Spirit Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2010 WitamJakiś czas temu załapałem tzw. bakcyla i wkręciłem się w wędzenie, a dokładnie zaraził mnie szwagier. Zrobił sobie małą wędzarenkę z drewna i uraczył mnie swoimi wyrobami, no i tak to się zaczęło. Pierwsze wyroby wędziłem w wędzarni szwagra. Wędzarnia niewielkich rozmiarów, wykonana z drewna, przykryta zwykłą blachą. Palenisko i przewód dymny znajdują się w ziemi.Wędzonki wyszły bardzo dobrze, może były troszkę okopcone, ale za to smak rewelacja.Wtedy postanowiłem zrobić własną wędzarnię, wzorowaną na tej szwagra, co by szwagra nie przemęczać z tym wędzeniem. I tu zaczęły się schody. W mojej wędzarni nie było tyle dymu co u szwagra, a co za tym idzie wędzonki nie mają tego charakterystycznego wędzonego smaku. Po wygrzaniu wędzarni i osuszeniu wędzonek, dokładam drewno i dym się nie pojawia, jest go bardzo mało.Moje wędzonki są raczej pieczone a nie wędzone. Zacząłem studiować forum, żeby znaleźć rozwiązanie mojego problemu.Pierwsze rozwiązanie na jakie wpadłem to pozatykać wszystkie dojścia powietrza i tu znów u mnie pojawia się problem. Deski z których wykonałem wędzarnie skurczyły się podczas wędzenia i porobiły się spore szpary. Na te szpary przykręciłem listewki i to nie pomogło. Zakleiłem szpary gliną, ale ta po pierwszym wędzeniu się też skurczyła i spękała. Macie może pomysł czym wypchać te szpary?Klapa wędzarni wykonana jest też z drewna no i też jest trochę nieszczelna, ale przykrywam ją kocem i dym się dalej nie pojawia.Już nie wiem co z tą wędzarnią zrobić. :devil: Zamierzam na święta uwędzić szynki, (mięsko już się pekluje) ale boję się, że znowu wyjdą nijakie w smaku.Trochę za bardzo się rozpisałem, ale mam nadzieję, że komuś będzie chciało się przeczytać i coś mi poradzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Macie może pomysł czym wypchać te szparyPrzybić poprzeczne deski np. z boazerii. Moje wędzonki są raczej pieczone a nie wędzoneZnaczy żar i ogień jest. Mniej ognia to będzie dym. Drewno ma się bardziej tlić niż palić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2010 W sumie to niech wypowiedzą sie fachowcy ale na POCZATEK JAKIM DREWNEM WĘDZISZ? To, że w komorze wędzarniczej masz szpary to jedno i piwinienś widzieć, że dym nimi ucieka, a ty piszesz że go prawie nie ma... Może problem tkwi w przewodzie dymnym, zrobiłeś go pod kątem chociaz 5-8%? Jaka średnica przwodu? Jaki długi? Może po prostu nie ma ciągu dobrego i wszystko ci "wali" na zewnątrz komory paleniskowej... a może faktycznie za dużu ogień masz podczas wędzenia. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 W sumie to niech wypowiedzą sie fachowcy ale na POCZATEK JAKIM DREWNEM WĘDZISZ? To, że w komorze wędzarniczej masz szpary to jedno i piwinienś widzieć, że dym nimi ucieka, a ty piszesz że go prawie nie ma... Może problem tkwi w przewodzie dymnym, zrobiłeś go pod kątem chociaz 5-8%? Jaka średnica przwodu? Jaki długi? Może po prostu nie ma ciągu dobrego i wszystko ci "wali" na zewnątrz komory paleniskowej... a może faktycznie za dużu ogień masz podczas wędzenia. Wędzę wiśnią i olchą. Przewód dymny ma długość około 1,7m, szerokość około 35cm i oczywiście wszystko zrobione pod kątem. Dymu nie widzę jak ucieka przez szpary, tylko jakby rozgrzane powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Spirit, a może na złomie kup dużą beczkę odetnij dno i jej używaj do wędzenia. Moja pierwsza wedzarnia była taka , ponadto miała prymitywny kanał i była w zaroślach Uwędziłam w niej tyle wyrobów, ze sama już nie pamiętam tej ilości . P.S. na zdjęciu moje pierwsze zadymianie w sierpniu 2006 roku. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Dymu nie widzę jak ucieka przez szpary, tylko jakby rozgrzane powietrzeFajnie by było jakbyś wrzucił jakieś fotki wedzarni i paleniska :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Znaczy żar i ogień jest. Mniej ognia to będzie dym. Drewno ma się bardziej tlić niż palić.Może to dla was głupie i proste pytanie, ale jak zrobić, żeby drewno się tliło a nie paliło. Czy dobrym pomysłem jest wybranie sporej części żaru, która wytwarza się podczas osuszania wędzarni. [ Dodano: Pią 17 Gru, 2010 19:55 ] Fajnie by było jakbyś wrzucił jakieś fotki wedzarni i paleniskaFotki postaram się wstawić jutro bo dzisiaj pora raczej późna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2010 żeby drewno się tliło a nie paliło. Mniej tlenu i po ptokach. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ja zawsze doprowadzam do tego aby w palenisku było dużo żaru i potem wrzucam po jednym większym kawałku drewna i wtedy mam dym i odp. temperaturę. Tak naprawdę to wszystko zależy od budowy wedzarni, kanału, szczelności, drewna itd. Po kilku wędzeniach sam dojdziesz co i jak. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Spirit, Jak masz za dużo żaru to go wygarnij. Żar rozłóż jedną warstwą w palenisku i połóż na to grubszy kawałek drewna lub zasyp zrębkami. Ogranicz mocno dostęp powietrza do paleniska. Po prostu przyłóż blachę na wejściu paleniska w miarę szczelnie. Dym wytwarza się przy ograniczonym dostępie powietrza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ogranicz mocno dostęp powietrza do paleniska. Małą szparkę bym jednak zostawił :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ja osobiście robię tak że jak mam żar to dokładam mokre drzewo i ono się powoli tli i dorzucam raz małe żeby żar podtrzymać i raz duże żeby dymek odpowiedni był. No i oczywiście dostęp powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioto Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Super forum to raz Dwa dolot ,czyli ten wykopany rów co masz musi być pod katem .Chyba wiesz co mam na mysli... żar musi być poniżej wlotu dymu do wędzarni ,spadek minimum30 cm.Miałem ten sam problem ale przekopałem i już mam ok . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Gdy jest brak dymu to oznaka że w wędzarni jest wysoka temperatura . drewno w wędzarni się pali a nie tli. Za dużo tlenu - powietrza w palenisku . wniosek palenisko musi być bardzo szczelne i mieć regulację. a na to są sposoby bardzo proste. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Pierwsze rozwiązanie na jakie wpadłem to pozatykać wszystkie dojścia powietrza i tu znów u mnie pojawia się problem. Deski z których wykonałem wędzarnie skurczyły się podczas wędzenia i porobiły się spore szpary. Na te szpary przykręciłem listewki i to nie pomogło. Zakleiłem szpary gliną, ale ta po pierwszym wędzeniu się też skurczyła i spękała. Macie może pomysł czym wypchać te szpary?k musza one byc w zdluz nie w poprzek a szczeliny wplywaja bardziej kozystnie niz negatywnie . Gdzies juz dalem moja wedzarke z desek i jak dotad nigdy niezaowazylem zeby dym przebijal sie przez deski wrecz bylem zaskoczony ze pomimo szpar dym leci gora chosc wylot byl zamkniety. Może to dla was głupie i proste pytanie, ale jak zrobić, żeby drewno się tliło a nie paliło. Czy dobrym pomysłem jest wybranie sporej części żaru, która wytwarza się podczas osuszania wędzarni. Ja zar po wygrzaniu wedzarni i kanalu uzywam do : osuszania kielbas , szynek itp. Przesowam czesc zaru w kierunku wedzarki (tam mam jeden prog jakby do utrzymania temp.)a czesc zostaje w palenisku i dokladam dwa - trzy kawalki suchutkiego grobego drewna i zamykam prawie w calosci z lekkim dojsciem powietrza lub wcale(pogoda). Po wypaleniu sie drewna powtarzam tak samu zar do przodu a mala czesc zostaje w palenisku(prawie na zewnatrz) i nastepna dokladka. Niezapominaj ze wedzimy dymem a nie ogniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam.Zadam tylko jeno proste pytanie: Panowie, czy wy wiecie o co w tym wszystkim chodzi :rolleyes: Pozdrawiam :wink: P.S. Dziadek wie na 100% :smile: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Według mnie problemem może być zbyt suche drewno używane w procesie wędzenia. Uszczelnianie komory wędzarni w tym przypadku nic nie da, można uszczelniać palenisko, ale efekt będzie mizerny (dymu nieco więcej, ale i tak za mało). W swoich przygodach z wędzeniem przeszedłem przez wędzarnie beczkowe, murowane, a ostatnimi czasy walczę z Borniakiem. Jak wędziłem w beczce miałem podobne problemy, mało dymu a temperatura w wędzarni wysoka. Radziłem sobie wtedy w ten sposób: Rozgrzewałem wędzarkę suchym drewnem (paliło się jak marzenie), na powstały żar powoli dodawałem drewno nie sezonowane (ścięte 1-2 miesiące wcześniej), dymu miałem ile dusza zapragnie. Miałem dość małe palenisko i przy dłuższym wędzeniu pojawiały się problemy. Żar się wypalał, dodawanie większej ilości suchego drewna powodowało znaczny wzrost temperatury, dodawanie świeżego drewna dawało dużo dymu, ale przy małej ilości żaru temperatura spadała, a na wędzonkach czasem pojawiały się kropelki rosy. Za każdym razem improwizowałem, a efekty były różne. Problem zniknął jak postawiłem wędzarnię murowaną z szybrem pomiędzy paleniskiem i komorą wędzarniczą. Szyber pozwolił na dokładniejsze kontrolowanie temperatury i ilości dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam. Zadam tylko jeno proste pytanie: Panowie, czy wy wiecie o co w tym wszystkim chodzi :rolleyes: Pozdrawiam :wink: P.S. Dziadek wie na 100% :smile:Wydaje mi się że forum jest po to żeby komuś podpowiedzieć coś na postawie swoich doświadczeń i korekcji błędów których może być dużo przy wędzeniu . Każdy pomoże jak może. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Każdy pomoże jak może. :tongue: No to pomagam :tongue: Napisałeś : Ja osobiście robię tak że jak mam żar to dokładam mokre drzewo i ono się powoli tli i Dobrze , że napisałeś drzewo bo ono jeszcze żyje i możesz je rozmnożyć . Wędzimy suchym , a ilość dymu , to tylko i wyłącznie zależy od tego , czy drewno :wink: ma dużo świeżego powietrza i się spala w wysokiej temperaturze , albo ma mniej i się tli i wytwarza dużo dymu i temperatura spada. Poczytaj o pirolizie i kwaśnych i okopconych wędzonkach , a jest tu na ten temat , że OOO i jeszcze trochę . Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ech szczegółów się czepiacie. Jak będę miał na koncie tyle wędzeń co wy to możemy wtedy pogadać jak równy z równym. Drzewo ogólnie a drewno do wędzenia. :P Moje wędzenie tą metodą wyszło dobrze jak na początki w "tej branży" więc napisałem jak ja to robię a nie że trzeba tak robić a to duża równica. Poza tym gdzieś na jakimś mądrym forum czytałem że tak się robi jak napisałem w swojej wypowiedzi wyżej i tyle na ten temat. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ech szczegółów się czepiacie Bo właśnie diabeł tkwi w szczegółach. Posłuchaj nieco mądrzejszych od Siebie a dobrze na tym wyjdziesz, a jeśli nie chcesz się uczyć to po co tu zaglądasz jak sam wiesz lepiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jak żeś nie uważał jak robisz , to teraz rób jak uważasz. Twoje małpy i Twój cyrk. (sorrki)To nie są szczegóły tylko podstawowy alfabet dla początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Drzewo ogólnie a drewno do wędzeniaObie formy są poprawne . Tak stwierdził P. Miodek w swoim programie w telewizji. Myślałem że palimy zawsze drewnem a okazuje się, ze też jest poprawnie gdy palimy drzewem . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-137998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujo Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dziadku dzięki Kolego arkadiuszu jakbyś czytał posty moje ze zrozumieniem to zauważyłbyś że się nie wymądrzam tylko przedstawiam swoje spostrzeżenia co do mojego wędzenia i przedstawiłem metodę jaką się posługuję. Nie napisałem że trzeba tak zrobić, czy tak się robi, itp. A forum śledzę i korzystam z rad pozostałych forumowiczów i "senseia wędzonek"- Dziadka A o szczegóły to chodził o słowo którego użyłem- drzewo a nie drewno. Dobra bo robimy niepotrzebnego offtopa, wróćmy do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-138003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dziadek Ty jesteś trendy :grin: . Ja niestety skończyłem tylko Akademię Słodowego i przez trzynaście lat byłem kierownikiem składnicy drewna :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/#findComment-138004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.