadiuszu,te inne sposoby to raczej regionalna sprawa,zresztą tak Dziadek napisał.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.