Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dania wigilijno - swiateczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 12 gru 2010 - 13:11

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.
Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.
Zaczne moze odnas .
Gdzies o godzinie 17 .00
1.dzielenie sie oplatkiem, zyczenia i modlitwa
2.Barszczyk z uszkami (grzyby - kapusta)
3.Krokiety grzyby- kapusta
4.Ziemniaki
5.Ryba (lachs) w panierce .
6.Karp smazony w dzwonkach.
7.Kapusta kiszona gotowana z grzybami.
8.Mołcka (sledzie solone ,zalewa z cebula,octem i smietana)
9.pieczarki duszone.
10.Salatka z (papryka,ogorek kiszony,pomidor,cebula)
11.Kompot z suszonych sliwek i jablek.
12.Makowki (mak parzony w mleku i przelewany z pokrojonymi bulkami plus cukier ,rodzynki,orzechy ,migdaly itp)
A na 25 .12 to co zostalo z wieczerzy :grin:
26.- Rolady ,kluski, kapustka ta co zostala :wink:
Pozdrawiam

#2 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1177 postów

Napisano 12 gru 2010 - 13:46

W wigilię nie gotuję, jemy śledzie po japońsku albo w rodzynkach, zależy które akurat zrobię.
Kolacja wigilijna
U mnie też na początku oczywiście opłatek, życzenia, niestety nie modlimy się :blush:
Potem zupa grzybowa z łazankami.
Karp smażony w głębokim tłuszczu (nie wiem czy wiecie ale jak się dzień wcześniej karpia obłoży surową cebulą to jest o wiele lepszy w smaku)
filety rybne dla tych co karpia nie lubią
ziemniaki
kapusta z grochem
Pierogi z kapustą i grzybami i niespodzianką (moje ulubione, z racji iż jestem pierogożercą to ja najczęściej tą niespodziankę znajduje :) )
krokiety z tym samym farszem a do tego barszczyk na zakwasie, który też ja robię.
Na deser kompot z suszu, ciasta, moje pierniczki i ostatnio było grzane wino.

W święta raczej nie gotuję, wyjadamy bigos, sałatki, galaretki, wędzonki i ciasta :)

#3 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 12 gru 2010 - 13:50

Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem?

#4 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 12 gru 2010 - 14:07

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.
Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.


To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał :rolleyes: :lol: :lol:


Pozdrawiam :wink:


Oj Ci Milicjanci :rolleyes:
Pozdrawim

#5 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1177 postów

Napisano 12 gru 2010 - 15:57

Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem?

nie, to płaty śledziowe, na nich cebulka sparzona i pokrojona w kosteczkę, posiekane jajka, ogórki kiszone, kukurydza i sos z majonezy (60%) i śmietany 18% (40%), bardzo smaczne.

To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał
http://www.youtube.c...feature=related

to podzielimy się jajeczkiem :lol: :lol: :lol:

#6 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2034 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 gru 2010 - 16:28

Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową ....
Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem.

Pozdrawiam.

#7 Apri

Apri

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćWadowice

Napisano 12 gru 2010 - 16:58

A u mnie :
Opłatka z życzeniami nie liczę , potem
1. Groch jaś z kompotem z suszonych owoców
2. Uszka z grzybami w barszczu czerwonym
3. Groch z kapustą
4. Gołąbki z ryżem i prawdziwkami w sosie pieczarkowym
5. Pierogi z kapustą i grzybami
6. Kluski leniwe z miodem i makiem
7. Żur z suszonymi grzybami i ziemniakami
8. Karp smażony
9. Wino
Nikt głodny nie wychodzi. Smacznego. :)

#8 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 gru 2010 - 17:04

U mnie też tradycyjnie - Opłatek ( modlić się nie modlimy przed jedzeniem , bo grzybki sam zbieram i nie są trujące) i kolacja to ziemniaki w mundurkach i śledż w śmietanie i ja na tym kończę bo więcej żadnych uszek , barszczyków i innych kapystek z grzybkami już się nie mieści. Dopiero w Święta próbuję reszty dań. :wink:

#9 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5017 postów

Napisano 12 gru 2010 - 17:15

U mnie na Wigilię będzie jak zwykle
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10346 postów

Napisano 12 gru 2010 - 17:42

To i ja się pochwalę:

1.Karp w galarecie
2.Karp smażony
3.Pierogi z kapustą i grzybami
4.Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami
5.Pstrąg wędzony
6.Węgorz wędzony
7.Śledź w oliwie
8.Śledź w occie
9.Śledź pod pierzynką
10.Ryba po grecku
11.Sałatka pieczarkowa
12.Jajka faszerowane
13.Jajka w majonezie
14.Makowiec królewski
15.Sernik
16.Ciasto drożdżowe z rodzynkami

A na koniec tej obfitej kolacji skoczę do lodóweczki po kawałek kiełbaski :grin:

#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6309 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 gru 2010 - 18:36

A u mnie hmm... tradycyjnie jak co roku.

1. Barszcz czerwony z uszkami
2. Pierogi z kapusta i grzybami
3.Kapusta z grochem
4.Śledz w śmietanie
5.Śledz w oleju
6.Sałatka rybna
7.Sałatka jarzynowa
8.Karp smażony
9.Pstrąg smażony
10.Makowiec
11.Sernik
12.Piernik z bakaliami

#12 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 12 gru 2010 - 18:43

Dodam od siebię.
Kapusta z kaszą jęczmienną, grzybami i olejem lnianym.
Smażona ryba.
Placki drożdżowe z jabłkiem. Placuszki smażone na patelni.
Kompot z suszonych owoców.
Śledzie w cieście naleśnikowym. Tylko mi smakują. :cry:

#13 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5624 postów

Napisano 12 gru 2010 - 19:17

Moja Wigilia wygląda tak:

Opłatek smarowany miodem ..tym się dzielimy..

Następnie podawany jest barszcz z uszkami
+(w tym roku jako "bonus" zrobiłam drożdżowe paszteciki z farszem grzybowym)
- pierogi z kapustą i grzybami
-karp w galarecie
-karp smażony
-ryba po grecku
-smażona ryba w cebuli w pomidorach
-śledzie po wileńsku (grzyby,cebula,koncentrat.pom.)
-śledzie w oleju
-śledzie "banan + jabłko "
-sałatka jarzynowa
-susz
-kutia

...

po Pasterce "hulaj dusza piekła nie ma".. czyli ciacha ..i szyneczki :wink:
-

#14 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1177 postów

Napisano 12 gru 2010 - 20:35

Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową ....
Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem.

tak, ta surowa cebula wyciąga z karpia posmak mułu, przed smażeniem ją ściągam i wyrzucam a rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę:)

#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8331 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 gru 2010 - 21:36

Zupa krem z rybich głów

Rybie głowy (oczy i skrzela usunąć), kręgosłupy i kawalki od ogonów gotujemy z jarzynami i przyprawami (jak do rosołu, ale więcej pieprzu) do miękkości.
Odcedzamy wywar.
Obieramy mięso z ości.
Jarzyny miksujemy.
Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami.
Dodatek:
Kostki grzanki z bulki na maśle

Zupa jest pyszna! Podaję ją w wygrzanych filiżankach w niewielkiej ilości.
Mięso też można zmiksować i przefasować przez sito aby usunąć ew. ości

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6309 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 gru 2010 - 21:47

Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami.


EAnno ja posiadam podobny przepis na zupę rybną z tym że oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko . I oczywiście zupkę podaje z grzankami .

#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8331 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 gru 2010 - 21:54

Sałatka wigilijna do ryby

Ziemniaki sałatkowe ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.
Dwie cebule drobno pokroić i zasolić, aby zmiękły
Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć mocno sok.
Wymieszane składniki doprawić pieprzem, solą i oliwą.
Sałatka jest kwaskowa (ogórki) i pikantna. Podaję ją na zimno ale w temp. pokojowej do goracej ryby. Świetnie się komponuje.

Rybę, w tym roku jesiotra, duszę krótko w jarzynach na maśle, aby nie wyschła.
Karpie panierowane przypominają mi schabowego. Za bardzo dominuje panierka. Nikt ich nie chciał jeść w poprzednich latach więc już ich nie kupuję.

[size=9][ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 21:56 ][/size]

oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko

Na pewno poprawi to gładkość i smak zupy. :thumbsup:

#18 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 830 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 gru 2010 - 22:30

śledź po grecku

Czy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz.
Pozdrawiam,
Mirek

#19 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 12 gru 2010 - 22:34

Sałatka wigilijna do ryby

Znam podobną sałatkę z śledziem jako szałot ślonski
:thumbsup:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5017 postów

Napisano 12 gru 2010 - 22:38

Czy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz.


Ależ oczywiście ,proszę bardzo :grin:
Śledzie jakie używam to po prostu solone matjasy, które moczę by nie były za słone a warzywka robię takie jak do ryby po grecku ( tzn duszę na oleju cebulkę ,marchewkę ,troszkę pietruszki, ziele ang, liść laurowy,gdy zmiękną dodaje koncentrat pomidorowy, sól,pieprz,odrobinę cukru i podlewam troszkę wodą by nie było za suche) i przekładam kawałeczki śledzia duszonymi warzywami i koniec . U mnie taką wersję śledzi praktykuje się od lat :lol:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych