Adamvfr Posted December 5, 2018 Report Share #76 Posted December 5, 2018 (edited) Jak dla mnie parówka doskonala jak na domowy wyrób, konsystencja idealna zwarta nie jest gąbczasta nie jest podziórkowana jak ser, nic po podgrzaniu nie wycieka na talerz, a w ustach jednak jest soczysta, jak dla mnie nic więcej nie trzeba, dziurki w rzeczywistości nie rzucają się tak w oczy, zdjęcie jest zrobione z bliska jelito baranie 22mm widelec dla kontrastu Nie starałem się żeby nie było ani milimetra wtrętu, aczkolwiek jest to nie problem, by ich nie było. Skrót działań pod zdjęciem. Parówka na zdjęciu zimna. 1.5kg łopatki (wykroiłem tylko mięsne kawałki to chyba KL I sorry nie pamiętam jak to się określa )750g twardego tłuszczu - konkretnie z podbrzusza ( pork belly )500g wody20g "soli" na kg mięsa/tłuszczuczosnek pieprz kilka szczypt do smakunie dawałem mleka - ninja nie potrzebuje mięso samo po chwili białe jak mleko się robi Mięo i tłuszcz zmielone na szarpaku,mieso peklowane na sucho 24h (za krótko powinno być 48)tłuszcz zasolonypo 48h wrobienie połowy lodowatej wody w mięso i mielenie na oczkach 2.7mmnastępnie wrobienie reszty lodowatej wody i do zamrażalnikaw tym czasie tłuszcz lekko podmrożony zmielony na 2.7mm i do zarażalnikai najważniejsze i najprzyjemniejsze Lekko "podmrożone" raczej dobrze schłodzone mięso i tłuszcz po podziale na trzy porcje do NINJI i na 2minutyi do flaka, reszte znacie...temperatura końcowa trzech porcji od 10 do 12st, żadnych podcieków, naprawdę jestem mega zadowolniony [Dodano: 05 gru 2018 - 20:56]Ta starsza Ninja którą mam a nikt nie chciał jej z Was wydaje się meć najszczelniejszy pojemnik, może by wystarczyło wprowadzić szczelnie wężyk od pakowarki próżniowej i może by żadnej dziórki nie było aczkolwiek te dziórki to w moim otoczeniu widzę tylko ja i jak wyżej na żywo ich "nie widać" trza chcieć je zodaczyć. Edited December 5, 2018 by Adamvfr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 5, 2018 Report Share #77 Posted December 5, 2018 aczkolwiek te dziórki to w moim otoczeniu widzę tylko ja Dziurki musza być ! ! !Lepiej trzyma się musztarda Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted December 5, 2018 Report Share #78 Posted December 5, 2018 No zajefajna Ci wyszła - jest Lepiej trzyma się musztarda Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted December 5, 2018 Report Share #79 Posted December 5, 2018 Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam. Parówki robiłem i wychodziły bardzo smaczne. Quote "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 6, 2018 Report Share #80 Posted December 6, 2018 „750g twardego tłuszczu - konkretnie z podbrzusza ( pork belly )” Wydaje mi się, że to pachwina. Więc nie jest to tłuszcz twardy i nadaje się do wątrobianki a nie do parówek. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #81 Posted December 6, 2018 konkretnie z podbrzusza ( pork belly )” To jest IMO boczek. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #82 Posted December 6, 2018 „750g twardego tłuszczu - konkretnie z podbrzusza ( pork belly )” Wydaje mi się, że to pachwina. Więc nie jest to tłuszcz twardy i nadaje się do wątrobianki a nie do parówek. wybieram tylko takie grube kawałki kilku centymetrowe grubości tłuszczu, jest to organoleptycznie tłuszcz twardy, nawet moja maszynka to potwierdza, chyba że tą twardośc determinuje coś innego niż poprostu dotyk i odczucie - nie wiem nie znam się ale liczę że odpowieszNa moją wiedzę to te kawałki co ja wybieram są gdzieś koło żeberek, te z luźniejszym tłuszczem na skórze mają sutki - tych nie biore do parówków Wątrobianka właśnie wczoraj została zrobiona z reszty tych "belly" także trafiłeś w punkt, jeszcze żona nie chciała powąchać jak ją robiłem bo mówiła że śmierdzi, a wieczorem się zajadała z bułką i ogórem kiszonym. konkretnie z podbrzusza ( pork belly )”To jest IMO boczek. A co to IMO ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #83 Posted December 6, 2018 A co to IMO ? In My Opinion - moim zdaniem Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #84 Posted December 6, 2018 A co to IMO ?In My Opinion - moim zdaniem jednak raczej pachwina, w UK ja traktuję to jako boczek bo takowego nie można kupić normalnie, ale jak zawiozłem cały kawałem uwędzony to rodzice zobaczyli że ma sutki i stwierdzili właśnie że to pachwina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #85 Posted December 6, 2018 Zobacz, jak przebiega pachwina.Poza tym u Anglosasów tusza jest trochę inaczej dzielona.Jak znajdę z nazwami angielskimi to wkleję. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 6, 2018 Report Share #86 Posted December 6, 2018 Tak czy siak, ani pachwina ani boczek tłuszczem twardym nie są. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #87 Posted December 6, 2018 ani boczek Z tym bym polemizowała (mam na myśli tłuszcz zawarty w boczku), do czego zainspirował mnie swego czasu DZIADEK. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #88 Posted December 6, 2018 trochę śmiecę w temacie to co to za dziwo ten twardy tłuszcz, konkretna partia tuszy, a twardy pod palcami powinienem określać jako zwarty ? z podgardla luźniejszy wsad wychodzi jak dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 6, 2018 Report Share #89 Posted December 6, 2018 A ja nie będę bo najważniejszy przekaz dla kolegi to to, że użył złego tłuszczu. Pytanie dlaczego mu wyszły jakoś te parówki? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #90 Posted December 6, 2018 najlepsze ze wszystkich ! Bo mam ninje a ona od pierwszych chwil robi z mięsa papke i tak pół żartem pół serio może właśnie dlatego.Poprzednio robiłem z szynki i słoniny lub podgardla lub tej pachwiny, jednak te z łopatki najbardziej zwarte są, konsystęcją przypominają chandlowe produkty - nie wiem czy to zaleta czy wada, dla mnie zaleta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #91 Posted December 6, 2018 jednak te z łopatki najbardziej zwarte są, konsystęcją przypominają chandlowe produkty - nie wiem czy to zaleta czy wada, dla mnie zaleta. To jest faktycznie temat do parówek. Podstawą jest mięso kleiste, najlepiej z golonki, łopatki, pręgi wołowej.Szynka się nie nadaje. [Dodano: 06 gru 2018 - 12:36] najważniejszy przekaz dla kolegi to to, że użył złego tłuszczu Nie użył złego.W recepturze parówek śląskich jest zarówno podgardle jak i pachwina.Prosze zauważyć, że tłuszcz miękki tez się emulguje. Przyklad: majonez.W wolnej chwili posprzątam w temacie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 6, 2018 Report Share #92 Posted December 6, 2018 (edited) To źle nazwał. Gdzie ta receptura się znajduje, w jakim zbiorze?[Dodano: 06 gru 2018 - 12:42]Poza tym, może tłuszcz miękki się emulguje ale od zawsze tu czytam, że to parówk TYLKO tłuszcz twardy. To jak to jest? Edited December 6, 2018 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #93 Posted December 6, 2018 W branżowych.Co do tego tłuszczu to nieraz się zastanawiałam.Wiele osób robi parówki wyłacznie z IIB+golonka Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #94 Posted December 6, 2018 (edited) łopatka była ze skórą, skrawki tłustrze oddzieliłem od mięsa i tłuszcz z pod skóry także (ze 100 gram) i dodałem do frakcji tłustej z pachwiną, w sumie to było trochę z tej łopatki takich tłustych frędzli ps. skóry nie użyłem. Edited December 6, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 6, 2018 Report Share #95 Posted December 6, 2018 (edited) to jest te pork belly czyli pachwina z nazwy a z wyglądu, powiedzcie sami ja na tym kawałku po lewej widzę jakby z żeberek mięsień ale ja to.... wykrawam tylko ten zbity tłuszcz do parówek i to jasne poprzerastane mięso, skórę i mięso oddzielam. Edited December 6, 2018 by Adamvfr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2018 Report Share #96 Posted December 6, 2018 Wspomniałam już, że cięcie u Anglosasów wygląda inaczej i to, co pokazałeś, jest boczkiem.[Dodano: 06 gru 2018 - 21:41] czyli pachwina z nazwy Z nazwy to jest "brzuch wieprzowy". Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted December 6, 2018 Report Share #97 Posted December 6, 2018 u Anglosasów wygląda inaczej Z nazwy to jest "brzuch wieprzowy". Tak tez jest w CH Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted December 7, 2018 Report Share #98 Posted December 7, 2018 Wspomniałam już, że cięcie u Anglosasów wygląda inaczej i to, co pokazałeś, jest boczkiem.pork belly.jpg[Dodano: 06 gru 2018 - 21:41] czyli pachwina z nazwyZ nazwy to jest "brzuch wieprzowy". Ja od zawsze nazywałem to boczkiem bo jakoś brzuch mi głupio brzmi, ale słusznie rodzice moi zauważyli że są tam sutki (w dużych rolowanych płatach które wędzę jokoby nasz boczek) więc pewnie cięcie jak mówisz jest trochę inne i może sięga do pachwiny, nie wiem tak czy owak ani z podgardlem ani z pachwiną się tu nie spotkałem w sklepach czy u żeźnika na ladzie. Ale powiedz jeszcze aby już zakończyć tą rozprawkę czy to co wykrawam te zwarte kawały tłuszczu, to czy to jest tłuszcz twardy w końcu ???Jak możesz to powiedz też dlaczego skóra jest tak cienka i delikatna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamvfr Posted January 10, 2019 Report Share #99 Posted January 10, 2019 (edited) Parówki WP z podgardla i łopatki przy użyciu ninji 2 minuty Ktoś mówił że z podgardla nie wyjdą bo to tłuszcz miękki - faktycznie coś w tym jest... ale o tym na końcu, najlepiej zobaczcie sami Mielenie zmielonej łopatki na fi 10mm na fi 2.7mm1.5kg Łopatki zmielona na 10mm i zapeklowane, przed mieleniem na 2.7 lekko wrobione 150ml wody aby łatwiej napychać gardziel Mięso po zmienelniu miało temp 14.2st. czyli dość ciepłe Dodałem kolejne 150ml wody przyprawy i wymieszałem ręcznie - niewyrabiałem ! Podzieliłem na dwie porcje i do zamrażalnika na 15-30minut Zmielone wcześniej podgrdle na fi10mm i zapeklowane zmieliłem na fi 2.7mm bez dodatku wody oczywiście uprzednio lekko podmrażając bo strasznie leisty ten tłuszcz. Następnie podziliłem na dwie równe porcje tak jak mięso. i do zamrażali Następnie lekko podmrożone mięo blendowałem przez 1minutę w ninji Tak to wyglądało po zaledwie jednej minucie następnie jedna minuta z tłuszczem Tak to wyglądało po kolejnej minucie a temperatura 8st także ok Potem wiadomo, osychanie, wędzenie, parzenie. A tu filmik gotowego produktu. Edited January 10, 2019 by Adamvfr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 10, 2019 Report Share #100 Posted January 10, 2019 Tłuszcz z podgardla to tłuszcz twardy a nie miękki Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts