Jump to content

Jak zrobić parówki?


czekarp

Recommended Posts

kupmy wspólnie kuter przechodni

 

 

Już kiedyś była wędzarnia przechodnia albo miała być  ,  gdzie teraz jest ?????  .   Na spółki to s...ją  jaskółki , nie chcę obrażać tych pięknych ptaszków . :D   

 

 

Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter . :facepalm:;)

Edited by andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter

Tak, swój osobisty najlepszy. :cool:

.Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. :thumbsup:

Tak, w moich parówkach, które robię codziennie, oprócz sobót i niedziel oczywiście są dziurki, to mam domowe parówki, nikomu to jeszcze nie przeszkadzało,

żadnej reklamacji na dziurki. Kuter porządny, a dziurki się zdarzą..... :cool:

Jutro od rana dwa kutry, pierwszy w barankach, drugi jelita wieprzowe, 40% indyka, W-wa jada z indykiem... to im robię co czwartek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

Nadziewam kiełbasę i nie raz się powietrze zbierze. I trudno, nie tworzę ideału, nie robię na pokaz! Robię na wsadzie czystym od chemi, na mięsie od polskiego rolnika.

Robię, bo wiem co jem i to jest najważniejsze.

Nie robię dla ideału wyglądu, ale dla prawie ideału smaku i zapachu.

Cieszę się kiedy mój młody zapycha się frankfuterkami, otwiera moją konserwę zamiast pytać o konserwową ze sklepu.

 

Dziurki? A w nosie mam jakieś dziurki.

Ważne dla mnie jest, że smakuje i że znika z lodówki,a konserwowa ze sklepu przegrała z moją konserwową.

Coś więcej trzeba do szczęścia?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Coś więcej trzeba do szczęścia?

  @miro,- czasami "wibrator" aby wypelnic dziurki, w niektorych przypadkach to i tego za malo - 

https://allegro.pl/k...7605911919.htmlZałączone miniatury Załączone pliki  KD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html   988,75 KB   3 Ilość pobrań

szczegolnie jak mocno "zapowietrzone wsady"  .. farszu.... :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki, wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób. Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu. Napisz, proszę co o tym myślisz   Szczególnie było by to bardzo przydatne dla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum

 

Alinko,

W dobie kącików kuchennych to raczej nierealne.

Nawet, gdyby się udało, ta "zebrana wiedza" mogłaby być różnej jakości a "wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy" trudna do ocenienia , szczególnie przez osoby nowe, bez parówkowego doświadczenia.

Na temat produkcji parówek w warunkach domowych powiedziano już na tym forum wiele.

Nawet przydatność "wibratorów" została doceniona  :frantics:

W dodatku z 2m. buławą wibracyjną  :laugh:

Czy powiedziano już wszystko? Raczej nie, bo nie znamy jeszcze parówek następnej dekady XXI wieku.

Może zostanie coś nowego wymyślone? Odkryty jakiś przystępny katalizator procesu, który uwolni nas od żmudnego kutrownia (tak sobie marzę). Jeżeli tak się stanie, to na pewno "odkrywcą" będzie ktoś nowy, niekoniecznie broniący technologii obecnej jak niepodległości.

Jest nadzieja, że zwiększy się dostępność dobrego sprzętu dla amatorów takich, jak my.

Podsumowując, w tym temacie definiujemy produkt, piszemy o technologii, analizujemy przyczyny ew. potknięć, omawiamy parametry procesu i dzielimy się doświadczeniami.

IMO nie ma co mnożyć bytów parówkowych  :D

Alinko, życze samych udanych paróweczek.

 

P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych.

Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku.

To, że parówki się udały z taką ilością wody nie znaczy, że to będzie sukces permanentny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Moze poprostu tak jak w przypadku zbednych pecherzykow powietrza w masie biszkoptowej trzeba by emulsje wylozyc na blaszke do pieczenia warstwa o grubosci kilku cm i pozadnie kilka razy udezyc o blat pozbywajac sie powietrza a nastepnie zapakowac mase do nadziewarki ????

 

W przypadku masy biszkoptowej dziala wiec ............

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Link to comment
Share on other sites

Porównanie raczej nietrafione.

Masa biszkoptowa to delikatna piana.

Emulsja parówkowa jest tak gęsta i "pancerna", że ręczne mieszanie np. przypraw nie wchodzi w rachubę.

No, może Pudzian jakoś by dał radę  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

  P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych. Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku. To, że parówk

 

Aniu

Nie miałam żadnego problemu z tą ilością wody.

Duży udział drobiowych udek plus golonka dały radę.

Zanim jednak tyle jej dodałam, pytałam kolegę o zdanie.

To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech 

Link to comment
Share on other sites

To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech 

Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)

Konsystencja emulsji

są tez i dziureczki powietrza  :laugh:

 

 

Edited by TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

 

 

Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody

Prawidłowo, ja znam gdzie jest 65 %, tylko trzeba szukać w recepturach a nie w przepisach autorskich, wtedy jest wszystko jasne.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)

Konsystencja emulsji

są tez i dziureczki powietrza  :laugh:

 

Bo w przemyśle mięsnym używa się do parówek kutra przelotowego, po uprzednim wymieszaniu farszu w mieszałce próżniowej. 

Alinko nie przejmuj się dziurkami, ja chciałbym takie robić jak Ty.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)
słuchajcie, ja takie wyroby robię w malakserze. Misa 2 litrowa plus takie noże, mała wersja kuterka :D 
Link to comment
Share on other sites

 

 

Misa 2 litrowa plus takie noże,

Podaj model tego malaksera i zdjęcie noży proszę.

My też robimy w malakserach i o tym sprzecie jest część dyskusji. 

A na jakich obrotach robisz emulsję?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się że to fake.

Mielenie całych świń z zakładu utylizacji lub czegoś podobnego doklejone do wielkoprzemysłowej produkcji parówek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok.   
 

 

Bo to te EXTRA DELIKATES  :D  :D

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

 

po czym to można poznać?
 

Wydaje mi się, że po ciemnej obwódce to za długie osuszanie i wędzenie, :)  a za długo blendowane to dziurki w farszu. Jeżeli się mylę to popraw. :cool:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.