SZCZEPAN Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2007 KIEŁBASA PRADZIADA PRZEPIS JEST Z 1896R Przepis na 10 kg surowca 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 6kg 2 Boczek 2kg 3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg Przyprawy - Sól 0,18 kg - Pieprz 0,020 kg - Czosnek św 0,030 kg - Cukier 0,02kg - Majeranek 0,03 kg - Gałka M 0,002kg Jelita Jelita wieprzowe 26-28 mm Sposób wykonania Mięso chude mielimy przez sitko 8mm boczek 8mm mięso z golonek lub wołowinę 3 mm po tej czynności wyrabiamy tz. Klej z mięsa ścięgnistego przemielonej 3mm Sposób robienia dobrego kleju; Mieszamy mięso dodając szklankę wody dodajemy Sól,cukier, czosnek, gałkę i przepuszczamy przez maszynkę na sitku 5mm 2lub 3 razy W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony po tej czynności dodajemy pozostałe mięso i przyprawy TJ; Majeranek pieprz dokładnie mieszamy dodając szklankę wody i odstawiamy na 2h. -Napełnianie w jelita -Osadzanie 2-3h - Wędzenie w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru - Parzenie 20m w 72-76st C - Schładzamy bez wody tak, aby odparowała i schłodziła się do 30 stC -Ponowne wędzenie ciepłym dymem 0k, 3h Zalecam wędzi 2 raz ciepłym dymem po to, aby kiełbasa się wybarwiła tz; chodzi O przekrój kiełbasy jak zauważyliście kiełbasa jest bez saletry i peklosoli tylko na zwykłych Przyprawach. • SMACZNEGO Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lipca 2008 Witam. Chciałem wypróbować ten stary przepis i spróbować co pradziadowie jadali :grin: . Wyszła bardzo dobra, dominuje smak majeranku, który nadaje klimat poczciwej swojskiej kiełbaski . Kiełbasa była robiona 50/50 (sól/peklosól) nie jak w przepisie na samej soli, gdyż nie mam jeszcze wędzarni i mniejsze ilości w celu uwędzenia wożę do małego zakładu masarskiego. Z większą ilością wędzonek jadę do ojczulka, który zrobił wędzarkę podobną do tych na fotografiach Dziadka - z cyklu wiejskie wędzarnie. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lipca 2008 Kiełbasa była robiona 50/50 (sól/peklosól) nie jak w przepisie na samej soliwitaj Gonzo zrobiles co prawda modyfikacje soli ,kielbasa wyszla Ci ladnie,ale caly pic i smak tkwi w wykonaniu kielbasy bez uzycia saletry czy peklosoli uzyskujac kolor i zupelnie inny smak,nie chwalac sie tydzien temu robilem taka kielbase na samej soli wyszla superancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lipca 2008 Kiełbasa była robiona 50/50 (sól/peklosól) nie jak w przepisie na samej soliwitaj Gonzo zrobiles co prawda modyfikacje soli ,kielbasa wyszla Ci ladnie,ale caly pic i smak tkwi w wykonaniu kielbasy bez uzycia saletry czy peklosoli uzyskujac kolor i zupelnie inny smak,nie chwalac sie tydzien temu robilem taka kielbase na samej soli wyszla superancko. Problem polegał na tym, że według Szczepana trza było wędzić,parzyć i znowu wędzić aby osiągnąć kolorek na samej soli.A jak pisałem nie mam jeszcze własnej wędzarni.Ale kiedyś zrobię na samej soli, przy zestawieniu 50/50 jest super a z tego co piszesz przy proporcji 100/0 będzie lepsza to już mi ślinka leci :grin: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lipca 2008 smak tkwi w wykonaniu kielbasy bez uzycia saletry czy peklosoli uzyskujac kolor i zupelnie inny smaknie przesadzaj Marku z tym smakiem :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lipca 2008 Ale kiedyś zrobię na samej soli bo przy zestawieniu 50/50 jest super a z tego co piszesz przy proporcji 100/0 będzie lepsza to już mi ślinka lecizareczam Cie bedzie lepsza,robilem taka kielbaske na samej soli jest zupelnie inny smak nie przesadzaj Marku z tym smakiemJasiu zauwazam ze jeszcze musisz duzo kielbas roznych zrobic-zjesc a potem sie zastanowic co i jak w smaku,ja stwierdzilem ze jest roznica w smaku i konsystencji wedliny,jezeli masz watpliwosci coz... zawsze mozesz zrobic taka kielbase i przekonasz sie sam,bajek nie bede Ci pisal.przepraszam ze luzacko sobie pisze,ale klocil sie nie bede,zreszta sol nie tylko jest w smaku slona ma inne plusy,a ze smakiem wedliny zartow nie robie tez do tego dojdziesz slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lipca 2008 z pewnością Marku masz racje, ale pewnie zauważyłes tendencje do zamiany czesci peklosoli na sol i jakoś mało kto zwraca uwagę na to że zmienia się znacząco smak no prócz Ciebie! :tongue: Ale ja nie jestem masarzem i nigdy Cię w tej dziedzinie nie dogonię :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lipca 2008 Drogi Jasiu Dowcipkujesz sobie z Marka a zaręczam Cię że Marek wie co pisze. To że ktoś zastępuje peklosól solą nie oznacza że nie pekluje -zgadzasz się ?W peklosoli sól jest jedynie buforem a jeśli Wiesz co to oznacza to czekam na odpowiedź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lipca 2008 Miro przecież naisałem że nie jestem masarzem i że z pewnościa ma racje więc Twoja postawa adwokata jest nieuzasadniona. To że ktoś zastępuje peklosól solą nie oznacza że nie pekluje -zgadzasz się ?nie zgadzam się wtedy to jest solenie było to już poruszane na forum Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lipca 2008 zauważyłes tendencje do zamiany czesci peklosoli na sol O takiej formie zamiany myślałem nie o całkowitej zamianie. Sam to przecież napisałeś. Chodziło mi o to stwierdzenie uwagę na to że zmienia się znacząco smak no prócz Ciebie! :tongue: Jasiu musimy pamiętać że czytają to forum osoby które nie mają zielonego pojęcia o wyrobie wędlin i jeśli ( bazując na Twojej wypowiedzi) stwierdzą że nie ma różnicy to znając życie nie zastosują peklosoli i będą potem żale że kiełbasa jest do d.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lipca 2008 Jasiu musimy pamiętać że czytają to forum osoby które nie mają zielonego pojęcia o wyrobie wędlin i jeśli ( bazując na Twojej wypowiedzi) stwierdzą że nie ma różnicy to znając życie nie zastosują peklosoli i będą potem żale że kiełbasa jest do d..tu mnie przekonałeś :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lipca 2008 Dziękuję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lipca 2008 Miro, nie znamy się, jednak jeśli już dojdzie do spotkania, to stawiam Tobie piwo. Marek z Bielska też się załapie - ZAPRASZAM! Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lipca 2008 Majchal przyjedz na zlot to poznasz i Marka i Mira będziesz miał okazje postawić ,z mojej strony ja i tak stawiam wszystkim w szczególności Markowi bo dużo wiedzy od niego czerpię. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lipca 2008 Dla mnie osobiście zaletą kiełbasy z dodatkiem peklosoli jest lepsze wyrabianie farszu, mięso jest ściślejsze, lepiej się miesza i lepszy wygląd, za to z dodatkiem samej soli faktycznie lepszy smak.Sprawdziliście może okres przechowywania, obsuszania obu wykonań?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lipca 2008 Ale ja nie jestem masarzem i nigdy Cię w tej dziedzinie nie dogonięwitaj nie musisz byc masarzem,spostrzezenia zauwazysz sam robiac cokolwiek dlatego ja cenie sobie to forum o czym moge glosno powiedziec iz zawsze wylapie sie jakis cenny rodzynek nad ktorym rozwazam a pozniej wykorzystuje to w pracy lub robie to a efekty sa zaskakujace. Jasiu slonecznie pozdrawiam Twoja rodzinke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin833 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Witam. Jakim drewnem polecacie najlepiej żeby wędzić mięso?? Mam drewno gruszy, brzozy i jabłoni. Czym najlepiej byłoby uwędzić tą kiełbasę, której przepis jest na początku tego postu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 poczytaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 brzozy używaj do pozyskania żaru, rozgrzania wędzarni, osuszania potem aromatyzuj "owocowym" - pamietaj! aby z brzozy zdjąć korę - ma ona dużo terpentyny która psuje smak Do powyższego przepisu najbardziej pasowała by wiśnia - zresztą do innych wędzonek :lol: też Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Z wiśnią też radzę ostrożnie. Czasami się w niej trafia coś jakby żywica. Może ona okopcić Ci wędzonki.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Października 2008 Sposób robienia dobrego kleju; Mieszamy mięso dodając szklankę wody dodajemy Sól,cukier, czosnek, gałkę i przepuszczamy przez maszynkę na sitku 5mm 2lub 3 razy W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony po tej czynności dodajemy pozostałe mięso i przyprawy TJ; Majeranek pieprz dokładnie mieszamy dodając szklankę wody i odstawiamy na 2h.Chcę sie upewnić, czy na 10kg mięsa wchodzą w sumie dwie szklanki wody? Czy ktoś jeszcze, poza Gonzem i Markiem robił tę kiełbasę? Interesuje mnie konsystencja. W recepturze jest dość dużo III scięgnistej więc zastanawiam się, czy kiełbaska nie jest gumowata. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Października 2008 W recepturze jest dość dużo III scięgnistej więc zastanawiam się, czy kiełbaska nie jest gumowata.Uważam, że kiełbasa nie będzie gumowata, gdyż 20% kl III nie wielkością zbyt wielką, a powiedziałbym optymalną. Niewolno przegrzać mięsa w czasie trzykrotnego mielenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Października 2011 uwaga będzie mały OT .. ale trudno, nie mogę się powstrzymać z radości :grin: Wreszcie udało mi się z otchłani archiwum wymyszkować przepis gdzie receptura przetłumaczona jest z polskiego na ... nasze! Nareszcie będę mógł zrobić kiełbaskę z szynki, karkówki, boczku czy golonki a nie z klasy I, IIA czy IIIC :smile: Kiełbasy niby chłopskie, swojskie, wiejskie a przepisy na nie akademickie ... pańskie. Trzeba było do pradziada dotrzeć .. ach ten postęp! Sorki fachowcy ale nawet najlepsza klasyfikacja jest dla mnie przejawem biurokracji, a jak ma być swojsko to ja wolę karkówkę tłustą czy boczek chudy niż mięso klasy II A ... bo można nóżem i zrobić z niego klasę I i klasę III.Moim skromny zdaniem w dziale dla początkujących powinny być tylko w ten sposób podawane receptury. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Października 2011 pepe60, a zapomniałeś dodać ":polędwica z kością" bo to też widziałem w sklepie i swojsko. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Października 2011 Andyandy, wcale się nie dziwię, to pewnie jakiś forumowicz chciał zrobić "Polędwicę łososiową" a przy okazji kości mieć na zupkę ... :wink:a przy okazji .. trafiłem również na ciekawy przepis na kiełbasę starowiejską, http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1604&Itemid=4 na dole jest info że więcej znajdę na forum pod podanym adresem .. niestety "temat/adresat" istnieje ... da się go gdzieś podejrzeć? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Października 2011 pis67 - przepis to znalazłem ale chodziło mi o temat na forum o tej kiełbasce ... na stronie z przepisem można znaleźć taki dopisek: "Tutaj, na naszym forum, znajdziecie więcej informacji o tym wyrobie: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3161&postdays=0&postorder=asc&start=0 " ... a tam kicha! Z karkówką i boczkiem będę uważał, na wszelki wypadek poczyniłem notatki na "swojskie" receptury. Ciekawy jestem jak zareaguje kobita w sklepie mięsnym gdy poproszę o kilogram wieprzowiny w klasie IIB ... boję się że stracę znajomości i będzie już ciężko o kulkę spod lady :tongue: Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.