Jump to content

Recommended Posts

Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.Pozdrawiam.

Gonzo nie bardzo łapię.

To była taka przygrywka :grin: Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" :smile: .Smacznego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69253
Share on other sites

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mam nadzieję i dzięki za słowa otuchy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69254
Share on other sites

Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła

Wszystko zależy od gustów - niektórzy dają tylko połowę przewidzianą recepturą i taka im najbardziej smakuje
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69258
Share on other sites

Podsumowując moją wczorajszą produkcję:

1.Smak bardzo dobry

2.Za słabo nabite jelita

3.Za długo kasza pod pierzynką/3 h bo nie miałem wczesniej czasu ją wyjąć/

Jest mało ścisła ,ale da się zjeść.

W związku z tym mam pytanie ,który z punktow /1 lub 2/spowodował małą ścisłość.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69327
Share on other sites

1.Smak bardzo dobry

I to jest najważniejsze.

Nad resztą popracujesz. Domowa kaszaneczka to jest luksus smakowy. Można kaszankę również podwędzać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69331
Share on other sites

I to jest najważniejsze..

I tu się zgadzam, ale trzeba dążyć do jak najlepszych rezultatów.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69335
Share on other sites

Jest mało ścisła

być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69386
Share on other sites

być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek

Chyba nie bo zgodnie z przepisem.Ona jest chyba słabo nabita bo bez osłonki jej konsystencja jest dobra tylko w osłonce jest miękka.Pozdrawiam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69401
Share on other sites

bez osłonki jej konsystencja jest dobra

A co to znaczy bez osłonki jest dobra konsystencja ?

Bo nie bardzo rozumię sorrki.

Czyli po pieczeniu na patelmi czy schłodzeniu czy jak ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69411
Share on other sites

Po obróbce na grilu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69414
Share on other sites

Po obróbce na grilu

No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69423
Share on other sites

Po obróbce na grilu

Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69424
Share on other sites

Po obróbce na grilu

spokojnie, napisz jak to na grillu podpiekaleś.

ja podejrzewam że za dużo wody dodałęś z tą suszoną krwią

i jeżeli na grillu były w osłonkach (bo jak inaczej) to woda odparowała i tyle,

chyba że griliowałeś na tacce alu, ale i tak woda odparowała.

Może jeszcze jakiś inny wariant ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69430
Share on other sites

Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?

A skądże tylko moje batony moim zdaniem są na zimno trochę za miękkie.Tak poza tym wszystko jest ok.Następnym razem nabiję trochę mocniej i będzie super.Na 1kg kaszy dałem 1 kg krwi zgodnie z przepisem.Kaszankę na grillu robię w ten sposób ,że obsypuję ją wegetą ,obkładam cebulką i zawijam w folię aluminiową.Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 5:05 pm ]

No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita.

 

Pozdrawiam :wink:

Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez :lol: i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam :

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69513
Share on other sites

Witam.

 

Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam :

 

A widzisz.Przy grillowaniu temperatura jest dużo wyższa jak przy odparzaniu i jelito bardziej się skurczyło (na pewno kaszanka jest mniejsza po grillowaniu jak przed) dlatego konsystencja jest lepsza.proponuję jeszcze raz na probę odparzyć trochę kaszaneczki, przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.Powinno się poprawić.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69518
Share on other sites

przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.

o nie... tu się nie zgadzam! - jesli temperatura była właściwa to jej podwyższenie stanowi odejście od prawidłowości i może powodować pękanie,

jeśli już to nieco ściślejsze nadziewanie - jeśli faktycznie jelita były bardzo luźne

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69523
Share on other sites

Nie mówię o drastcznym podniesieniu temp. o 10-15 stopni ale delikatnie spróbować kilka stopni. Na pewno nie pękną.

A z tym ścislejszym nadziewaniem też bym uważał.W opisanej sytuacji Arkadiusz napisał(cyt. z pamięci) Kasza pod pierzyną trzy godziny.Zauważmy, że już kasza była dostatecznie rozgotowana/napęczniała i podczas parzenia nie zwiększyła swojej objętości dlatego luźne nadzianie zrobiło swoje.

Taka jest mniej więcej teoria gonza :blush:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69525
Share on other sites

Muszę zgodzić się z obydwoma wypowiedziami a mianowicie:

1.kasza za długo była parzona i była już dostatecznie napęczniała

2.W związku z pkt 1 przy parzeniu już gotowej kaszanki nie powiększyła ona swej objętości.

Reasumując:przy tak sparzonej kaszy można mocniej nabijać i kaszanka w parzeniu nie powinna pękać.Moim zdaniem nie należy podnosić temp. parzenia tylko mocniej nabijać.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69527
Share on other sites

Gonzo, masz rację, zazwyczaj pozostawia się margines dla kaszy - a w tym przypadku była już mocno rozprażona
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69528
Share on other sites

To jest normalne że na naszym forum pojawiają się cudowne przeistoczenia. krew zamieniła się w kaszę proponuję jeszcze temat jaki to rodzaj kaszy bo to jest też ważne . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69537
Share on other sites

To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości. Najdziwniejsze to że żyję. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69541
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.