Skocz do zawartości

KIEŁBASA PRADZIADA 1896


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

To że ktoś zastępuje peklosól solą nie oznacza że nie pekluje -zgadzasz się ?

Świra można dostać na tym forum.

 

A można wiedzieć czemu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I nic się w tej materii nie zmieniło, tylko nie czytałeś tematu od początku i źle zrozumiałeś mój wpis.  :)  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Spodobał mi się przepis i pomysł, Dodałem więcej pieprzu

Robiłeś na samej soli?

Jeżeli tak to na jakiej?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwykła sól:

post-75953-0-37015300-1447589390_thumb.jpg

 

proporcje to: szynka 2kg / golonki 400g / slonina 300g / sól 55g / majeranek opakowanie 8g / pieprz dużo / cukier łyżeczka / gałka muszkatołowa szczypta / czosnek krajowy 5 ząbków

Popełniłem jeden błąd, słoninę przemieliłem na drobnym oczku z golonką, powstała niezła papka :D Kiełbaska wygląda na tłustą ale w rzeczywistości jest chuda i twarda, śmiało można w cienkie plasterki kroić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sąsiedzie powiedz gdzie w okolicy można kupić jelita dobrej jakości? Miałem kiedyś z Dominika i były ładne cienkie(teraz tam kolejki jak smok), Tym razem kupiłem z Kauflandu i już są twardsze. Nie jest tragicznie ale na przyszły raz chciałbym coś delikatniejszego. Nabijam maszynką ręczną więc nie powinno pękać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@grzech25, Daniel przeniósł swój wątek do "moich wyrobów", żeby nie zaśmiecać usunę Jego wpisy w tm temacie .

Link do Jego tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12451-daniel1886-i-jego-dzie%C5%82a/

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Cześć,

 

powiedzcie mi proszę, jak finalnie obrabiacie Waszą kiełbasę Pradziadów - czy wg przepisu Szczepana, czy z zaleceniem Beiot'a i jego książki? 

 

Zastanawiam się, jaką opcję wybrać:

 

1. wędzenie/parzenie/wędzenie;

2. wędzenie/parzenie;

3. wędzenie/pieczenie.

 

Druga sprawa - proporcje - idziecie w więcej czosnku 4 g czy 3 g na kg?

 

Ile soli? U Beiota są duże widełki 17-22g, podejrzewam, że od finalnego sposobu obróbki cieplnej?

 

 

M.

Portal o Jaskiniach Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jaskinie Jury

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

powiedzcie mi proszę, jak finalnie obrabiacie Waszą kiełbasę Pradziadów - czy wg przepisu Szczepana,

 

Jest przepis Szczepana, myślę, że sprawdzony - to się tego trzymaj.  Zapewne najlepiej tą kiełbasę robić z mięsa ciepłego...  jeszcze nie wychłodzonego po uboju, pewnie tak robiono za czasów pradziada....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.