Gonzo Posted May 23, 2009 Report Share #26 Posted May 23, 2009 Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.Pozdrawiam. Gonzo nie bardzo łapię. To była taka przygrywka :grin: Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" :smile: .Smacznego. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69253 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 23, 2009 Report Share #27 Posted May 23, 2009 Mam nadzieję i dzięki za słowa otuchy :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69254 Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted May 23, 2009 Report Share #28 Posted May 23, 2009 To była taka przygrywka Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" .Smacznego....bo inaczej to będzie... dodał Gonzo heh Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69255 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 23, 2009 Report Share #29 Posted May 23, 2009 Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą złaWszystko zależy od gustów - niektórzy dają tylko połowę przewidzianą recepturą i taka im najbardziej smakuje Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69258 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 24, 2009 Report Share #30 Posted May 24, 2009 Podsumowując moją wczorajszą produkcję:1.Smak bardzo dobry2.Za słabo nabite jelita3.Za długo kasza pod pierzynką/3 h bo nie miałem wczesniej czasu ją wyjąć/Jest mało ścisła ,ale da się zjeść.W związku z tym mam pytanie ,który z punktow /1 lub 2/spowodował małą ścisłość.Pozdrawiam Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69327 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 24, 2009 Report Share #31 Posted May 24, 2009 1.Smak bardzo dobryI to jest najważniejsze. Nad resztą popracujesz. Domowa kaszaneczka to jest luksus smakowy. Można kaszankę również podwędzać. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69331 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 24, 2009 Report Share #32 Posted May 24, 2009 I to jest najważniejsze..I tu się zgadzam, ale trzeba dążyć do jak najlepszych rezultatów.Pozdrawiam Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69335 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 25, 2009 Report Share #33 Posted May 25, 2009 Jest mało ścisłabyć może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69386 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 25, 2009 Report Share #34 Posted May 25, 2009 być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek Chyba nie bo zgodnie z przepisem.Ona jest chyba słabo nabita bo bez osłonki jej konsystencja jest dobra tylko w osłonce jest miękka.Pozdrawiam. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69401 Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted May 25, 2009 Report Share #35 Posted May 25, 2009 bez osłonki jej konsystencja jest dobraA co to znaczy bez osłonki jest dobra konsystencja ? Bo nie bardzo rozumię sorrki. Czyli po pieczeniu na patelmi czy schłodzeniu czy jak ? Quote zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69411 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 25, 2009 Report Share #36 Posted May 25, 2009 Po obróbce na grilu Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69414 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 25, 2009 Report Share #37 Posted May 25, 2009 Po obróbce na grilu No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69423 Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 25, 2009 Report Share #38 Posted May 25, 2009 Po obróbce na grilu Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69424 Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted May 25, 2009 Report Share #39 Posted May 25, 2009 Po obróbce na griluspokojnie, napisz jak to na grillu podpiekaleś. ja podejrzewam że za dużo wody dodałęś z tą suszoną krwią i jeżeli na grillu były w osłonkach (bo jak inaczej) to woda odparowała i tyle, chyba że griliowałeś na tacce alu, ale i tak woda odparowała. Może jeszcze jakiś inny wariant ? Quote zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69430 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 26, 2009 Report Share #40 Posted May 26, 2009 Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?A skądże tylko moje batony moim zdaniem są na zimno trochę za miękkie.Tak poza tym wszystko jest ok.Następnym razem nabiję trochę mocniej i będzie super.Na 1kg kaszy dałem 1 kg krwi zgodnie z przepisem.Kaszankę na grillu robię w ten sposób ,że obsypuję ją wegetą ,obkładam cebulką i zawijam w folię aluminiową.Pozdrawiam. [ Dodano: Wto Maj 26, 2009 5:05 pm ] No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita. Pozdrawiam :wink:Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez :lol: i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam : Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69513 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 26, 2009 Report Share #41 Posted May 26, 2009 Witam. Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam : A widzisz.Przy grillowaniu temperatura jest dużo wyższa jak przy odparzaniu i jelito bardziej się skurczyło (na pewno kaszanka jest mniejsza po grillowaniu jak przed) dlatego konsystencja jest lepsza.proponuję jeszcze raz na probę odparzyć trochę kaszaneczki, przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.Powinno się poprawić. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69518 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 26, 2009 Report Share #42 Posted May 26, 2009 przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.o nie... tu się nie zgadzam! - jesli temperatura była właściwa to jej podwyższenie stanowi odejście od prawidłowości i może powodować pękanie, jeśli już to nieco ściślejsze nadziewanie - jeśli faktycznie jelita były bardzo luźne Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69523 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted May 26, 2009 Report Share #43 Posted May 26, 2009 Nie mówię o drastcznym podniesieniu temp. o 10-15 stopni ale delikatnie spróbować kilka stopni. Na pewno nie pękną.A z tym ścislejszym nadziewaniem też bym uważał.W opisanej sytuacji Arkadiusz napisał(cyt. z pamięci) Kasza pod pierzyną trzy godziny.Zauważmy, że już kasza była dostatecznie rozgotowana/napęczniała i podczas parzenia nie zwiększyła swojej objętości dlatego luźne nadzianie zrobiło swoje. Taka jest mniej więcej teoria gonza :blush: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69525 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 26, 2009 Report Share #44 Posted May 26, 2009 Muszę zgodzić się z obydwoma wypowiedziami a mianowicie:1.kasza za długo była parzona i była już dostatecznie napęczniała2.W związku z pkt 1 przy parzeniu już gotowej kaszanki nie powiększyła ona swej objętości.Reasumując:przy tak sparzonej kaszy można mocniej nabijać i kaszanka w parzeniu nie powinna pękać.Moim zdaniem nie należy podnosić temp. parzenia tylko mocniej nabijać.Pozdrawiam Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69527 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 26, 2009 Report Share #45 Posted May 26, 2009 Gonzo, masz rację, zazwyczaj pozostawia się margines dla kaszy - a w tym przypadku była już mocno rozprażona Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69528 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 26, 2009 Report Share #46 Posted May 26, 2009 To jest normalne że na naszym forum pojawiają się cudowne przeistoczenia. krew zamieniła się w kaszę proponuję jeszcze temat jaki to rodzaj kaszy bo to jest też ważne . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69537 Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted May 26, 2009 Report Share #47 Posted May 26, 2009 Witam czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69538 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 26, 2009 Report Share #48 Posted May 26, 2009 Każda krew (jucha ) jest do przyjęcia. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69539 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted May 26, 2009 Report Share #49 Posted May 26, 2009 W żadnym wypadku nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69540 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 26, 2009 Report Share #50 Posted May 26, 2009 To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości. Najdziwniejsze to że żyję. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69541 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.