andrzej k Posted October 24, 2018 Report Share #51 Posted October 24, 2018 (edited) kupmy wspólnie kuter przechodni Już kiedyś była wędzarnia przechodnia albo miała być , gdzie teraz jest ????? . Na spółki to s...ją jaskółki , nie chcę obrażać tych pięknych ptaszków . Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter . Edited October 24, 2018 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 24, 2018 Report Share #52 Posted October 24, 2018 Chyba najlepiej to mieć swój osobisty kuter Tak, swój osobisty najlepszy. .Te dziurki, o które tu tak kruszymy kopie wcale go nie dyskredytuje a wręcz przeciwnie pokazuje ,że wyrób jest domowy a nie przemysłowy. Tak, w moich parówkach, które robię codziennie, oprócz sobót i niedziel oczywiście są dziurki, to mam domowe parówki, nikomu to jeszcze nie przeszkadzało, żadnej reklamacji na dziurki. Kuter porządny, a dziurki się zdarzą..... Jutro od rana dwa kutry, pierwszy w barankach, drugi jelita wieprzowe, 40% indyka, W-wa jada z indykiem... to im robię co czwartek. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 24, 2018 Report Share #53 Posted October 24, 2018 Nadziewam kiełbasę i nie raz się powietrze zbierze. I trudno, nie tworzę ideału, nie robię na pokaz! Robię na wsadzie czystym od chemi, na mięsie od polskiego rolnika. Robię, bo wiem co jem i to jest najważniejsze. Nie robię dla ideału wyglądu, ale dla prawie ideału smaku i zapachu.Cieszę się kiedy mój młody zapycha się frankfuterkami, otwiera moją konserwę zamiast pytać o konserwową ze sklepu. Dziurki? A w nosie mam jakieś dziurki.Ważne dla mnie jest, że smakuje i że znika z lodówki,a konserwowa ze sklepu przegrała z moją konserwową. Coś więcej trzeba do szczęścia? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted October 24, 2018 Report Share #54 Posted October 24, 2018 Coś więcej trzeba do szczęścia? @miro,- czasami "wibrator" aby wypelnic dziurki, w niektorych przypadkach to i tego za malo - https://allegro.pl/k...7605911919.htmlZałączone miniatury Załączone pliki KD WIBRATOR do BETONU 1400W i BUŁAWA WIBRACYJNA 2m 7605911919 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..html 988,75 KB 3 Ilość pobrań szczegolnie jak mocno "zapowietrzone wsady" .. farszu.... Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 26, 2018 Report Share #55 Posted October 26, 2018 żeby każdy z nas, kto już robił własnoręcznie parówki, wkleił tu swoją wersję, przepis, sposób. Była by zebrana wiedza w jednym konkretnym miejscu. Napisz, proszę co o tym myślisz Szczególnie było by to bardzo przydatne dla osób słabo jeszcze poruszających się po zasobach forum Alinko,W dobie kącików kuchennych to raczej nierealne.Nawet, gdyby się udało, ta "zebrana wiedza" mogłaby być różnej jakości a "wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy" trudna do ocenienia , szczególnie przez osoby nowe, bez parówkowego doświadczenia.Na temat produkcji parówek w warunkach domowych powiedziano już na tym forum wiele.Nawet przydatność "wibratorów" została doceniona W dodatku z 2m. buławą wibracyjną Czy powiedziano już wszystko? Raczej nie, bo nie znamy jeszcze parówek następnej dekady XXI wieku.Może zostanie coś nowego wymyślone? Odkryty jakiś przystępny katalizator procesu, który uwolni nas od żmudnego kutrownia (tak sobie marzę). Jeżeli tak się stanie, to na pewno "odkrywcą" będzie ktoś nowy, niekoniecznie broniący technologii obecnej jak niepodległości.Jest nadzieja, że zwiększy się dostępność dobrego sprzętu dla amatorów takich, jak my.Podsumowując, w tym temacie definiujemy produkt, piszemy o technologii, analizujemy przyczyny ew. potknięć, omawiamy parametry procesu i dzielimy się doświadczeniami.IMO nie ma co mnożyć bytów parówkowych Alinko, życze samych udanych paróweczek. P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych.Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku.To, że parówki się udały z taką ilością wody nie znaczy, że to będzie sukces permanentny. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted October 26, 2018 Report Share #56 Posted October 26, 2018 Moze poprostu tak jak w przypadku zbednych pecherzykow powietrza w masie biszkoptowej trzeba by emulsje wylozyc na blaszke do pieczenia warstwa o grubosci kilku cm i pozadnie kilka razy udezyc o blat pozbywajac sie powietrza a nastepnie zapakowac mase do nadziewarki ???? W przypadku masy biszkoptowej dziala wiec ............ Quote „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 26, 2018 Report Share #57 Posted October 26, 2018 Osoby, które dokonywały parówki wiedzą jak wykutrowana masa jest lepka i nie można jej porównywać do ciast przed pieczeniem ewentualnie do "mokrego" ciasta drożdżowego. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 26, 2018 Report Share #58 Posted October 26, 2018 Porównanie raczej nietrafione.Masa biszkoptowa to delikatna piana.Emulsja parówkowa jest tak gęsta i "pancerna", że ręczne mieszanie np. przypraw nie wchodzi w rachubę.No, może Pudzian jakoś by dał radę Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted October 26, 2018 Report Share #59 Posted October 26, 2018 P.S. 25% wody w parówkach domowych to wg mnie jest duże ryzyko. Bezpieczna ilość to 20% i to dla mięs dobrze chłonnych. Tym bardziej, że nie doszukałam się w przepisie żadnego emulgatora typu mleko w proszku. To, że parówk AniuNie miałam żadnego problemu z tą ilością wody.Duży udział drobiowych udek plus golonka dały radę.Zanim jednak tyle jej dodałam, pytałam kolegę o zdanie.To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 26, 2018 Report Share #60 Posted October 26, 2018 To masarz, rzeżnik pracujący w Niemczech Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 26, 2018 Report Share #61 Posted October 26, 2018 (edited) Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)Konsystencja emulsjisą tez i dziureczki powietrza Edited October 26, 2018 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted October 26, 2018 Report Share #62 Posted October 26, 2018 Zajętemu człowiekowi w innym kraju głowę zawracać o takie drobiazgi, wystarczyło zerknąć do jednej z receptur Kto pyta nie błądzi a kolega nie miał z tym problemu.Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 26, 2018 Report Share #63 Posted October 26, 2018 Widziałam gdzieś recepturę na 40 % wody Prawidłowo, ja znam gdzie jest 65 %, tylko trzeba szukać w recepturach a nie w przepisach autorskich, wtedy jest wszystko jasne. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 27, 2018 Report Share #64 Posted October 27, 2018 Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli)Konsystencja emulsjisą tez i dziureczki powietrza Bo w przemyśle mięsnym używa się do parówek kutra przelotowego, po uprzednim wymieszaniu farszu w mieszałce próżniowej. Alinko nie przejmuj się dziurkami, ja chciałbym takie robić jak Ty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted October 27, 2018 Report Share #65 Posted October 27, 2018 Mały i trochę większy kuter w akcji przy parówkach (Mortadeli) słuchajcie, ja takie wyroby robię w malakserze. Misa 2 litrowa plus takie noże, mała wersja kuterka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 28, 2018 Report Share #66 Posted October 28, 2018 Misa 2 litrowa plus takie noże, Podaj model tego malaksera i zdjęcie noży proszę.My też robimy w malakserach i o tym sprzecie jest część dyskusji. A na jakich obrotach robisz emulsję? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 28, 2018 Report Share #67 Posted October 28, 2018 (edited) Edited October 28, 2018 by Bee Gees Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 28, 2018 Report Share #68 Posted October 28, 2018 Wydaje mi się że to fake.Mielenie całych świń z zakładu utylizacji lub czegoś podobnego doklejone do wielkoprzemysłowej produkcji parówek. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 28, 2018 Report Share #69 Posted October 28, 2018 Też myślę, że to manipulacja ale robi wrażenie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 28, 2018 Report Share #70 Posted October 28, 2018 Toshiba, pokaż proszę Twój film, bo może też masz fotomontaż. jak ten poprzedni pokazany przez Pawła. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 29, 2018 Report Share #71 Posted October 29, 2018 Też myślę, że to manipulacja Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 29, 2018 Report Share #72 Posted October 29, 2018 Kto by tyle mięsa do parówek przemysłowych wrzucił. Toć to siok. Bo to te EXTRA DELIKATES Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted November 22, 2018 Report Share #73 Posted November 22, 2018 Adam , a jaka różnica w czasie blendowania ? Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 23, 2018 Report Share #74 Posted November 23, 2018 parówki podgrzane, blendowane długo Blendowane długo - osuszanie i wędzenie pewnie też, po czym to można poznać? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 24, 2018 Report Share #75 Posted November 24, 2018 po czym to można poznać? Wydaje mi się, że po ciemnej obwódce to za długie osuszanie i wędzenie, a za długo blendowane to dziurki w farszu. Jeżeli się mylę to popraw. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.