Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaliber jelit, a ich średnica


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 09:54

Szukając nowego dostawcy jelit, zarówno na kabanosy, jak i kiełbasę, spotkałem się z opisem jak poniżej:

"EXTRA MOCNE POLECAM Jelita baranie kaliber 22-24 długość pęczka 91 mb. Zastosowanie znajdują przy produkcji kiełbas wędzonych, gotowanych, parzonych, podsuszanych, przeznaczonych do bezposredniego spożycia. Bardzo dobre do wyrobu parówek, kabanosów. Jelita są bardzo dobrej jakości. Sam osobiście nadziewam w nie kabanosy.Przed użyciem najlepiej zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie po czym rozetrzeć je na stole.Przed nadziewaniem nalać do każdego jelita trochę
ŚREDNICA PO WYPEŁNIENIU 18-20MM
"

Nie zagłębiając się za bardzo w opis, uwagę moją zwróciła ostatnia linia. Czy kaliber i średnica to nie to samo? Jeżeli nie to jaka jest zależność? A może to informacja z doświadczenia sprzedającego, wynikająca z luźniejszego napełniania? Mam trochę mętlik w głowie.

#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 sty 2011 - 10:36

Rafał kaliber jest terminem stosowanym do broni palnej i określa najwęższe miejsce lufy ....... ;) przy czym kaliber wcale nie równa się średnicy pocisku która zwykle jest większa od kalibru lufy stąd charakterystyczne bruzdy na pocisku po wystrzale pozwalajace np identyfikować z jakiej broni pocisk wystrzelono ....
W tym opisie widzę inna bzdurę ..... skoro kaliber wynosi 22-24mm czyli sa to "najweższe miejsca i odcinki jelita ..... to jakim cudem po napełnieniu (czytaj rozciągnięciu) średnica jest mniejsza ....... cuda stary cuda ...;) chyba że to średnica już po suszeniu ;)

#3 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 07 sty 2011 - 11:09

Koledzy, nie chcę wprowadzać Was w błąd, bo wiele już zapomniałem, ale kaliber jelit to ie to samo co średnica i w handlu stosuje się oznaczenie kaliber. Poza tym była różnica w kalibracji jelit chińskich i pozostałych, ale w tym rozbierali się technolodzy.

#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5846 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 sty 2011 - 11:14

Kilka cytatów z technologi obróbki jelit wp . następne podam baranie i kozie
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 sty 2011 - 11:26

No i wszystko jasne ..... co prawda nielogiczne ale jasne ... ;) kalber to najwęższa średnica zewnętrzna po napełnieniu ..... ;)

#6 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 11:58

Czyli tradycyjnie, opis z d... wyciągnięty (mam na myśli cytowany opis produktu).
Tak czy siak zaryzykuję chyba te jelita, ostatnie jak by z grumy, mimo właściwego moczenia, płukania i obróbki.

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5846 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 sty 2011 - 14:26

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Myślę że teraz będzie wszystko jasne. Pozdrawiam

#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13724 postów

Napisano 07 sty 2011 - 16:30

Całe zamieszanie przez to, że w handlu używane są różne klasyfikacje jelit.
W Polsce używa się kalibracji chińskiej i polskiej, ale generalnie przyjęło się używać podziału polskiego, który tak naprawdę nie wiadomo co oznacza.
Co ciekawe przyjęło się używać słowa kaliber przy obu klasyfikacjach ???
Średnicę jelit określa chińska klasyfikacja.

Poniżej porównanie chińskiej i polskiej kalibracji.

# jelita wieprzowe kaliber -32 (-24)
# jelita wieprzowe kaliber -34 (24/26)
# jelita wieprzowe kaliber -36 (26/28)
# jelita wieprzowe kaliber -38 (28/30)
# jelita wieprzowe kaliber -41 (30/33)
# jelita wieprzowe kaliber +42 (35+)

Żeby było jeszcze większe zamieszanie to np. Niemcy mają swoją klasyfikację jelit. :grin:
Opis nie jest z d.. wzięty, tak się u nas przyjęło i tak się więc opisuje jelita.
Gdybym w sklepie podał chińską klasyfikację, to klienci pukali by się w głowę kto handluje takimi grubymi jelitami !

#9 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 18:40

Dalej zatem mam mętlik w głowie. Czy kaliber oznacza średnicę? Bo z opisu wynika że nie, i nie jest to taka różnica, jak w podanym przez Ciebie przykładzie. Więc jaka jest zależność między kalibrem a średnicą. Kupując jelita chciał bym wiedzieć jakiej średnicy kiełbasę otrzymam.

#10 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5846 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 sty 2011 - 19:07

Może to wyjaśni
http://t-k.com.pl/pl...lit-naturalnych
Dla zainteresowanych od str 6
http://docs.google.c...hrcygqlnIRWAKgQ

#11 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 07 sty 2011 - 19:29

Kolego RaV22 "bez vodki nie razbierjosz"

#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13724 postów

Napisano 07 sty 2011 - 19:51

Dalej zatem mam mętlik w głowie. Czy kaliber oznacza średnicę? Bo z opisu wynika że nie, i nie jest to taka różnica, jak w podanym przez Ciebie przykładzie. Więc jaka jest zależność między kalibrem a średnicą. Kupując jelita chciał bym wiedzieć jakiej średnicy kiełbasę otrzymam.


Kaliber nie oznacza średnicy.
Takie się przyjęły oznaczenia jelit i tak się je określa.

Dalej zatem mam mętlik w głowie.

Ty masz od niedawna, ja od 20lat nie wiem po co wymyślono polską klasyfikację.

Kupując jelita chciał bym wiedzieć jakiej średnicy kiełbasę otrzymam.

Chińska klasyfikacja podaje średnicę jelita napełnionego wodą, do polskiej miary (tylko przy jelitach wieprzowych) dodaj 8 i masz średnicę.
A jaką kiełbasę otrzymasz zależy od siły nadziewania i sposobu obróbki, więc nikt dokładnie ci jej nie poda.

#13 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1921 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 07 sty 2011 - 20:48

No i Miro świetnie to wytłumaczyłeś!

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5846 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 sty 2011 - 20:52

Zarówno kalibracja, jak i sortowanie jelit naturalnych, są częścią konfekcjonowania (uszlachetnianie) osłonek. Kalibracja (kalibrowanie) jelit to proces, w którym dokonuje się pomiaru wielkości średnicy jelita na całej jego długości. Głównym powodem kalibrowania jelit są potrzeby produkcyjne dla kiełbas, które najczęściej wymagają określonej wielkości średnicy podawanej w milimetrach z dokładnością do 2 lub 3 milimetrów.

Myślę ze chyba tu jasno napisano. Problemem może być uczciwe oznakowanie. A co do chińskich jelit może oni maja inne centymetry . Pozdrawiam

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13724 postów

Napisano 07 sty 2011 - 21:25

roblemem może być uczciwe oznakowanie. A co do chińskich jelit może oni maja inne centymetry


Dziadku weź dla przykładu jelita 28/30 i zmierz średnicę kiełbasy po nadzianiu farszu.
Założę się, że wyjdzie ok. 37-38mm
Do pomiaru jelit wg. polskiej klasyfikacji używa się specjalnego "metra" którym mierzymy jelito po obwodzie.

#16 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5846 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 sty 2011 - 22:12

Miro- my chyba się nie rozumiemy . Wiem jak się robi kalibrację jelit w jeliciarni ,mierzymy zawsze średnicę za pomocą kalibrownicy a nie obwód może inni to robią ale to inna sprawa .Pozdrawiam
Tu jest kalibrownica ,opis wyżej w postach jak to się robi. Dołączona grafika

#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13724 postów

Napisano 07 sty 2011 - 22:18

A co do chińskich jelit może oni maja inne centymetry

Tego nie zrozumiałem.

#18 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 07 sty 2011 - 22:30

Za to ja już rozumiem :) Dzięki za wyjaśnienia.

#19 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 07 sty 2011 - 23:11

A dla bardziej opornych film

Pozdrawiam!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13724 postów

Napisano 07 sty 2011 - 23:52

A dla bardziej opornych film

Pozdrawiam!

Żebym coś jeszcze z tego rozumiał :question:
Dziwna zależność 2,54 x 3,14= 7,98 prawie 8-osiem ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych