Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ostrzałka do noży.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#1 luny74

luny74
  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćDobryszyce

Napisano 14 gru 2010 - 14:59

Witam,
poszukuję ostrzałki do noży. Mam na myśli cos bardziej zaawansowanego niż musak (stalka) lub typowe domowe ostrzałki. Przeglądałem na Allegro ale jakos nie mogę się zdecydować. Może macie jakieś sugestie lub wskazówki. Bardzo proszę o rady. Święta na zapasem a krojenie wędliny tępym nożem nie należy do przyjemnych czynności.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

#2 PePe

PePe
  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 14 gru 2010 - 15:13

W zasadzie stalki używamy do zerwania drutu, który powstaje po ostrzeniu noża na marmurkach lub ostrzałkach rolkowych, i taką ci polecam, do dostania w sklepach AGD.

#3 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6167 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 gru 2010 - 15:20

Temat się powtarza Czytaj
Ostrzałka do ostrzenia noży
http://www.wedlinydo...der=asc&start=0

#4 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 16 sty 2011 - 17:16

nóż nożowi nie jest równy, mam namyśli stal i twardość z jakiego został wykonany. mam oryginał nóż masarski z żółtą rączką 5508.22 długość całkowita 34cm logo ledwie widoczne, przy ostrzeniu materiał się zawija. kupiłem na allegro zestaw noży masarskich z drewnianymi rączkami w komplecie5szt XTRA EUROPA a stal18/10 (cena za te 5szt jak za 1 z żółtą rączką jest jeszcze stalka w kąpiecie ale ona jest do wyrzucenia) na własne potrzeby wystarczy w zupełności. naostrzyłem je 1x przed ubojem świnki, i ani razu nie trzeba było poprawiać ostrza, tak trzyma że nawet duża deska (na cały stół z deskami w koło z 3 stron) po-cięta (drewno) nadal jeszcze ich nie ostrzyłem po uboju i przerobie całej świnki 120kg. dodam że ten z żółtym trzonkiem trzeba kilka razy poprawić ostrze na stalce.

jak na ostrzyłem: mam małą szlifierkę kątową (flexa)mówi się na nią, ona ma pokrętło regulacji obrotów do1 do6, ustawiłem na 2-3. kupiłem tarczę ścierną średnica 125mm z papierem - płótno ścierne grubość ziarna 60. tarcza ta ma ten papier przyklejony pod skosem (nie mierzyłem konto-mierzem na oko może 15-20 stopni) a sam papier jest w paskach jeden po drugim - nie wiem jak się to nazywa, ale myślę że w miarę opisałem. w środku jest otwór na 22mm jak do każdej tarczy do flexy. flexa ta została włączona na włączniku start i na regulacji obrotów powoli 2-3. całość przykręcona do stołu w garażu ściągaczem stolarskim (cfingą) i dopiero teraz wtyczka do gniazdka 230V. nóż trzymam dokładnie w poziomie. jak pisałem tarcza ta jest też w poziomie a część roboczą - ścierną ma pod skosem. powoli przeciągam kilka razy nóż przód tył i z drugiej strony też, bez nacisku, delikatnie. ostrze super i kąt pasuję (od krawędzi tnącej do środka równomiernie zbiera 4mm noża, patrząc jak nóż leży w poziomie). obroty są wolne, mi się nie śpieszy, noża nie można zagrzać za mocno i nie-spalić na fioletowo. mnie to wychodzi super. później nóż kilka razy przeciągnąć na stalce, aby grad zerwać i wymyć z opiłków. gdy tak się ostrzy wszystkie noże, i te z kuchni, od razu widać ile każdy nóż jest wart. pierw proszą spróbować kilka noży starych kuchennych po-ostrzyć.

dziękuję za wprowadzenie auto-korekty pisania, to ja pisać nie umie, ale teraz dużo łatwiej i poprawnie.

[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 17:38 ]
dodam że w masarni w środkowej europie, na całą masarnię ostrzono noże na papierze / płótno ścierne = pasek szeroki na 50-60mm, który przebiegał przez 2 rolki pomiędzy nimi mogło być 250mm odległości, ziarnistość tego paska ściernego ok.60 do 80 (papier ścierny ma jakąś jednostkę granulacji). kręcił się nie za szybko może do 200 obr/min i większość w osłonie i coś wody na niego kapało. przy ostrzeniu (po pracy) mojego kuchennego noża lekko brudziło ręce wodą. (opis ten z głowy jak pamiętam, ocenić ziarnistość i obroty potrafię gdyż na stolarni przez pewien dłuższy czas pracowałem).

#5 paszeko

paszeko
  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 30 paź 2016 - 20:39

 A co polecacie do ostrzenia?



#6 Viszna

Viszna
  • Użytkownicy
  • 824 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 30 paź 2016 - 21:56

A co polecacie do ostrzenia?

Wiesz co, kiedyś gdy byłem mały mój ojciec zawsze noże ostrzył osełką, ja mając te 10-12 lat umiałem (!!) się nią posługiwać i nawet mi jakoś to ostrzenie wychodziło, dziś mam 4-kę z przodu i chciałem "wygody" to se "sprzęt" kupiłem, ale powiem Tobie, że chyba wrócę do osełki, bo nie zamierzam wydać kilku stów na ostrzałkę -bo sądzę, że taka za kilka stów to już będzie działać. 



#7 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 paź 2016 - 22:21

Osełka +stalka czynią cuda ;)

Tapniete z GT-I9500

#8 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 paź 2016 - 22:33

Osełka +stalka czynią cuda ;)

 

 

 Zgadza się , jednak to należy robić częściej a nie czekać jak nóż nadaje się już tylko pod szlifierkę . :D

 

 

 Pozdrawiam


Użytkownik andrzej k edytował ten post 30 paź 2016 - 22:34


#9 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK
  • Użytkownicy
  • 856 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 30 paź 2016 - 22:48

http://wedzarnie.com.../OSTRZALKA-/329

 

Używam, sprzedaję i od klientów słyszę pozytywne opinie.



#10 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 30 paź 2016 - 23:27

Ja tam ostrze na chińczyku , o którym pisaliśmy sporo  w temacie ostrzenia noży , trwa to dość długo ,jest pracochłonne ,  zmieniam kamienie zgodnie z gradacja troche wody , efekt rewelacyjny , mam noże firskars . 



#11 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 30 paź 2016 - 23:33

Osełka +stalka czynią cuda ;)

Tapniete z GT-I9500

Zgadzam się z kolegą.

Osełką wyprowadzić, a stalką najlepiej diamentową wygładzić:

Jednak cena diamentowej nie jest niska, że nie wspomnę o tej za 255....cena powala, ale ostrzy rewelacyjnie.

 

http://www.wyroby-do...zalki-c-28.html

 

Lepszej jak na razie nie doświadczyłem.



#12 edek.kaczy

edek.kaczy
  • Zbanowani
  • 19 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 lut 2017 - 15:23

Diamentowa stal nadaje się do naostrzenia scyzoryka na grzyby a nie prawdziwego noża

#13 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31117 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 lut 2017 - 15:27

Może wyjaśnisz? Wpisanie uwagi niczego w temacie nie zmieniło.



#14 edek.kaczy

edek.kaczy
  • Zbanowani
  • 19 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 lut 2017 - 15:40

Dokładnie napisałem, nóża z dobrej stali szkoda jest porostu, diament za dużo zbiera, a w przypadku stali powyżej 60hrc jeszcze bardziej ją kruszy ,do ostrzenia w warunkach domowych i restauracjach używa się whetstone o gradacji 1000 i 6000,i to wszystko, w przypadku stali nieco miękciejszych np niemieckich, dopuszcza się po dobrym naostrzeniu, w późniejszej pracy wyciągnięcie krawędzi na gładkiej stalce, natomiast w przypadku stali japońskich jest to niedopuszczalne, że nie wspomnę o stalce diamentowej .

#15 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31117 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 lut 2017 - 15:50

Przydałoby się w takim razie, abyś Kolego opisał i wyjaśnił to wszystkim naszym forowiczom. Tak działa forum.



#16 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 16 lut 2017 - 18:53

Myślę , że kolega edek.kaczy żle podał nazwę kamieni do ostrzenia " water stone " chyba byc powinno , w internecie znalazłem taką tabelę ze strony DŁUTA.pl proponuję by zainteresowani skorzystali , tabeli twardości stali oraz jej zachowania w kontakcie z diamentowa stalka nie potrafię na razie wyjaśnic , ale jeśli będzie trzeba to wrócę do tematu. Pozdrawiam 

Załączone pliki


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 16 lut 2017 - 18:54


#17 Grzegorz W

Grzegorz W
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 16 lut 2017 - 19:46

Ja ostrzę noże na osełce z Ikei. Jedna jej warstwa ma grubsze ziarno, druga drobne. Ostrzenie noża pierwszy raz to jakieś 2-3 godziny.
Mam też nóż, który ostrzę jakieś 15 godzin (jest bardzo ostry ale nie spełnia moich oczekiwań, stal jest bardzo twarda) i nie jestem z tego zadowolony.
Nigdy nie ostrzę noży na szlifierce. Ten przyrząd rozhartowuje noże, czyniąc je łatwymi do stępienia. Ostrzenie moich noży trwa 2-3 dni. Wszystkich domowników uprzedzam,że są naostrzone.

#18 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3332 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 17 lut 2017 - 11:25

" water stone "

to kamienie wodne  gdzie używamy wody , są jeszcze kamienie gdzie stosujemy olej  .Z tego co pamiętam do nie których można stosować wodę lub olej (z tym  że nie wolno zmieniać). Jedne i drugie  mają zwolenników. Po wodnych wskazane jest  przetarcie olejem w celu konserwacji (chyba że stal nierdzewna)  są jeszcze  płytki z nasypem diamentowym . Moim zdaniem jak  jest przyzwoity kamień osełka,  najważniejsza jest wprawa  w ostrzeniu . Na stronie gdzieś ?  jest  dużo o tym materiałów.



#19 Grzegorz W

Grzegorz W
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 17 lut 2017 - 18:49

Osełka kamienna wymaga wody. Ja biorę szeroki garnek i po kilku minutach ostrzenia wymywam z osełki pył. Kąt ostrzenia nie więcej niż 45 stopni. Zawsze staram się uzuskać większy kąt.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sobol

sobol
  • Użytkownicy
  • 460 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 17 lut 2017 - 19:47

Jednak Edek.Kaczy podał dobrą nazwę :) W pliku od Wojtka występuje ostrzałka diamentowa o nazwie whetstone (3 strona). Ale i Wojtek ma rację gdyż w UK występuje water stone która to nazwa jest zamienna z nazwą whetstone..

Za angielską wikipedią whetstone to kamień do ostrzenia noży, a whet oznacza ostrzenie ostrza.

pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych