Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Moim zdaniem (zaznaczam - wyłącznie moim) najlepszą musztardą jest musztarda sarepska z firmy KAMIS. Po prostu odpowiada mi bardzo mała ilość cukru jaka w niej się znajduje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Skoro Maxell podał nazwę to ja też podam.Chodzi o firmę DEVELEY :grin: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Chodzi o firmę DEVELEYJeśli się nie mylę to firma ta współpracuje z Mc D... Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Masz rację Darino, co nie znaczy, że musztarda jest złej jakości.Za to mogę gwarantować i chociaż od 6 lat już tam nie pracuję do tej chwili jest to jedyna musztarda, którą kupuję. Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A próbowałeś http://www.musztardaczeska.pl/dla mnie ta jest super :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2010 dla mnie ta jest super Jak dla mnie też super, były jeszcze w sprzedaży Miodowa, z "feferonkami" piekielnie osta i 2w1 Musztarda z ketchupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pierwsze koty za płoty :grin: Musztarda Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Grudnia 2010 I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek super ..... :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Grudnia 2010 I jak Darku na zdjęciu wygląda OK ..... bardziej interesuje mnie smak i konsystencja bo wygląda na nie za gęstą .... ale kolorek superWitaj kol. Roger, fotka zrobiona po wymieszaniu, jak wiemy gorczyca pęcznieje i musi się najpierw zakwasić podobnie jak zakwas, dlatego zostawiłem ją przez noc w ciepłym, a póżniej będzie dojrzewać w lodówce. Jest ostrzejsza jak ta ze sklepu (średnioostra). Według mnie nie muszę robić z czarnej gorczycy. Z tych składników zrobiłem 35% gorczycy 25% wody 25% octu ryżowego(delikatny) 2% soli 10% miodu 3% przyprawy jak biały pieprz kurkuma czosnek wasabi(zielony chrzan) sos chili w sumie 10min roboty i wiemy co mamy. tak to wygląda po dniu dojrzewania Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam ! Pięknie wygląda... Dobra robota :clap: :clap: :clap: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dałeś chili i wasabi więc uzyskałeś ostry wyraźny smak bez czarnej gorczycy .... PSNo to w końcu zrobię musztardę przepis troszkę przeleżał teraz pojawiły się nowe .....czas próbować .. Ja najbardziej lubię chrzanową, miodową i francuską na białym winie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Grudnia 2010 No to w końcu zrobię musztardęJestem dopiero na początku przygody z musztardą, ale jak i majonez lub chrzan, swojska domowa robota się opłaca :thumbsup: :clap: Pięknie wygląda... Dobra robotaDzięki Wojtku :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam ! Niema za co :grin: Trzeba docenić odkrywczość nowych smaków, na pewno zrobię musztardę z twojego przepisu bo w nim jest to co lubię :grin: (Na ostro....)(Ocet ryżowy mam do ryżu na sushi :thumbsup: ) Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam, z zaciekawieniem obserwuję temat, bo lubię dobrą musztardę. Tutaj pytanie do kowo. Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Grudnia 2010 chodzi moze o ten produkt? http://www.mautner.at/2,Produkte/4,Senf/2/17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycę :question: ..... pytam ponieważ nie posiadam żarna a wszelkie młynki raczej odpadają ze względu na podgrzewanie mielonej gorczycy :blush: Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii.Swego czasu kupowałem ją w Niemczech w różnych sklepach, lecz czy nadal jest to tego nie wiem :sad: .......... naprawdę była wyśmienita i również mogę ja polecić :thumbsup: Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Grudnia 2010 @DarinoWitam!A to juz widziales http://www.youtube.com/watch?v=Pfss-rdifH8 ? Wyglada ze zrobienie musztardy to nic trudnego (jak sie wie co i jak :smile: )Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycęMieliłem i powiem że faktycznie gorczyca w trakcie mielenia się podgrzewa, naturalnie zależy to od młynka. Pomaga mrożenie ziarna przed mieleniem. Ja nie mroziłem, mieliłem 2 razy (w między czasie mączka była w lodówce). Jeśli ktoś nie lubi ziarnistej(skorubki ziarenek) musztardy, można mączkę lub musztardę przecisnąć łyżeczką przez drobne sitko. A to juz widzialestak :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgadza się yogi, to właśnie ta musztarda. Polecam tym którzy mają do niej dostęp, szkoda że nie ma jej w Polsce, a z tego co pamiętam nie była wcale droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Bardzo dobrze trzeba wysuszyć gorczycę i później mielić na raty -małe ilosci . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna Witam. Jest u nas musztarda z dodatkiem sosu TABASCO, lecz ja wolę chrzanową. A jeszcze lepiej chrzan grubo starty i wymieszany z normalną, łagodną musztardą. Tak u nas w Gasthausach podają do frankfurterów (parówek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A jak byłem ostatnio w Frankfurtcie to podawali musztardę chrzanową do parówek wiedeńskich.I dobrze piszesz. Jak bylem w Hanower i zamówiłem Frankfurter, to patrzeli na mnie jak na głupka - dopiero jak wytłumaczyłem, to było: aha Pan z Austrii. --- Ein Paar Wiener bitte --- :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierwsze koty za płoty :grin: Nie znam terminu zrobienia , jednak chłopie zmobilizowałeś mnie . Jak tylko zrobię to się pochwalę :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Grudnia 2010 jednak chłopie zmobilizowałeś mnieWitaj AndrzejKu, naprawdę opłaca się poeksperymentować musztardą, jak się znajdzie podstawową recepturkę, to potem świat ostrych smaków otwarty, a jak się już ma swojskie wino, miód pitny i ocet to już zdrowiej nie idzie. Pozdrawiam gorąco :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Grudnia 2010 koledzy praktycy, czy na bazie waszych przepisów dodając Tabasco można otrzymać wyrób zbliżony do musztardy o której pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.