Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 14 gru 2010 - 22:39

Zakładam nowy temat, gdyż nie przepadam za sklepową musztardą.
Może ktoś zna i podzieli się przepisem swojskiej musztardy :thumbsup:
:grin:

#2 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3310 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 14 gru 2010 - 22:59

Wcale Ci się nie dziwię , jeżeli kupujesz musztardę w Niemczech.
Rób zapasy w Polsce. W Trójmieście można dostać musztardę Kaszubską - robi ją miejscowy zakład i jest fajna bo zawiera całe ziarna gorczycy.

http://www.google.pl...zrNDrWg&cad=rja

#3 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 14 gru 2010 - 23:05

W Trójmieście można dostać musztardę Kaszubską - robi ją miejscowy zakład i jest fajna bo zawiera całe ziarna gorczycy.

A jak tam z chemią w tej musztardzie :question:
:wink:

#4 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3310 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 14 gru 2010 - 23:09

Pewnie jest - jak we wszystkim co "fabryczne". :mellow:

#5 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 14 gru 2010 - 23:09

Zakładam nowy temat, gdyż nie przepadam za sklepową musztardą.
Może ktoś zna i podzieli się przepisem swojskiej musztardy :thumbsup:
:grin:


A próbowałeś http://www.musztardaczeska.pl/ :-) Jak dla mnie nie potrzeba robić lepszej ;-)

PS. Chemia jest a jakby E211 0,10% :-(

A tu jeszcze jedna dobra firma, http://www.pikant-ostrava.cz/, w Czewie do dostania bez problemu, trzeba o Strasznego zapytać ;-)

#6 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 14 gru 2010 - 23:13

Tez kupuje wyrob polski(sklepowy) firmy Roleski czy jakos :rolleyes: maja caly asortyment a cena w niemczech 0,70 e.Wiec raczej niewiem czy samemu warto robic :cool:
http://www.roleski.p...page=24&lang=pl
Pozdrawiam

#7 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1386 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 gru 2010 - 02:18

Wiec raczej niewiem czy samemu warto robic

Lenistwo i niewiedza, możne się "rakiem" odbić! :cool:

Robiąc samemu robisz dobry biznes, bowiem przedłużasz czas pobierania EMERYTURY. :tongue:

BTW
A wiesz jaką "chemie" upychają do "markietowej" musztardy? :shock:

[size=9][ Dodano: Sro 15 Gru, 2010 02:22 ][/size]

PS. Chemia jest a jakby E211 0,10% :-(

Niestety to oznacza wywoływanie RAKA! :shock:

#8 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 728 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 15 gru 2010 - 06:17

Wcale Ci się nie dziwię , jeżeli kupujesz musztardę w Niemczech.

Mylisz sie Heniu, w Niemczech dostaniesz bardzo duzo wyrobow z Polski np. slodycze, musztardy, jakies kucharki itp. Rewe ma bardzo dobry wybor(przynajmniej u nas).
Pozdrawiam yogi
PS. A musztarde chetnie bym tez zrobil.

#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 gru 2010 - 08:56

Znalazłem gdzieś w przepastnych archiwach ..... nie wiem skąd pochodzi i w życiu nie robiłem musztardy z tego przepisu ...... chyba z lenistwa ... :blush:

-60g gorczycy
-20g kolendry
-20 ziaren pieprzu zielonego
-5g imbiru mielonego
-1/2 łyżeczki cząbru
-ok. 100ml octu jabłkowego można winny
- 25 ml oleju z pestek winogron może być oliwa z oliwek
- odrobina soli i cukru


40 g gorczycy oraz 10g kolendry i pieprz zmielić, a 20g gorczycy i 10g kolendry mocno pognieść, zmieszać z imbirem dodać sól i cukier i zalać octem w słoiczku, tak aby przykrył mieszaninę, ok. 0,5 cm ponad.
Pozostawić temperaturze pokojowej na 3-4 dni, jeśli trzeba uzupełniać octem ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić.
Dodać cząber, olej i wymieszać, pozostawić na 1 dzień.


#10 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 15 gru 2010 - 10:07

Na ichnią musztardę mówiliśmy bardzo brzydko

No nie przesadzaj :smile:
Na pewno są różne jakości musztardy.
Ale nie o to chodzi w temacie.
Jak już robimy swojskie wędliny, to dobrze mieć dopasowaną musztardę, podobnie jak majonez lub chrzan, a nie psuć takim kupnym nabitym wypełniaczami i inną chemią.
Każdy z nas ma gorczycę i inne przydatne korzenie w zapasie to po co kupować musztardę :grin:

Znalazłem gdzieś w przepastnych archiwach

:clap:

#11 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1921 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 15 gru 2010 - 10:14

Nie wiem z jakiego forum mam ten przepis.
Wklejam:
----------------------początek-----------------------------------------
[25.01]Evil_Princess

Domową musztardę gorąco polecam. Jest smaczna, nadaje się wspaniale na kulinarny prezent, no i w końcu: tutaj Twoja fantazja może się wyszaleć. Na początek trzy przepisy.

Musztarda (przepis podstawowy)

100 g ziaren białej gorczycy
80 ml wody
60 ml octu winnego (5 %)
2 łyżki cukru
łyżeczka soli

Gorczycę mielisz na mączkę (do tego punktu zaraz dojdę), mieszasz z wodą, octem, cukrem i solą; wyrabiasz przez przynajmniej 5 minut mikserem ręcznym, aż musztarda będzie miała konsystencję... no musztardy. Przekładasz do słoiczków lub małych naczyń z kamionki i odstawiasz na dwa dni w chłodne miejsce (czyli do lodówki), bo aromat w pełni rozwija się dopiero po tym czasie.

Musztardę ostrą robisz w ten sam sposób, z tym, że mączkę mielisz z gorczycy w stosunku 70 % białej - 30 % czarnej. Przy domowej produkcji musztardy słodkiej ilość cukru w przepisie podstawowym podwyższasz na 50 g.

Ziarna gorczycy dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, ale ja kupuję zawsze gotową mączkę, bo:

a) w domu nigdy tak dokładnie nie zmielisz (im dokładniej gorczyca jest zmielona, tym lepsza musztarda) i:
b) przy mieleniu trzeba piekielnie uważać (jeśli temperatura ziaren podczas mielenia jest wyższa niż 30°C ulatniają się wszystkie aromaty i olejki eteryczne gorczycy, przez co musztarda traci smak.

Musztarda ziołowo-korzenna

4 łyżki mączki z białej gorczycy
200 g cebuli
3 ząbki czosnku
1 l octu ziołowego
1 pęczka estragonu (lub: szałwii, majeranku, rozmarynku, tymianku - co lubisz!)
2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie (ze słoiczka)
1 łyżeczki mielonych goździków
4 liście laurowe (rozmiażdżone w moździerzu)
1 łyżeczki soli
cukier

Cebulę i czosnek miksujesz, mus gotujesz z octem, dodajesz posiekany estragon, zmiażdżony lub drobno posiekany zielony pieprz, goździki, liście laurowe, cukier i sól. Gotujesz często mieszając przez 30 minut na małym ogniu, po czym mieszasz z mączką. Na gorąco przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach.

Musztarda z czosnkiem niedźwiedzim

250 g białej gorczycy
50 g czarnej gorczycy
5 pęczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki zmielonego imbiru
125 g cukru
30 ml octu winnego
20 ml białego wytrawnego wina

Gorczycę mrozisz przez przynajmniej dwie godziny i mielisz. Czosnek drobno siekasz i dodajesz - zmieszany z imbirem, cukrem i solą - do gorczycy. Ocet i wino zagotowujesz i dokładnie mieszając dodajesz do pozostałych składników. Przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach.

Musztarda Jarka

Oto mój własny przepis na musztardę

Dwie paczki mielonej białej gorczycy wsypać do jakiegoś urządzenia mieszającego.
paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę) gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robot który miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksować tylko mieszać. teraz najważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję 3/4 łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponuję zdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać sól i chrzan to przy tym pestka) rozbijam w moździerzu i do mieszadła. Wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, w każdym razie nie za dużo. Włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać. Teraz wlewam ocet jabłkowy własnej produkcji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok 75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (ja daję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2 szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za kwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-11/2łyżeczki (szybciej się rozpuszcza - można wcześniej dodać do wrzątku ale ciężko regulować smak) KURKUMA ja daję dużo ok 1- 11/2 czubatej łyżeczki do herbaty, pierz mielony i mielone liście laurowe. wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku, gdy zbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. Czasami robię musztardę ziołową ale małą ilość, nie postoi długo. daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej. Raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy. Czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiero w małym zielarskim sklepiku na
bazarze Szembeka. No ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować.
UWAGA TYLKO NA CZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA.

---------------------------koniec-------------------------------------

#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 gru 2010 - 10:17

Darku kiedyś miałem w planach zrobienie tej musztardy ale z większą ilościa całej gorczycy i białym winie...... ;) można do tego dodawać swoje dodatki typu pomidory czy chrzan ..... kombinuj ..... SMACZNEGO .. ;)

#13 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 15 gru 2010 - 10:35

A jak tam z chemią w tej musztardzie

Dagoma, to firma z Pucka o bardzo długich tradycjach i jeśli chodzi o skład jej produktów, to nie jest jeszcze tak źle.
Np. dopiero pół roku temu w składzie chrzanu z Dagomy pojawił się konserwant

W skład musztardy kaszubskiej wchodzą: woda, gorczyca biała i czarna (grubo mielone), ocet, cukier, sól, regulator kwasowości, przyprawy.

#14 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 15 gru 2010 - 11:22

Popieram wątek sama nie miałam odwagi go założyć,my z mężem już raz próbowaliśmy tak bez żadnego przepisu tylko to co wyczytaliśmy w składzie na opakowani, najgorzej było ze zmieleniem gorczycy na bardzo drobno no tu napracowaliśmy się co niemiara ,potem doprawienie i wyszła całkiem niezła swojska musztarda tylko o niespotykanej mocy (mąż trochę to inaczej nazwał ale nie będę powtarzać brzydkich słów)

#15 ZdrowoDomowo

ZdrowoDomowo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 15 gru 2010 - 11:57

Witam

Jeśli ktoś potrzebuje mam gorczyce w specjalnych cenach dla członków WB.

Gorczyca biała ziarno 200 gram 3zł
Gorczyca biała mielona 200 gram 4zł
Gorczyca czarna 200 gram 5zł
Gorczyca czarna mielona 5,50zł

Jeśli jest ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt przez PW lub j.bloch@zdrowodomowo.pl

Pozdrawiam
Jacek
--------------------------------
http://www.zdrowodomowo.pl

#16 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 15 gru 2010 - 12:21

Domową musztardę gorąco polecam.

No właśnie przypuszczałem że są przepisy na domową musztardę :grin:
Dzięki kol. Papcio
:clap:

#17 tato

tato

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 15 gru 2010 - 14:35

Z gotowych produktów polecam firmę " PEGAZ ", jem od dziecka , a to już trochę minęło :-) .

#18 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6875 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 15 gru 2010 - 15:51

Gorczyca biała ziarno 200 gram 3zł
Gorczyca biała mielona 200 gram 4zł
Gorczyca czarna 200 gram 5zł
Gorczyca czarna mielona 5,50zł


Nie tanio, ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy i tanio jest ogromnie. :grin: To moja reklama gorczycy. :grin:

#19 krzys59

krzys59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 130 postów
  • MiejscowośćDobczyce

Napisano 15 gru 2010 - 18:10

... ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy .....


Jako nasiona do siewu? No bo w ogrodniczym to chyba tylko tak? Dobrze kombinuję?
:grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12316 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2010 - 18:19

ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy i tanio jest ogromnie. :grin:



Nie powiem , też kupiłem parę lat temu gorczycę i kminek w sklepie ogrodniczym na kg - zdecydowanie taniej niż normalnie .


Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych