Skocz do zawartości

[Sprzęt] Robot do mieszania cięzkiego ciasta chlebowego


Rekomendowane odpowiedzi

Masakra :(

Właśnie padł mi mikser Kenwooda i tak się zastanawiam co teraz kupić?

Potrzebowałabym tylko i wyłącznie do wyrabiania ciasta na chleb,chociaż ostatnio piekę taki ,ze nie muszę go wyrabiać .Ale mikser planetarny  sporadycznie by się znowu  przydał.Niedawno wydałam maszynę do chleba ,a teraz do samego wyrabiania może by się przydała...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@jac007, Ja mam wersje mniej wypasiona ale na moje potrzeby wystarcza , dla mnie wazne byly 2 misy .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mieszam w miarę możliwości wszystkie ciasta  w dwu-łopatkowej maszynie do chleba  :laugh:

Powód prozaiczny, maszyna do chleba stoi w kuchni na stole, a robot jest w szafie.  :)  i trzeba go wyciągnąć\ nie chce mi sie  :facepalm:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@TOSHIBA, a ja na swojego robota zostawilam na szafce , bo przy jego wadze nie mam mozliwosci zeby go przenosic . Stoi pod reka to i ciagle wykorzystywany jest nawet jak robie nalesniki . Wczesnie,j jak byly lzejsze staly w szafkach to ich nie wyciagalam bo za duzo roboty bylo .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie padł mi mikser Kenwooda

A jakie są objawy? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Znajomy ocenił,ze spalony silnik Znajomi oddali  mi po 3 m-cach użytkowania  mówiąc ,ze bardzo  słaby . Powiedziałam im ,zeby go sobie już zabrali ...i zabrali ...

Nie chce mi się denerwować :facepalm:

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzień dobry.

 

Ponieważ padło mi ponownie na pieczenie chleba, szukam po całym necie wiedzy na temat wyrabiania ciasta chlebowego mikserem spiralnym.

 

Trafiłem na Waszą dyskusję i temat, co prawda nie w moim obszarze poszukiwań, ale jeśli ktoś ma zbędne >2k, a chciałby mieszać ciężkie ciasta mikserem, to właśnie spiralny polecam.

Ale to tylko mieszadło spiralne i nic po za tym. Żadne przystawki i czary młynki maszynki. Dodatkowo jest bardzo ciężki, jak na wkładanie samodzielne na blat.

Mało który ma podnoszoną głowicę i większość ma stałą dzieżę. Są modele z regulacją obrotów ( wysokie przydatne do dużego hydro). Do domu optymalnie 8Litrów.

 

Ja kupiłem dla siebie przy okazji postępującej choroby zwanej pizza napoletana. :-)

Do tego ciasta wiem jak postępować z wyrabianiem.

 

Jasne wiem, że ciasto to ciasto, jednak hydratacja na poziomie 80 i dodawanie ciepłej wody od razu, za namową większości przepisów przy mieszaniu ręcznym, trochę nie dają się przyłożyć do pracy spiralą.

 

Oczywiście radzę sobie i w końcu opracuję optymalną metodę, ale jakieś YT i ewentualne wymiany na forach int. skróciły by mękę. :-)

 

Tak, że spiralny, do opornych ciast polecam. Jest moc. Kostki lodu pękają, ciasto wyrabia się od początku bez zająknięcia.

 

Nawet czasem wygląda jakby nie było oporu i coś z mąką nie tak, ale wystarczy zatrzymać jak ciasto wchłonęło wodę ale jeszcze nie uwalnia glutenu i zagnieść dłonią. Wtedy widać jakie twarde ciasto musi pokonać spirala.

Mam od 20 lat KA artisana, ale żal mi się go zrobiło, bo nawet przy haku jęczy silnik. Lepiej oszczędzić i stosować bardziej cukierniczo.

 

pozdrawiam

 

p.s.

Ja swój kupowałem w Holandii wysyłkowo. Podobne żółte modele są na alleg.

Jest jeszcze produkcja włoska ale ceny zabijają.

Jakby ktoś szukał podam jakieś linki, ale nie chcę spamować kryptoreklamą.

 

No i jakby wpadło komuś do głowy coś na temat wyrabiania ciasta chlebowego takim mikserem to poproszę o linka.

Dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.