Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dania wigilijno - swiateczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów

Napisano 25 lis 2018 - 16:38

ten kto go dostanie ma wedlog opowiesci ludowych zapewniony ozenek
A jak mnie się trafi ? Ale taki deser też często u nas gościł czasem nawet w postaci jednogarnkowego na szybko  ;) 

#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5139 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lis 2018 - 17:05

A jak mnie się trafi ?
to tylko potwierdzi juz isniejacy stan :D  :tongue:  

#43 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 772 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 26 lis 2018 - 11:12

 

cieście naleśnikowym

A ciasto naleśnikowe do grzybków na mleku, piwie czy z wodą gazowaną ? czy może jeszcze inne ?

 

Mąka, mleko, jaja i odrobina proszku do pieczenia. Nie muszę dodawać że ciasto gęściejsze niż do naleśników.

Spróbuj, niebo w gębie.



#44 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów

Napisano 26 lis 2018 - 12:31

Spróbuj
Robiłem tak grzyby na wigilię ale do ciasta dawałm np. piwo lub wodę gazowaną - było bardzie chrupkie - stąd moje pytanie - ale dzięki proszku jeszcze nie dodawałem  :thumbsup: 

#45 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5624 postów

Napisano 26 lis 2018 - 16:32

U mnie ruszyły już powoli przygotowania do Świąt. Na początek uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.). Wszystko trafiło do zamrażarki. :)

 

Załączony plik  46513896_715005315550447_7047634371699802112_n.jpg   109,14 KB   4 Ilość pobrań

 



#46 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8331 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lis 2018 - 16:45

uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.).

To jakieś wesele się szykuje Małgosiu? 



#47 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5624 postów

Napisano 26 lis 2018 - 16:48

To jakieś wesele się szykuje Małgosiu?

 

Nie.. ale jak co roku będę miała "pełną chatę" na Święta i wszyscy uwielbiają uszka i pierogi ,więc nie może tego zabraknąć . :laugh:



#48 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2139 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 30 lis 2018 - 21:24

Jak zwykle nie może zabraknąć smażonych w cieście naleśnikowym suszonych kapeluszy grzybów. Te ostatnie zawsze cieszą się zasłużonym powodzeniem na stole.

Polecam usmażyć w takim cieście świeże kapelusze grzybów, oczywiście wcześniej zamrożone :tongue:

 

Co prawda jeszcze tydzień temu zbierałem w lesie podgrzybki ale to wyjątek jakich mało, także tylko mrożone.



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5139 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 gru 2018 - 12:01

@MariuszB, a jak robisz te grzyby ? U nas suszymy kapelusze ale tylko malych grzybow wieksze sa krojone na paski ;)



#50 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2139 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 02 gru 2018 - 20:07

Zbieram borowiki i podgrzybki, odcinam trzon od kapelusza i do zamrażarki, pakowane najlepiej próżniowo, warunek jeden... nie nadają się kapelusze nasiąknięte wodą (zbiory po deszczach) oraz przerośnięte, staram się mrozić tylko borowika zbieranego wśród buków, dębów i sosen, ze ściółki twardej lub mocno iglastej, takie borowiki są bardzo twarde, podgrzybek brunatny, zbierany również z podłoża mocno iglastego, oba gatunki grzybów na grubych korzeniach i małe, takie podgrzybki są również bardzo twarde.

 

Sposób przygotowania bardzo prosty, kapelusze wyjmujemy z zamrażarki, obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim tłuszczu, smażymy na małej temperaturze, chodzi o to aby podczas smażenia kapelusze rozmroziły się i trochę odparowały.... są dwie szkoły.... jedna mówi żeby kapelusze rozmrażać przed smażeniem, druga szkoła mówi że obtaczamy w cieście zamrożone kapelusze, próbowałem obu sposobów, w smaku podobne, może te rozmrożone wcześniej są mniej wilgotne w środku, ale to moje subiektywne odczucia, rodzina stwierdziła że smakują jednakowo.

Jeżeli mamy grube kapelusze to można pokroić je w paski, reszta jak powyżej.

 

Osobiście uwielbiam tak przyrządzone kapelusze z dodatkiem minimalnej ilości rozmarynu, moją Jola z kolei lubi z płatkami chili które dodaje się do ciasta, reszta rodziny lubi bez dodatków, ale teściowa....... obtacza dodatkowo kapelusze w bułce tartej, twierdzi że dopiero wówczas jej smakują, na szczęście robi tylko dla siebie :tongue:  dla mnie to już a`ala schabowe :) 



#51 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5139 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 gru 2018 - 20:25

@MariuszB, dzieki , ja zamrazam tez same kapelusze i takie ktore sa duze i twarde , chodzilo mi o grzyby suszone i takie robione w ciescie , slyszalam ze takie tez sie robi - 



#52 rataffia

rataffia

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćłódz

Napisano 11 lut 2019 - 10:44

Witam.

Grzyby suszone i w cieście ,lub panierowane w bułce tartej jada się u mnie na wigilie . 

Grzyby ,całe kapelusze ,ale młode nie stare, np.  "borowiki z białym spodem". moczę w zimnej wodzie ,można nawet przez całą noc , tak jest najlepiej , następnie wodę z moczenia przecedzam  i grzyby obgotowuję ok 10 min ,( wywar dodaję do zupy grzybowej , lub czerwonego barszczu) . Kapelusze ,dobrze odsączam ,na sicie ,czasem też przez ręcznik papierowy ,jeśli grzyby są starsze .  Póżniej solę , pieprzę , i panieruję jak kotlety schabowe , lub , robię ciasto i ciasto doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję odrobinę ,parę kropel spirytusu ,(ciasto tak nie chłonie tłuszczu ),w tym obtaczam grzyby i smażę ,tyle ,że do tego smażenia dodaję trochę więcej oleju ,wtedy ciasto fajnie się wypieka .



#53 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów

Napisano 11 lut 2019 - 11:04

robię ciasto
Podaj proszę jak robisz to ciasto ? bo panierka jedno czy 2 krotna to oczywista oczywistość - ale ciasto ?  :thumbsup:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#54 rataffia

rataffia

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćłódz

Napisano 11 lut 2019 - 11:44

No z ciastem to lekki problem bo robię na tzw. Oko :)

Generalnie ciasto na jajku ,mące i albo na piwie , lub( jeśli nieletni w rodzinie lubią takie grzybki) na gazowanej wodzie mineralnej ,sól ,pieprz do smaku ;), i kilka kropel spirytusu ;), ciasto bardziej gęste niż na naleśniki , musi być płynne ,ale gęste , z grzybka nie może spływać , powinno kapać pomału w kroplach . Po dodaniu piwa lub wody szybko smażyć w dobrze nagrzanym oleju :) , po usmażeniu odsączyć szybko z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Kurcze na potrzeby tego forum przetestuję dokładnie co i ile na to ciasto dodaję ;/.. Takie grzyby w cieście jem od dziecka , zawsze są pyszne , ale przepisu takiego typowego nigdy nie miałam , u mnie zawsze i prababcia i babcia i mama gotowały na oko . Inna sprawa ,że przepisy po mojej prababci wyglądają tak: np. na babę muślinową zaczynały się od słów : Wziąć kopę jaj i sześć sielnych dziewek kuchennych" :). Sądzę ,że dalsze pokolenia poszczególne przepisy przerobiły na swoje możliwości i potrzeby :). Ale może kiedyś , uda mi się "wziąć sześć sielnych dziewek kuchennych"  i odtworzyć tamte stare przepisy :) pewnie smaku nie odtworzę ,ale moze choć się do niego zbliżę ;)

 

Pozdrawiam serdecznie rataffia






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych