Darino Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zakładam nowy temat, gdyż nie przepadam za sklepową musztardą. Może ktoś zna i podzieli się przepisem swojskiej musztardy :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Wcale Ci się nie dziwię , jeżeli kupujesz musztardę w Niemczech. Rób zapasy w Polsce. W Trójmieście można dostać musztardę Kaszubską - robi ją miejscowy zakład i jest fajna bo zawiera całe ziarna gorczycy. http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.dagoma.com.pl%2Foferta.php%3Fproduct%3D6&rct=j&q=Musztarda%20Kaszubska&ei=AOgHTcrVEcS28QP0rs03&usg=AFQjCNEmRxh5K7htHEyXV2gs4gNUwRoArg&sig2=8_UKbp43QFYENHnzrNDrWg&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 W Trójmieście można dostać musztardę Kaszubską - robi ją miejscowy zakład i jest fajna bo zawiera całe ziarna gorczycy.A jak tam z chemią w tej musztardzie :question: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Pewnie jest - jak we wszystkim co "fabryczne". :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zakładam nowy temat, gdyż nie przepadam za sklepową musztardą. Może ktoś zna i podzieli się przepisem swojskiej musztardy :thumbsup: :grin: A próbowałeś http://www.musztardaczeska.pl/ :-) Jak dla mnie nie potrzeba robić lepszej ;-) PS. Chemia jest a jakby E211 0,10% :-( A tu jeszcze jedna dobra firma, http://www.pikant-ostrava.cz/, w Czewie do dostania bez problemu, trzeba o Strasznego zapytać ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Tez kupuje wyrob polski(sklepowy) firmy Roleski czy jakos :rolleyes: maja caly asortyment a cena w niemczech 0,70 e.Wiec raczej niewiem czy samemu warto robic http://www.roleski.pl/index.php?page=24&lang=plPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wiec raczej niewiem czy samemu warto robicLenistwo i niewiedza, możne się "rakiem" odbić! Robiąc samemu robisz dobry biznes, bowiem przedłużasz czas pobierania EMERYTURY. :tongue: BTW A wiesz jaką "chemie" upychają do "markietowej" musztardy? :shock: [ Dodano: Sro 15 Gru, 2010 02:22 ] PS. Chemia jest a jakby E211 0,10% :-(Niestety to oznacza wywoływanie RAKA! :shock: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Wcale Ci się nie dziwię , jeżeli kupujesz musztardę w Niemczech.Mylisz sie Heniu, w Niemczech dostaniesz bardzo duzo wyrobow z Polski np. slodycze, musztardy, jakies kucharki itp. Rewe ma bardzo dobry wybor(przynajmniej u nas). Pozdrawiam yogi PS. A musztarde chetnie bym tez zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Znalazłem gdzieś w przepastnych archiwach ..... nie wiem skąd pochodzi i w życiu nie robiłem musztardy z tego przepisu ...... chyba z lenistwa ... :blush: -60g gorczycy -20g kolendry -20 ziaren pieprzu zielonego -5g imbiru mielonego -1/2 łyżeczki cząbru -ok. 100ml octu jabłkowego można winny - 25 ml oleju z pestek winogron może być oliwa z oliwek - odrobina soli i cukru 40 g gorczycy oraz 10g kolendry i pieprz zmielić, a 20g gorczycy i 10g kolendry mocno pognieść, zmieszać z imbirem dodać sól i cukier i zalać octem w słoiczku, tak aby przykrył mieszaninę, ok. 0,5 cm ponad. Pozostawić temperaturze pokojowej na 3-4 dni, jeśli trzeba uzupełniać octem ale nie za dużo, żeby za bardzo nie rozrzedzić. Dodać cząber, olej i wymieszać, pozostawić na 1 dzień. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Na ichnią musztardę mówiliśmy bardzo brzydkoNo nie przesadzaj :smile: Na pewno są różne jakości musztardy. Ale nie o to chodzi w temacie. Jak już robimy swojskie wędliny, to dobrze mieć dopasowaną musztardę, podobnie jak majonez lub chrzan, a nie psuć takim kupnym nabitym wypełniaczami i inną chemią. Każdy z nas ma gorczycę i inne przydatne korzenie w zapasie to po co kupować musztardę :grin: Znalazłem gdzieś w przepastnych archiwach :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie wiem z jakiego forum mam ten przepis. Wklejam: ----------------------początek----------------------------------------- [25.01]Evil_Princess Domową musztardę gorąco polecam. Jest smaczna, nadaje się wspaniale na kulinarny prezent, no i w końcu: tutaj Twoja fantazja może się wyszaleć. Na początek trzy przepisy. Musztarda (przepis podstawowy) 100 g ziaren białej gorczycy 80 ml wody 60 ml octu winnego (5 %) 2 łyżki cukru łyżeczka soli Gorczycę mielisz na mączkę (do tego punktu zaraz dojdę), mieszasz z wodą, octem, cukrem i solą; wyrabiasz przez przynajmniej 5 minut mikserem ręcznym, aż musztarda będzie miała konsystencję... no musztardy. Przekładasz do słoiczków lub małych naczyń z kamionki i odstawiasz na dwa dni w chłodne miejsce (czyli do lodówki), bo aromat w pełni rozwija się dopiero po tym czasie. Musztardę ostrą robisz w ten sam sposób, z tym, że mączkę mielisz z gorczycy w stosunku 70 % białej - 30 % czarnej. Przy domowej produkcji musztardy słodkiej ilość cukru w przepisie podstawowym podwyższasz na 50 g. Ziarna gorczycy dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, ale ja kupuję zawsze gotową mączkę, bo: a) w domu nigdy tak dokładnie nie zmielisz (im dokładniej gorczyca jest zmielona, tym lepsza musztarda) i: b) przy mieleniu trzeba piekielnie uważać (jeśli temperatura ziaren podczas mielenia jest wyższa niż 30°C ulatniają się wszystkie aromaty i olejki eteryczne gorczycy, przez co musztarda traci smak. Musztarda ziołowo-korzenna 4 łyżki mączki z białej gorczycy 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 l octu ziołowego 1 pęczka estragonu (lub: szałwii, majeranku, rozmarynku, tymianku - co lubisz!) 2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie (ze słoiczka) 1 łyżeczki mielonych goździków 4 liście laurowe (rozmiażdżone w moździerzu) 1 łyżeczki soli cukier Cebulę i czosnek miksujesz, mus gotujesz z octem, dodajesz posiekany estragon, zmiażdżony lub drobno posiekany zielony pieprz, goździki, liście laurowe, cukier i sól. Gotujesz często mieszając przez 30 minut na małym ogniu, po czym mieszasz z mączką. Na gorąco przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach. Musztarda z czosnkiem niedźwiedzim 250 g białej gorczycy 50 g czarnej gorczycy 5 pęczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 125 g cukru 30 ml octu winnego 20 ml białego wytrawnego wina Gorczycę mrozisz przez przynajmniej dwie godziny i mielisz. Czosnek drobno siekasz i dodajesz - zmieszany z imbirem, cukrem i solą - do gorczycy. Ocet i wino zagotowujesz i dokładnie mieszając dodajesz do pozostałych składników. Przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach. Musztarda Jarka Oto mój własny przepis na musztardę Dwie paczki mielonej białej gorczycy wsypać do jakiegoś urządzenia mieszającego. paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę) gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robot który miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksować tylko mieszać. teraz najważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję 3/4 łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponuję zdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać sól i chrzan to przy tym pestka) rozbijam w moździerzu i do mieszadła. Wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, w każdym razie nie za dużo. Włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać. Teraz wlewam ocet jabłkowy własnej produkcji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok 75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (ja daję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2 szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za kwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-11/2łyżeczki (szybciej się rozpuszcza - można wcześniej dodać do wrzątku ale ciężko regulować smak) KURKUMA ja daję dużo ok 1- 11/2 czubatej łyżeczki do herbaty, pierz mielony i mielone liście laurowe. wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku, gdy zbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. Czasami robię musztardę ziołową ale małą ilość, nie postoi długo. daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej. Raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy. Czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiero w małym zielarskim sklepiku na bazarze Szembeka. No ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować. UWAGA TYLKO NA CZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA. ---------------------------koniec------------------------------------- Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Darku kiedyś miałem w planach zrobienie tej musztardy ale z większą ilościa całej gorczycy i białym winie...... można do tego dodawać swoje dodatki typu pomidory czy chrzan ..... kombinuj ..... SMACZNEGO .. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A jak tam z chemią w tej musztardzieDagoma, to firma z Pucka o bardzo długich tradycjach i jeśli chodzi o skład jej produktów, to nie jest jeszcze tak źle. Np. dopiero pół roku temu w składzie chrzanu z Dagomy pojawił się konserwant W skład musztardy kaszubskiej wchodzą: woda, gorczyca biała i czarna (grubo mielone), ocet, cukier, sól, regulator kwasowości, przyprawy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Popieram wątek sama nie miałam odwagi go założyć,my z mężem już raz próbowaliśmy tak bez żadnego przepisu tylko to co wyczytaliśmy w składzie na opakowani, najgorzej było ze zmieleniem gorczycy na bardzo drobno no tu napracowaliśmy się co niemiara ,potem doprawienie i wyszła całkiem niezła swojska musztarda tylko o niespotykanej mocy (mąż trochę to inaczej nazwał ale nie będę powtarzać brzydkich słów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowoDomowo Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam Jeśli ktoś potrzebuje mam gorczyce w specjalnych cenach dla członków WB. Gorczyca biała ziarno 200 gram 3złGorczyca biała mielona 200 gram 4złGorczyca czarna 200 gram 5złGorczyca czarna mielona 5,50zł Jeśli jest ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt przez PW lub j.bloch@zdrowodomowo.pl Pozdrawiam Jacek--------------------------------http://www.zdrowodomowo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Domową musztardę gorąco polecam.No właśnie przypuszczałem że są przepisy na domową musztardę :grin: Dzięki kol. Papcio :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Z gotowych produktów polecam firmę " PEGAZ ", jem od dziecka , a to już trochę minęło :-) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Gorczyca biała ziarno 200 gram 3zł Gorczyca biała mielona 200 gram 4zł Gorczyca czarna 200 gram 5zł Gorczyca czarna mielona 5,50zł Nie tanio, ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy i tanio jest ogromnie. :grin: To moja reklama gorczycy. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Grudnia 2010 ... ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy ..... Jako nasiona do siewu? No bo w ogrodniczym to chyba tylko tak? Dobrze kombinuję? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2010 ja kupuję gorczycę w sklepie ogrodniczym na kilogramy i tanio jest ogromnie. :grin: Nie powiem , też kupiłem parę lat temu gorczycę i kminek w sklepie ogrodniczym na kg - zdecydowanie taniej niż normalnie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2010 też kupiłem parę lat temu gorczycę i kminek w sklepie ogrodniczym na kg - zdecydowanie taniej niż normalnieA nie są te nasiona niczym zaprawiane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Różnica polega jedynie na sposobie suszenia ziaren. Ziarna ze sklepu ogrodniczego (czyli przeznaczone do siewu) nie mogą być podczas suszenia poddawane wysokiej temperaturze, by nie zniszczyć zarodka. Odpada więc suszarnia, a pozostaje sposób naturalny - przegarnianie, szuflowanie itp. Natomiast większość różnego rodzaju ziaren dostępnych na rynku było suszonych w komorach suszarniczych i ich przydatność siewna jest znikoma, za to nadają się świetnie do wykorzystania np. w kuchni.Tak się wymadrzam, gdyż swego czasu uprawiałem sporo motylkowych na materiał siewny. :grin:PSW sklepach ogrodniczych, jeśli sprzedają ziarno siewne luzem, to nie może być zaprawiane (ochrona zdrowia). Zaprawiane dostaniesz jedynie w opakowaniach zamkniętych lub centralach nasiennych (także w workach zaplombowanych). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A nie są te nasiona niczym zaprawiane? Zaprawiane dostaniesz jedynie w opakowaniach zamkniętych Właśnie chciałem to napisać . Kiedyś brakowało mi kminku w całości , i jaki bylem zły , bo właśnie w małych torebkach w ogrodniczym był " zaprawiony" , a w detalu nie było . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ten problem zniknął, od kiedy pojawili sie u nas (alfabetycznie): Miro, Zdrowo-Domowo i inni. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam Jako że w poprzedniej pracy spędziłem 9 lat przy produkcji musztardy ( i nie tylko) w znanej firmie mieszczącej się w Wa-wie muszę Wam powiedzieć, że z jednej strony produkcja musztardy jest prosta jak "budowa cepa", a z drugiej jest tak wszelaka różnorodność receptur związana z narodowością, że każdy konsument może znaleźć swój smak (całoziarniste, ziołowe, chrzanowe, grillowe, ostre, słone, itd.)Renomowane firmy (nie garażowe), które zachowują reżim higieniczno-technologiczny produkują musztardę bez KONSERWANTÓW, pomimo, że ten produkt nie jest pasteryzowany i może być pakowany zarówno w opakowania szklane jak i plastikowe, z zamknięciem pod próżnią lub nie - od tego zależy tylko termin przydatności do spożycia. Trwałość zapewnia odpowiednia kwasowość wyrobu: Ph<4,5 W zależności od tego co chcecie uzyskać musicie wziąć pod uwagę, że są na świecie 3 odmiany gorczycy: - biała (najbardziej popularna w Polsce) - czarna (występuje jako całoziarnista w tzw. musztardach francuskich) - orientalna (sprowadzana głównie z Kanady), która w dużej mierze wpływa na ostrość musztardy W zależności od tego jaką musztardę chcemy uzyskać musimy najpierw odpowiednio (chodzi o granulację mączki) zmielić ziarno gorczycy. Składniki receptury: - woda - mączka z gorczycy lub całe ziarno - w zależności od tego jaką strukturę chcemy uzyskać - ocet spirytusowy i/lub jabłkowy - cukier i/lub miód - sól - przyprawy (wielka różnorodność) Po wymieszaniu składników zacier musi dojrzewać kilka godzin.Następnie jest mielony na młynkach z tarczami kamiennymi między którymi wielkość szczeliny wpływa na strukturę uzyskanej musztardy.Ponieważ podczas mielenia wytwarza się temperatura (tym większa im mamy mniejszą szczelinę między kamieniami) musztarda musi być chłodzona (żeby nie tracić m. innymi olejków eterycznych).Po zmieleniu musztarda leżakuje w tankach przez min. kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej po czym może być rozlewana do opakowań. Tak w skrócie wygląda produkcja musztardy. Nigdy nie robiłem musztardy w domu, wolę kupić słoik dobrej musztardy w sklepie :grin: Oczywiście z firmy w której spędziłem 1/5 życia Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.