electra Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Grudnia 2018 @MariuszB, dzieki , ja zamrazam tez same kapelusze i takie ktore sa duze i twarde , chodzilo mi o grzyby suszone i takie robione w ciescie , slyszalam ze takie tez sie robi - Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rataffia Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Lutego 2019 Witam.Grzyby suszone i w cieście ,lub panierowane w bułce tartej jada się u mnie na wigilie . Grzyby ,całe kapelusze ,ale młode nie stare, np. "borowiki z białym spodem". moczę w zimnej wodzie ,można nawet przez całą noc , tak jest najlepiej , następnie wodę z moczenia przecedzam i grzyby obgotowuję ok 10 min ,( wywar dodaję do zupy grzybowej , lub czerwonego barszczu) . Kapelusze ,dobrze odsączam ,na sicie ,czasem też przez ręcznik papierowy ,jeśli grzyby są starsze . Póżniej solę , pieprzę , i panieruję jak kotlety schabowe , lub , robię ciasto i ciasto doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję odrobinę ,parę kropel spirytusu ,(ciasto tak nie chłonie tłuszczu ),w tym obtaczam grzyby i smażę ,tyle ,że do tego smażenia dodaję trochę więcej oleju ,wtedy ciasto fajnie się wypieka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Lutego 2019 robię ciasto Podaj proszę jak robisz to ciasto ? bo panierka jedno czy 2 krotna to oczywista oczywistość - ale ciasto ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rataffia Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Lutego 2019 No z ciastem to lekki problem bo robię na tzw. Oko . Generalnie ciasto na jajku ,mące i albo na piwie , lub( jeśli nieletni w rodzinie lubią takie grzybki) na gazowanej wodzie mineralnej ,sól ,pieprz do smaku , i kilka kropel spirytusu , ciasto bardziej gęste niż na naleśniki , musi być płynne ,ale gęste , z grzybka nie może spływać , powinno kapać pomału w kroplach . Po dodaniu piwa lub wody szybko smażyć w dobrze nagrzanym oleju , po usmażeniu odsączyć szybko z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurcze na potrzeby tego forum przetestuję dokładnie co i ile na to ciasto dodaję ;/.. Takie grzyby w cieście jem od dziecka , zawsze są pyszne , ale przepisu takiego typowego nigdy nie miałam , u mnie zawsze i prababcia i babcia i mama gotowały na oko . Inna sprawa ,że przepisy po mojej prababci wyglądają tak: np. na babę muślinową zaczynały się od słów : Wziąć kopę jaj i sześć sielnych dziewek kuchennych" . Sądzę ,że dalsze pokolenia poszczególne przepisy przerobiły na swoje możliwości i potrzeby . Ale może kiedyś , uda mi się "wziąć sześć sielnych dziewek kuchennych" i odtworzyć tamte stare przepisy pewnie smaku nie odtworzę ,ale moze choć się do niego zbliżę Pozdrawiam serdecznie rataffia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.