miro Posted January 29, 2013 Report Share #26 Posted January 29, 2013 a nie tylko z tą suszoną krwiąCo masz do suszonej krwi ? Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-264997 Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted January 29, 2013 Report Share #27 Posted January 29, 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-264998 Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted January 29, 2013 Report Share #28 Posted January 29, 2013 a nie tylko z tą suszoną krwiąCo masz do suszonej krwi ? Chyba, że wampirek z ciebie, to różnicę jakąś posmakujesz :grin: nie wiem ale dla mnie to zupełnie dwa różne smaki i kolory Quote Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-264999 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share #29 Posted January 29, 2013 miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzie Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265002 Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted January 29, 2013 Report Share #30 Posted January 29, 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil:Ja na bazarze (targu) znalazłem gościa co sprzedaje mięso z własnego uboju, dostarczam słoik i mam krew. u mnie na targu to łaske robią ,że stoją jak prosiłam o przywiezienie mi w całości flaków wołowych przed świętami to żaden nie chciał o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Quote Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265003 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share #31 Posted January 29, 2013 nemo19788, a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla"..... Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265009 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 29, 2013 Report Share #32 Posted January 29, 2013 miro, czy tego chcesz czy nie ale różnica jest......tak w smaku jak i wyglądzieWampirek :thumbsup: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265008 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 29, 2013 Report Share #33 Posted January 29, 2013 o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać . Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265011 Share on other sites More sharing options...
rzeznik Posted January 29, 2013 Report Share #34 Posted January 29, 2013 ja kupuję hemoglobinę a następnie mieszam ją z rosołem (wywarem) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265012 Share on other sites More sharing options...
marcus Posted January 29, 2013 Report Share #35 Posted January 29, 2013 niemieckie ścierwoNo no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawa ale zakladajac z gory ze niemieckie to scierwo poruszylo mnie doglebnie . Jak niewiesz jakie scierwo wpisac to pisz ,,krajowe" tam gdzie towar zostal zakupiony. Co do krwi suszonej osobiscie nieuzywam poniewaz niemam problemu z dostepem do swiezej krwi a wyroby tradycyjne,domowe niebyly i niemusialy byc doprawiane ,,proszkami". Wiec uzywanie ich w moich wyrobach jako domowych jest niedopuszczalne. Jak by ktos w D poszukiwal suszonej krwi a nieznal za bardzo jezyka to pierwszy lepszy wynik wyszukiwarki (Blutpulver , getrocknetes Schweineblut) http://hausschlachtebedarf.de/wurstgewuerze/blutpulver---getrocknetes-schweineblut/index.php a jak by ktos niedoczytal pisza o rozpuszczeniu krwi nie tylko w wodzie ale mozna rowniez w mleku wyrob bedzie jasniejszy...no ale to niemieckie sci.....receptury jak dla niektorych. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265032 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 29, 2013 Report Share #36 Posted January 29, 2013 No no Panie abratku co robia Polscy dostawcy to nie moja sprawaa uważasz że Niemieccy kontrahenci to tacy cacy-glancy co?.... :rolleyes: doskonale wiedzą gdzie i w jakim celu to ma trafić ..... pisząc to co napisałem odnosiłem się do marnej jakości mięsa właśnie w ten sposób wprowadzanego na rynek.... i tu niestety występuje ten pazerny handlarzyna który nie brzydzi się robić w bambuko swojego rodaka tak więc nie unoś się Panie marcus..... na szczęście uczciwi też są na tym świecie...... Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265037 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted January 29, 2013 Report Share #37 Posted January 29, 2013 a skąd oni Ci przywiozą jak kupują najtańsze rozmrażane niemieckie ścierwo w hurtowniach a potem udają że to "swojska hodowla"..... Więkrzym "ścierwem" jest chyba ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.! Abratku.. A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra.. :mellow: Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265043 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 30, 2013 Report Share #38 Posted January 30, 2013 A swoją drogą to Twoja wypowiedź była troszkę za ostra..była ostra bo i temat jest oburzający.... pisząc o jednej nacji może za bardzo uogólniłem bo i z innych krajów taki surowiec przychodzi ale takie przekręty głównie robione są z sąsiadami..... ten kto opycha produk pod nazwą "świeża krew" na bazarach, a w tym wypadku to nie Niemiec lecz Polak.!nie mówimy tu o świeżej krwi bo to raczej logiczne że takiej np z importu nie dostaniemy.... pozyskanie krwi nie stanowi problemu jeśli sprzedający faktycznie bierze mięso z ubojni.... obecna praktyka jest niestety taka że ubojnie sprzedają również gotowe importowane elementy (tu już nie ma znaczenia jakość - liczy się fakt) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265064 Share on other sites More sharing options...
nemo19788 Posted January 30, 2013 Report Share #39 Posted January 30, 2013 o krew też pytałam ale bez rezultatu niestety Jeżeli bardzo Tobie zależy na krwi to po kuligu mogę przesłać . Gorąco pozdrawiam byłabym Ci Andrzeju bardzo wdzięczna, ale to na spokojnie , jak będziesz miał odrobinę wolnego czasu i chęci to tak przy okazji.Tyle czekam to i jeszcze mogę poczekać . Quote Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265067 Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted January 30, 2013 Report Share #40 Posted January 30, 2013 Najpierw sól wypadowa w rybach i mięsie, następnie afera z jajkami, podrobiony alkohol, no i teraz mleko w proszku ." "DOBRE BO POLSKIE", i podobne hasla ku pocieszeniu serc usypiaja czujnosc konsumencka niestety skutecznie. Quote Apes debemus imitari Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-265071 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 26, 2013 Report Share #41 Posted February 26, 2013 Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz. Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271146 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 26, 2013 Report Share #42 Posted February 26, 2013 Jak te skrzepy ''rozpuścić'' Przelej krew przez sitko i gotowe. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271149 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 26, 2013 Report Share #43 Posted February 26, 2013 Pytanko mam takie :rolleyes: , bo nie wiem czy ''to'' jest w porządku ...Mam z ubojni krew (ok. 2 litrów ) w której są same skrzepy wielkości kilku centymetrów :shock: Czy to się do czegoś nadaje ??? Jak te skrzepy ''rozpuścić'' ??? Na razie zamroziłam , najwyżej wyrzucę... :tongue: Zgóry dzięki za odpowiedz.Po rozmrożeniu a przed użyciem rozbij krew blenderem i będzie dobrze. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271150 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 26, 2013 Report Share #44 Posted February 26, 2013 No tak , ale jak bym przelała przez sitko , to nie wiem czy bym pół szklanki płynnej odzyskała... :devil: rozbij krew blenderem I nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ? Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271157 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 26, 2013 Report Share #45 Posted February 26, 2013 nie dodawać żadnej wody , nic? Do kaszany będzie dobra ?Do kaszanki i tak dodajesz trochę wywaru z gotowanych mięs, więc możesz dodać i do krwi będzie się lepiej rozprowadzać w farszu. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271160 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted February 26, 2013 Report Share #46 Posted February 26, 2013 Dobra , fajno Do kaszanki sie przymierzam od dłuższego czasu i chciałabym , żeby wszystko poszło zgodnie z planem i ''recepturami'' więc skoro będzie dobrze , to się biorę do roboty :grin: :grin: Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam! Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271164 Share on other sites More sharing options...
Majki110 Posted February 26, 2013 Report Share #47 Posted February 26, 2013 Witam ja często robię tak : krew wlewam do garnczka dolewam trochę rosołu z gotowania mies i parzę na kuchni do momentu aż krew zgęstnieje, po wystudzeniu mielę przez drobne sitko i dodaje do kaszy. Można także wlać krew do sztucznego jelita tzw. foli i po zawiązaniu gotować razem z mięsem w rosole. Po ugotowaniu krew zgęstnieje i do maszynki i po mieleniu do kaszy. W moim rejonie gdy idę na świniobicie kaszę się gotuje i miele a potem dodaje do kaszy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271168 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 26, 2013 Report Share #48 Posted February 26, 2013 Skorzystaj z kurpiowskiego sposobu przygotowania krwi do kaszanki . A więc krew musi być gotowana . Gotować możemy w garnku ale po co robić sobie problem -często się przypala. Bierzesz osłonkę poliamidową zawiązujesz jeden koniec, krew jaka by nie była-skrzepy czy płynna wlewasz do tej osłonki lub po prostu zakrzepniętą wkładasz ręką , zawiązujesz druki koniec i gotujesz w wodzie o temp do 90st C do momentu aż będzie twarda w osłonce- do 2 godz. Tak ugotowana krew kroi się pięknie że będziesz mogła kroić plastry na kanapki - jak lubisz.Tak przygotowaną krew możemy zamrozić . Dodając ją do kaszanki wystarczy zmielić samą lub z innymi produktami przez siatkę 5mmm.Poczytaj http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271169 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 26, 2013 Report Share #49 Posted February 26, 2013 A więc krew musi być gotowana Dziadku. W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwi.Czy jest to zabieg niezbędny jeśli krew przed użyciem jest świeża, lub mrożona.Czy nie wystarczy wlać krew na gorącą kaszę ,który to zabieg spowoduje sparzenie krwi?.I wreszcie po co się gotuje krew do kaszanki.? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271187 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted February 26, 2013 Report Share #50 Posted February 26, 2013 W przepisach branżowych ,które posiadamy nic nie ma o gotowaniu krwiMasz rację Arkadiuszu,te inne sposoby to raczej regionalna sprawa,zresztą tak Dziadek napisał. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/2/#findComment-271188 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.