Jump to content

Recommended Posts

To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości

zupy się gotuje...

Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C

- wprawdzie bij zabij nie pamiętam czy to właściwy zakres :blush: , ale na pewno doprowadzenie do wrzenia jest skuteczne

w świetle powyższego kaszanka może być "na granicy" bezpieczeństwa :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69542
Share on other sites

  • Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

DZIADKU, dlatego pisałem o "granicy bezpieczeństwa" - teoretycznie mamy te powiedzmy pięć stopni, więc wystarczy lekkie niedopatrzenie lub odporniejsza pałeczka i już...

oczywiście teoria spiskowa ale różnie to bywa :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69547
Share on other sites

czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi.

nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli.

Nie bagatelizowałabym ostrzeżenia Nestora. Z racji swojego zawodu (lekarz weterynarii) ma o wiele większą wiedzę na temat zagrożeń mikrobiologicznych od kogokolwiek z nas. Kaczki i gęsi, będąc nosicielami salmonelli same na nią nie chorują.

Wymagana temperatura, jaką powinien uzyskać w środku wyrób drobiowy w procesie parzenia, to 72 st.C. Jeżeli zatem do kaszanki doda się krwi z drobiu, parzenie jej powinno gwarantować uzyskanie w środku wyrobu takiej właśnie temperatury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69774
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam

 

Jak długo można przechowywać krew suszoną

mam opakowanie z terminem ważności luty 2010, opakowanie było otwarte jakiś czas temu ale było przechowywane w chłodnym i suchym pomieszczeniu, czy mogę go bezpiecznie użyć czy raczej do śmieci.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132058
Share on other sites

  • 2 years later...

Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki?

Najlepiej kierunek północ.

Odświeżę temat. Ktoś wie gdzie w okolicach Warszawki kupimy świeżą krew?? Sprawa PILNA idą święta :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274772
Share on other sites

właśnie nie bardzo byłem w kilku sklepach pytałem sie o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały od dostawcy że jest krew dostepna

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274775
Share on other sites

o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały

Bo krwią się nie handluje.Teraz używa się suszu (hemoglobina).Jeśli chcesz płynną to musisz uderzyć w małej ubojni i też nie wiem czy Ci dadzą, albo wziąć udział w świniobiciu na wsi i sobie nałapać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274779
Share on other sites

[ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 19:21 ]

u nas bez problemu

Dopóki sanepid się nie dopatrzy. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274783
Share on other sites

Witajcie,

No więc zrobiłem mały rekonesans po bazarkach w Warszawce i po praskiej stronie też. Krwi nie kupię nawet na zamówienie! Wszyscy tłumaczą się tym, że teraz to już nie ma uboju domowego tylko świnki oddaje się do rzeźni. Generalnie nie łapie się tam krwi, a nawet jak się poprosi, to krew łapana jest od niechcenia i często można tam znaleźć przeróżne zanieczyszczenia.

Może ktoś coś jeszcze poradzi :lol:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274956
Share on other sites

Ze świeżą krwią będziesz miał problem.

Kup sobie krew w proszku i problem masz z głowy.

Wiem, napiszesz, że to nie to samo co świeża, ale ...... polecam. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274959
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.