arkadiusz Posted February 26, 2013 Report Share #51 Posted February 26, 2013 zresztą tak Dziadek napisał. Ano napisał tylko zachodzę w głowę po co ten zabieg.Poczekamy ,zobaczymy :grin: .Pewnie jakieś uzasadnienie istnieje.Sądzę,że chodzi o to ,że jak są skrzepy to nie każdy ma blender do ich rozbicia a gotowanie pozwala krwi się scalić i wtedy można ja zmielić na gładką masę. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271190 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 26, 2013 Report Share #52 Posted February 26, 2013 Arku to jest sposób regionalny , dla mnie też był dziwny, ale skoro tak życzyli to tak się robiło. Przekonałem się do niego i ta kaszanka jest trochę inna nie taka czerwona bardziej brunatna a farsz przyjmniej się smakuje . Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest . Co do gotowania to trochę trzeba mieć wyczucia bo można całkiem nie dogotować i wtedy mniej trzeba krwi . Sposób jest poręczny bo się nie martwisz czy krew zgęstniała czy jest ze skrzepami . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271203 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted February 26, 2013 Report Share #53 Posted February 26, 2013 :grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach.Tak to za pamiętałem. Po co to robił :question: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271206 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 26, 2013 Report Share #54 Posted February 26, 2013 Po co to robił To się nazywało odwłóknienie, z tego co pamiętam. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271211 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 26, 2013 Report Share #55 Posted February 26, 2013 To jest włóknik który powoduje zgęstnienie -zestalenie się krwi . Mieszając mechanicznie czy ręcznie oddziela się ten włóknik, przez ten zabieg krew nie zgęstnieje i jest w stanie płynnym. . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271213 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 26, 2013 Report Share #56 Posted February 26, 2013 Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest Może wypróbujemy bo w nie długim czasie w planach spółdzielni Miś jest wyrób kaszanki.Krew mamy zamrożoną to się nada. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-271227 Share on other sites More sharing options...
Maqus Posted July 30, 2014 Report Share #57 Posted July 30, 2014 Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwieniaCiężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-363973 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 30, 2014 Report Share #58 Posted July 30, 2014 Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade Jak wszystkie produkty suszone. W pomieszczeniu suchym albo wsyp do dużego słoika i szczelnie zamknij. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-364036 Share on other sites More sharing options...
Joshua Posted March 11, 2024 Report Share #59 Posted March 11, 2024 W dniu 26.02.2013 o 15:43, EL GREGOR napisał(a): :grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach. Tak to za pamiętałem. Po co to robił i dodaje się soli, i wyciągasz skrzepy. Krew można dłużej w chłodnym miejscu postać. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/page/3/#findComment-909207 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.