Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Podejrzewam, ze nikt Ci odpowiedzi nie da. Jak sam nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ryzyko nie wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Grudnia 2010 przepisów dodając TabascoPrzepis na tabasco 3 łyżki octu 30st suchych papryczek chili 1 łyżeczka soli 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki wody Papryczki chili rozgniatamy w garnku (Uwaga!!!!! następnie umyć ręce). Mieszamy z ocetem, wodą, przecierem i solą. Podgrzewamy do lekkiego warzenia, wyłączamy i zostawiamy do następnego dnia. Nastepnego dnia powtarzamy i następnie przeciskamy przez sitko z drobnymi oczkami. Zchładzamy i przelewamy do flaszek. Podobnie jak musztarda tabasco musi dojrzeć. Prawdziwy tabasco dojrzewa w beczkach parę lat. przepis pochodzi z strony http://www.kochmeister.com/r/29012-tabasco-selbstgemacht.html Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Dzięki Darino, wypróbuję ten przepis. Czy mam rozumieć że to nie prawdziwe Tabasco, czy w oryginale z Luizjany ukryta jest jakaś tajemnica poza dojrzewaniem. Widzę że z elementem dojrzewania mamy do czynienia w wielu produktach. [ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 10:32 ] Jeszcze jedno, rozumiem że nasionka z chili zostają na sicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Cały pic tego oryginalnego to właśnie dłuuuuugieeee specjalne dojrzewanie .... kiedyś na Discovery był program na ten temat. A tu masz sos z Jalapeno jeszcze ostrzejszy : Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Jeszcze jedno, rozumiem że nasionka z chili zostają na sicie?dobrze rozumiesz, ale jeśli chcesz to możesz spróbować nasiona zmielić i dodać do sosu :grin: Ja sam jeszcze tabasco nie robiłem , ale bawiłem się już ostrą papryką i jak w przepisie, zawsze myć ręce, a najlepiej używać rękawiczek jednorazowych. Co najważniejsze nie ważyć na oko , he,he Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Grudnia 2010 jeśli chcesz to możesz spróbować nasiona zmielić i dodać do sosu I właśnie tak się robi w tych wersjach z "piekła rodem" .... w pestkach dopiero tkwi moc .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Darino, kiedyś to po krojeniu papryki do halaszle przeżyłem, coś mi wpadło do oka i sobie przetarłem ręką. Chciałem potem sobie oko wyjąć i wsadzić pod kran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Grudnia 2011 marko30 , to , co tak piecze w papryce to kapsiacyna , i nie rozpuszcza się w wodzie , więc można pić i myć bez końca . Rozpuszcza się za to (ta kapsiacyna znaczy się) w tłuszczu i alkoholu , więc albo popić tłustym mlekiem , albo śmietaną , chyba że jakowaś nalewka jest w zasięgu...Kapsiacyna jest używana do produkcji gazów łzawiących używanych również przez policję.W przypadku "skorzystania" z zalet takiego gazu NIE TRZEĆ , tylko umyć twarz mlekiem z najbliższego sklepu. eh praktyka... :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Grudnia 2011 co tak piecze w papryce to kapsiacyna literówka, czy twój błąd http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Bagno , ja to tak pamiętam , ale masz rację wg linku pamiętam słowo z dawnych czasów ...i pozdrawiamzdrowia i szczęścia z okazji świąt życzę Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Grudnia 2011 W zbliżającym sie tygodniu zrobie sos tabasco Osobiście bardzo lubie ostre przyprawy i sosy, które często używam w moich wyrobach :thumbsup: . :thumbsup: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mam ochotę zrobić swoja pierwsza musztardęnie znalazłem przepisu na forumjeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie to proszę o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Chyba Electra dodawała jakiś fajny post odnośnie musztardy. Miałem otwarte ale mi gdzieś uciekło.... I dalej szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Stycznia 2019 I prosze przepis na musztarde https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/?p=618180 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Stycznia 2019 No właśnie ...jak smakować własne wyroby bez własnej musztardy [Dodano: 09 sty 2019 - 19:07]Dziękuję za przepis ale co to jest gorczyca brazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Masz na PW Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Stycznia 2019 to jest gorczyca ktora jest w smaku bardziej ostra niz zwykla biala, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) sarepska? czy czarna? Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 9 Stycznia 2019 sarepska Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 9 Stycznia 2019 W Szwecji własnoręczne robienie musztardy ma bardzo długie tradycje i jest bardzo powszechne. Oto link do strony z przepisami. Tłumaczenie receptur bardzo łatwo prosto można wykonać sobie na Translatorze GOOGLE.https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=hemlagad+senap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Wczesniej gdies na forum, podawal kolega swoje przepisy robieni musztardy. pamietam ,ze byla jednak ostra. ale nie moge teraz tego znalec. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Domową musztardę gorąco polecam. Jest smaczna, nadaje się wspaniale na kulinarny prezent, no i w końcu: tutaj Twoja fantazja może się wyszaleć. Na początek trzy przepisy.Musztarda (przepis podstawowy)100 g ziaren białej gorczycy80 ml wody60 ml octu winnego (5 %)2 łyżki cukrułyżeczka soliGorczycę mielisz na mączkę (do tego punktu zaraz dojdę), mieszasz z wodą, octem, cukrem i solą; wyrabiasz przez przynajmniej 5 minut mikserem ręcznym, aż musztarda będzie miała konsystencję... no musztardy. Przekładasz do słoiczków lub małych naczyń z kamionki i odstawiasz na dwa dni w chłodne miejsce (czyli do lodówki), bo aromat w pełni rozwija się dopiero po tym czasie.Musztardę ostrą robisz w ten sam sposób, z tym, że mączkę mielisz z gorczycy w stosunku 70 % białej - 30 % czarnej. Przy domowej produkcji musztardy słodkiej ilość cukru w przepisie podstawowym podwyższasz na 50 g.Ziarna gorczycy dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, ale ja kupuję zawsze gotową mączkę, bo:a) w domu nigdy tak dokładnie nie zmielisz (im dokładniej gorczyca jest zmielona, tym lepsza musztarda) i:b) przy mieleniu trzeba piekielnie uważać (jeśli temperatura ziaren podczas mielenia jest wyższa niż 30°C ulatniają się wszystkie aromaty i olejki eteryczne gorczycy, przez co musztarda traci smak.Musztarda ziołowo-korzenna4 łyżki mączki z białej gorczycy200 g cebuli3 ząbki czosnku1 l octu ziołowego1 pęczka estragonu (lub: szałwii, majeranku, rozmarynku, tymianku - co lubisz!)2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie (ze słoiczka)1 łyżeczki mielonych goździków4 liście laurowe (rozmiażdżone w moździerzu)1 łyżeczki solicukierCebulę i czosnek miksujesz, mus gotujesz z octem, dodajesz posiekany estragon, zmiażdżony lub drobno posiekany zielony pieprz, goździki, liście laurowe, cukier i sól. Gotujesz często mieszając przez 30 minut na małym ogniu, po czym mieszasz z mączką. Na gorąco przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach.Musztarda z czosnkiem niedźwiedzim250 g białej gorczycy50 g czarnej gorczycy5 pęczki czosnku niedźwiedziego2 łyżeczki zmielonego imbiru125 g cukru30 ml octu winnego20 ml białego wytrawnego winaGorczycę mrozisz przez przynajmniej dwie godziny i mielisz. Czosnek drobno siekasz i dodajesz - zmieszany z imbirem, cukrem i solą - do gorczycy. Ocet i wino zagotowujesz i dokładnie mieszając dodajesz do pozostałych składników. Przekładasz do słoiczków, zamykasz i ostudzasz na zakrętce. Aromat w pełni rozwija się po ok. dwóch tygodniach.MusztardaOto mój własny przepis na musztardęDwie paczki mielonej białej gorczycy wsypać do jakiegoś urządzenia mieszającego.paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę) gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robot który miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksować tylko mieszać. teraz najważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję 3/4 łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponuję zdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać sól i chrzan to przy tym pestka) rozbijam w moździerzu i do mieszadła. Wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, w każdym razie nie za dużo. Włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać. Teraz wlewam ocet jabłkowy własnej produkcji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok 75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (ja daję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2 szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za kwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-11/2łyżeczki (szybciej się rozpuszcza - można wcześniej dodać do wrzątku ale ciężko regulować smak) KURKUMA ja daję dużo ok 1- 11/2 czubatej łyżeczki do herbaty, pierz mielony i mielone liście laurowe. wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku, gdy zbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. Czasami robię musztardę ziołową ale małą ilość, nie postoi długo. daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej. Raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy. Czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiero w małym zielarskim sklepiku na bazarze Szembeka. No ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować.UWAGA TYLKO NA CZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/?hl=musztahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4918-musztarda/ Niektóre z nich robiłem z tych przepisów zewnętrznych linków też . Ale nie pamiętam które . Jak dla mnie to był problem to zmiksowania gorczycy jak chcemy gładką . Ale fakt moc miały i trwałość jak pamiętam . Może poczyni znów Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Maciek wlasnie podal. Kolega Kazik 45 podawal ze swojego blogu te musztardy.ten post https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/?p=247490wlasnie te mialam na mysli Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.