Skocz do zawartości

Jakie sita użyć do mielenia?


Andyandy

Rekomendowane odpowiedzi

Często w opisach wyrobu wędlin podane są rodzaje sit. Z mojej praktyki wynika, że najlepsze wyniki - wygląd i konsystencje, uzyskuję używając szarpaka do mięs, a 10-ki do boczków, podgardla i 3-ki do wołowiny. Oczywiście dotyczy to Zelmera 8. Oczywiście każdy robi swoje wyroby tym czym dysponuje.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwróciłem na ten problem uwagę, bo sita i szarpaki chociaż mają te same rozmiary otworów, są jeszcze o różnych średnicach w różnych maszynkach do mięsa. I tak 8 mm w Zelmerze i 8 mm w 32-ce w efekcie dadzą dużą różnicę w mielonym mięsie. Odpowiednikiem 8 mm z 32-ce w Zelmerze jest 10-ka. Dużą rolę odgrywa ślimak i średnica prowadnicy ślimaka. Część lepszych maszynek ma inaczej wyprofilowane środki i ślimaki. Proste maszynki często dodatkowo miażdżą mięso przez ślimak i wyciskają przez sito ponieważ odkształca się mocowanie łożyska oporowego. W takich przypadkach na nóż nawijają się błony, a nóż się odstaje od sita. Podczas zmiany sita w maszynkach należy oczyścić pierścień ( nakrętka) blokujący sita. Resztki mięsa pomiędzy pierścieniem, a sitem również spowodują odstawanie noża tnącego o sita.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Jakie rozmiary sitek do maszynki nr 10 powinienem dokupić? Rodzinka po moich wędzonkach zleciła mi zrobienie kiełbasy. Po przejrzeniu forum nadal nie wiem jakie rozmiary otworów będą najbardziej przydatne? Myślałem nad kupnem szarpaka i sitka o większych otworach niż 4mm, które obecnie posiadam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokup 2, 8 lub 10 i 13

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najdrobniejsze (2 - 2,5) do mas wiążących, pasztetów, parówkowych

8

10 też by się przydała

13 i 16 do klasy I na kiełbasy

 

szarpak ewentualnie też do jakichś grubych

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.