Jump to content

Wyroby z koziny


jokej

Recommended Posts

Witam mam zamiar przerobić całą koze na wyroby: :thumbsup: Baleron szynki i boczek(łata) z farszem . Farsz chcę zrobić tak: na 3,5kg zmielonego miesa koziego+słonina wieprzowa chcę dac takie przyprawy Peklosól 63g Pieprz 6,3g gałka muszkatołowa 1,8g kminek2,5g czosnek 7g czy dobrze dobrałem przyprawy :question: Czy mięso na baleron moge zapeklować na 3 dni czy lepiej na dłużej :question: jeżeli chodzi o boczek to mam pytanie che natrzeć solą i przyprawami tylko nie wiem ile czego dodać Prosze o porade boczki (łaty) są cieniutki i warzą 1,4kg. CO WY NA TO Prosze o szbką odpowiedz POZDRAWIAM :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

No i gotowe plan wykonany wszystko jest z koziny powiem wam ze jest :thumbsup: :thumbsup:

baleron,szynka i faszerowany boczek(łata)Farsz z koziny+słonina wieprzowa powiem wam jak smakuje jutro o musza ostygnąć zato slonina faszerowana ardzo pyszna tylko sucha ale kozina ogólnie jest sucha jak zauważyłem to kozine chyba nie wolno wrzucać do wrzątku ale sprawdze następnym razem to będę wiedział :lol: polędwica pyszna i soczysta szkoda ze taka mała a to zdjecia miłego oglądania :lol: :lol:

A wczoraj zrobiłem to

Jak widać z 1,5 kg sera Ricotta zostało 1/2 :thumbsup: robiłem go po raz pierwszy wyszedł SUPER :thumbsup: :thumbsup: a tyle serwatki wylewałem do zlewu :blush: POZDRAWIAM i WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZY JOKEJ Z RODZINKĄ :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tak niewiele osób interesuje się pyszną kozinką?

No, koziny nie można w sklepie kupić :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

U mnie koziny dostatek, ale....no własnie

Kozina - kleiste, świeże, wiadomo czym karmione, doskonałe do kiełbasek.

Robiliśmy na wiele sposobów, na grylu, duszone, pieczone...jako żeberka w/g JackaC

Wszyscy się zalizują :thumbsup:

Uważam, ze kozinę należy przemrozić, potem dobrze zamarynować-jak kto lubi.Potem wszystko z niej można zrobić.

I tu pojawia się ale..mi nie smakuje. Może dlatego, ze je hoduję, karmię...Ja osobnik miesożerny :lol:

W kiełbasie jest ok,ale inna forma wogóle.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Link to comment
Share on other sites

Ja stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem kózki i koziołka i coś czuje, że jeszcze powiększę inwentarz o jedną kózkę...i tak przymierzam się mentalnie do możliwości wykorzystania mięska i mleka w przyszłości a z tego co widzę wachlarz możliwości jest ogromny...ale super te kozy :D
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Na poczatku musze napisac, ze sama tego nie robilam,wstawiam, bo wiem, ze sa osoby ktore będą tym zainteresowane.

Znalazlam przepisy na kozine w gazecie. Potrawy sa z Meksyku,Nepalu,Włoszech,Indii.Jest to gazeta ,ktora opisuje podroze kulinarne i podaje przepisy niektorych potraw. Postaram sie w miare dopisac opis jaki jest przy kazdej potrawie. A jesli ktos zrobi ,chętnie bym chciala wiedzieć czy dobre sa te dania.

Mexico-Birria( nazwa meksykanska)

"Braised Goat with Tortillas", tlumaczac duszona kozina serwowana na tortilli

Nazwa pochodzi z hiszpanskiego " slaba jakosc". Ale teraz jest specjalnie szykowana na Swieta Bozego Narodzenia, śluby.

Sklad:

4(30g) suszone guajillo chillie

3(30g) suszone ancho chillie

2(10g) suszone New Mexico chillie

3 zabki czosnku, posiekane

1lyzka suszonego oregano

1 duza cebula, posiekana

1/2lyzeczka cynamonu

80ml(1/3 szklanki)winnego czerwonego octu

2 lyzeczki cukru bialego

1 szklanka swiezych lisci koleandry,posiekana

1 duza cebula czerwona,posiekana bardzodrobno

Cieple tortille i limonkowe kawalki do serwowania

1. PAtse z chilli: oczyscic chilli, odrzucic lodygi i nasionaz chilli, pociac je i zalac gotujaca woda w misce. Odstawic na 20 minut aby sie namoczyly ,a pozniej odcedzic, pozostawiajac 1 lyzke tej wody. W mixerze przerobic na paste: chilli,czosnek,oregano,cebule,cynamon,i 1lyzke wody ,ktora zostawilismy od moczenia chilli. Bardzo mocno zmixowac, na paste.

 

2.Rozgrzac olej na patelni na bardzo goraco i na dwa rzuty smazyc mieso az sie zabrazowi, zdjac na talerz.

 

3. Patelnie ponownie rozgrzac na sternio goraco, dodac tam paste z chillii gotowac pol minuty,dolozyc do tego mieso na patelnie,dodac do tego listek bobkowy,ocet ,cukier i 500 ml wody.Doprowadzic do zagotowania,nastepnie zmniejszyc ogień na jak najmniej,przykryc i gotowac przez godzine.Nastepnie gotowac nastepna godzine odkryte, albo do czasu ,az mieso jest miekkie.Mieso po tym calym procesie gotowania przelozyc do miski, zatrzymac 125ml plynu od gotowania.

 

4.Kiedy mieso troche przestyglo, pokroic( a wlasciwie postrzepic,tak powinnam napisac)jei wymieszac z 125ml zostawionym plynem od gotowania.

 

5.Wymieszac razem koleandre z czerwona cebula. Podawac kozine razem z salatka z koleandry,tortilla i lemonkami.

 

Nastepne 3 przepisy pozniej dopisze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

Małgoś, podalam wg przepisu. On kocgaja sie wlasnie w mieszaniu roznych rodzai chilli. Kazda z nich jest inna, w stopniu goraca i w smaku tez.Ale jesli nie ma mozliwosci zdobycia ich wszytkich, zawszemozna jedna zastapic na poczatek.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

Może uda mi się w piątek nabyć takowe w "Smakach świata" :rolleyes: ?

A próbowałaś w swoim grodzie "poszperać" po sklepach. Ja próbowałem co prawda w sklepach "specjalistycznych" to mnie mało krew nie zlała. Pytanie o pieprz seczuański (inna nazwa chiński), czy paprykę wędzoną powodowało paraliż szczęk ekspedientek i tylko umiały głowami kręcić w lewo i w prawo, patrząc przy tym na mnie, jak na ufoludka.

W końcu paprykę/i sobie uwędziłem, ale z pieprzem chińskim (seczuańskim) , dalej mam problem.

W sklepach z przyprawami egzotycznymi nawet mleczka kokosowego nie ma , za to w marketach można je dostać, za to standardy ziół i przypraw to mało półek nie połamią, a najśmieszniejsze to że prawie każda przyprawa ma dopisek " z uprawy ekologicznej" i pakowana w słoiczek przy cenie 7-10 krotne wyższej.Paranoja/. Już wolę swoje z działki.

Obawiać się trzeba nie tych co mają inne zdanie, lecz tych, co maja inne zdanie, ale są zbyt tchórzliwi by je wypowiedzieć.

http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

Drugi przepis

Chargrilled Goat skewers with Achar czyli Szaszlyki z miesa koziego z ostrym pomidorowym chutney

Podajac za gazeta, to danie pochodzi z Nepalu, a dokladnie z wioski Kathmandu. Mieso kozie jest natarte przyprawami i ziolami, tradycyjnie nalozone rozen i pieczone na ogniu( wood fire).

Podawane z platkami ryzowymi, ktore sa bardzo popularne jako osobne danie, albo jako dodatek do innych dan.

Sklad:

1 lyzka nasion kminku,

2 lyzeczki nasion koleandry,

1 lyzeczka chilli smielonego,

½ lyzeczki zmielonej kurku

½ lyzeczki pieprzu Szechuan

1 cytryna, wycisniety sok

1 lyzka miodu

1 zabek czosnku ,poszatkowany

5cm kawalek imbiru, poszatkowany

1 cebula,poszatkowana

1 lyzka kopru, bardzo drobno poszatkowana

60 ml ( ¼ szklanki) oleju

800g miesa koziego bez kosci z nogi

Poszatkowany szczypiorek, ryzowe platki i ogorek pokrojony dopodania

Golbheda achar( czyli chutney)

4 pomidory

1 lyzka oleju z nasion gorczycy

2 zabki czosnku, cieniutko pokrojone w plaster

15 cm kawalek imbiry,startego drobno na tarce

1 lyzeczka zmielonego kminku

1 lyzeczka zmielonej koleandry

¼ szklanki zwiezych lisci koleandry, poszatkowane

3 dlugie chillie, oczyszcone z nasion i poszatkowane

1. Aby zrobic na poczate chutney: rozgrzac piekarnik do200 stopni . Umiescic pomidory na naoliwionej blaszcze i upiec je 20 minut albo do zasu, az skora zacznie odchodzic. Odstawic na chwile, aby odpoczely i zdjac skore i poszatkowac. Rozgrzac tluszcz na patelni dodac czosnek ,imbir, i suche przyprawy .Gotowac to 30sekund. Wszystko razem dac do food procesor’a( przyprawy z patelni) i pomidory ,liscie koleandry ,chilli i zmiksowac az bedzie calkowicie gladkie(?). Dopreawic sola i pieprzem.

2. Aby zrobic marynate: opiec kminek, nasiona koleandry, sproszkowana chillii, kurkume i pieprz Szechuan w malej paterlni na malym ogniu do uzyskania zapachu.Ponownie dajemy to do food procesora razem z sokiem z cytryny,miodem,czosnkiem,imbirem,cebula,koprem i olejem, az wszytko bedzie plynne.Doprawic . Odlozyc tej marynaty 2 lyzki a reszt natrzec mieso. Zostawic w misce przykryte plastykiem przez noc. Nastepnego dnia nalozyc mieso cisno na szpikulce( skewers).

3. Rozgrzac chargrill. Piec szaszlyki ,przekladajac co jakis czas i smarowac odlozona marynata. Trzeba byc pewnym ,zejest usmazone dobrze. Posypac szcypiorkiem i podawc z ryzowymi platkami , ogorkiem i chutney.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.