macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Lutego 2011 WitamTo miał być mój 3 raz. Kupiłem 12kg mięsa (szynka, łopatka, polędwica, karkówka). Do tej pory stosowałem się ściśle do tabeli dziadka z tym, że robiłem 50/50 peklosól i sól. Wszystko było ok. Teraz chciałem peklować samą solą ze względu na to by nie karmić 10 miesięcznej córeczki chemią (a może peklosól nie szkodzi?). Wszystko dałem tak jak w tabeli Dziadka na 8 dni. Dałem 100% soli kamiennej + na 1l wody dodatek 4g cukru (wyczytałem tu na forum, że można tak dać). Co 3 dni obracałem. 2 dni temu podczas obracania poczułem bardzo lekki zapaszek z karkówki. Dzisiaj jak przyszło do sznurowania i odstawienia do ociekania to po prostu smród. Miałem mięso w kilku pojemnikach, w lodówce 4 stopnie. We wszystkich pojemnikach smród. Jestem załamany.Czy faktycznie niezbędna jest peklosól? Czy może ten cukier załatwił mięso? I najważniejsze jak peklować samą solą? Szkoda dzieciaczka od razu chemią traktować choć ostatnie wyroby to memłała aż miło. Pomocy. Aha woda miała przy nalewaniu 2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Lutego 2011 jak peklować samą soląSama sól to nie peklowanie tylko solenie - wyrób będzie szary. Co do zepsutego mięsa to nie wina samej soli. Musiało dojść do zakażenia mięsa bakteriami, a może samo mięso było już niezbyt świeże. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Lutego 2011 Mięso powinno solić się na sucho, natomiast peklować możemy na oba sposoby: sucho i mokro. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lutego 2011 Musiało dojść do zakażenia mięsa bakteriami, a może samo mięso było już niezbyt świeże Według mnie też to jest przyczyna. W czasach "przed forumowych" soliłem mięso w zalewie i mięso się nigdy nie zepsuło. Ale i mięso w tamtych czasach było inne :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Lutego 2011 Wiecie co? Mięso było kupowane w Car....rze. Było tanie w promocji. Może to z jakiejś lochy? Kurde to skąd mam wiedzieć jakie mięso jest dobre? A samo peklowanie tzn. solenie było dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lutego 2011 Musisz się jeszcze nauczyć , że nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy , właśnie tak się to często kończy ... Szkoda , pozdrawiam , trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2011 Było tanie w promocji. I już masz odpowiedź.Mięso w promocji to albo ostro naszprycowane albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec, Francji :rolleyes: :grin: . Wczoraj byłem w sklepie przy ubojni i karkówka b/k była po 14,50zł a w Auchanie po 9,99zł :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2011 A samo peklowanie tzn. solenie było dobreTrzymając mięso w samej soli wyroby będziesz miał szare, a nie w kolorze "mięsnym". Właśnie proces peklowania m.in. pozwala zachować kolor mięsu po obróbce termicznej - wędzenie, parzenie czy nawet pieczenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2011 Tak jak już koledzy napisali przyczyn może być wiele. Stawiałbym jednak niestety na "mięso z promocji". Dodam jeszcze, że: Dałem 100% soli kamiennejbezpieczniej jest używać soli warzonej, która jest solą oczyszczoną. Kamienną zostaw sobie do przetworów. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2011 albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec,Brzmi jak zgroza :???: A moze ze wschodu i to dalekiego bo Niemcy nie sa oddalone natyle od Polski coby sie mialo mieso podrodze zepsuc . To miał być mój 3 raz. Kupiłem 12kg mięsa (szynka, łopatka, polędwica, karkówka)Tanio nieznaczy ze mieso bedzie zle a drogo ze dobre ale jak chcesz lepiej to kup poloweczke swinki z pewnego zrodla i bedziesz mial zabawe i miesko swieze . Bedac w Polsce musialem juz miesko oddawac i to nie raz jak na drugi dzien smierdzialo jak diabli czago w ,,tych Niemczech badz wie skad" dotychczas niespotkalem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2011 Kurde to skąd mam wiedzieć jakie mięso jest dobre?Zapisz się szybciutko na kurs do SDM i wszystko stanie się jasne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2011 Było tanie w promocji. I już masz odpowiedź.Mięso w promocji to albo ostro naszprycowane albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec, Francji :rolleyes: :grin: . Wczoraj byłem w sklepie przy ubojni i karkówka b/k była po 14,50zł a w Auchanie po 9,99zł :grin: Pozdrawiam :wink:Gonzo wypisujesz glupoty takie same jak ci w Niemczech, ktorzy pisza ze wszystko co niedobre przysylaja nam ze wschodu (Polska, Litwa itd.) :tongue:. Dla mnie mieso lezalo juz jakis czas i zrobiono promocje zeby nie trzeba bylo utylizowac. Wiem zaraz mi odpiszesz ze lezalo ale w Niemczech :grin:, wiec ja Ci tez zaraz odpisze ze moze masz racje, a moze nie. A dopoki nie masz pewnosci nie oskarzaj nikogo bezpodstawnie. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lutego 2011 Podsumowując jak uda mi się kupić dobre mięso to stosowanie samej soli kuchennej jodowanej +4g cukru na 1l zalewy będzie ok? Chcę bez peklosoli bo córeczka ma 10 miesięcy a nie wiem na ile jest niezdrowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Lutego 2011 macin, nie wiem podpuszczasz nas czy co ? Duży nacisk kładziesz na 10 miesięczną córeczkę , nie wiem , czy taka malizna bardzo objada się wędzonkami Podsumowując jak uda mi się kupić dobre mięso to stosowanie samej soli kuchennej jodowanej +4g cukru na 1l zalewy będzie ok Nie wiadomo, bo nie wiadomo ile tej soli , jakoś wszystko takie chaotyczne . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zawsze możesz zmniejszyć ilość peklosoli w zalewe peklującej np 50/50 (połowa soli wazonej i połowa peklosoli) też powinno być dobrze... Mój roczny synek wpierdziela wędliny peklowane tak jak w przepisach, samą peklosolą. z tego co czytałem nie powinno sie podawać dzieciom, do 6 miesiąca życia. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lutego 2011 Chcę bez peklosoli bo córeczka ma 10 miesięcy a nie wiem na ile jest niezdrowa .Więcej azotanów dostarczysz córeczce dając jej sok marchewkowy z Marvitu Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lutego 2011 Prawdopodobnie przyczyną mogło być za wysokie pH mięsa oraz jak koledzy napisali wcześniej nieświeże i jeszcze... czy na pewno temp solanki wynosiła 4 C. Gdy poczułeś pierwszy raz lekki zapach należało wymienić solankę albo zacząć wędzić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zawsze możesz zmniejszyć ilość peklosoli w zalewe peklującej np 50/50 (połowa soli wazonej i połowa peklosoli) też powinno być dobrze... Mój roczny synek wpierdziela wędliny peklowane tak jak w przepisach, samą peklosolą. z tego co czytałem nie powinno sie podawać dzieciom, do 6 miesiąca życia.O to właśnie chodziło.jeżeli do szóstego miesiąca to nie będę się bawił I dam 50/50. A nie podpuszczam z córką bo mam jeszcze 5 latka ai my wolimy zdrowe od czasu kupna działki. Dzięki wszystkim bo sporo się dowiedziałem I muszę jeszcze sporo się nauczyć np. jak samemu rozebrać półtusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2011 a może zbyt wysoka temperatura solanki była??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2011 Powtórzę po Maxellu Zainwestuj w siebie i zapisz się na kurs SMD a wszystko stanie się jasne :lol: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2011 To jest wyjście, ale dwójka małych dzieci to już inna bajka. Dam radę I się nauczę bo stracić tyle mięsa to po raz ostatni. Mam termometr w lodówce I znam temperaturę. Przy zalewaniu miała 2 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2011 Wiesz , poleciałem do piwnicy przewrócić mięso , które pekluje się już od 10 dni . Nie przewracałem i nie oglądałem go już 2 dni , więc jak to wszystko przeczytałem , to podchodziłem do beczki z sercem na ramieniu ... na szczęście tylko piękny zapach przypraw :thumbsup: więc niech się nadal pekluje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2011 50/50 to solenie czy już peklowanie ?O to jest pytanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2011 Wiesz , poleciałem do piwnicy przewrócić mięso , które pekluje się już od 10 dni . Nie przewracałem i nie oglądałem go już 2 dni , więc jak to wszystko przeczytałem , to podchodziłem do beczki z sercem na ramieniu ... na szczęście tylko piękny zapach przypraw :thumbsup: więc niech się nadal pekluje :grin: :clap: Następnym razem też tak będę miał. A co do SDM to muszę jakoś przekonać lepszą połowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2011 50/50 to solenie czy już peklowanie ? Solenie znaczy nie używamy peklosoli lub saletry więc 99,9% sól :grin: Wszystko inne to peklowanie :rolleyes: ale może się mylę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.