Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Często w opisach wyrobu wędlin podane są rodzaje sit. Z mojej praktyki wynika, że najlepsze wyniki - wygląd i konsystencje, uzyskuję używając szarpaka do mięs, a 10-ki do boczków, podgardla i 3-ki do wołowiny. Oczywiście dotyczy to Zelmera 8. Oczywiście każdy robi swoje wyroby tym czym dysponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Z mojej praktyki wynika A z mojej zupelnie inaczej . Jeszcze podzeil mieso na klasy bo wszystkich szarpakiem nieprzelecisz :wink: A mysle za boczek to tez mieso :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Andyandy praktycznie można się z tym zgodzić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2010 u mnie najczesciej stosowane siatki to 8mm i 3mm. Przy tym do miesa kl.1 stosuje prawie zawsze 13mm, do kl.2 8mm, a do kl. 3 i 4 3mm, i potem kuter. Oczywiscie przy kielbasie szynkowej itp mieso kl.1 musi byc w odpowiednio wiekszych kawalkach.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zwróciłem na ten problem uwagę, bo sita i szarpaki chociaż mają te same rozmiary otworów, są jeszcze o różnych średnicach w różnych maszynkach do mięsa. I tak 8 mm w Zelmerze i 8 mm w 32-ce w efekcie dadzą dużą różnicę w mielonym mięsie. Odpowiednikiem 8 mm z 32-ce w Zelmerze jest 10-ka. Dużą rolę odgrywa ślimak i średnica prowadnicy ślimaka. Część lepszych maszynek ma inaczej wyprofilowane środki i ślimaki. Proste maszynki często dodatkowo miażdżą mięso przez ślimak i wyciskają przez sito ponieważ odkształca się mocowanie łożyska oporowego. W takich przypadkach na nóż nawijają się błony, a nóż się odstaje od sita. Podczas zmiany sita w maszynkach należy oczyścić pierścień ( nakrętka) blokujący sita. Resztki mięsa pomiędzy pierścieniem, a sitem również spowodują odstawanie noża tnącego o sita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2010 W zaleznosci od kielbasy:I- 10mm-12mm-lub szarpakII-10-mm- 8mm-4mmIII-2- 3,5mmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darcio Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Marca 2011 WitamJakie rozmiary sitek do maszynki nr 10 powinienem dokupić? Rodzinka po moich wędzonkach zleciła mi zrobienie kiełbasy. Po przejrzeniu forum nadal nie wiem jakie rozmiary otworów będą najbardziej przydatne? Myślałem nad kupnem szarpaka i sitka o większych otworach niż 4mm, które obecnie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Marca 2011 Dokup 2, 8 lub 10 i 13 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Marca 2011 Szarpak również dokup Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Marca 2011 najdrobniejsze (2 - 2,5) do mas wiążących, pasztetów, parówkowych8 10 też by się przydała13 i 16 do klasy I na kiełbasy szarpak ewentualnie też do jakichś grubych Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.