Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przygotowania do świąt.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 06 gru 2010 - 20:08

U nas już się zaczęło.Oczywiście to nie wszystkie tylko prezentacja.Robota nie moja tylko mojej małżonki.Ja nie mam cierpliwości do tej roboty.

Dołączona grafika

#2 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1906 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 gru 2010 - 20:17

Moja Żonka też robi takie małe uszka 2-3 na łyżce.

#3 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 06 gru 2010 - 20:37

Ja osobiście bardzo lubię robić pierogi , a jeść jeszcze bardziej.

#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5908 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 gru 2010 - 21:41

U nas już się zaczęło


A u mnie jeszcze się nie zaczęło, ale taki jeden talerz mi wystarczy :grin:

#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5541 postów

Napisano 06 gru 2010 - 21:45

A ja robię uszka..i różnego rodzaju pierożki..i uwielbiam ..jak komuś to smakuje :cool: :smile: .Sama nie jadam ..bardziej "próbuję" :).

#6 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4143 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 gru 2010 - 21:48

U nas pierogi z kapusta i grzybami i uszka robi teściowa, identyczne :) Oj juz nbie moge sie doczekac... a w wiglie 2 zmiana w pracy... ciekawe czy cos zostanie dla mnie na późny wieczór...

#7 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1173 postów

Napisano 07 gru 2010 - 12:05

Uwielbiam pierogi, ojej normalnie nie wiem jak wytrzymam do obiadu po tym widoku.
U nas Wigilia jest składkowa, teściowa robi pierogi, moim daniem jest kapusta z grochem, ale mam jeszcze czas na jej przygotowanie.

#8 gasmil

gasmil

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 198 postów
  • MiejscowośćLubawa

Napisano 07 gru 2010 - 12:12

U nas w tym roku też wigilia składkowa, mój wkład to oczywiscie wędzone rybki - pstrągi.:-) Na pozostałą część świąt oczywiscie wędzonki mięsne. Zamierzam zrobić boczek rolowany z polędwiczką i farszem w środku. Jeszcze przygotuję białą kiełbaskę bo bardzo lubię, może pasuje ona bardzej do Wielkanocy ale cóż :-)

#9 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1363 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 gru 2010 - 18:54

U mnie tez składkowa i jak co roku robię " rybę po grecku "

#10 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 gru 2010 - 10:25

U mnie jeszcze sie nie zaczęło,zwykle startjemy z przygotowaniami na tydzien przed wigilią i świętami. Teraz powoli zacznę kupowac składniki,ale w tym roku na wigilię chyba nei będzie 12 potraw :smile:

#11 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 09 gru 2010 - 10:32

U mnie też widać święta. Właśnie przywiozłam 60 kg mięsa które będzie przerobione na wędzonki. Ciężki dzień dzisiaj się zapowiada

#12 zigo

zigo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćKwidzyn

Napisano 09 gru 2010 - 11:17

U nas pierogi z kapusta i grzybami i uszka robi teściowa, identyczne :) Oj juz nbie moge sie doczekac... a w wiglie 2 zmiana w pracy... ciekawe czy cos zostanie dla mnie na późny wieczór...



Pokemon, hehe to tak samo jak u mnie. Barszcz robi teściu a pierogi i uszka teściowa.
I powiem że nigdzie jescze lepszych nie udało mi się zjeść :clap: . A robienie barszczu to cała ceremonia, teściu cały dzień nie wychodzi z kuchni i nie pozwala nawet zbiżyć się do garów a na raz robi nawet do 50 litrów. A jak nie daj boże ktoś pózniej przy odgrzewaniu go przegotuje to "ręka, noga, mózg na scianie."
Ale tego smaku to nie da się opisać - szkoda że tak robi tylko dwa do trzech razy na rok.

Pozdrawiam
Zigo

#13 marcmur

marcmur

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćBochotnica

Napisano 09 gru 2010 - 11:35

Ja dzis jadę po tylną wiartkę do rodziców, jutro po przednią do sklepu .:)

#14 kk29c

kk29c

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćLUBIN

Napisano 09 gru 2010 - 11:47

Małgoś,
Witam miłośników pichcenia Świątecznego:-) Najlepsze żarełko jest w Święta Bożego Narodzenia, czego przykładem są wyroby żonki Arkadiusza.
Podziwiam Małgosię która tyle trudu wkłada aby połechtać podniebienia innych żarłoków i robi to dla własnej przyjemności.
Podobno to największe uznanie dla mistrza kuchni jeśli gościom smakuje:-))))))))))

#15 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1906 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 09 gru 2010 - 12:19

Podczas przygotowań swiątecznych ja robię tylko wędlinę , ale i tak jestem bardzo ważną osobą bo kontroluję by wszystkie świąteczne potrawy były wykonane prawidłowo tz. zgodnie z tradycją i trzymały świąteczny standart. :grin: :thumbsup:

#16 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1937 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 gru 2010 - 12:56

moim daniem jest kapusta z grochem,

Madlinko ja tyle słyszałem o kapuście z grochem ,lecz nigdy tego nie jadem.poprosze o przepis :thumbsup:

#17 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4143 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 09 gru 2010 - 13:06

OJ pychota, moja teściowa robi !!!

#18 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1173 postów

Napisano 09 gru 2010 - 15:41

wrzucę przepis oczywiście, tylko nie dzisiaj, bo nie mam czasu :)

#19 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1878 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 11 gru 2010 - 20:28

U mnie przygotowania do świąt zaczęły się parę dni temu świniobiciem :tongue: ... świnka leży zapeklowana i oczekuje na dalsze poczynania :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1173 postów

Napisano 11 gru 2010 - 21:07

u mnie też już świnka zabita, kiełbasa zapeklowana, szynki, boczek, karczek trzeba jeszcze włożyć w marynatę. Chipsy się suszą (zagrycha na święta- pod warunkiem, że dotrwają :) ) Dziś zrobiłam córce choinkę z brystolu na ścianę taką dużą, udekorowałam bombkami z papieru kolorowego i łańcuchem z bibuły od razu poczułąm święta.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych