Krystek98 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) To że ktoś zastępuje peklosól solą nie oznacza że nie pekluje -zgadzasz się ?Świra można dostać na tym forum. Edytowane 9 Września 2015 przez Krystek98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Września 2015 Kolego komentujesz cytat z 2008 roku ... po co ? Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) PS.Jezeli dobrze pamietam kielbase z miesa niepeklowanego jadlem chyba gdy mialem5-6 lat a bylo to dosc,dosc dawno. Po to. Roger nie zwróciłem uwagi na date. Przepraszam. Edytowane 9 Września 2015 przez Krystek98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Września 2015 To że ktoś zastępuje peklosól solą nie oznacza że nie pekluje -zgadzasz się ?Świra można dostać na tym forum. A można wiedzieć czemu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Września 2015 Miro bo teraz piszą że solenie to solenie a peklowanie to peklowanie.Miro nie wpuszczaj mnie w maliny bo stosuje Twoje przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Września 2015 I nic się w tej materii nie zmieniło, tylko nie czytałeś tematu od początku i źle zrozumiałeś mój wpis. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Spodobał mi się przepis i pomysł, Dodałem więcej pieprzu Wędzone na gorąco drewnem ze śliwy, Super smak, idealny pod wódeczkę. Szczepan dziękuje za przepis. Edytowane 15 Listopada 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Listopada 2015 Spodobał mi się przepis i pomysł, Dodałem więcej pieprzu Robiłeś na samej soli?Jeżeli tak to na jakiej? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zwykła sól: proporcje to: szynka 2kg / golonki 400g / slonina 300g / sól 55g / majeranek opakowanie 8g / pieprz dużo / cukier łyżeczka / gałka muszkatołowa szczypta / czosnek krajowy 5 ząbkówPopełniłem jeden błąd, słoninę przemieliłem na drobnym oczku z golonką, powstała niezła papka Kiełbaska wygląda na tłustą ale w rzeczywistości jest chuda i twarda, śmiało można w cienkie plasterki kroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Sąsiedzie powiedz gdzie w okolicy można kupić jelita dobrej jakości? Miałem kiedyś z Dominika i były ładne cienkie(teraz tam kolejki jak smok), Tym razem kupiłem z Kauflandu i już są twardsze. Nie jest tragicznie ale na przyszły raz chciałbym coś delikatniejszego. Nabijam maszynką ręczną więc nie powinno pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Grudnia 2015 W tę sobotę nabijałem w jelita biowinu - dostępne np w OBI. Oprócz krótkich - 1,5 m odcinków nie mogę nic im zarzucić - całe i na 6kg tylko raz się rozejszły przy zakręcaniu. Chyba nawet są lepsze niż Tescowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) @grzech25, Daniel przeniósł swój wątek do "moich wyrobów", żeby nie zaśmiecać usunę Jego wpisy w tm temacie .Link do Jego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12451-daniel1886-i-jego-dzie%C5%82a/ Edytowane 21 Grudnia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markpm Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Cześć, powiedzcie mi proszę, jak finalnie obrabiacie Waszą kiełbasę Pradziadów - czy wg przepisu Szczepana, czy z zaleceniem Beiot'a i jego książki? Zastanawiam się, jaką opcję wybrać: 1. wędzenie/parzenie/wędzenie;2. wędzenie/parzenie;3. wędzenie/pieczenie. Druga sprawa - proporcje - idziecie w więcej czosnku 4 g czy 3 g na kg? Ile soli? U Beiota są duże widełki 17-22g, podejrzewam, że od finalnego sposobu obróbki cieplnej? M. Cytuj Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-CzęstochowskiejJaskinie Jury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Grudnia 2017 powiedzcie mi proszę, jak finalnie obrabiacie Waszą kiełbasę Pradziadów - czy wg przepisu Szczepana, Jest przepis Szczepana, myślę, że sprawdzony - to się tego trzymaj. Zapewne najlepiej tą kiełbasę robić z mięsa ciepłego... jeszcze nie wychłodzonego po uboju, pewnie tak robiono za czasów pradziada.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.