Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#21 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3387 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 02 maj 2018 - 15:04

gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania,

 

U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia.

 

 https://wedlinydomow...edzie-gotowane/


Użytkownik Henio edytował ten post 02 maj 2018 - 15:18


#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 maj 2018 - 15:10

Ależ oczywiście że tak Electro, przecież strömmingsill, to po prostu nasz rodzimy, pyszny śledź Bałtycki, właśnie z takich filetów robiłem :D .



#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 maj 2018 - 15:20

Dzieki  :thumbsup:



#24 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 maj 2018 - 15:23

 

gotowałem tylko 3 minuty, będąc trochę sceptycznym co do tego 10 minutowego czasu gotowania,

 

U mnie w przepisie jest trzy minuty.Ps Te kilka dni temu im pomogło a i śledż u mnie jest świeży a nie zaparzony podczas transportu bo taki to się rozpada podczas czyszczenia.

 

 https://wedlinydomow...edzie-gotowane/

 

 

Heniu przepraszam za gapiostwo :D , a co do świeżości tego śledzia, to sorry very, ale były łowione i sprawiane poprzedniego dnia o rzut beretem od Lidla, do Lumy skąd pochodzi jest tylko 7km. i codziennie świeża ryba :D 



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 maj 2018 - 07:22

Ach, zapomniałem jeszcze dodać że śledzików nie kroiłem na małe kawałki jak pokazują Halusia i Henio, tylko ułożyłem całe tuszki w słoiku, dodałem również gorczycę, zrezygnowałem za to ketchupu i pieprzu ziołowego, tylko tak jak to robimy ze śledziami czy innymi rybkami obsmażanymi, na patelni, zalewanymi w słoikach z zalewą octową. Chciałem aby śledziki były tak jak w konserwie, w całości, i wyszło bardzo fajnie, same się automatycznie zawekowały, i powiem że wolę takie całe tuszki na talerzyku, ale to już przecież drobiazg. 

 

/// Przypominam,iż temat jest o śledziach.


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 03 maj 2018 - 08:16


#26 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 maj 2018 - 08:35

Nie musiałeś usuwać Bee Geesie, tylko przenieść dodatek tam gdzie mógłby się znajdować, nie uważasz ???



#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 maj 2018 - 08:39

Ja usunąłem, gdyż Bee Gees edytując Twego posta napisał wszystko. Nie potrzebne były dalsze komentarze porządkowe. Musimy zacząć dbać o jakość forum. :D  



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 maj 2018 - 08:46

Oczywista oczywistość Szefie :D .



#29 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 maj 2018 - 12:19

Nooo, i następna próba za nami. Dziś do śniadanka była konsumpcja Halusiowego śledzika, bez wstępnego gotowania w zalewie. Całe, nie krojone, surowe tuszki śledzia świeżego ze skórką, 0,5 kg. ułożone w słoiku i zalane gorącą, gotującą się zalewą wraz z cebulką i resztą przypraw, śledziki po prostu pychota. Uważam że nie ma zupełnie konieczności gotowania tuszek nawet 3 minutowego. Po dwudniowym leżakowaniu w lodówce, najzwyczajniej paluszki lizać, pychota jak pisałem :D .



#30 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 11 maj 2018 - 06:11

Chciałbym użyc do śledzi ocet jabłkowy,tylko nie wiem ile go dać?



#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 maj 2018 - 06:41

Wszystko tylko kwestia smaku Nestorze :D . Przecież przygotowaną zalewę będziesz zapewne testował organoleptycznie przed zalaniem śledzika. Przyjmując że domowy ocet jabłkowy ma ok. 3% kwasowości średnio, można sobie w przybliżeniu policzyć. Ja również dosyć często modyfikuję nieco proporcje składników w najróżniejszych recepturach i przepisach, w zależności od potrzeby chwili i smaku, rób więc Nestorze spokojnie na tzw. "czuja" i testuj. Śledzik jest naprawdę wart zachodu, a wariant z octem jabłkowym na pewno przyniesie ciekawe, nieco odmienne doznania smakowe, fajny pomysł  :thumbsup: .

Pozdrawiam :D



#32 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3387 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 11 maj 2018 - 08:01

Chciałbym użyc do śledzi ocet jabłkowy,tylko nie wiem ile go dać?

 

No dobra - nie daję linku tylko" kopię " 

 

 Kg. surowych śledzi 
4 cebule

Zalewa 
Szklanka wody
1/2 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki oleju
łyżka soli morskiej
3 łyżki cukru trzcinowego
Półtorej łyżki przecieru pomidorowego
Półtorej łyżki keczupu
3 liście laurowe
Łyżeczka pieprzu czarnego
Łyżeczka pieprzu ziołowego

Śledzie oczyścić odciąć ogonki a cebulę pokroić w piórka
Zalewę zagotowaći dodać śledzie i cebulę , Gotować trzy minuty , ostudzić i do lodówki - spożywać następnego dnia .

 

 

A "kop" pochodzi z https://wedlinydomow...edzie-gotowane/


Użytkownik Henio edytował ten post 11 maj 2018 - 08:04


#33 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 11 maj 2018 - 20:42

Sverige2,,Heniu ,dziękuję Wam za poradę i przepis.



#34 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 lip 2018 - 13:34

Dzisiaj udało mi się kupić świeże ,  na drobne śledziki   ....

 

Załączony plik  37814032_1706502332802954_5045119875828154368_n.jpg   59,24 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  37890559_1706502382802949_3340683879894745088_n.jpg   48,52 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  37910055_1706502439469610_2379037781742583808_n.jpg   57,95 KB   6 Ilość pobrań



#35 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 lip 2018 - 15:29

Halusia,

Przepis bardzo dobry, ma jedną wadę a nie napisałaś.

Wadą jest to, że nie da się tych śledzi w słoiku trzymać na "zaś" Mnie po dwóch miesiącach skisły  i nie dało się je zjeść - Chińczycy na pewno by  sobie poradzili. Śledzie wyśmienite i jak mam okazję kupić świeże to robię, ale już nie dwa-trzy kilo i do słoików tylko na jedno "posiedzenie". No chyba że coś źle robię. :)

Smacznego!



#36 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 lip 2018 - 15:36

Drogi Papcio...wszystko robisz dobrze. Mój błąd bo mogłam napisać że należy spożywać na bieżąco. Pozdrawiam :)

#37 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 29 lip 2018 - 22:16

Drogi Papcio...wszystko robisz dobrze. Mój błąd bo mogłam napisać że należy spożywać na bieżąco. Pozdrawiam :)

Można zamrozić w małych pojemnikach następnego dnia po zrobieniu. Ja tak robię, bo dla dwóch osób nawet 1 kg przetworzonych płatów śledziowych to za dużo.na raz. Śledzie są wyśmienite a czas przygotowania 1kg płatów sledzxiowych to 1/2 godziny. 



#38 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 lip 2018 - 08:50

Ja też robię w tej chwili z gotowych płatów sklepowych, z kubełka. Właśnie raniutko nabyłem drogą kupna 1/2 kg. pięknych, tłuściutkich filecików, które się już z zadowoleniem moczą w Ciechocińskiej wodzie aby je odsolić, stwarzając namiastkę świeżych, łobacymy co wyńdzie :D ?



#39 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 lip 2018 - 11:53

No ja też jestem ciekawa co wyjdzie. Z solonych śledzi nigdy nie próbowałam :)

#40 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 lip 2018 - 14:58

Halusiu, fileciki moczyły się od rana, trzykrotnie zmieniałem wodę na świeżą, a teraz przed chwilą właśnie zalałem całe, niekrojone filety w dużym słoiku 0,8l. zalewą, taką gorącą, prosto z kuchenki, ale bez gotowania filetów, tak jak już praktykowałem. Mszę jednak przyznać że wyglądają bardzo obiecująco w tym słoiku, więc teraz musimy odczekać te 2 dzionki i ocenimy :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych