Skocz do zawartości

Peklowanie samą solą kamienną i po 8 dniach zepsute mięso


macin

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

zapeklować mięso w samej soli.

 

 

Żeby była jasność to samą solą nie zapeklujesz jedynie zasolisz .  Mięso w kiełbasach i wędzonkach nie będzie tak wybarwione jak na peklo-soli i będzie lepiej zabezpieczone przed niepożądanymi bakteriami . Jaka różnica w czasie przechowywania  nie potrafię odpowiedzieć .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Generalnie chodzi o to, by się nie truć azotynem sodu i zapeklować mięso w samej soli. Czy można to zrobić czy nie, i czy mięsko będzie smakowało i wyglądało tak samo? 
 

Wojakst, spokojnie mozesz dawac dopeklowania 50/50 peklosol i sol.  Te ilosci nie zaszkodza, jesli juz to szkodliwe bylo co do tej pory jadles. Polecam spobowac tak zrobic. Bedziesz mial smaczne wedliny,  budzace slinotok juz na sam widok a jak dobrze calosc zrobis to glod bedziesz czol na wspomnienie swoich wedlin.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawa przydatności i trwałości produktu, to nie tylko peklowanie, ale również wiele innych czynników przy obróbce mięsa, jak choćby temperatura.

W wędlinach w warunkach domowych jest to zakres od 20 C do 85 C.

 

Dlatego, aby przedłużyć czas przydatności stosuje się, peklosól, wędzenie, parzenie, pasteryzację, tyndalizację, sterylizację itp.

Niektóre obróbki jak np. sterylizacja są dla nas niedostępne i musimy "ratować" np. tyndalizacją.

 

Są wyjątki, kiedy wyroby pomimo zastosowanej peklosoli, wędzenia, parzenia itp. trzeba szybciej spożyć.

Do takich wyrobów można zaliczyć, metkę cebulową, polędwicę łososiową, czy najzwyklejszego tatara. (tu na dodatek nie ma peklosoli)

 

Dlatego wyrób na samej soli, pomimo wędzenia, parzenia etc. może się szybciej zepsuć i wtedy mamy do wyboru, albo "trucie się" azotynem, albo ryzyko zatrucia.

 

Co innego mamy przy takiej obróbce jak na przykład pieczenie w piekarniku.

Tu rolę "zabezpieczenia" odgrywa wysoka temperatura rzędu 150-180 C i w tym wypadku stosowanie peklosoli jest po prostu zbędne.

 

Nawet zwykła zupa, która pomimo że jest "gotowana", źle przechowywana po prostu skiśnie.

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"By nie truć się azitynem..." hmmmm no niby szczytny cel ale czy zastanawiałeś się kiedyś ile innej trucizny przyjmujesz dziennie ?

Skąd bierzesz mięso. .. ?

Czym smarujesz chleb ?

Jakich przyoraw używasz na codzień ... może a w zasadzue ile vegety czy magi ?

Gdzie kupujesz majonez czy chleb ?

Jakie napoje pijesz ?

Czym oddychasz ... masz komorę tlenową ?

 

Bez demagogii proszę ilość azotynu to nic w porównaniu z resztą ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Zacząłem zwracac uwage na to co jem rok temu po nefrektomii, i wierz mi, że daleko mi do demagogi i reklamy weganizmu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ok, dzieki za porady i wskazówki. Dwa tygodnie temu peklowalem na mokro (w peklosoli) i wedzilem schab i wyszedl mi pychota :P 

Myslalem poprostu że znacie jakieś receptury na peklowanie w samej soli. Nie znam się na tym dlatego zapytałem. 

Pozdrowka i dobrej nocy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mysłalem po prostu że znacie jakieś receptury na peklowanie w samej soli.

Nie istnieje, coś takiego jak peklowanie na samej soli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.