Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dymogenerator WB


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1419 odpowiedzi w tym temacie

#1401 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7322 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:12

Takie "dymienie" zadziała z każdym DG wystarczy uszczelnić rurę dymową i zaślepić powietrzną
Problem jest jeden totalny brak regulacji spalania, a jak przesadzimy z cugiem w wedzarni to będzie ognisko

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

#1402 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:39

Tylko wędzarnie musicie mieć w miarę szczelne żeby ciąg był. Ja mam w wędzarni jeszcze dodatkowe otwory na dole do wentylacji. Wędzarnia ciągnie powietrze przez te otwory i przez dymogenerator.
Ale nie mam drzwiczek. Mam szczelnie zamykamy dach.
Jak ktoś ma nieszczelne drzwi do wędzarni to może nie zadziałać .
[Dodano: 12 paź 2020 - 11:39]
Mam regulacje spalania po stronie dymogeneratora. Mogę go zamknąć całkowicie

#1403 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3275 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:45

Mam regulacje spalania po stronie dymogeneratora. Mogę go zamknąć całkowicie

 

 

 

Jak Ci się będzie chciało, pokombinuj przy tym dolocie z tym, powinno się w miarę samo regulować.

 

Załączony plik  ege.PNG   130,21 KB   8 Ilość pobrań

 

Jak ktoś ma nieszczelne drzwi do wędzarni to może nie zadziałać .
 

 

Praktycznie tylko wędzarnie opalane paleniskiem mogą być ewentualnie nieszczelne, reszta to niewskazane.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 12 paź 2020 - 10:48


#1404 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:48

W jaki sposób można przesadzić z cugiem. W wędzarni cały czas jest np 50 stopni. Albo 80 np. To wtedy regulacja.

#1405 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3275 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:51

W jaki sposób można przesadzić z cugiem.

 

Np. jak zawieje wiatr nie z tej strony co wcześniej, lub podczas otwierania częstego wedzarni.

Poza tym, cug sam się może "rozpędzić" w miarę rozgrzewania się wędzarni lub/i wędzonek.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 12 paź 2020 - 10:53


#1406 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 10:57

A z resztą jak jest 80 stopni to już raczej nie dymisz tylko grzejesz .
[Dodano: 12 paź 2020 - 11:57]
U mnie ciągnie to powietrze przez dymogenerator bardzo powoli i stabilnie. To jest rurka 1/2 cala. Przy większych wędzarniach i średnicach można zrobić jakiś prosty regulator ciągu po stronie dymogeneratora . Klapka z obciążeniem. Jak za mocno pociągnie to się zatka.

#1407 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 2993 postów

Napisano 12 paź 2020 - 11:23

W jaki sposób można przesadzić z cugiem. W wędzarni cały czas jest np 50 stopni. Albo 80 np. To wtedy regulacja.

 

Warto chyba wrócić do poczytania starych postów.

 

Żeby używać dymogeneratora, należy bardzo ostrożnie regulować powietrze. Tylko tyle, żeby podtrzymać proces spalania lecz wtedy wydajność dymu spada. Należy zwracać uwagę na kolor dymu i zapach. Większe wymuszenie powoduje gwałtowny przyrost temperatury w miejscach gdzie powietrze znajduje najmniejszy opór czyli najluźniejsze zrębki. To powoduje wysoką temperaturę spalania w tym miejscu i podgrzewanie zbitych zrębków bez odpowiedniej ilości powietrza, wywołuje częściowa pirolizę, wytwarza smołę pogazową itd, biały dym.. Po wypaleniu luźnych kawałków zaczyna się spalać się dalej opał razem z wytworzoną smołą pogazową uzyskaną w wcześniejszej fazie spalania, która osiada na ząbkach działających jak filtr. Już wole DG Rogera. Wprawdzie smoła wycieka, ale się nie spala. :sad: Kuraś z filmu "Polskie drogi" mawiał "jak byś się nie kręcił d.... zawsze będzie z tyłu!" Dlatego pozostaję z wędzarnią tradycyjną. Dobrym rozwiązaniem jest DG Borniaka lub podobne.

 

i drugi:

 

- mocno nagrzane palenisko
- w palenisku znajduje się spora ilość drewna - zamknięte są drzwiczki paleniska (ograniczony dostęp powietrza lub jego brak) to wtedy zachodzi zjawisko pirolizy (suchej destylacji drewna). W jego wyniku powstaje m.in: tlenek węgla, metan, wodór, smoła, terpentyna, pak, itp.
W dymogeneratorze Rogera smoła wycieka i właśnie o to chodzi. W Twoim DG efekt spalania przechodzi przez zrębki i całość pracuje jak filtr, chłonąc produkty spalania i spala je powtórnie - taka mała rafineria, a w GD Rogera nie i powietrze dochodzi bezpośrednio do miejsca spalania opału.

 

cytaty zaczerpnięte z : https://wedlinydomow...ia-beiot/page-4



#1408 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 13:31

U mnie dym nie przechodzi przez zrębki. Tylko w małym stopniu. Wszędzie w koło jest luz. To się tli swoim tempem Powietrze nie przeciska się prz z zrębki. W generatorze jest czarno nie ma dużej temperatury. To co się skrapla na ściankach spływa na dno i się nie spala. jak na ziemi wysypiesz zrębki i podpalisz to będą się tlić i też się zawsze trochę tym dymem nasycą. No chyba że się mylę :)
[Dodano: 12 paź 2020 - 14:31]
Czy dym z suchej destylacji jest odpowiedni do wędzenia ?

#1409 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 12 paź 2020 - 13:37

Nie mylisz się, jest jak piszesz,tlące się na dole zrębki dają dym który idzie bezpośrednio do komory, a kolejne zrębki swobodnie sobie opadają. Smoła zaś bezpośrednio opada na dno obudowy, na niczym się nie osadza, i nie bierze udziału w procesie. To naprawdę bardzo fajny pomysł na DG, który zapewne będzie powielany w bardzo wielu egzemplarzach, ze względy na swe niezaprzeczalne zalety jak skuteczność, prostota, i koszty wykonania, jest w czym wybierać, i to bardzo cenne zjawisko. Zwolennicy i przeciwnicy zawsze byli, są i będą, a każdy samodzielnie dokona wyboru :D  :thumbsup: .



#1410 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 16:04

Jeszcze sprawdzę pirometrem temperaturę żarzenia się zrębki. Fajnie jak by było około 350 stopni. Jak będzie za mała temperatura to zawsze mogę dodać więcej powietrza. Za wysoka temperatura to chyba nie będzie.

#1411 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7322 postów

Napisano 12 paź 2020 - 16:45

Fajnie by było ale nie ma takiej opcji aby było patrząc na pozostałości... jak je nazwnałeś... węgla drzewnego
Ciekawy jest pomysł z wewnętrznym koszykiem, kiedyś ze ŚP Andrzejem AndyAndy kombinowaliśmy ze & swobodnym spalaniem prasowanych trocin z otworem w środku i dawało to dużo lepsze efekty
Ty ograniczasz dostęp powietrza z jednej strony.... Zbyt mocno moim zdaniem, a z drugiej gdy komora "zaciągnie" albo nie z tej strony zawieje jestes w czarnej

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik roger edytował ten post 12 paź 2020 - 16:48


#1412 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 18:47

Miałem podać wymiary.
Średnica puszki 16cm wysokość 24cm
Średnica koszyka 12 cm wysokość 20 cm
Koszyk w środku stoi na nóżkach.

Załączone pliki



#1413 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 12 paź 2020 - 19:49

Dzięki Premierze , to dość istotna informacja na pewno pomoże kolegom w wykonaniu tej ciekawej konstrukcji,aby nie błądzić już w tzw. "przedbiegach", jak też pomocna w wykonaniu testów które zapewne będą przez forumowych SiBów czynione. Dolot jak i wylot powietrza wykonane są jak podajesz z rurki o średnicy pół cala. Sam też nie omieszkam w przypływie zapału "takie cóś" skonstruować aby poznać osobiście efekty sprawności konstrukcji, która jeśli się sprawdzi, będzie zapewne bardzo przydatna przy różnistych mniejszych przedsięwzięciach :D :thumbsup:.

Pozdrawiam


Użytkownik sverige2 edytował ten post 12 paź 2020 - 19:56


#1414 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 12 paź 2020 - 20:42

Ok dzięki. W mojej wędzarni mam jeszcze 5 otworów do wentylacji o średnicy 1/2 cala.
W czasie wędzenia powietrze ciągnie tymi otworami i przez dymogenerator. Jeszcze nic nie regulowalem. Ale w razie czego mogę przyglyszac te dodatkowe otwory. Wtedy będzie bardziej ciągnąć przez dymogenerator.

#1415 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 13 paź 2020 - 20:23

Premier dziękuję za spełnienie prośby , cugu w tej konstrukcji bym się nie obawiał , skutecznie go ograniczy średnica otworu na dolocie oraz wylocie oraz sama komora DG generatora , która poprzez swoja wymiary  rozpręża i zwalnia wpadające powietrze , kosz tez stanowi przeszkodę . Przy tej różnicy wysokości komina i wlotu powietrza do DG , cug za wielki nie powstanie , chyba że komin założymy wysoki około 4 m. Konstrukcja prosta , regulator adaptowany z pieca co  -ogranicznik ciągu w tych warunkach chyba nie zadziała ,powód : ciężar elementów ,temperatury  etc. to chyba szkoda " zachodu " . Kolego Wróbel 75 rzadko czytam Twoje posty ,  ale ostatnie w tym temacie , raczej zniechęcą nowych adeptów sztuki wędzenia oraz wystraszą , proponuję nie komplikować tak  tematu spalania , to jest forum dla hobbystów . Pozdrawiam 



#1416 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8542 postów

Napisano 13 paź 2020 - 20:35

regulator adaptowany z pieca co  -ogranicznik ciągu w tych warunkach chyba nie zadziała
:thumbsup: Nie zadziała  :thumbsup:  

#1417 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 13 paź 2020 - 20:51

Posiadam również wędzarnie murowaną z bezpośrednim paleniskiem pod spodem. Palenisko jest dość duże czyli około 90 cm na 90cm i 60 cm wysokości. Nie widzę żadnej różnicy w smaku wędzonych produktów między jedną wędzarnia a drugą. Jestem tylko ciekawy temperatury spalania zrębki w tej puszce. Ale to może sprawdzę w weekend. Pozdrawiam

#1418 Premier

Premier
  • Użytkownicy
  • 43 postów

Napisano 17 paź 2020 - 17:00

Witam. Przy okazji dzisiejszego wędzenia sprawdziłem temperaturę tlenia się zrębki.
Ciężko to zmierzyć ale jest to 250 - 280 stopni. W niektórych miejscach pokazywało 200.
Po spaleniu zrębek z 90 procent zmienia się w węgiel a niewielka część w popiół. Jest to miejsce gdzie bezpośrednio dmucha powietrze w koszyk ze zrębkami.

#1419 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6330 postów

Napisano 17 paź 2020 - 17:57

Dokładnie tak samo jak u mnie. Tak wygląda popielnik w moim DG po kilkugodzinnym dymieniu :D . Fotka wykonana i przedstawiana na forum wraz z opisem budowy DG z popielnikiem mojego pomysłu w 2015 roku, i tak to wygląda do dziś :D .

 

post-49725-0-75881100-1441347035_thumb.j

 

https://wedlinydomow...ra-bacy/page-14


Użytkownik sverige2 edytował ten post 17 paź 2020 - 17:58


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1420 bogdan koszalin

bogdan koszalin
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 01 lut 2021 - 14:34

witam, robi ktoś aktualnie DG z dolną rurą dymną i rusztem?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych