Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 09 gru 2010 - 18:52

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej


- 1 kg śledzia (filet)
- 1 szkl wody
- 1 przecier pomidorowy 200g
- 1/2 szkl oleju
- 1/3 szkl octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy, ziele angielskie, 2 duże cebule.

Z tych składników gotujemy zalewę.
Filety śledziowe obdzieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Układamy w garnku i zalewamy gorącą zalewą pomidorową.
Całość gotujemy 10 min nie mieszając.

Można jęść na następny dzień :grin:
Śledziki są przepyszne, gorąco polecam :grin:

850da68062337527m.jpg
Zalewa ugotowana.
6d85294c5d096797m.jpg

Śledzie pokrojone na kawałki.
866b2389d122cbd8m.jpg

Całość zalane zalewą .
935e76ff2972b037m.jpg SMACZNEGO !


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 gru 2017 - 21:29


#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 gru 2010 - 19:30

Filety śledziowe obdzieramy ze skóry



No i super , mam pytanko : dlaczego należy filety śledziowe obdzierać ze skóry :question:



Pozdrawiam

#3 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 09 gru 2010 - 19:36

No i super , mam pytanko : dlaczego należy filety śledziowe obdzierać ze skóry :question:


Andrzejku nie będę się upierała że musisz :grin: może być ze skórą.
Bo ja niestety , już taka jestem... wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink:

#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 09 gru 2010 - 19:39

I o to mi Halinko chodziło :grin:
Super!! :clap:


Małgosiu polecam, ze skórą lub bez.... :grin:

#5 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 gru 2010 - 19:40

wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink:



Rozumiem :lol:


Pozdrawiam

#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7199 postów

Napisano 10 gru 2010 - 08:50

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej

Smaczniaście to wygląda :thumbsup: , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :thumbsup: :grin:

wszystko bez skóry, gdzie łatwo schodzi to wszędzie ściągam ... :tongue: :wink:

też wolę bez skóry :grin:

Dokładnie tak jak moja żona :)

Nawet nie będę pytał :lol: :lol: :cool:


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 gru 2017 - 21:30


#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 gru 2010 - 16:58

Smaczniaście to wygląda :thumbsup: , ale niestety nie jest mi dane zakupić u mnie śledzia niesolonego, więc tylko popatrzę sobie co tam Halusia "wydreptała" :thumbsup: :grin:


Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej.

U mnie już można jeść :grin:

Dołączona grafika

#8 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 10 gru 2010 - 18:39

Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakach. Dodaje ze skórą i nie gotuję 10 min bo sie rozgotują. przyrządzam je w garnku Zeptera ,jak cebula zmięknie to do gotujacej zalewy wrzucam kawłki filetów i zdejmuję z płyty pod przykrywka dochodzą idealnie bez gotowania

#9 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7199 postów

Napisano 10 gru 2010 - 19:12

Jak to Zbójaszku , kupisz w każdej hali rybnej.

O halę rybną to u nas ciężko :sad:

U mnie już można jeść :grin:

:thumbsup: :thumbsup: dasz kawałek :rolleyes: :lol:

Używam filetów śledziowych mrożonych które są nawet w wiekszych spożywczakach

W Lubomku w sklepach jest duży wybór ryb mrożonych, śledzi niesolonych niet :cool:

#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 gru 2010 - 19:21

Dodaje ze skórą i nie gotuję 10 min bo sie rozgotują.


Jak widzisz mój filet śledziowy gotowany bez skóry ale nie dłużej jak 10 min nie jest rozgotowany :tongue:

:thumbsup: :pycha: dasz kawałek :rolleyes: :lol:


Dla Ciebie wszystko Braciszku :grin:

#11 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7199 postów

Napisano 10 gru 2010 - 20:27

Dla Ciebie wszystko Braciszku :grin:

Zawsze wiedziałem, że na siostrę mogę liczyć :smile:

Zbójaszku , nie masz kumpla na kolei co jeździ przez Pobiedziska . Mogę kupić i podrzucić na "tory"

Niestety nie mam, ale dzięki za chęci :smile:

#12 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 gru 2017 - 19:12

Odświeżam temat  :)

 

Ryba przerobiona..tzn karaś. Część smażonych poszło w zalewę octową. Z reszty, ryby sparzyłam i obrałam z ości. Dodałam podgarle , wszystko razem zmieniłam i tym sposobem wyszły pulpeciki rybne. Po usmażeniu poszły do sosu pomidorowego. Poezja 1f642.png :)

 

Załączony plik  25353661_1463527303767126_2081134405243242715_n.jpg   56,11 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  25442970_1463527353767121_8044474340421600334_n.jpg   46,16 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  25158449_1463527417100448_1117077710303182201_n.jpg   67,35 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  25398699_1463527443767112_7268926132191804674_n.jpg   86,96 KB   11 Ilość pobrań

 

 

 

 



#13 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 200 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 17 gru 2017 - 19:39

Cena śledzia w Ustce na ladzie to od 6 do 7,50 w sklepach przy hurtowni rybnej.



#14 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 gru 2017 - 21:21

...a co z ośćmi w tych karasiach - filetowałaś - bo mi się nie ......ło...

No i miały takie ładne oczy - ale to koty lubią.



#15 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 gru 2017 - 22:21

...a co z ośćmi w tych karasiach - filetowałaś - bo mi się nie ......ło...

 

Karasie sparzyłam we wrzątku, oddzieliłam mięso od ości te duże. Z drobnymi poradziła sobie maszynka  :) 



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 kwi 2018 - 20:29

Halusia, czy przecier z tytułowego przepisu może być dowolny (np. słoikowy), czy jest jakiś wymóg w zakresie stężenia pasty pomidorowej?



#17 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3394 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 30 kwi 2018 - 20:54

Może ja nie Halusia ale też robię takie śledzie i daję przecier jaki mam .

Załączone pliki

  • Załączony plik  023.JPG   65,58 KB   9 Ilość pobrań
  • Załączony plik  021.JPG   77,77 KB   9 Ilość pobrań

Użytkownik Henio edytował ten post 30 kwi 2018 - 20:58


#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 kwi 2018 - 22:04

Dzięki Henio. :D



#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5145 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 maj 2018 - 13:00

Właśnie otworzyłem słoiczek śledzi wg. Halusi, zrobiony po raz pierwszy kilka dni temu na próbę z ilości 0,5 kg świeżych filetów z Lidla. Śledziki są naprawdę przepyszne, ale spostrzeżenie mam takie. Filety zostawiłem ze skórką, i gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania, a pomimo skróconego czasu okazało się że i tak  śledź jest przynajmniej jak dla mnie, zbyt miękki i nieco zbyt kruchy, uważam więc że tak jak pisał wcześniej kolega Gregorz855, wystarczy śledziki tylko zalać tą gotującą się zalewą, a one w słoiku same sobie doskonale dojdą, a konsystencja nie będzie wtedy tak krucha. "Następną razą"  :D  tak zrobię, a smak, smak tak jak pisałem we wstępie, sama pychota, dzięki Halusiu za przepisik :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 02 maj 2018 - 13:01


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 maj 2018 - 14:50

@sverige2, myslisz ze jak uzyje do tego przepisu  strömmingsfileer bedzie tez dobrze smakowac?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych