Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#41 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2518 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 19 gru 2010 - 14:25

Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycę :question: ..... pytam ponieważ nie posiadam żarna a wszelkie młynki raczej odpadają ze względu na podgrzewanie mielonej gorczycy :blush:

Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna. Czy ktoś z forum spotkał też ten produkt poza Austrią i czy dalej jest dostępna w Austrii.

Swego czasu kupowałem ją w Niemczech w różnych sklepach, lecz czy nadal jest to tego nie wiem :sad: .......... naprawdę była wyśmienita i również mogę ja polecić :thumbsup:

#42 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 733 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 19 gru 2010 - 14:52

@Darino
Witam!
A to juz widziales ? Wyglada ze zrobienie musztardy to nic trudnego (jak sie wie co i jak :smile: )
Pozdrowienia

#43 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 gru 2010 - 15:20

Powiedzcie mi proszę czym mielicie gorczycę

Mieliłem i powiem że faktycznie gorczyca w trakcie mielenia się podgrzewa, naturalnie zależy to od młynka. Pomaga mrożenie ziarna przed mieleniem.
Ja nie mroziłem, mieliłem 2 razy (w między czasie mączka była w lodówce).
Jeśli ktoś nie lubi ziarnistej(skorubki ziarenek) musztardy, można mączkę lub musztardę przecisnąć łyżeczką przez drobne sitko.

A to juz widziales

tak
:grin:
Pozdrawiam

#44 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 19 gru 2010 - 15:36

Zgadza się yogi, to właśnie ta musztarda. Polecam tym którzy mają do niej dostęp, szkoda że nie ma jej w Polsce, a z tego co pamiętam nie była wcale droga.

#45 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 gru 2010 - 16:59

Bardzo dobrze trzeba wysuszyć gorczycę i później mielić na raty -małe ilosci . Pozdrawiam

#46 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 gru 2010 - 17:17

Wracając z Austrii, kupiłem kiedyś bardzo dobrą musztardę o nazwie TABASCO, w dodatku opakowanie było w grafice TABASCO bo firma miała prawo do używania tej nazwy od producenta ze Stanów. Była naprawdę rewelacyjna


Witam.
Jest u nas musztarda z dodatkiem sosu TABASCO, lecz ja wolę chrzanową. A jeszcze lepiej chrzan grubo starty i wymieszany z normalną, łagodną musztardą. Tak u nas w Gasthausach podają do frankfurterów (parówek)

#47 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 gru 2010 - 17:44

A jak byłem ostatnio w Frankfurtcie to podawali musztardę chrzanową
do parówek wiedeńskich.

I dobrze piszesz. Jak bylem w Hanower i zamówiłem Frankfurter, to patrzeli na mnie jak na głupka - dopiero jak wytłumaczyłem, to było: aha Pan z Austrii. --- Ein Paar Wiener bitte ---
:grin: :grin: :grin:

#48 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13130 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 gru 2010 - 18:50

Pierwsze koty za płoty :grin:




Nie znam terminu zrobienia , jednak chłopie zmobilizowałeś mnie . Jak tylko zrobię to się pochwalę :blush:


Pozdrawiam

#49 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 gru 2010 - 19:36

jednak chłopie zmobilizowałeś mnie

Witaj AndrzejKu, naprawdę opłaca się poeksperymentować musztardą, jak się znajdzie podstawową recepturkę, to potem świat ostrych smaków otwarty, a jak się już ma swojskie wino, miód pitny i ocet to już zdrowiej nie idzie.
Pozdrawiam gorąco
:grin:

#50 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 19 gru 2010 - 20:28

koledzy praktycy, czy na bazie waszych przepisów dodając Tabasco można otrzymać wyrób zbliżony do musztardy o której pisałem?

#51 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 19 gru 2010 - 21:39

Podejrzewam, ze nikt Ci odpowiedzi nie da. Jak sam nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ryzyko nie wielkie ;)

#52 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 20 gru 2010 - 10:00

przepisów dodając Tabasco

Przepis na tabasco

3 łyżki octu
30st suchych papryczek chili
1 łyżeczka soli
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki wody

Papryczki chili rozgniatamy w garnku (Uwaga!!!!! następnie umyć ręce).
Mieszamy z ocetem, wodą, przecierem i solą.
Podgrzewamy do lekkiego warzenia, wyłączamy i zostawiamy do następnego dnia. Nastepnego dnia powtarzamy i następnie przeciskamy przez sitko z drobnymi oczkami.
Zchładzamy i przelewamy do flaszek.
Podobnie jak musztarda tabasco musi dojrzeć.
Prawdziwy tabasco dojrzewa w beczkach parę lat.
:cool:
przepis pochodzi z strony
http://www.kochmeist...bstgemacht.html
Pozdrawiam

#53 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2010 - 10:28

Dzięki Darino, wypróbuję ten przepis. Czy mam rozumieć że to nie prawdziwe Tabasco, czy w oryginale z Luizjany ukryta jest jakaś tajemnica poza dojrzewaniem. Widzę że z elementem dojrzewania mamy do czynienia w wielu produktach.

[size=9][ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 10:32 ][/size]
Jeszcze jedno, rozumiem że nasionka z chili zostają na sicie?

#54 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 gru 2010 - 11:15

Cały pic tego oryginalnego to właśnie dłuuuuugieeee specjalne dojrzewanie .... kiedyś na Discovery był program na ten temat.

A tu masz sos z Jalapeno jeszcze ostrzejszy :


#55 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 20 gru 2010 - 12:16

Jeszcze jedno, rozumiem że nasionka z chili zostają na sicie?

dobrze rozumiesz, ale jeśli chcesz to możesz spróbować nasiona zmielić i dodać do sosu
:grin:
Ja sam jeszcze tabasco nie robiłem , ale bawiłem się już ostrą papryką i jak w przepisie,
zawsze myć ręce, a najlepiej używać rękawiczek jednorazowych.
Co najważniejsze nie ważyć na oko , he,he
Pozdrawiam

#56 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 gru 2010 - 12:58

jeśli chcesz to możesz spróbować nasiona zmielić i dodać do sosu


I właśnie tak się robi w tych wersjach z "piekła rodem" .... ;) w pestkach dopiero tkwi moc .... ;)

#57 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2010 - 14:21

Darino, kiedyś to po krojeniu papryki do halaszle przeżyłem, coś mi wpadło do oka i sobie przetarłem ręką. Chciałem potem sobie oko wyjąć i wsadzić pod kran.

#58 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 gru 2011 - 11:22

marko30 , to , co tak piecze w papryce to kapsiacyna , i nie rozpuszcza się w wodzie , więc można pić i myć bez końca .
Rozpuszcza się za to (ta kapsiacyna znaczy się) w tłuszczu i alkoholu , więc albo popić tłustym mlekiem , albo śmietaną , chyba że jakowaś nalewka jest w zasięgu...
Kapsiacyna jest używana do produkcji gazów łzawiących używanych również przez policję.
W przypadku "skorzystania" z zalet takiego gazu NIE TRZEĆ , tylko umyć twarz mlekiem z najbliższego sklepu.

eh praktyka... :grin:

#59 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 gru 2011 - 21:44

co tak piecze w papryce to kapsiacyna

literówka, czy twój błąd
http://pl.wikipedia....wiki/Kapsaicyna

#60 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 gru 2011 - 22:05

Bagno , ja to tak pamiętam , ale masz rację wg linku
pamiętam słowo z dawnych czasów ...i pozdrawiam
zdrowia i szczęścia z okazji świąt życzę




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych