Jump to content

Recommended Posts

zresztą tak Dziadek napisał.

Ano napisał tylko zachodzę w głowę po co ten zabieg.Poczekamy ,zobaczymy :grin: .Pewnie jakieś uzasadnienie istnieje.Sądzę,że chodzi o to ,że jak są skrzepy to nie każdy ma blender do ich rozbicia a gotowanie pozwala krwi się scalić i wtedy można ja zmielić na gładką masę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Arku to jest sposób regionalny , dla mnie też był dziwny, ale skoro tak życzyli to tak się robiło. Przekonałem się do niego i ta kaszanka jest trochę inna nie taka czerwona bardziej brunatna a farsz przyjmniej się smakuje . Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest . Co do gotowania to trochę trzeba mieć wyczucia bo można całkiem nie dogotować i wtedy mniej trzeba krwi . Sposób jest poręczny bo się nie martwisz czy krew zgęstniała czy jest ze skrzepami .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

:grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach.

Tak to za pamiętałem.

 

Po co to robił :question:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
To jest włóknik który powoduje zgęstnienie -zestalenie się krwi . Mieszając mechanicznie czy ręcznie oddziela się ten włóknik, przez ten zabieg krew nie zgęstnieje i jest w stanie płynnym. .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Możesz spróbować i zobaczyć jak to jest

Może wypróbujemy bo w nie długim czasie w planach spółdzielni Miś jest wyrób kaszanki.Krew mamy zamrożoną to się nada.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 1 year later...

Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia

Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3

Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam

 

Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade

 

 

Witam zakupiłem w wedliny-domowe krew suszoną lecz nie jest napisane jak ją przechowywac. Proszę o porade
Jak wszystkie produkty suszone. W pomieszczeniu suchym albo wsyp do dużego słoika i szczelnie zamknij.
  • 9 years later...
W dniu 26.02.2013 o 15:43, EL GREGOR napisał(a):

:grin:mam takie pytanie dotyczące krwi; pamiętam jak w latach 60 przychodził do nas rzeźnik i zabijał świnie.Łapał krew do miski a następnie w misce mieszał krew rękoma i po skończonym mieszaniu wyrzucał takie frędzle,które wieszały się na palcach.

Tak to za pamiętałem.

 

Po co to robił :question:

i dodaje się  soli, i wyciągasz skrzepy. Krew można dłużej w chłodnym miejscu postać.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.