Sławek Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam postanowiłem sobie że spróbuje kupić półtusze z podrobami i zrobić z tego wyroby bez wędzenia bo wędzarnie mam 70 km za gdańskiem a przy okazji poćwiczyć rozbiór półtuszy z przeznaczenie na wędzonki zakupiłem świnkę 106kg żywej wagi koszt 4 zł za kg + 50 zł za zabicie + 10 zł osobiscie pojechałem do weterynarzaa na zbadanie wyszło po ok 250 (kumpel wziął drugą połowkę na mięso), oczywiście była pół głowy, krew 2l, 2nerki, wątroba, serce, jęzor płuc nie brałem bo gospodarz nagadał że u nich to nawet psy nie jedzą to nie brałem z całych elementów wykroiłem (udało mi się uzyskać :wink: ) szynka-4,1kg, schab 1,5kg, łopatka na wędzonkę 1,4kg, karkówka 1,6kg, boczek 3,4kg wykonałem z tego 10kg kaszanki, 2,5kg salcesonu, 5 słoików 1/2 litra galarety, 20 słoików 1/2litra mielonki, ok 11kg bigosu ( 5kg kiszonej kapusty, 2kg białej, wszystkie kości łacznie z żeberkami ugotowane i obrane z miesa + 3kg róznego miesa) - 11 słoików typu weck 1,2l cały schab poporcjowany do zamrażarki, 4 woreczki mielonego po 0,8kg, 10 małych słoików słoniny wojskowej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witaj ! No powiem Ci , że niezle Ci to wyszło. Jest 'troszkę' żarełka :thumbsup: Też się bawiłam z połówką przed świętami . Troszke Ci się dziwię , że kiełbasy nie zrobiłeś :rolleyes: Mi wyszło- z szynki 6 kawałków po ok. 1kg +2 mniejsze,4 kawałki z łopatki, 4 boczki , z okrawków 5-6 kg kiełbasy,- to do wędzenia. Kotlety, karczek, golonka tylna, zeberka- na obiady. Jeszcze mi zostały kosteczki i pół łebka , a z golonki przedniej - wykombinowałam golonkowo-drobiową i galaretę z nóżek. Było roboty :shock: , ale mnie to cieszy... :lol: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-143926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2011 to się kolego napracowałeś ale na trochę wystarczy jedzonka smacznego pozdrawiam :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-143950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2011 przyznam się że kaszanka wyszła mi trochę za słona tera jest zamrożona ale czy można ją drugi raz sparzyć i czy wówczas jest szansa na mniejszą słoność produktupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-144019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Myślę, że jak do jedzenia sobie podgrzejesz w nieosolonej wodzie to będzie ok. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-144030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2011 No to się też chwalę . Poleciałem rankiem po półtuszę .40kg po 6,50 . Wyszło 7 kg białej 6 kg mięsa zapeklowałem . Schab poszedł na porcje . karkówką zaczęliśmy sezon grilowy :thumbsup: Skórki i "krwiste " dla psa do kaszy . Jeszcze nie mam wędzarni i żadnego sprzętu oprócz starego Zelmerka , więc biała na czuja .Pierwsza parka sparzona i po skosztowaniu nadziewana reszta .Trochę boczku ugotowanego na kanapki , mielonego na gołąbki i po mięsku . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2011 No to się też chwalęI masz się czym chwalić yerba. :clap: A mięso na białą peklowałeś ?? Z czasem to zaczniesz zadymiać tak jak My :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2011 Dokładnie też od zera zaczynaliśmy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2011 na białą nie peklowałem , a później całą na świeżo pomroziłem zgodnie z sugestią kolegów z postu o białej .Jak przywiozłem mięso bylem przerażony ile tego a na końcu jak byłaby wędzarnia pewnie bym pomyślał czemu tak mało :lol: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2011 na białą nie peklowałem , a później całą na świeżo pomroziłem zgodnie z sugestią kolegów z postu o białej .I dobrze zrobiłeś , ja robię tak samo. Ja swoją przygodę na forum WB zaczynałam od wyrobu z szynkowaru. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2011 no jestem mocno :wink: szkolony w Kazimierzu . I jak tak sobie "kręciłem" i "obrzynałem" stwierdziłem ,że na warsztaty powinienem pojechać dopiero teraz jak " straclem to masarskie dziewictwo " . Bo wiem teraz na co zwrócić uwagę . Wniosek ,że pewnie powtórzę warsztaty . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Marca 2011 Schab poszedł na porcjeA szkoda. Mogłeś zrobić polędwicę a'la wędliny parmeńskie. Byłaby w sam raz na Święta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Marca 2011 Dziękuję za podpowiedź . Masz rację , ale jak zobaczyłem tą górę mięsa to byłem przerażony co z nim zrobić . W ubojni gdzie kupowałem półtuszę dostałem namiary na inną , gdzie można kupić w elementach więc jeszcze pewnie ponowie mniejsze zakupy produktów do wędzenia i jak odszukam przepis na parmeńską to się pokuszę . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2011 Proszę :https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718Nie szukaj tylko rób .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Marca 2011 :clap: dzięki za szybką strzałę :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Marca 2011 na zdrowie .... rób bo warto ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2011 Sławek, yerba ; popieram jak najbardziej, ja sam od nie dawna też robię i powiem tak: zrobię sobie tak jak mi smakuje, kolejnym razem będzie lepiej. Dlaczego, bo wcześniej mi „Masorze” robili byle jak za kasę. Jestem Za. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2011 Dzięki ! Tak przy okazji : spotkałem wczoraj koleżankę , z którą kiedyś na spółę" obrabialiśmy " z wyrobami świniaka . Na moje pytanie czy jeszcze gościu tam robi ? powiedziała ,że facet już też idzie na ilość a o jakości dawno zapomniał . Więc jak nie robić samemu ? Mimo porażek każdy krok prowadzi nas do celu - do smaków , które odkrywałem u każdego zawodowego rzeźnika , który zaczynał w tej branży . Niestety jest taka prawda i pewnie nie tylko ja to odkryłem : każdy młody "nieskażony" lekarz jest super , każdy "nieskażony" dentysta jest super itd na rzeźniku kończąc . Ale czy ja robiąc coś dla siebie mogę się skazić , zmanierować ? No myślę ,że nie .I dlatego wchodzę w tą dziedzinę działania dla siebie - na razie masarstwo ale myślę , że na tym nie skończę . Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Marca 2011 no i zrobiłem zgodnie z sugestią eAnny a la parmeńską jestem po Iszym etapie teraz drugi etap Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Marca 2011 Ten drugi etap to ma być w przewiewnym miejscu a nie w skrzyni :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2011 tak skrzynia ma wlot powietrza od dołu a wyciąg powietrza jest do komina Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Marca 2011 no i dalszy ciąg mojej półtuszy sprzed dwóch tygodni .Moja pierwsza zadyma :smile: Peklowanie bez nastrzyku dwa tygodnie . Dodatkowo by trochę zapełnić nową wędzarkę zrobiłem a la chłopską na łopatce . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-154383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2011 Peklowanie bez nastrzyku dwa tygodnie Bardzo ładnie szynka zapeklowana,ja też nie stosuje nastrzyku i wędzonki są zawsze dobrze zapeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-154392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.