Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2010 - 18:40

też kupiłem parę lat temu gorczycę i kminek w sklepie ogrodniczym na kg - zdecydowanie taniej niż normalnie

A nie są te nasiona niczym zaprawiane?

#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 gru 2010 - 19:22

Różnica polega jedynie na sposobie suszenia ziaren. Ziarna ze sklepu ogrodniczego (czyli przeznaczone do siewu) nie mogą być podczas suszenia poddawane wysokiej temperaturze, by nie zniszczyć zarodka. Odpada więc suszarnia, a pozostaje sposób naturalny - przegarnianie, szuflowanie itp. Natomiast większość różnego rodzaju ziaren dostępnych na rynku było suszonych w komorach suszarniczych i ich przydatność siewna jest znikoma, za to nadają się świetnie do wykorzystania np. w kuchni.
Tak się wymadrzam, gdyż swego czasu uprawiałem sporo motylkowych na materiał siewny. :grin:
PS
W sklepach ogrodniczych, jeśli sprzedają ziarno siewne luzem, to nie może być zaprawiane (ochrona zdrowia). Zaprawiane dostaniesz jedynie w opakowaniach zamkniętych lub centralach nasiennych (także w workach zaplombowanych).

#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2010 - 19:35

A nie są te nasiona niczym zaprawiane?



Zaprawiane dostaniesz jedynie w opakowaniach zamkniętych





Właśnie chciałem to napisać . Kiedyś brakowało mi kminku w całości , i jaki bylem zły , bo właśnie w małych torebkach w ogrodniczym był " zaprawiony" , a w detalu nie było .

Pozdrawiam

#24 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 gru 2010 - 19:38

Ten problem zniknął, od kiedy pojawili sie u nas (alfabetycznie): Miro, Zdrowo-Domowo i inni. :grin:

#25 berni

berni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 15 gru 2010 - 20:12

Witam

Jako że w poprzedniej pracy spędziłem 9 lat przy produkcji musztardy ( i nie tylko) w znanej firmie mieszczącej się w Wa-wie muszę Wam powiedzieć, że z jednej strony produkcja musztardy jest prosta jak "budowa cepa", a z drugiej jest tak wszelaka różnorodność receptur związana z narodowością, że każdy konsument może znaleźć swój smak (całoziarniste, ziołowe, chrzanowe, grillowe, ostre, słone, itd.)
Renomowane firmy (nie garażowe), które zachowują reżim higieniczno-technologiczny produkują musztardę bez KONSERWANTÓW, pomimo, że ten produkt nie jest pasteryzowany i może być pakowany zarówno w opakowania szklane jak i plastikowe, z zamknięciem pod próżnią lub nie - od tego zależy tylko termin przydatności do spożycia. Trwałość zapewnia odpowiednia kwasowość wyrobu: Ph<4,5

W zależności od tego co chcecie uzyskać musicie wziąć pod uwagę, że są na świecie 3 odmiany gorczycy:
- biała (najbardziej popularna w Polsce)
- czarna (występuje jako całoziarnista w tzw. musztardach francuskich)
- orientalna (sprowadzana głównie z Kanady), która w dużej mierze wpływa na ostrość musztardy

W zależności od tego jaką musztardę chcemy uzyskać musimy najpierw odpowiednio (chodzi o granulację mączki) zmielić ziarno gorczycy.

Składniki receptury:
- woda
- mączka z gorczycy lub całe ziarno - w zależności od tego jaką strukturę chcemy uzyskać
- ocet spirytusowy i/lub jabłkowy
- cukier i/lub miód
- sól
- przyprawy (wielka różnorodność)

Po wymieszaniu składników zacier musi dojrzewać kilka godzin.
Następnie jest mielony na młynkach z tarczami kamiennymi między którymi wielkość szczeliny wpływa na strukturę uzyskanej musztardy.
Ponieważ podczas mielenia wytwarza się temperatura (tym większa im mamy mniejszą szczelinę między kamieniami) musztarda musi być chłodzona (żeby nie tracić m. innymi olejków eterycznych).
Po zmieleniu musztarda leżakuje w tankach przez min. kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej po czym może być rozlewana do opakowań.

Tak w skrócie wygląda produkcja musztardy. Nigdy nie robiłem musztardy w domu, wolę kupić słoik dobrej musztardy w sklepie :grin:
Oczywiście z firmy w której spędziłem 1/5 życia

Pozdrawiam

#26 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 gru 2010 - 20:20

Moim zdaniem (zaznaczam - wyłącznie moim) najlepszą musztardą jest musztarda sarepska z firmy KAMIS. Po prostu odpowiada mi bardzo mała ilość cukru jaka w niej się znajduje.

#27 berni

berni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 15 gru 2010 - 20:25

Skoro Maxell podał nazwę to ja też podam.
Chodzi o firmę DEVELEY :grin:

#28 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 15 gru 2010 - 20:30

Chodzi o firmę DEVELEY

Jeśli się nie mylę to firma ta współpracuje z Mc D...

#29 berni

berni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 15 gru 2010 - 21:42

Masz rację Darino, co nie znaczy, że musztarda jest złej jakości.
Za to mogę gwarantować i chociaż od 6 lat już tam nie pracuję do tej chwili jest to jedyna musztarda, którą kupuję.

Pozdrawiam

#30 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 15 gru 2010 - 22:16

A próbowałeś http://www.musztardaczeska.pl/

dla mnie ta jest super :grin:

#31 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 16 gru 2010 - 19:49

dla mnie ta jest super


Jak dla mnie też super, były jeszcze w sprzedaży Miodowa, z "feferonkami" piekielnie osta i 2w1 Musztarda z ketchupem

#32 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 18 gru 2010 - 16:41

Pierwsze koty za płoty :grin:
Dołączona grafika
Musztarda

#33 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 gru 2010 - 11:45

I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek super ..... :clap:

#34 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 gru 2010 - 12:16

I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek super

Witaj kol. Roger,
fotka zrobiona po wymieszaniu, jak wiemy gorczyca pęcznieje i musi się najpierw zakwasić podobnie jak zakwas, dlatego zostawiłem ją przez noc w ciepłym, a póżniej będzie dojrzewać w lodówce. Jest ostrzejsza jak ta ze sklepu (średnioostra).
Według mnie nie muszę robić z czarnej gorczycy.
Z tych składników zrobiłem
35% gorczycy
25% wody
25% octu ryżowego(delikatny)
2% soli
10% miodu
3% przyprawy jak
biały pieprz
kurkuma
czosnek
wasabi(zielony chrzan)
sos chili
w sumie 10min roboty i wiemy co mamy.

Dołączona grafika
tak to wygląda po dniu dojrzewania

#35 WoytekK

WoytekK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 19 gru 2010 - 12:35

Witam !

Pięknie wygląda... Dobra robota :clap: :clap: :clap:

#36 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 gru 2010 - 12:36

Dałeś chili i wasabi więc uzyskałeś ostry wyraźny smak bez czarnej gorczycy .... ;)


PS
No to w końcu zrobię musztardę przepis troszkę przeleżał teraz pojawiły się nowe .....czas próbować .. Ja najbardziej lubię chrzanową, miodową i francuską na białym winie .... ;)

#37 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 gru 2010 - 13:46

No to w końcu zrobię musztardę

Jestem dopiero na początku przygody z musztardą, ale jak i majonez lub chrzan, swojska domowa robota się opłaca :thumbsup:
:clap:

Pięknie wygląda... Dobra robota

Dzięki Wojtku :grin:

#38 WoytekK

WoytekK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 19 gru 2010 - 13:56

Witam !

Niema za co :grin: Trzeba docenić odkrywczość nowych smaków, na pewno zrobię musztardę z twojego przepisu bo w nim jest to co lubię :grin: (Na ostro....)
(Ocet ryżowy mam do ryżu na sushi :thumbsup: )

Pozdrawiam

#39 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 19 gru 2010 - 14:18

Witam, z zaciekawieniem obserwuję temat, bo lubię dobrą musztardę. Tutaj pytanie do kowo. Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii.

#40 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 733 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 19 gru 2010 - 14:22

chodzi moze o ten produkt? http://www.mautner.a...kte/4,Senf/2/17




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych