EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zakładam nowy temat aby przypomnieć bardzo dobre receptury kol. Ligawy. Kiełbasa Justowska: Kiełbasa Tyniecka, w różnych osłonkach: Uwagi: Kiełbasa o pikantnym, wyrazistym smaku, zwarta na przekroju ale zarazem krucha. Proszę zwrócić uwagę na odmienną recepturę masy wiążącej. W całej tej masie jest zawarty tłuszcz i jest tej masy stosunkowo dużo. Dlatego tłuszcz jest niewidoczny na przekroju. Masa dobrze wiąże na zasadzie emulsji parówkowej. W moim wykonaniu kiełbasa Tyniecka jest za słabo napchana do odłonek. Robiłam te kiełbasy razem z parówkami i siły mnie odpuściły Przy użyciu jasnych, jednorodnych w kolorze mięśni można uzyskać na przekroju kiełbasę o wyglądzie szynkowej a jednak zawierajacą (ukryty) tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i nadaje kiełbasie rzadką delikatność. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2010 No właśnie, to jest to o czym ostatnio myślałem, oprócz szynki dałaś jako klasę II z golonki, czy łopatki? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Oczywiście :clap: :brawo: :clap: Rzeczywiście wyglądają na nisko tłuszczowe- dobre rozwiązanie dla tych nielubiących by tłuszcz "rzucał się w oczy i widzę ,że mimo zastosowania tłuszczu do masy wiążącej to "spoistość' kiełbas bardzo dobra. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Są to kiełbasy pieczone, i dla tego pytam jakiego rodzaju tłuszczyk tak pięknie nasycił mięsko klI. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2010 oprócz szynki dałaś jako klasę II z golonki, czy łopatki?Na 5,1 kg mięsa dałam: - I szynka krojona - 2,5kg - I ze schabu mielona na "12" - 1kg - II i III ze schabu, dość tłuste okrawki i blony - 1,3kg - golonka sama chuda - 0,2kg - pręga wołowa (dla poprawienia koloru) 0,1kg Ostatnie trzy składniki przez "2" i kutrowane z lodem. Lodu dodałam ok. 65 dkg. Obserwowałam kleistość masy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2010 No własnie, klasęII i III musimy kutrować, coby przy pieczeniu tłuszczyk nasycił mięsko kl IPiękny wyrób. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2010 EAnno, mam do Tychów 30 min. Jak chcesz mieć na śniadaniu głodnego forumowicza, a biblia mówi "głodnego nakarmić" to zamieszczaj takie pyszności o tej porze. Jeszcze ten przemycony nośnik smaku. Czy mógłbym się u Ciebie zapisać się na papiery Czeladnicze? Zakręce korbą od maszynki czy nadziewarki, przypilnuje ognia, pozmywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Moja a'la tyniecka - ostatni baton 6-ciotygodniowy :grin: troszkę trudno kroić bo w piwniczce mam małą wilgotność ale smakowo bardzo dobra :lol: http://img808.imageshack.us/img808/2576/dscn0692h.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 W moim wykonaniu kiełbasa Tyniecka jest za słabo napchana do osłonekchudziak, - gratuluję wyrobów. Odnośnie cytatu .Zapraszamy na kurs w Łazach , przekonasz się że najważniejsze jest wiązanie które poprawi to co w cytacie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zapraszamy na kurs w Łazach , przekonasz się że najważniejsze jest wiązanie które poprawi to co w cytacieDziadku chętnie bym się wybrała na kurs bo nauki nigdy za wiele ale ciągle coś staje na przeszkodzie . Natomiast co do słabego napełnienia osłonek to niestety robimy to bardzo nieprofesjonalnie bo przy użyciu rury PCV i dopasowanej średnicą butelki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Kiełbasa o pikantnym, wyrazistym smaku Wieczorem będę dodawał przyprawy. W przepisie jest sporo kolendry i gałki http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy I tu pytanie do EAnny, Chudziaka i tych co robili tą kiełbasę... Jest OK? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Jest OK? Ja co prawda tej kiełbasy nie robiłem ,ale robię krakowską z dodatkiem kolendry i ta dawka co jest w tym przepisie jest trzykrotnie większa od tego co ja dodaję.Wnioski musisz wyciągnąć sam.Kolendra to dość aromatyczna przyprawa i jak przesadzisz to będzie jechać starą skarpetą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Kolendry miałam resztkę i chyba lekko zwietrzałą :blush: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Czerwca 2012 W przepisie jest sporo kolendry i gałki http://wedlinydomowe.pl/k...autorski-ligawyPrzeczytajcie uważnie skład przypraw https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16259#16259 ponadto pierwszy raz produkt należy wykonać z zgodnie z przepisem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Czerwca 2012 pierwszy raz produkt należy wykonać z zgodnie z przepisem.Zawsze się tego trzymam, ale w tym wypadku kolendry na mój smak jest za dużo.Mnie głównie chodziło o ciekawy proces technologiczny i chęć sprawdzenia czy ja to potrafię. Chodzi o kutrowanie, a w moim przypadku blenderowanie. Przypominam, że mówimy o tym przepisie http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy . [ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 21:02 ]Dodam tylko, że ta kiełbasa już od kilku godzin wisi na kiju. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Dodam tylko, że ta kiełbasa już od kilku godzin wisi na kiju. To ja poproszę o informację o smaku tej kiełbasy jutro :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Czerwca 2012 To ja poproszę o informację o smaku tej kiełbasy jutro :wink:Załatwione :D Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Chylę czoła przed autorem tej kiełbasy :clap: . Nie bardzo przekonywała mnie ilość kolendry.. Być może niesłusznie. Kiełbasa wykonana w 99% zgodnie z recepturą. Kutrowanie, obróbka termiczna itd... Fotki jutro. ale bardzo żałuję, że smaku nie oddadzą. Musicie sobie zrobić sami :wink:. Jak to mówi einshel - jak se człowiek sam nie zrobi... :wink: . No z jajem kobita :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Robiłem tą kiełbasę wiele razy, smak zawsze super. Jedna rada dla kutrujących domowym sposobem. Używajcie zawsze blendera.Ostatnio tą kiełbasę robiłem u teściów i nie mając blendera masę wiążącą zrobiłem w robocie kuchennym na najwyższych obrotach. Zamiast pieczenia zazwyczaj ją parzę. Dziwiłem się, że jak nigdy, kiełbasa pływa w garze. Po degustacji, okazało się, że w masie wiążącej jest mnóstwo pęcherzyków powietrza (w czasie melaksowania nie było tego widać). Nie wiem, czy to powierzchnia pracy (wiadomo, miska robota to duża powierzchnia), czy szybkość miksowania (w blenderze mamy zdecydowanie większe obroty), ale powietrza była dużo. I w związku z tym rada: Tyniecką zawsze należy blenderować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Jedna rada dla kutrujących domowym sposobem.Autor tego przepisu nie kutruje tylko miele 2X na sitku makowym i długo miesza. Również miałam pewien problem z powietrzem bo posłużyłam się malakserem. Sprawdź obroty malaksera teściów bo prawdopodobnie są za wysokie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam zainteresowanych tematem. Pozwólcie że odgrzeję kotleta. Według moich przeliczeń udział procentowy azotynu sodu w dawce peklującej z użyciem Prague Powder wynosi 0.2g/kg czyli o połowę wyższy od dawki w peklosoli. Jak to się ma do polskich norm peklowania mięsa? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Kiełbasa JustowskaŁadna ta Justowska, ale nie umiem znaleźć przepisu !? Edytowane 19 Grudnia 2018 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2018 nie umiem znaleźć przepisu !? Jest na Stornie Głównej: JUSTOWSKA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Jest na Stornie Głównej: Dziękuję Aniu, wyszukiwarka nic mi nie pokazała, a kiełbaska godna wykonania.Zdrowych, wesołych świat Aniu. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.