Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

postanowiłem sobie że spróbuje kupić półtusze z podrobami i zrobić z tego wyroby bez wędzenia bo wędzarnie mam 70 km za gdańskiem a przy okazji poćwiczyć rozbiór półtuszy z przeznaczenie na wędzonki

zakupiłem świnkę 106kg żywej wagi koszt 4 zł za kg + 50 zł za zabicie + 10 zł osobiscie pojechałem do weterynarzaa na zbadanie wyszło po ok 250 (kumpel wziął drugą połowkę na mięso), oczywiście była pół głowy, krew 2l, 2nerki, wątroba, serce, jęzor płuc nie brałem bo gospodarz nagadał że u nich to nawet psy nie jedzą to nie brałem

z całych elementów wykroiłem (udało mi się uzyskać :wink: )

szynka-4,1kg, schab 1,5kg, łopatka na wędzonkę 1,4kg, karkówka 1,6kg, boczek 3,4kg

wykonałem z tego

10kg kaszanki, 2,5kg salcesonu, 5 słoików 1/2 litra galarety, 20 słoików 1/2litra mielonki,

ok 11kg bigosu ( 5kg kiszonej kapusty, 2kg białej, wszystkie kości łacznie z żeberkami ugotowane i obrane z miesa + 3kg róznego miesa) - 11 słoików typu weck 1,2l

cały schab poporcjowany do zamrażarki, 4 woreczki mielonego po 0,8kg, 10 małych słoików słoniny wojskowej

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/
Udostępnij na innych stronach

Witaj ! No powiem Ci , że niezle Ci to wyszło. Jest 'troszkę' żarełka :thumbsup: Też się bawiłam z połówką przed świętami . Troszke Ci się dziwię , że kiełbasy nie zrobiłeś :rolleyes: Mi wyszło- z szynki 6 kawałków po ok. 1kg +2 mniejsze,4 kawałki z łopatki, 4 boczki , z okrawków 5-6 kg kiełbasy,- to do wędzenia. Kotlety, karczek, golonka tylna, zeberka- na obiady. Jeszcze mi zostały kosteczki i pół łebka , a z golonki przedniej - wykombinowałam golonkowo-drobiową i galaretę z nóżek. Było roboty :shock: , ale mnie to cieszy... :lol: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-143926
Udostępnij na innych stronach

to się kolego napracowałeś ale na trochę wystarczy jedzonka smacznego pozdrawiam :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-143950
Udostępnij na innych stronach

przyznam się że kaszanka wyszła mi trochę za słona tera jest zamrożona ale czy można ją drugi raz sparzyć i czy wówczas jest szansa na mniejszą słoność produktu

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-144019
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No to się też chwalę . Poleciałem rankiem po półtuszę .40kg po 6,50 . Wyszło 7 kg białej 6 kg mięsa zapeklowałem . Schab poszedł na porcje . karkówką zaczęliśmy sezon grilowy :thumbsup:

Skórki i "krwiste " dla psa do kaszy . Jeszcze nie mam wędzarni i żadnego sprzętu oprócz starego Zelmerka , więc biała na czuja .Pierwsza parka sparzona i po skosztowaniu nadziewana reszta .Trochę boczku ugotowanego na kanapki , mielonego na gołąbki i po mięsku .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151731
Udostępnij na innych stronach

No to się też chwalę

I masz się czym chwalić yerba. :clap:

A mięso na białą peklowałeś ??

Z czasem to zaczniesz zadymiać tak jak My :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151736
Udostępnij na innych stronach

na białą nie peklowałem , a później całą na świeżo pomroziłem zgodnie z sugestią kolegów z postu o białej .Jak przywiozłem mięso bylem przerażony ile tego a na końcu jak byłaby wędzarnia pewnie bym pomyślał czemu tak mało :lol:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151741
Udostępnij na innych stronach

na białą nie peklowałem , a później całą na świeżo pomroziłem zgodnie z sugestią kolegów z postu o białej .

I dobrze zrobiłeś , ja robię tak samo.

Ja swoją przygodę na forum WB zaczynałam od wyrobu z szynkowaru.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151744
Udostępnij na innych stronach

no jestem mocno :wink: szkolony w Kazimierzu . I jak tak sobie "kręciłem" i "obrzynałem" stwierdziłem ,że na warsztaty powinienem pojechać dopiero teraz jak " straclem to masarskie dziewictwo " . Bo wiem teraz na co zwrócić uwagę . Wniosek ,że pewnie powtórzę warsztaty .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151749
Udostępnij na innych stronach

Schab poszedł na porcje

A szkoda.

Mogłeś zrobić polędwicę a'la wędliny parmeńskie. Byłaby w sam raz na Święta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151875
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedź . Masz rację , ale jak zobaczyłem tą górę mięsa to byłem przerażony co z nim zrobić . W ubojni gdzie kupowałem półtuszę dostałem namiary na inną , gdzie można kupić w elementach więc jeszcze pewnie ponowie mniejsze zakupy produktów do wędzenia i jak odszukam przepis na parmeńską to się pokuszę .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151890
Udostępnij na innych stronach

Proszę :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718

Nie szukaj tylko rób .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151891
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Sławek, yerba ; popieram jak najbardziej, ja sam od nie dawna też robię i powiem tak: zrobię sobie tak jak mi smakuje, kolejnym razem będzie lepiej. Dlaczego, bo wcześniej mi „Masorze” robili byle jak za kasę.

 

Jestem Za. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151926
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ! Tak przy okazji : spotkałem wczoraj koleżankę , z którą kiedyś na spółę" obrabialiśmy " z wyrobami świniaka . Na moje pytanie czy jeszcze gościu tam robi ? powiedziała ,że facet już też idzie na ilość a o jakości dawno zapomniał . Więc jak nie robić samemu ? Mimo porażek każdy krok prowadzi nas do celu - do smaków , które odkrywałem u każdego zawodowego rzeźnika , który zaczynał w tej branży . Niestety jest taka prawda i pewnie nie tylko ja to odkryłem : każdy młody "nieskażony" lekarz jest super , każdy "nieskażony" dentysta jest super itd na rzeźniku kończąc . Ale czy ja robiąc coś dla siebie mogę się skazić , zmanierować ? No myślę ,że nie .I dlatego wchodzę w tą dziedzinę działania dla siebie - na razie masarstwo ale myślę , że na tym nie skończę . Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-151934
Udostępnij na innych stronach

no i zrobiłem zgodnie z sugestią eAnny a la parmeńską jestem po Iszym etapie teraz drugi etap

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152868
Udostępnij na innych stronach

Ten drugi etap to ma być w przewiewnym miejscu a nie w skrzyni :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152870
Udostępnij na innych stronach

tak skrzynia ma wlot powietrza od dołu a wyciąg powietrza jest do komina

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-152886
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
no i dalszy ciąg mojej półtuszy sprzed dwóch tygodni .Moja pierwsza zadyma :smile: Peklowanie bez nastrzyku dwa tygodnie . Dodatkowo by trochę zapełnić nową wędzarkę zrobiłem a la chłopską na łopatce .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5131-m%C3%B3j-przer%C3%B3b-p%C3%B3%C5%82tuszy/#findComment-154383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.