Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#121 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 mar 2019 - 11:52

dluzej jak postoi to raczej na ostrosci nie straci

 

Oczywiście że straci

Czas przechowywania wpływa na ostrość. Czym dłużej tym słabsza

Można osłabić poprzez prażenie na suchej patelni (2 - 4 min, aż zaczną strzelać) ziaren, lekko zmienia smak

Osłabić musztardę można tez poprze dłuższa obróbkę cieplną - czym dłużej tym słabsza

Osłabić ostrość można tez poprzez dodawanie rożnych składników. Wspomniana śmietana, ale również cukier, miód, żurawina, słodka papryka, suszone pomidory, kapusta lub ogórki kiszone, jabłko

Nie dodawać czarnej gorczycy.

Stosować Polską gorczyce zamiast Indyjskiej

Zmielenie i długie przechowywanie mączki gorczycowej 

Zeszłoroczne ziarno jest słabsze od tegorocznego zbioru - czyli czas przechowywania ziarna.

 

To po krotce parę czynników wpływających na ostrość musztardy

 

żeby podbić ostrość, robimy dokładnie odwrotnie

Obróbka tylko na zimno, 

spożywanie zaraz po zrobieniu

Dodajemy ostrej wędzonej papryki, czosnek, pieprz, świeży chrzan

No i oczywiście czarna Indyjska gorczyca - uwaga jej nadmierne spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 mar 2019 - 12:12


#122 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 mar 2019 - 12:56

@TOSHIBA, w tym wypadku chodzilo o konkretna  musztarde z mojego przepisu , robiona po szwedzku , mam jeszcze troche ze swiat i nie czuje zeby byla slabsza . stoi caly czas zamknieta  i w lodowce.


Użytkownik electra edytował ten post 04 mar 2019 - 12:58


#123 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 mar 2019 - 13:14

Generalnie wszystko podlega utlenianiu.

Weźmy np przyprawy zmielone i zapakowane.

Teoretycznie wszystko szczelne itd. ale z czasem jednak słabsze.

Dodatkowo czas to pojecie względne.

W Twoim przypadku musztarda "od Świąt" (mam nadzieje ze chodzi o Święta Bożego Narodzenia 2018 ) to żaden długi czas dla musztardy zamkniętej w lodowce.

Jakaś utrata ostrości na pewno nastąpiła bo tego nie da się uniknąć, ale na tyle niewielka ze nie wyczuwasz jej jeszcze

Poza tym ostrość to kolejne pojecie względne tak jak i różnica w ostrości.

Nie zrozum mnie źle, ja nic nie mam do Twojej musztardy, podałem tylko ogólne zmienne wpływające na ostrość lub jej brak.

Od dziecka bylem i jestem fanem musztardy, jak jej nie było na stole potrafiłem przerwać jedzenie, wstać od stołu i pójść do sklepu  :facepalm:

Do Dijon, nie mam daleko, często tam jestem wiec trochę podpatrzyłem na tamtejszych warsztatach przy-produkcyjnych  :)

 

PS

Niewielki czas odgrywa wielka role przy innym ostrym dodatku.

Jest nim wasabi. Tarcie i spożywanie powinno się odbyć do 15 min, dlatego trze się to przy stole podczas jedzenia

To wasabi sprzedawane w Europie to zwykły dziki chrzan z farbką z dodatkiem liści wasabi

Sama cena już sugeruje ze coś nie tak

Prawdziwe wasabi kosztuje 

Przykład 

Załączony plik  1122.JPG   28,15 KB   2 Ilość pobrań

Miałem okazje spożywać prawdziwe wasbi świeżo starte i nie potrzeba eksperta żeby taaaką  różnice wyczuć  :laugh: normalnie ogień z d...y o czasowym bezdechu nie wspomnę 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 mar 2019 - 13:41


#124 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4930 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 mar 2019 - 15:15

@TOSHIBA, w tym wypadku chodzilo o konkretna  musztarde z mojego przepisu , robiona po szwedzku , mam jeszcze troche ze swiat i nie czuje zeby byla slabsza . stoi caly czas zamknieta  i w lodowce.

 

Dokładnie jak pisze Electra, ja też jeszcze mam "Świąteczną", dokonałem próby smakowej przed chwilą, i  jest taka jaką najbardziej lubi Henio i inne Tygryski :D , mówiąc krótko, bez (rozcieńczenia) trudno jadalna :D .



#125 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 mar 2019 - 15:51

@TOSHIBA, zgadzam sie ostrosc roznie odczuwamy , moj TZ jak i ja lubimy ostre jedzenie , mnie zazwyczaj pali tylko na starcie ..mojego  TZ na "finiszu "..wiadomo ze nawet ocet jak juz otwarty to tez juz moc nie taka sama  to  samo  z % .

MOja musztarda byla w 2 sloikach jeden sie zostal i nie byl otwieranyi moze dla tego nie czuje roznicy  teoretycznie to piwinna stracic na mocy jak chrzan ocet czy %..

Tz jak otwiera butelke z whisky to mowi ze trzeba szybko oproznic bo straci na smaku :)  :facepalm:



#126 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 mar 2019 - 16:35

Tz jak otwiera butelke z whisky to mowi ze trzeba szybko oproznic bo straci na smaku
 

I tu się całkowicie z Nim zgadzam,swego czasu to tak mówiłem jak otwierałem karton z whisky  :)  :facepalm:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#127 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 267 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 04 mar 2019 - 19:00

Rowniez przegrzanie maczki podczas mielenia oslabia musztarde.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych