Skocz do zawartości

kiełbasa Justowska i Tyniecka Ligawy


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat aby przypomnieć bardzo dobre receptury kol. Ligawy.

Kiełbasa Justowska:

 

 

 

 

Kiełbasa Tyniecka, w różnych osłonkach:

 

Uwagi:

Kiełbasa o pikantnym, wyrazistym smaku, zwarta na przekroju ale zarazem krucha.

Proszę zwrócić uwagę na odmienną recepturę masy wiążącej. W całej tej masie jest zawarty tłuszcz i jest tej masy stosunkowo dużo. Dlatego tłuszcz jest niewidoczny na przekroju. Masa dobrze wiąże na zasadzie emulsji parówkowej.

W moim wykonaniu kiełbasa Tyniecka jest za słabo napchana do odłonek. Robiłam te kiełbasy razem z parówkami i siły mnie odpuściły :cry:

Przy użyciu jasnych, jednorodnych w kolorze mięśni można uzyskać na przekroju kiełbasę o wyglądzie szynkowej a jednak zawierajacą (ukryty) tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i nadaje kiełbasie rzadką delikatność.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście :clap: :brawo: :clap:

Rzeczywiście wyglądają na nisko tłuszczowe- dobre rozwiązanie dla tych nielubiących by tłuszcz "rzucał się w oczy i widzę ,że mimo zastosowania tłuszczu do masy wiążącej to "spoistość' kiełbas bardzo dobra.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oprócz szynki dałaś jako klasę II z golonki, czy łopatki?

Na 5,1 kg mięsa dałam:

- I szynka krojona - 2,5kg

- I ze schabu mielona na "12" - 1kg

- II i III ze schabu, dość tłuste okrawki i blony - 1,3kg

- golonka sama chuda - 0,2kg

- pręga wołowa (dla poprawienia koloru) 0,1kg

Ostatnie trzy składniki przez "2" i kutrowane z lodem.

Lodu dodałam ok. 65 dkg. Obserwowałam kleistość masy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, mam do Tychów 30 min. Jak chcesz mieć na śniadaniu głodnego forumowicza, a biblia mówi "głodnego nakarmić" to zamieszczaj takie pyszności o tej porze. Jeszcze ten przemycony nośnik smaku. Czy mógłbym się u Ciebie zapisać się na papiery Czeladnicze? Zakręce korbą od maszynki czy nadziewarki, przypilnuje ognia, pozmywam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Moja a'la tyniecka - ostatni baton 6-ciotygodniowy :grin: troszkę trudno kroić bo w piwniczce mam małą wilgotność ale smakowo bardzo dobra :lol:

 

 

http://img808.imageshack.us/img808/2576/dscn0692h.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim wykonaniu kiełbasa Tyniecka jest za słabo napchana do osłonek

chudziak, - gratuluję wyrobów.

Odnośnie cytatu .Zapraszamy na kurs w Łazach , przekonasz się że najważniejsze jest wiązanie które poprawi to co w cytacie . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapraszamy na kurs w Łazach , przekonasz się że najważniejsze jest wiązanie które poprawi to co w cytacie

Dziadku chętnie bym się wybrała na kurs bo nauki nigdy za wiele ale ciągle coś staje na przeszkodzie . Natomiast co do słabego napełnienia osłonek to niestety robimy to bardzo nieprofesjonalnie bo przy użyciu rury PCV i dopasowanej średnicą butelki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasa o pikantnym, wyrazistym smaku

Wieczorem będę dodawał przyprawy. W przepisie jest sporo kolendry i gałki http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

I tu pytanie do EAnny, Chudziaka i tych co robili tą kiełbasę... Jest OK?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest OK?

Ja co prawda tej kiełbasy nie robiłem ,ale robię krakowską z dodatkiem kolendry i ta dawka co jest w tym przepisie jest trzykrotnie większa od tego co ja dodaję.Wnioski musisz wyciągnąć sam.Kolendra to dość aromatyczna przyprawa i jak przesadzisz to będzie jechać starą skarpetą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest sporo kolendry i gałki http://wedlinydomowe.pl/k...autorski-ligawy

Przeczytajcie uważnie skład przypraw https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16259#16259 ponadto pierwszy raz produkt należy wykonać z zgodnie z przepisem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwszy raz produkt należy wykonać z zgodnie z przepisem.

Zawsze się tego trzymam, ale w tym wypadku kolendry na mój smak jest za dużo.

Mnie głównie chodziło o ciekawy proces technologiczny i chęć sprawdzenia czy ja to potrafię. Chodzi o kutrowanie, a w moim przypadku blenderowanie. Przypominam, że mówimy o tym przepisie http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy .

 

[ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 21:02 ]

Dodam tylko, że ta kiełbasa już od kilku godzin wisi na kiju.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że ta kiełbasa już od kilku godzin wisi na kiju.

To ja poproszę o informację o smaku tej kiełbasy jutro :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chylę czoła przed autorem tej kiełbasy :clap: . Nie bardzo przekonywała mnie ilość kolendry.. Być może niesłusznie. Kiełbasa wykonana w 99% zgodnie z recepturą.

Kutrowanie, obróbka termiczna itd... Fotki jutro. ale bardzo żałuję, że smaku nie oddadzą.

Musicie sobie zrobić sami :wink:. Jak to mówi einshel - jak se człowiek sam nie zrobi... :wink: . No z jajem kobita :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem tą kiełbasę wiele razy, smak zawsze super. Jedna rada dla kutrujących domowym sposobem. Używajcie zawsze blendera.

Ostatnio tą kiełbasę robiłem u teściów i nie mając blendera masę wiążącą zrobiłem w robocie kuchennym na najwyższych obrotach.

Zamiast pieczenia zazwyczaj ją parzę. Dziwiłem się, że jak nigdy, kiełbasa pływa w garze. Po degustacji, okazało się, że w masie wiążącej jest mnóstwo pęcherzyków powietrza (w czasie melaksowania nie było tego widać). Nie wiem, czy to powierzchnia pracy (wiadomo, miska robota to duża powierzchnia), czy szybkość miksowania (w blenderze mamy zdecydowanie większe obroty), ale powietrza była dużo. I w związku z tym rada: Tyniecką zawsze należy blenderować :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna rada dla kutrujących domowym sposobem.

Autor tego przepisu nie kutruje tylko miele 2X na sitku makowym i długo miesza.

Również miałam pewien problem z powietrzem bo posłużyłam się malakserem.

Sprawdź obroty malaksera teściów bo prawdopodobnie są za wysokie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam zainteresowanych tematem.

Pozwólcie że odgrzeję kotleta.

Według moich przeliczeń udział procentowy azotynu sodu w dawce peklującej z użyciem Prague Powder wynosi 0.2g/kg czyli o połowę wyższy od dawki w peklosoli. Jak to się ma do polskich norm peklowania mięsa?

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie umiem znaleźć przepisu !?

Jest na Stornie Głównej: 

JUSTOWSKA

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest na Stornie Głównej: 
 

Dziękuję Aniu, wyszukiwarka nic mi nie pokazała, a kiełbaska godna wykonania.

Zdrowych, wesołych świat Aniu.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.