abratek Posted May 26, 2009 Report Share #51 Posted May 26, 2009 To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodościzupy się gotuje... Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C- wprawdzie bij zabij nie pamiętam czy to właściwy zakres :blush: , ale na pewno doprowadzenie do wrzenia jest skuteczne w świetle powyższego kaszanka może być "na granicy" bezpieczeństwa :rolleyes: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69542 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 26, 2009 Report Share #52 Posted May 26, 2009 Kaszankę również w temperaturze ,określoną w procesach produkcyjnych. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69545 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 26, 2009 Report Share #53 Posted May 26, 2009 DZIADKU, dlatego pisałem o "granicy bezpieczeństwa" - teoretycznie mamy te powiedzmy pięć stopni, więc wystarczy lekkie niedopatrzenie lub odporniejsza pałeczka i już...oczywiście teoria spiskowa ale różnie to bywa :wink: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69547 Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted May 26, 2009 Report Share #54 Posted May 26, 2009 Dziękje za informacje więc będzie czarninka bo mam 1 litr krwi i trzeba będzie resztę zamrozić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69550 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 28, 2009 Report Share #55 Posted May 28, 2009 czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi.nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli. Nie bagatelizowałabym ostrzeżenia Nestora. Z racji swojego zawodu (lekarz weterynarii) ma o wiele większą wiedzę na temat zagrożeń mikrobiologicznych od kogokolwiek z nas. Kaczki i gęsi, będąc nosicielami salmonelli same na nią nie chorują. Wymagana temperatura, jaką powinien uzyskać w środku wyrób drobiowy w procesie parzenia, to 72 st.C. Jeżeli zatem do kaszanki doda się krwi z drobiu, parzenie jej powinno gwarantować uzyskanie w środku wyrobu takiej właśnie temperatury. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69774 Share on other sites More sharing options...
Venango Posted June 3, 2009 Report Share #56 Posted June 3, 2009 Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki?Najlepiej kierunek północ. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-70176 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 5, 2009 Report Share #57 Posted June 5, 2009 Szukaj ubojni , a jeżeli będziesz miał trudności to zamów suchą u naszego kolegi mira Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-70419 Share on other sites More sharing options...
pontifexmaximus Posted June 12, 2009 Report Share #58 Posted June 12, 2009 witam,super informacjechyba wkrótce zrobię pierwszą kaszaneczkęnarobiliście mi smaku :grin: pozdr Quote ARTUR Z. - Pontifexmaximus Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-71234 Share on other sites More sharing options...
slawekr Posted November 14, 2010 Report Share #59 Posted November 14, 2010 Witam Jak długo można przechowywać krew suszonąmam opakowanie z terminem ważności luty 2010, opakowanie było otwarte jakiś czas temu ale było przechowywane w chłodnym i suchym pomieszczeniu, czy mogę go bezpiecznie użyć czy raczej do śmieci. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132058 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted November 14, 2010 Report Share #60 Posted November 14, 2010 Do śmieci. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132065 Share on other sites More sharing options...
masakrator Posted March 14, 2013 Report Share #61 Posted March 14, 2013 Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki? Najlepiej kierunek północ. Odświeżę temat. Ktoś wie gdzie w okolicach Warszawki kupimy świeżą krew?? Sprawa PILNA idą święta :thumbsup: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274772 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 14, 2013 Report Share #62 Posted March 14, 2013 masakrator, idź do jakiegokolwiek mięsnego sklepu i zagadaj z paniami na pewno załatwisz bez problemu Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274774 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 14, 2013 Report Share #63 Posted March 14, 2013 właśnie nie bardzo byłem w kilku sklepach pytałem sie o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały od dostawcy że jest krew dostepna Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274775 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 14, 2013 Report Share #64 Posted March 14, 2013 o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały Bo krwią się nie handluje.Teraz używa się suszu (hemoglobina).Jeśli chcesz płynną to musisz uderzyć w małej ubojni i też nie wiem czy Ci dadzą, albo wziąć udział w świniobiciu na wsi i sobie nałapać Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274779 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 14, 2013 Report Share #65 Posted March 14, 2013 u nas bez problemu w sklepie mięsnym tylko trzeba dzień wcześniej powiedzieć. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274782 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 14, 2013 Report Share #66 Posted March 14, 2013 [ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 19:21 ]u nas bez problemuDopóki sanepid się nie dopatrzy. :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274783 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 14, 2013 Report Share #67 Posted March 14, 2013 arkadiusz, to się załatwia na gębę Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274785 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 14, 2013 Report Share #68 Posted March 14, 2013 właśnie zakupiłem 0.2 kg hemoglobiny :grin: Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274787 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 14, 2013 Report Share #69 Posted March 14, 2013 masakrator, Popytaj w stoiskach mięsnych przy Hali Mirowskiej. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274814 Share on other sites More sharing options...
masakrator Posted March 14, 2013 Report Share #70 Posted March 14, 2013 masakrator, Popytaj w stoiskach mięsnych przy Hali Mirowskiej.Weekend blisko, podjadę i zapytam i oczywiście jak się coś uda to zrelacjonuję. Dziękuję za podpowiedź. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274835 Share on other sites More sharing options...
masakrator Posted March 15, 2013 Report Share #71 Posted March 15, 2013 Witajcie,No więc zrobiłem mały rekonesans po bazarkach w Warszawce i po praskiej stronie też. Krwi nie kupię nawet na zamówienie! Wszyscy tłumaczą się tym, że teraz to już nie ma uboju domowego tylko świnki oddaje się do rzeźni. Generalnie nie łapie się tam krwi, a nawet jak się poprosi, to krew łapana jest od niechcenia i często można tam znaleźć przeróżne zanieczyszczenia. Może ktoś coś jeszcze poradzi :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274956 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 15, 2013 Report Share #72 Posted March 15, 2013 Ze świeżą krwią będziesz miał problem.Kup sobie krew w proszku i problem masz z głowy.Wiem, napiszesz, że to nie to samo co świeża, ale ...... polecam. :grin: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274959 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted March 15, 2013 Report Share #73 Posted March 15, 2013 a po zastosowaniu krwi suszonej czyli hemoglobiny jest wyczuwalna jakaś zmiana smaku w gotowym wyrobie? Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274960 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 15, 2013 Report Share #74 Posted March 15, 2013 Nie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274966 Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 15, 2013 Report Share #75 Posted March 15, 2013 Na kursie SDM też robiliśmy z krwi suszonej i nie zauważyłem różnicy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274967 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.