Skocz do zawartości

Dania wigilijno - swiateczne


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.

Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.

Zaczne moze odnas .

Gdzies o godzinie 17 .00

1.dzielenie sie oplatkiem, zyczenia i modlitwa

2.Barszczyk z uszkami (grzyby - kapusta)

3.Krokiety grzyby- kapusta

4.Ziemniaki

5.Ryba (lachs) w panierce .

6.Karp smazony w dzwonkach.

7.Kapusta kiszona gotowana z grzybami.

8.Mołcka (sledzie solone ,zalewa z cebula,octem i smietana)

9.pieczarki duszone.

10.Salatka z (papryka,ogorek kiszony,pomidor,cebula)

11.Kompot z suszonych sliwek i jablek.

12.Makowki (mak parzony w mleku i przelewany z pokrojonymi bulkami plus cukier ,rodzynki,orzechy ,migdaly itp)

A na 25 .12 to co zostalo z wieczerzy :grin:

26.- Rolady ,kluski, kapustka ta co zostala :wink:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W wigilię nie gotuję, jemy śledzie po japońsku albo w rodzynkach, zależy które akurat zrobię.

Kolacja wigilijna

U mnie też na początku oczywiście opłatek, życzenia, niestety nie modlimy się :blush:

Potem zupa grzybowa z łazankami.

Karp smażony w głębokim tłuszczu (nie wiem czy wiecie ale jak się dzień wcześniej karpia obłoży surową cebulą to jest o wiele lepszy w smaku)

filety rybne dla tych co karpia nie lubią

ziemniaki

kapusta z grochem

Pierogi z kapustą i grzybami i niespodzianką (moje ulubione, z racji iż jestem pierogożercą to ja najczęściej tą niespodziankę znajduje :) )

krokiety z tym samym farszem a do tego barszczyk na zakwasie, który też ja robię.

Na deser kompot z suszu, ciasta, moje pierniczki i ostatnio było grzane wino.

 

W święta raczej nie gotuję, wyjadamy bigos, sałatki, galaretki, wędzonki i ciasta :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako ze swieta juz niebawem prosilbym o podanie co i jak robimy na swieta Bozego Narodzenia.

Mysle ze z pewnoscia kazdy moze dodac cos od swojego swiatecznego Menu.

To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał :rolleyes: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Oj Ci Milicjanci :rolleyes:

Pozdrawim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy Śledź po Japońsku, to płat śledzia zawinięty na połówce jajka z przybraniem?

nie, to płaty śledziowe, na nich cebulka sparzona i pokrojona w kosteczkę, posiekane jajka, ogórki kiszone, kukurydza i sos z majonezy (60%) i śmietany 18% (40%), bardzo smaczne.

To ja może "tradycyjnie" , nic nie będę zmieniał

http://www.youtube.com/wa...feature=related

to podzielimy się jajeczkiem :lol: :lol: :lol:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie :

Opłatka z życzeniami nie liczę , potem

1. Groch jaś z kompotem z suszonych owoców

2. Uszka z grzybami w barszczu czerwonym

3. Groch z kapustą

4. Gołąbki z ryżem i prawdziwkami w sosie pieczarkowym

5. Pierogi z kapustą i grzybami

6. Kluski leniwe z miodem i makiem

7. Żur z suszonymi grzybami i ziemniakami

8. Karp smażony

9. Wino

Nikt głodny nie wychodzi. Smacznego. :)

Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie też tradycyjnie - Opłatek ( modlić się nie modlimy przed jedzeniem , bo grzybki sam zbieram i nie są trujące) i kolacja to ziemniaki w mundurkach i śledż w śmietanie i ja na tym kończę bo więcej żadnych uszek , barszczyków i innych kapystek z grzybkami już się nie mieści. Dopiero w Święta próbuję reszty dań. :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie na Wigilię będzie jak zwykle

śledź po grecku

śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem

śledź w oleju

barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym

karp smażony

karp w galarecie

pierogi z kapustą i grzybami

sałatka jarzynowa

sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki

własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami

kompot z suszonych owoców

kutia

makowiec, piernik, orzesznik .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja się pochwalę:

 

1.Karp w galarecie

2.Karp smażony

3.Pierogi z kapustą i grzybami

4.Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami

5.Pstrąg wędzony

6.Węgorz wędzony

7.Śledź w oliwie

8.Śledź w occie

9.Śledź pod pierzynką

10.Ryba po grecku

11.Sałatka pieczarkowa

12.Jajka faszerowane

13.Jajka w majonezie

14.Makowiec królewski

15.Sernik

16.Ciasto drożdżowe z rodzynkami

 

A na koniec tej obfitej kolacji skoczę do lodóweczki po kawałek kiełbaski :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie hmm... tradycyjnie jak co roku.

 

1. Barszcz czerwony z uszkami

2. Pierogi z kapusta i grzybami

3.Kapusta z grochem

4.Śledz w śmietanie

5.Śledz w oleju

6.Sałatka rybna

7.Sałatka jarzynowa

8.Karp smażony

9.Pstrąg smażony

10.Makowiec

11.Sernik

12.Piernik z bakaliami

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja Wigilia wygląda tak:

 

Opłatek smarowany miodem ..tym się dzielimy..

 

Następnie podawany jest barszcz z uszkami

+(w tym roku jako "bonus" zrobiłam drożdżowe paszteciki z farszem grzybowym)

- pierogi z kapustą i grzybami

-karp w galarecie

-karp smażony

-ryba po grecku

-smażona ryba w cebuli w pomidorach

-śledzie po wileńsku (grzyby,cebula,koncentrat.pom.)

-śledzie w oleju

-śledzie "banan + jabłko "

-sałatka jarzynowa

-susz

-kutia

 

...

 

po Pasterce "hulaj dusza piekła nie ma".. czyli ciacha ..i szyneczki :wink:

-

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko Skarbie - ja w sprawie karpia - piszesz że jak go się obłoży surową ....

Mniemam że tu chdzi o cebulę , jo tak robię tylko z leszczem.

tak, ta surowa cebula wyciąga z karpia posmak mułu, przed smażeniem ją ściągam i wyrzucam a rybę dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę:)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa krem z rybich głów

Rybie głowy (oczy i skrzela usunąć), kręgosłupy i kawalki od ogonów gotujemy z jarzynami i przyprawami (jak do rosołu, ale więcej pieprzu) do miękkości.

Odcedzamy wywar.

Obieramy mięso z ości.

Jarzyny miksujemy.

Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami.

Dodatek:

Kostki grzanki z bulki na maśle

 

Zupa jest pyszna! Podaję ją w wygrzanych filiżankach w niewielkiej ilości.

Mięso też można zmiksować i przefasować przez sito aby usunąć ew. ości

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wywaru dodajemy kawałeczki rybnego mięsa i zagęszczamy zmiksowanymi jarzynami.

EAnno ja posiadam podobny przepis na zupę rybną z tym że oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko . I oczywiście zupkę podaje z grzankami .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka wigilijna do ryby

Ziemniaki sałatkowe ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.

Dwie cebule drobno pokroić i zasolić, aby zmiękły

Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć mocno sok.

Wymieszane składniki doprawić pieprzem, solą i oliwą.

Sałatka jest kwaskowa (ogórki) i pikantna. Podaję ją na zimno ale w temp. pokojowej do goracej ryby. Świetnie się komponuje.

 

Rybę, w tym roku jesiotra, duszę krótko w jarzynach na maśle, aby nie wyschła.

Karpie panierowane przypominają mi schabowego. Za bardzo dominuje panierka. Nikt ich nie chciał jeść w poprzednich latach więc już ich nie kupuję.

 

[ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 21:56 ]

oprócz zmiksowanych jarzyn dodaje rozbełtane żółtko

Na pewno poprawi to gładkość i smak zupy. :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę poprosić o przepis??? Jak to robisz.

Ależ oczywiście ,proszę bardzo :grin:

Śledzie jakie używam to po prostu solone matjasy, które moczę by nie były za słone a warzywka robię takie jak do ryby po grecku ( tzn duszę na oleju cebulkę ,marchewkę ,troszkę pietruszki, ziele ang, liść laurowy,gdy zmiękną dodaje koncentrat pomidorowy, sól,pieprz,odrobinę cukru i podlewam troszkę wodą by nie było za suche) i przekładam kawałeczki śledzia duszonymi warzywami i koniec . U mnie taką wersję śledzi praktykuje się od lat :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka wigilijna do ryby

Znam podobną sałatkę z śledziem jako szałot ślonski

:thumbsup:

Dokladnie tyle ze slonego sledzia kroimy w kosteczke i dodajemy do salatki z majonezem a ogorka kiszonego nigdy nieodsaczam wrecz przeciwnie dolewam do Kartofelsalatu jeszcze wody z ogorkow kiszonych.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Dziękuje za przepis na sałatkę rybną,musze powiedziec ze to było główne danie na wigilijnym stole,wszystkim domownikom bardzo posmakowała. A u Was która z tych potraw sprawdziła sie najbardziej? Pewnie każda z nich była pyszna :smile:
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Jak zobaczyłem przygotowania Małgoś do Świąt - to za łopatę i dalej kopać  :D  :facepalm:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.