Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie sita użyć do mielenia?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 23 gru 2010 - 21:37

Często w opisach wyrobu wędlin podane są rodzaje sit. Z mojej praktyki wynika, że najlepsze wyniki - wygląd i konsystencje, uzyskuję używając szarpaka do mięs, a 10-ki do boczków, podgardla i 3-ki do wołowiny. Oczywiście dotyczy to Zelmera 8. Oczywiście każdy robi swoje wyroby tym czym dysponuje.

#2 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 23 gru 2010 - 21:58

Z mojej praktyki wynika


A z mojej zupelnie inaczej .
Jeszcze podzeil mieso na klasy bo wszystkich szarpakiem nieprzelecisz :wink:
A mysle za boczek to tez mieso :rolleyes:
Pozdrawiam

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 gru 2010 - 22:04

Andyandy praktycznie można się z tym zgodzić. Pozdrawiam

#4 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 729 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 23 gru 2010 - 22:39

u mnie najczesciej stosowane siatki to 8mm i 3mm. Przy tym do miesa kl.1 stosuje prawie zawsze 13mm, do kl.2 8mm, a do kl. 3 i 4 3mm, i potem kuter. Oczywiscie przy kielbasie szynkowej itp mieso kl.1 musi byc w odpowiednio wiekszych kawalkach.
Pozdrawiam yogi

#5 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 23 gru 2010 - 23:59

Zwróciłem na ten problem uwagę, bo sita i szarpaki chociaż mają te same rozmiary otworów, są jeszcze o różnych średnicach w różnych maszynkach do mięsa. I tak 8 mm w Zelmerze i 8 mm w 32-ce w efekcie dadzą dużą różnicę w mielonym mięsie. Odpowiednikiem 8 mm z 32-ce w Zelmerze jest 10-ka. Dużą rolę odgrywa ślimak i średnica prowadnicy ślimaka. Część lepszych maszynek ma inaczej wyprofilowane środki i ślimaki. Proste maszynki często dodatkowo miażdżą mięso przez ślimak i wyciskają przez sito ponieważ odkształca się mocowanie łożyska oporowego. W takich przypadkach na nóż nawijają się błony, a nóż się odstaje od sita. Podczas zmiany sita w maszynkach należy oczyścić pierścień ( nakrętka) blokujący sita. Resztki mięsa pomiędzy pierścieniem, a sitem również spowodują odstawanie noża tnącego o sita.

#6 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 24 gru 2010 - 03:06

W zaleznosci od kielbasy:
I- 10mm-12mm-lub szarpak
II-10-mm- 8mm-4mm
III-2- 3,5mm
Pozdrawiam

#7 Darcio

Darcio

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćkurpie

Napisano 07 mar 2011 - 21:53

Witam
Jakie rozmiary sitek do maszynki nr 10 powinienem dokupić? Rodzinka po moich wędzonkach zleciła mi zrobienie kiełbasy. Po przejrzeniu forum nadal nie wiem jakie rozmiary otworów będą najbardziej przydatne? Myślałem nad kupnem szarpaka i sitka o większych otworach niż 4mm, które obecnie posiadam.

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10814 postów

Napisano 07 mar 2011 - 21:55

Dokup 2, 8 lub 10 i 13

#9 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 07 mar 2011 - 22:04

Szarpak również dokup

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 07 mar 2011 - 22:11

najdrobniejsze (2 - 2,5) do mas wiążących, pasztetów, parówkowych
8
10 też by się przydała
13 i 16 do klasy I na kiełbasy

szarpak ewentualnie też do jakichś grubych




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych