Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Śledz niesolony , gotowany w zalewie pomidorowej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#41 mirek62

mirek62

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćBrąchnowo

Napisano 30 lip 2018 - 15:04

Ciekawy przepis. Mam pytanie czy można to zrobić z płatami  śledziowymi typu matias ?



#42 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 lip 2018 - 15:17

Ciekawy przepis. Mam pytanie czy można to zrobić z płatami  śledziowymi typu matias ?

 

Przecież piszę że tak właśnie przed chwilą uczyniłem :D .



#43 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sie 2018 - 07:48

No i pora podzielić się z "Koleżeństwem" rezultatem. Otóż wyszła wielka "obsuwka", pomimo że filety a,la Matiasy, zostały tylko zalane gotującą się zalewą, to wyszły zupełnie rozgotowane i rozpadające się. Nie nadawały się najzwyczajniej do konsumpcji, i wylądowały na przysłowiowym "śmietniku" :D, uśmiecham się, choć wesołe to nie było, lecz tak bywa gdy człek "eksperymentuje"  :D . Na szczęście zalewy przygotowałem nieco więcej i spokojnie czekała sobie zawekowana w słoiku, w lodówce. Kolejna porcja wymoczonych wcześniej płatów śledziowych została zalana zimną zalewą, i "Bingo", śledziki pychota, paluszki lizać, przypominający nieco śledzia po Kaszubsku, polecam tę wersję z czystym sumieniem :thumbsup:. Jest jeszcze jedno drobne spostrzeżenie. "Następną razą" tylko króciutko wymoczę filety, tak jak się to z nimi robi, a następnie zaleję również zimną zalewą, ale z dużo mniejszą ilością soli niż w recepturze Halusi, aby suma summarum nie były za słone, i zobaczymy jak będzie smakować kolejna wersja :D ? Tak czy inaczej, tego typu "śledzik Halusi" jest fantastyczny, i na pewno warto próbować różnych wariantów :thumbsup:.



#44 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 sie 2018 - 10:57

Jarku, w moim przepisie nie ma mowy o matiasach :facepalm:

Próbowałam już na każdej rybie bez ości czyli filet. malutkie śledziki w całości.... ale niesolone. 

Najbardziej smakuje z filetem śledziowym  jak podaje przepis. 

Przepis wypróbowany jest  nie tylko przeze mnie, wychodzą pyszne .

Nic się nie rozpada, po zalaniu gorącym sosem gotuje na wolniutkim gazie 10 min i zestawiam  do wystygnięcia. 

Najlepiej smakują na drugi dzień, z lodówki oczywiście.

Proponuję  Jarku , zrób tak jak w przepisie.... Będziesz zadowolony  :)



#45 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sie 2018 - 12:57

Ależ Halusiu, przecież pisałem już o tym wcześniej. Robiłem i robię wg. przepisu zarówno Twojego, jak też i wariantu Henia, oraz mych własnych innowacji, kocham śledzia, i w ogóle rybki we wszelkich możliwych postaciach. Lubię też nieco poeksperymentować. Tu w kraju mam problem ze śledziem świeżym, W Ciechocinku całkowity ich brak, stąd eksperymenty. W Szwecji natomiast mam świeże, tego samego dnia łowione, i tusze są w handlu na co dzień,  tylko z takich robię, o czym już pisałem zresztą, a osobiści preferuję wariant nie gotowany, tylko zalewany wrzącą zalewą, kocham śledzie we wszelkich postaciach, jak też w ogóle wszelkie rybki :D .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#46 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 sie 2018 - 14:39

Ależ Halusiu, przecież pisałem już o tym wcześniej. Robiłem i robię wg. przepisu zarówno Twojego,

 

Ups, chyba nie doczytałam Jarku  :D  :facepalm: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych