beiot Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeśli przepis gdzieś jest, to proszę usuną, ja nie znalazłem. Parówki wiedeński - beiota Składniki: - 1,3kg wołowiny (ja użyłem mięsa z jelenia), - 1,2kg wieprzowiny II, - 1kg słoniny, - 1kg podgardla przerośniętego mięsem, - 15% lodu lub lodowatej wody - peklosól wg uznania, ja dałem 17g/kg Przyprawy do masy na kg: - 1,5g pieprzu białego, - 0,5g kwiatu muszkatołowego, - 0,5g kolendry, - 2g słodkiej papryki, - 0,2g imbiru, - 0,2g kardamonu, - 10g cebuli (ja dałem 2g/kg suszonego czosnku), Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone mięso, słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm. Następnie kutrować z dodatkiem lodu lub zimnej wody i mleka w proszku. Dodać przyprawy w czasie kutrowania masy. Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki. zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego. Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu parówki opłukać gorącą wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć parówki ręcznikiem. Smacznego. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2010 ale super, już mi ślinka cieknie... a z tym kutrowaniem, to mozna jeszcze raz przez takie małe sitko przepuścic? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2010 a z tym kutrowaniem, to mozna jeszcze raz przez takie małe sitko przepuścic? zamiast kutra można użyć malaksera robisz takie coś (taką masę parówkową): Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 a z tym kutrowaniem, to mozna jeszcze raz przez takie małe sitko przepuścic?Z tego co wiem to dwukrotne mielenie nie zastąpi kutrowania. Bynajmniej przy parówkach. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 ale super, już mi ślinka cieknie... a z tym kutrowaniem, to mozna jeszcze raz przez takie małe sitko przepuścic? A nawet dwa pod warunkiem dobrze schlodzonego miesa. Co do parowek czy podobnej to mam za soba porazke z przed 1,5 roku i odechcialo mi sie :evil:(wiedzialem gdzie popelnilem blad) jednak ostatnio co robie kielbase to odejmuje czesc miesa i dodaje procentowo coraz wiecej tluszczu i troche wody wszystko za kazdym mieleniem lekko podmrazane i miele coraz to na mniejszych oczkach.Ostatnie dwa razy na dwojce. Jak narazie wszyscy wola ta ,,PAROWKOWA" a jeszcze w cienkich jelitach baranich na goraco :thumbsup: ale czasu brakuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 wszystko za kazdym mieleniem lekko podmrazaneteraz dobry czas na parówki. Nawet do lodówki nie wstawiam tylko za drzwi i jazda. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Gdzieś w przepisie zginęło mleko w proszku. Czy zamiast kwiatu muszkatułowego można dać gałkę? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2010 zamiast kutra można użyć malaksera robisz takie coś (taką masę parówkową):I to jest to. Z tak "urobionej' masy robą się dobre parówki. :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudel Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) Witam, czy słoninę i podgardle też zapeklować z pozostałym mięsem czy nic z nimi nie robić do momentu mielenia? Jestem świeżak i właśnie wyczytałem, że słoniny się nie pekluje i teraz zgłupiałem co z tym tłuszczem zrobić. Edytowane 12 Lipca 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) Podgardle zapeklować a słoninę solić. Edytowane 12 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lipca 2021 Odpuść sobie całkiem słoninę, a jeżeli już to tylko słoninę karkową. Tak najprościej zastosuj w to miejsce tłuste podgardle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudel Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lipca 2021 Ok. w takim razie odpuszczę słoninę. Dziękuję za odp. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lipca 2021 (edytowane) Jak nie dasz słoniny to weź pod uwagę ,że podgardle proporcjonalnie nie zawiera tyle tłuszczu co sama słonina i musisz dać go więcej, żeby zachować proporcje zawarte w przepisie.Szczerze mówiąc na początek zrobił bym parówki o innym składzie, ale to Twój wybór. Edytowane 12 Lipca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.