jokej Posted December 20, 2010 Report Share #1 Posted December 20, 2010 Witam mam zamiar przerobić całą koze na wyroby: :thumbsup: Baleron szynki i boczek(łata) z farszem . Farsz chcę zrobić tak: na 3,5kg zmielonego miesa koziego+słonina wieprzowa chcę dac takie przyprawy Peklosól 63g Pieprz 6,3g gałka muszkatołowa 1,8g kminek2,5g czosnek 7g czy dobrze dobrałem przyprawy :question: Czy mięso na baleron moge zapeklować na 3 dni czy lepiej na dłużej :question: jeżeli chodzi o boczek to mam pytanie che natrzeć solą i przyprawami tylko nie wiem ile czego dodać Prosze o porade boczki (łaty) są cieniutki i warzą 1,4kg. CO WY NA TO Prosze o szbką odpowiedz POZDRAWIAM :lol: :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/ Share on other sites More sharing options...
jokej Posted December 23, 2010 Author Report Share #2 Posted December 23, 2010 No i gotowe plan wykonany wszystko jest z koziny powiem wam ze jest :thumbsup: :thumbsup: baleron,szynka i faszerowany boczek(łata)Farsz z koziny+słonina wieprzowa powiem wam jak smakuje jutro o musza ostygnąć zato slonina faszerowana ardzo pyszna tylko sucha ale kozina ogólnie jest sucha jak zauważyłem to kozine chyba nie wolno wrzucać do wrzątku ale sprawdze następnym razem to będę wiedział :lol: polędwica pyszna i soczysta szkoda ze taka mała a to zdjecia miłego oglądania :lol: :lol: A wczoraj zrobiłem to Jak widać z 1,5 kg sera Ricotta zostało 1/2 :thumbsup: robiłem go po raz pierwszy wyszedł SUPER :thumbsup: :thumbsup: a tyle serwatki wylewałem do zlewu :blush: POZDRAWIAM i WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZY JOKEJ Z RODZINKĄ :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-139001 Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted June 28, 2012 Report Share #3 Posted June 28, 2012 Czemu nikt nie rozwija tego ciekawego tematu? Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225173 Share on other sites More sharing options...
Majki110 Posted June 28, 2012 Report Share #4 Posted June 28, 2012 Ja jak nie wiedziałem o tej stonce jeszcze 10 lat temu to moja koza wylądowała w kapuście też smakowała, dziś wiedział bym co z niej można zrobić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225198 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 28, 2012 Report Share #5 Posted June 28, 2012 Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką?No, koziny nie można w sklepie kupić :sad: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225249 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted June 29, 2012 Report Share #6 Posted June 29, 2012 U mnie koziny dostatek, ale....no własnieKozina - kleiste, świeże, wiadomo czym karmione, doskonałe do kiełbasek.Robiliśmy na wiele sposobów, na grylu, duszone, pieczone...jako żeberka w/g JackaCWszyscy się zalizują :thumbsup: Uważam, ze kozinę należy przemrozić, potem dobrze zamarynować-jak kto lubi.Potem wszystko z niej można zrobić.I tu pojawia się ale..mi nie smakuje. Może dlatego, ze je hoduję, karmię...Ja osobnik miesożerny :lol: W kiełbasie jest ok,ale inna forma wogóle. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225327 Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted June 30, 2012 Report Share #7 Posted June 30, 2012 Ja stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem kózki i koziołka i coś czuje, że jeszcze powiększę inwentarz o jedną kózkę...i tak przymierzam się mentalnie do możliwości wykorzystania mięska i mleka w przyszłości a z tego co widzę wachlarz możliwości jest ogromny...ale super te kozy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225513 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted June 30, 2012 Report Share #8 Posted June 30, 2012 Skąd jesteś niedobry78 ??Bo mam fajny "materiał" Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225516 Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted June 30, 2012 Report Share #9 Posted June 30, 2012 Z Pomorza aż a materiał typu szkoleniowy czy w żywcu ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225538 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted June 30, 2012 Report Share #10 Posted June 30, 2012 Materiał hodowlany, więcej napisałam na pw. Pozdrawiam Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-225546 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 24, 2012 Report Share #11 Posted November 24, 2012 Na poczatku musze napisac, ze sama tego nie robilam,wstawiam, bo wiem, ze sa osoby ktore będą tym zainteresowane.Znalazlam przepisy na kozine w gazecie. Potrawy sa z Meksyku,Nepalu,Włoszech,Indii.Jest to gazeta ,ktora opisuje podroze kulinarne i podaje przepisy niektorych potraw. Postaram sie w miare dopisac opis jaki jest przy kazdej potrawie. A jesli ktos zrobi ,chętnie bym chciala wiedzieć czy dobre sa te dania.Mexico-Birria( nazwa meksykanska)"Braised Goat with Tortillas", tlumaczac duszona kozina serwowana na tortilliNazwa pochodzi z hiszpanskiego " slaba jakosc". Ale teraz jest specjalnie szykowana na Swieta Bozego Narodzenia, śluby.Sklad:4(30g) suszone guajillo chillie3(30g) suszone ancho chillie2(10g) suszone New Mexico chillie3 zabki czosnku, posiekane1lyzka suszonego oregano1 duza cebula, posiekana1/2lyzeczka cynamonu80ml(1/3 szklanki)winnego czerwonego octu2 lyzeczki cukru bialego1 szklanka swiezych lisci koleandry,posiekana1 duza cebula czerwona,posiekana bardzodrobnoCieple tortille i limonkowe kawalki do serwowania1. PAtse z chilli: oczyscic chilli, odrzucic lodygi i nasionaz chilli, pociac je i zalac gotujaca woda w misce. Odstawic na 20 minut aby sie namoczyly ,a pozniej odcedzic, pozostawiajac 1 lyzke tej wody. W mixerze przerobic na paste: chilli,czosnek,oregano,cebule,cynamon,i 1lyzke wody ,ktora zostawilismy od moczenia chilli. Bardzo mocno zmixowac, na paste. 2.Rozgrzac olej na patelni na bardzo goraco i na dwa rzuty smazyc mieso az sie zabrazowi, zdjac na talerz. 3. Patelnie ponownie rozgrzac na sternio goraco, dodac tam paste z chillii gotowac pol minuty,dolozyc do tego mieso na patelnie,dodac do tego listek bobkowy,ocet ,cukier i 500 ml wody.Doprowadzic do zagotowania,nastepnie zmniejszyc ogień na jak najmniej,przykryc i gotowac przez godzine.Nastepnie gotowac nastepna godzine odkryte, albo do czasu ,az mieso jest miekkie.Mieso po tym calym procesie gotowania przelozyc do miski, zatrzymac 125ml plynu od gotowania. 4.Kiedy mieso troche przestyglo, pokroic( a wlasciwie postrzepic,tak powinnam napisac)jei wymieszac z 125ml zostawionym plynem od gotowania. 5.Wymieszac razem koleandre z czerwona cebula. Podawac kozine razem z salatka z koleandry,tortilla i lemonkami. Nastepne 3 przepisy pozniej dopisze. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252167 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 24, 2012 Report Share #12 Posted November 24, 2012 4(30g) suszone guajillo chillie 3(30g) suszone ancho chillie 2(10g) suszone New Mexico chillie U nas chyba tylko te składniki w specjalistycznych sklepach można by dostać.. chociaż i tak nie jestem pewna. :rolleyes: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252169 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 24, 2012 Report Share #13 Posted November 24, 2012 Małgoś, podalam wg przepisu. On kocgaja sie wlasnie w mieszaniu roznych rodzai chilli. Kazda z nich jest inna, w stopniu goraca i w smaku tez.Ale jesli nie ma mozliwosci zdobycia ich wszytkich, zawszemozna jedna zastapic na poczatek. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252171 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 24, 2012 Report Share #14 Posted November 24, 2012 Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ? Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252173 Share on other sites More sharing options...
Kazik45 Posted November 25, 2012 Report Share #15 Posted November 25, 2012 Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ?A próbowałaś w swoim grodzie "poszperać" po sklepach. Ja próbowałem co prawda w sklepach "specjalistycznych" to mnie mało krew nie zlała. Pytanie o pieprz seczuański (inna nazwa chiński), czy paprykę wędzoną powodowało paraliż szczęk ekspedientek i tylko umiały głowami kręcić w lewo i w prawo, patrząc przy tym na mnie, jak na ufoludka. W końcu paprykę/i sobie uwędziłem, ale z pieprzem chińskim (seczuańskim) , dalej mam problem. W sklepach z przyprawami egzotycznymi nawet mleczka kokosowego nie ma , za to w marketach można je dostać, za to standardy ziół i przypraw to mało półek nie połamią, a najśmieszniejsze to że prawie każda przyprawa ma dopisek " z uprawy ekologicznej" i pakowana w słoiczek przy cenie 7-10 krotne wyższej.Paranoja/. Już wolę swoje z działki. Quote Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252291 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 27, 2012 Report Share #16 Posted November 27, 2012 Drugi przepisChargrilled Goat skewers with Achar czyli Szaszlyki z miesa koziego z ostrym pomidorowym chutneyPodajac za gazeta, to danie pochodzi z Nepalu, a dokladnie z wioski Kathmandu. Mieso kozie jest natarte przyprawami i ziolami, tradycyjnie nalozone rozen i pieczone na ogniu( wood fire).Podawane z platkami ryzowymi, ktore sa bardzo popularne jako osobne danie, albo jako dodatek do innych dan.Sklad:1 lyzka nasion kminku, 2 lyzeczki nasion koleandry, 1 lyzeczka chilli smielonego, ½ lyzeczki zmielonej kurku ½ lyzeczki pieprzu Szechuan 1 cytryna, wycisniety sok 1 lyzka miodu 1 zabek czosnku ,poszatkowany 5cm kawalek imbiru, poszatkowany 1 cebula,poszatkowana 1 lyzka kopru, bardzo drobno poszatkowana 60 ml ( ¼ szklanki) oleju 800g miesa koziego bez kosci z nogi Poszatkowany szczypiorek, ryzowe platki i ogorek pokrojony dopodaniaGolbheda achar( czyli chutney) 4 pomidory 1 lyzka oleju z nasion gorczycy 2 zabki czosnku, cieniutko pokrojone w plaster15 cm kawalek imbiry,startego drobno na tarce 1 lyzeczka zmielonego kminku 1 lyzeczka zmielonej koleandry ¼ szklanki zwiezych lisci koleandry, poszatkowane3 dlugie chillie, oczyszcone z nasion i poszatkowane1. Aby zrobic na poczate chutney: rozgrzac piekarnik do200 stopni . Umiescic pomidory na naoliwionej blaszcze i upiec je 20 minut albo do zasu, az skora zacznie odchodzic. Odstawic na chwile, aby odpoczely i zdjac skore i poszatkowac. Rozgrzac tluszcz na patelni dodac czosnek ,imbir, i suche przyprawy .Gotowac to 30sekund. Wszystko razem dac do food procesor’a( przyprawy z patelni) i pomidory ,liscie koleandry ,chilli i zmiksowac az bedzie calkowicie gladkie(?). Dopreawic sola i pieprzem.2. Aby zrobic marynate: opiec kminek, nasiona koleandry, sproszkowana chillii, kurkume i pieprz Szechuan w malej paterlni na malym ogniu do uzyskania zapachu.Ponownie dajemy to do food procesora razem z sokiem z cytryny,miodem,czosnkiem,imbirem,cebula,koprem i olejem, az wszytko bedzie plynne.Doprawic . Odlozyc tej marynaty 2 lyzki a reszt natrzec mieso. Zostawic w misce przykryte plastykiem przez noc. Nastepnego dnia nalozyc mieso cisno na szpikulce( skewers).3. Rozgrzac chargrill. Piec szaszlyki ,przekladajac co jakis czas i smarowac odlozona marynata. Trzeba byc pewnym ,zejest usmazone dobrze. Posypac szcypiorkiem i podawc z ryzowymi platkami , ogorkiem i chutney. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4946-wyroby-z-koziny/#findComment-252606 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.