Skocz do zawartości

Dania wigilijno - swiateczne


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

@MariuszB, dzieki , ja zamrazam tez same kapelusze i takie ktore sa duze i twarde , chodzilo mi o grzyby suszone i takie robione w ciescie , slyszalam ze takie tez sie robi - 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam.

Grzyby suszone i w cieście ,lub panierowane w bułce tartej jada się u mnie na wigilie . 

Grzyby ,całe kapelusze ,ale młode nie stare, np.  "borowiki z białym spodem". moczę w zimnej wodzie ,można nawet przez całą noc , tak jest najlepiej , następnie wodę z moczenia przecedzam  i grzyby obgotowuję ok 10 min ,( wywar dodaję do zupy grzybowej , lub czerwonego barszczu) . Kapelusze ,dobrze odsączam ,na sicie ,czasem też przez ręcznik papierowy ,jeśli grzyby są starsze .  Póżniej solę , pieprzę , i panieruję jak kotlety schabowe , lub , robię ciasto i ciasto doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję odrobinę ,parę kropel spirytusu ,(ciasto tak nie chłonie tłuszczu ),w tym obtaczam grzyby i smażę ,tyle ,że do tego smażenia dodaję trochę więcej oleju ,wtedy ciasto fajnie się wypieka .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię ciasto
Podaj proszę jak robisz to ciasto ? bo panierka jedno czy 2 krotna to oczywista oczywistość - ale ciasto ?  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No z ciastem to lekki problem bo robię na tzw. Oko :)

Generalnie ciasto na jajku ,mące i albo na piwie , lub( jeśli nieletni w rodzinie lubią takie grzybki) na gazowanej wodzie mineralnej ,sól ,pieprz do smaku ;), i kilka kropel spirytusu ;), ciasto bardziej gęste niż na naleśniki , musi być płynne ,ale gęste , z grzybka nie może spływać , powinno kapać pomału w kroplach . Po dodaniu piwa lub wody szybko smażyć w dobrze nagrzanym oleju :) , po usmażeniu odsączyć szybko z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kurcze na potrzeby tego forum przetestuję dokładnie co i ile na to ciasto dodaję ;/.. Takie grzyby w cieście jem od dziecka , zawsze są pyszne , ale przepisu takiego typowego nigdy nie miałam , u mnie zawsze i prababcia i babcia i mama gotowały na oko . Inna sprawa ,że przepisy po mojej prababci wyglądają tak: np. na babę muślinową zaczynały się od słów : Wziąć kopę jaj i sześć sielnych dziewek kuchennych" :). Sądzę ,że dalsze pokolenia poszczególne przepisy przerobiły na swoje możliwości i potrzeby :). Ale może kiedyś , uda mi się "wziąć sześć sielnych dziewek kuchennych"  i odtworzyć tamte stare przepisy :) pewnie smaku nie odtworzę ,ale moze choć się do niego zbliżę ;)

 

Pozdrawiam serdecznie rataffia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.