Jump to content

Recommended Posts

Poczytałem ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=77154#77154

i trochę się napaliłem na Brunszwika i dylemat : co z tą wątrobą , bo tam pisze że wszystko gotujemy (parzymy) oprócz wątroby i dalej cisza :sad:

 

Arkadiusz ten Twój smacznie wygląda a że lubię eksperymentować to nie będzie tam płucek i robię dla siebie . A mięso jęzory i serca się peklują .

Podeślę Ci przepis .Wątroba na surowo tylko mielona.Może być bez płuc .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dzięki Arku za przepis - pochwalę się tym co mi wyszło . Nie mam naturalnych osłonek , tulko barierówki i w nich go zrobię , tylko z przyprawianiem muszę uważać bo całość zostaje w środku podczas parzenia.

Zrobię parę słoików na zaś i bo w domu jestem sam podrobożerny i cały czas ta cebulka , (suszonej nie widziałem w sprzedaży )mnie gnębi bo kolega Bagno stosuje surową , ja dla "spokojności" i "zdrowotności" zeszklę ją .

Trzymam kciuki :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A oto i mój a'la brunszwicki po pobycie tylko 3 godz. w lodówce .

Zmieliłem przez dwójkę dodatkowo tłuściejsze części głowizny i dlatego farszu jest trochę więcej . Smakuje wybornie i polecam.

Dobrze że dałem mniej peklosoli bo tylko 17 gramów na kilogram i w naturalnych osłonkach by był może mało słony , ale barierowe zatrzymują cały zapas przypraw podczas parzenia i jest idealny.

http://img511.imageshack.us/img511/3285/002co.jpg

 

http://img218.imageshack.us/img218/9012/004tdn.jpg

Henio, ale mi smaka narobiłeś , ja wprawdzie mam albo miałem imprezkę w domu . Urodziny dzieciaka , ale takiego salcesoniku to chętnie bym zjadł mimo pełnego żołądka :) :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Ja tego salcesonu nie znałem i naprawdę polecam , łatwy w produkcji i materiały tanie .

O dziwo najwięcej problemów miałem ze zmieleniem wątroby , bo musiełem rozebrać maszynkę ze względu na zapchane sitko a i w środku też oczyściłem . Zrobiłem pewne modyfikacje , bo dodałem do przypraw trochę całej gorczycy i dwa ząbki czosnku i do gąrącego rosołu wsypałem pół szklanki kaszy manny. A i brak jest płucek , które świadomie pominąłem i w następnych też nie będę stosował. Ten kawałek na przekroju trafił się z małą ilością całych kawałków , pewnie dlatego że był nadziewany jako ostatni .

  • 1 year later...

krzywy1234, tu masz sprawdzony przepis http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/1195-salceson-kruszynki

Poczytaj dokładnie, życzę udanego wyrobu .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

A skórki tez sie gotuje czy mieli sie surowe peklowane?

krzywy poczytaj przepisy na salcesony,tam wszystko jest,unikniesz dużo błędów ewentualnie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.