Skocz do zawartości

[Pieczywo] Opadnięty chleb


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

od pewnego czasu mam problem z opadającym chlebem.

Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki, tego samego przepisu.

Chleb ladnie wyrasta, jest wypukły, a po wstawieniu do piekarnika momentalnie opada.

Nie jest to jakiś wielki spadek, po prostu jak urośnie i wystaje jakies 2cm nad keksówkę, to potem opada tak, że jest wklęsły lub płaski. Jutro dorzucę fotkę, bo właśnie upiekłem chlebek, a nie chcę ciepłego przekrajać.

Chleb wstawiam do nagrzanego piekarnika. Opada w zasadzie po poruszeniu formy.

 

I nie mam zielonego pojęcia co jest tego przyczyną. Nie ma zakalca, chlebek jest smaczny, z typowymi dla pieczywa żytniego dziurkami itp.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja stawiam na "luźne" ciasto ....wkładaj do pieca mniej wyrośnięty.

Ja też uważam ,że tu leży przyczyna.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówią,że nie z każdej mąki będzie dobry chleb

i to jest święta prawda, raz udało mi się kupić mąkę z większą zawartością białka, w sumie nie wiem jak to się stało, ta sama mąka, zawsze ta sama zawartość białka, a ten jeden raz miała w składzie wyższą zawartość i faktycznie chleb mi wtedy poszedł do góry jak nigdy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam z piekarni najlepsza była mąka która poleżała jakiś czas w magazynie, nie może to być swieża prosto z dostawy, zawartośc glutenu, wilgotność, oraz temp. ma duże znaczenie. Nawet przesianie mąki przez sito, no i oczywiście typ mąki np. przy produkcji bułek 500 i 750 (50/50) Do tego cały proces wyrabiania ciasta im zimniejsza woda tym lepiej, odpowiedni czas kręcenia w mieszałce do 8min przy cieście na bułki do 15min na chleb.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię chleb żytni na zakwasie, uzywam caly czas tej samej mąki

 

Jakiej klasy mąka. Przy mące razowej żytniej 2000 będzie raczej , a nawet napewno przerośnięte czyli zbyt długo rosło. przy około podwojeniu objętości do pieca. Jeżeli za mało wyrośnie pęknie skórka. Metodą prób i błędów dojdziesz do wprawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tier

fred wszystko się zgadza, ale po fotach widać że robiłes z luźnego ciasta, zrób trochę bardziej sztywne i napewno nie opadnie.

Przy klasie 2000 mąki żytniej będzie się tak działo z uwagi na brak glutenu, który spełnia rolę "podtrzymywacza" rosnącego ciasta. Zbyt wyrośnięte klapnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upiekłem dziś chleb, dałem mniej wody, i nie opadło :)

Mąka żytnia 720.

Podejrzewam, że jednak jest to wina mąki. Od dawna piekę chleb wg tego samego przepisu i ciasto nie opadało.

Wieczorem nastawiam zaczyn, i następnego dnia po powrocie z pracy przygotowuję chleb. Czekam aż odpowiednio wyrośnie i do piekarnika. :Parę razy zdażyło się, że ciasto poszlo w górę jak szalone, aż się przelewało i nawet w piekarniku skapywalo z keksówki na dno piekarnika, ale nie opadało.

Może tegoroczne żyto jest inne?

 

Po lewej dzisiejszy wypiek, po prawej opadnięty.

 

Pełen przepis.

Zaczyn:

Zakwas 130g

Mąka 130g

woda 65g

miód 20g

 

Ciasto:

zaczyn j/w

Mąka 390g

woda 325g

sól 20g

Zaczyn nastawiam wieczorem, nasŧępnego dnia po południu robię ciasto, czekam aż odpowiednio urośnie i wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie 50 minut w 200C, pierwsze 20 minut grzeje górna i dolna grzałka, kolejne 30 minut tylko dolna grzałka.

Do piekarnika wstawiam kubek z wodą, aby była odpowiednia wilgotność, po upieczeniu studzę zawinięty w lnianą ścierkę na kratce.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.